Varför gör inte regeringen något mot varselvågen?

I tisdags hade jag interpellations debatt både med Engström och med Lööf om varselsvågen, om den höga ungdomsarbetslösheten och om FAS3 som bara växer trots att Riksdagen beslutat om motsatsen. De hade inga svar på hur vi ska vända den neråtgående trenden

I Skaraborg drabbas många  av stora varsel. Asko Cylinda i Ljung flyttar produktionen. Hundratals sägs upp. Swedwood i Tibro har varslat flera hundra, och nu har de också blivit uppsagda. Arkivator i Falköping varslar. På Volvo i Skövde varslar man inte de fastanställda, utan man skickar hem hundratals bemanningsföretagsanställda, alltså ungdomar.

 

Regeringens försämrade arbetsmarknadspolitik, alltså försämrade möjligheter till arbetsmarknadspolitiska utbildningar, försämrad ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och oro på arbetsmarknaden. Detta har ni genomfört i tron att det ska hjälpa näringspolitiken, i tron att det ska växa fram billigare arbetskraft och i tron att de rädda människorna ska ta de billiga jobben. Denna politik har inte fungerat.

 

I Skaraborg finns Statens lantbruksuniversitet, SLU i Skara. Nu är det hotat. Det blir försämrade möjligheter att forska och försämrade möjligheter att driva SLU i Skara nära den areella näringen. Det hade varit bra för Skaraborg om SLU i Skara hade fått fortsätta att utvecklas. Högskolan i Skövde är hotad därför att regeringen hellre vill se de stora universiteten.  Ändå är Skaraborg bara ett exempel på hur det ser ut i resten av landet. Varslen sprider sig som en löpeld och människor blir oroliga. Under oktober ökade antalet varsel till cirka 10 300 personer, jämfört med 5 700 för ett år sedan.  

 

Till detta ska läggas att arbetslösheten redan är hög. I dag är nästan 400 000 svenskar utan arbete. Det är framför allt långtids- och ungdomsarbetslösheten som tilltar och antalet som lever på försörjningsstöd har ökat med 30 procent.

 

För fyra år sedan, när finanskrisen startade, var arbetslösheten mycket lägre, vi hade stora överskott och styrräntan vara hög. Nu är läget det omvända. Sverige går in i den här krisen, med sämre förutsättningar än för fyra år sedan. Det är oroväckande. Nu väntar strukturomvandling i svensk ekonomi. Företag och industrier kommer att slås ut och arbeten kommer att försvinna.

 

Nu krävs det istället en politik som kan möta strukturomvandlingen. Men regeringen gör ingenting mot varslen. De borde ju tidigare lägga investeringar i miljöanpassade bostäder, i infrastruktur och satsa mer på utbildning

 

Vi Socialdemokrater kommer att driva en aktiv näringspolitik, med investeringar i innovationer, forskning och utveckling, som möjliggör att nya jobb kan växa fram.

 

Vår politik bygger på att människor ska få möjlighet till utbildning som leder vidare. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning ska få den plattformen och arbetslösa ska få utbildning mot bristyrken. Det som är paradoxalt är att vi har arbetslöshet samtidigt som företag vill rekrytera, men hittar inte rätt kompetens. Vi vill självklart utbilda människor för dessa yrken. Vi vill också ha en väl fungerade omställningsförsäkring för dem som förlorar jobben, det vill inte regeringen.

 


Kommentarer
Postat av: Bo Grahn

Om ett företag tex tillverkar diskmaskiner och efterfrågan går ned, vad skulle då regeringen göra?
Skall man gå in med pengar och täcka förluster?
Jag förstår inte vad du menar i praktiken för just detta företag?

Svar: I praktiken menar vi att regeringen ska hjälpa till med utbildning, omskolning, validering mm. Dessutom behövs det större utbildningssatsnigar typ kunspapslyftet, forskning och innovationer mm
Monica.nu

2012-11-29 @ 12:27:18
Postat av: gunborg nilsson

Men dom gör ju massor. (ironi)
Två gånger under veckan har de talat om att RUT skapar många jobb.
Först Borg i TV. Och imorse på radio P1 talade en irriterad och ironisk M-kvinna om för en S-kvinna om detta fantastiska jobbskapande RUT.

Jag är inbiten P1-lyssnare,tittar lite på tv o läser en del tidningar.Och det här är vad jag har hört om jobbskapandet.Eller det man kallar för jobbskapande.

(Har för mej att det fanns en utmärkt jobbskapande offentlig sektor för inte så länge sen -för våra skattepengar.)

Nån annan som har hört nåt? Fram med det i så fall.



Den här upplysningen är vad jag har fått den senaste tiden.

2012-11-30 @ 12:28:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0