RUT-läxhjälp ökar klyftorna
Tänk va bra det vore om alla fick läxhjälp på fritidshemmet, på biblioteket eller hemma. Så är det tyvärr inte idag. Idag är det till och med så att fritidshemmen dit barnen går efter skolan är överfyllda. Jag har besökt flera fritidshemsavdelningar med över 70 barn per grupp. Det säger sig sjävt att 2-3 personal inte hinner med att ge läxhjälp till de som behöver. De har fullt upp med at se till att det blir lek, rekreation och mellanmål. De som är i mest behov av läxhjälp dvs de som inte har studievana föräldrar är de som oftast blir utan.
Nu när regeringen särskilt pekat ut RUT-avdraget som en möjlighet till läxhjälp kommer dessa klyftor öka än mer. Inte nog med att de tidigare sagt att invandrarkvinnor kan jobba med att städa hos andra, nu ska höginkomsttagarnas barn också få större chans att klara skolan.
I dagens Aftonblad skriver Daniel Swedin om hur detta ökat klyftorna än mer. Jag håller med, jag tycker att vi borde satsa på kommunerna så att de har råd att öka kvalitén i skolorna, så att de har råd att minska barngrupperna på fritids, så att de har råd att hjälpa de som behöver hjälpen mest.
De unga arbetslösa som har allra tuffast att få jobb är de som saknar en fullständig gymnasieutbildning. I dag saknar var fjärde gymnasieelev fullständiga betyg efter fyra år, och går mot en framtid allt för ofta definierad av arbetslöshet och hopplöshet.
Det behövs ett Utbildningskontrakt , obligatorisk sommarskola för de elever som inte har klarat målen under läsåret. De ska garanteras extra utbildning av professionella lärare. Det har vi socialdemokrater föreslagit i Riksdagens vårbudgetmotion. Dessutom vill vi investera i lärarna, vilket är den enskilt viktigaste åtgärden för att se till att alla når kunskapsmålen i skolan. Och framförallt det behövs mer pengar till kommunerna.
läs oxå Leinesblogg Moberg
PS jag läser dessutom i aftonbladet om hur vi vuxna borde föregå med gott exempel genom att bl.a Sluta mobba på nätet
Inget fel på förslagen men hur skall det betalas?
Det vill jag se. Och skall nåt prioriteras så blir det väl så att nåt annat prioriteras ned? Vad?
allavåra förslag är fullt finasierade. och vi förordar pengar till kommunerna framför RUT-avdrag
Men frågan är ju hur mycket "privat" vit läxläsning det hade blivit utan RUT, troligtvis inte speciellt mycket. Så det bör ju inte kosta speciellt mycket, utan mer vara enbart ett plus för stadskassan.
Om fritidshem inte har tid att läxläsa så får dom väl plocka in ett gäng FAS3:are, för dom finns det ju många av!!!
Läxor i sig ökar väl klyftorna? De familjer som föräldrar som är engagerade och/eller välutbildade har ju bättre möjligheter att hjälpa sina barn. Bör inte läxor i sig förbjudas enligt samma logik?
Och som Nils E påpekar, det kostar ju i praktiken inget för staten eftersom den vita marknaden för läxhjälp var obefintlig innan RUT-avdraget kom.
Kanske inte alls är så dum idé att låta Fas 3.or hjälpa till med läxläsning: Måste vara mycket mer givande än att måla om stolar som redan är ommålade, den saken är klar