Strejkrätt, ja tack!

Ett riktigt arbetareparti ser till så att det finns bra arbetsvillkor och möjlighet för anställda att uttrycka sin mening och ta till strejk om inget annat hjälper.

När företags ekonomiska intresse är att konkurrera med låga löner får inte strejkrätten tas bort. Det är ett direkt ingrepp i grundläggande fackliga rättigheter, såsom förenings- och den fria förhandlingsrätten, där strejkrätten är en viktig del.

Om mer än en tredjedel av parlamenten säger att ett EU-förslag strider mot närhetsprincipen dvs Subsidiaritetsprövning ska kommissionen ompröva det.  Nu har Nationella parlament runt om i Europa gett EU-kommissionen bakläxa om förslaget om EU-reglering av strejkrätt.

Det har inte hänt tidigare att ett förslag fått så många proteströster.  Förslaget strider mot den svenska kollektivavtalsmodellen och därmed också mot den Svenska modellen.

Det är självklart att människor ska kunna röra sig fritt och arbeta vart man vill i Europa men ska givetvis ha samma arbetsvillkor som sina inhemska kollegor..

Den signalen har nu kommissionen fått på ett mycket tydligt sätt och det måste fram ett omarbetat förslag med nödvändiga förändringar i EU-lagstiftningen för att vi ska slippa framtida Laval-fall.


DN Tord Oscarsson DA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0