Vem av centerns partiledarkandidater lovar att utjämna den digitala klyftan?
Centern står i begrepp att byta partiledare. Vem de väljer är upp till centerns medlemmar att avgöra, det ska inte jag lägga mig i. Men centern är de parti som just nu styr näringsdepartementet och har därmed stora möjligheter att styra IT och regionutvecklingen i landet. Anna-Karin Hatt är statsråd för just de frågorna, jag har stor respekt för hennes arbete. Men vad säger de andra partiledarkandidaterna om den digitalaklyftan?. Hatt har hittills visat god vilja och har fina visioner för IT-frågorna. Men det räcker inte med visioner, ord måste övergå till handling. Dessutom höjs efterfrågan hela tiden. Det gäller att hänga med för att hålla kvar Sverige i det tätskikt som socialdemokraterna en gång lade grunden till i form av IT i skolan, Hem-PC reformen och bredbandspengarna
Den digitala klyftan syftar på gapet mellan de som har tillgång till den nya tekniken och de som inte har det. Gällande Internet kan den digitala klyftan inte endast definieras i termer av tillgång till teknologin utan även i möjligheter att använda Internet på olika sätt och i olika samanhang. Många av oss kliver med sjumilasteg in i det digitala Sverige med allt högre hastigheter och krav på att mobila terminaler (datorer, plattor och smarta mobiler m.m.)
De som hela tiden befinner sig i befolkningstäta regioner kan ibland förblindade av det självklara att ha tillgång till nät med snabba överförningshastigheter. Det finns till och med de som tror att Sverige har samma tillgång överallt. Inger kan vara mera fel.
Centern har gått ifrån vara ett landsortparti och försöker knipa Stureplansröster, med det lite ytliga glättiga ”Annie Johansson” stuket, inget fel i det. Det låter tjusigt med ett grönare Sverige, men vad innebär det konkret? Frågan är om centern kommer att släppa ambitionen helt om att hela Sverige ska ha tillgång till IT såväl infrastrukturmässigt, ekonomiskt och kunskapsmässigt. Om de vilj styra med politiska verktyg eller om de lägger sig platt och tror att marknaden ska klara allt. Marknaden kommer inte att satsa där de inte tror att de kan tjäna pengar. Marknaden löser inte allt och många företag och privatpersoner vill kunna finnas kvar på landsbygden, de kan till och med ges större livkvalité om de kan hänga med upp i kompetenstrappan och ha tillgång till snabba överförningsmöjligheter.
Arbetslösheten har bitit sig fast trots att det går så bra för Sverige, därmed har även barnfattigdomen ökat. Många vänjer sig vid de ökade klyftorna, en del tror till och med att det är bra (incitament). Men Anders W Jonsson säger att han vurmar för de fattiga barnen. Innebär det förslag som utjämnar de digitala skillnaderna? Många barn kan med lätthet hänga med in i IT-samhället.De kan göra läxorna med sin egen dator menas andra barn antingen får vänta på sin tur i syskonskaran innan de får tillgång till familjens enda dator om de har någon alls.
Jag tror att många av centerns medlemmar ute i landet vill veta hur det blir med ambitionerna om att jämna ut den digitala klyftan innan de bestämmer sig för vilken partiledare de vill ha !
Var och en är kapabel att inte bara ta hand om sig själv utan också andra enligt centerns partiprogram. Horribel läsning...
Bra skrivet! Har S någon samlad IT-motion eller nåt annat dokument som är lite övergripande om IT?
Ett viktigt sätt för skolan att minska den digitala klyften är att gå över till att lära ut fri programvara. De program barnen kör i skolan ska de också kunna använda hemma, oberoende av hur tjocka föräldrarnas plånböcker är. Det är långt ifrån alla som har köpt Microsoft Office till hemdatorn, och många av t ex Adobes program är prissatta för att köpas av företag, inte av barnfamiljer. Skolan borde inte låsa unga människors utbildning till vissa företags produkter på det sättet.