Är ungdomsarbetslösheten en synvilla?

Ja den rubriken på satte jag på min interpellation till Statsministern.

Anmärkningsvärt nog har Riksdagsförvaltningen ändrat rubriken till Ungdomsarbetslösheten istället. Jag tycker den nya rubriken är missvisande eftersom det är just synen, statistiken och beräkningen av den höga ungdomsarbetslösheten som jag vill debattera. Inte att den är högst i Europa, inte att den har bitit sig fast utan just att statsministern sagt att det är en synvilla.

Sverige har gått från att vara ett föregångsland i Europa med låg ungdoms- arbetslöshet till att ha bland de högsta nivåerna för ungdomar i åldern 15-24 år. Under andra kvartalet år 2010 var ungefär var fjärde svensk ungdom under 25 år som aktivt sökte arbete arbetslös. Det är högre än snittet inom EU-27 som ligger på 20,6 procent. Som arbetslös räknas personer som kan arbeta och som också aktivt söker arbete. Arbetskraften utgörs av summan av antalet sysselsatta och antalet arbetslösa, alltså alla personer som antingen redan har jobb eller söker jobb.

Detta sätt att räkna är alla EU-länder överens om.  Eurostat sammanställer statistik som är jämförbar på EU-nivå och kan användas som underlag för unionens politiska beslut.

Ändå är inte alla bekväma med att redovisa siffrorna enligt denna överenskommelse. Bland annat har statsministern sagt att ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla.


Kommentarer
Postat av: Monica

Nu har förvaltningen gått med på att ändra rubriken



till Synvillan Ungdomsarbetslösheten



http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dok_id=GY1085


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0