Varför är blockpolitiken viktigare än Sverige bästa?

 



Sedan några dagar tillbaka befinner vi oss i ett helt nytt, och allvarligt, läge i svensk politik.

 

Sverigedemokraterna har gjort klart att de hädanefter tänker ta varje chans att fälla varje regering som inte anpassar sig efter dem och dansar efter deras pipa. Två gånger om året, vid budgetomröstningen och vid omröstningen om tilläggsbudget, kan de alltså fälla vilken regering som än sitter.

 

Det enda sättet att förhindra ett sådant kaos är att övriga partier är beredda att samarbete över blockgränsen så att vi kan bilda stabila majoriteter i riksdagen och Sverige kan styras.  

 

Men de borgerliga partierna har inte varit beredda att samtala om hur vi kan finna en väg framåt. Regeringen har gång på gång erbjudit möjligheten att förhandla om samtliga sakfrågor i budgeten med Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Svaret har hittills varit nej. Istället valde de att låta Sverigedemokraterna fälla regeringens budget.

 

Det är inte bara ansvarslöst, det bryter samtidigt två löften som de borgerliga partierna gav i valrörelsen: 1. Att de skulle låta det största blocket regera och 2. Att de inte skulle ge Sverigedemokraterna avgörande inflytande.

 

 

Ansvarsfulla politiker har byggt Sverige starkt genom att partier har agerar tillsammans i svåra lägen.  Rösträtten, flertalet välfärdsreformer, pensionsreformen och 1990-talets skattereform och finanspolitiska ramverk. Det är några exempel på hur Socialdemokraterna och ett eller flera borgerliga partier tillsammans har byggt Sverige starkare.

 

Nu går vi till extra val. Det blir ett val om huruvida man är beredd att samarbeta eller ej. Ska vi ha kaos, bråk och blockpolitik i Sverige eller ska vi ha ett gott samarbetsklimat och en konstruktiv diskussion över blockgränsen om hur vi tar vårt land framåt?

Vi socialdemokrater är öppna för samarbete med alla partier utom SD för att finna lösningar på den fortsatt höga arbetslösheten, allt sämre skolresultat, bristande välfärd och missade miljömål.


Kommentarer
Postat av: Lars Norling

Menar du på fullt allvar att borgarna inte skull rösta på sin egen budget ?
Vore det inte att svika sina väljare, eller?
Mycket talar för om Löfven inte slagit ihop sig med (mp) och varit lyhörd för Alliansen hjärtefrågor att han fått igenom sin budget.
Talessättet "den som traktar efter mycket mister ofta hel stycket" passar in rätt bra här.

2014-12-07 @ 19:49:16
Postat av: Monica

Vad jag menar är att det är sorgeligt at ingen av de borgeliga partierna tog den hand som Löfven sträkte ut efter valet. De fick en ny chans på kvällen före budgetomröstningen men tog den inte då heller. När vi väl står inför fullbordat faktum ska de naturligtvis rösta på sin egen budget. Det nya som hänt är också att SD aktivt stödjer den borgeliga budgeten. under förra mandatperioden valde de att lägga ner sina röster då det var dags för budgetomröstningar. Men nu när den är S å Mp regering väljer de borgarna, kan väl knappas vara tydligare var SD hör hemma

2014-12-08 @ 08:07:59
URL: http://monicagreen.webblogg.se/
Postat av: stig

Att alliansen står utan ledning kan man lugnt konstatera.Här finns en stor orsak till det parlamentariska dödläget.
Om man skall recensera dagsformen hos alliansens partiledare,kan det se ut så här
Annie Lööf försöker med starkt mediestöd, blåsa upp sig som den som tar kommandot.Lite av skådespel i en patetisk Margaret Thatcher roll, kan man likna hennes aggressiva stil.
Jan Björklund agerar avvaktande och balanserar sina uttalande för att ev. komma in i en annan värme om alliansen skulle spricka.
Anna Kindberg Batra ligger mycket lågt där hon söker ett fäste för att ta över Reinfeldts roll som oppositionsledare.

2014-12-08 @ 13:41:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0