Feminism, jämlikhet och kamp mot rasismen



Ingen klasskamp utan kvinnokamp, ingen kvinnokamp utan klasskamp! 

Sedan länge har S-kvinnor ställt  klasskamp och kvinnokamp sida vid sida, det är bra. Förr trodde arbetarrörelsen att kvinnors rättigheter kommer automatiskt genom klasskampen. Men nu är de allra flesta medvetna om att könsmaktsordningen, består om vi inte dagligen tar den fajten.

Likadant är det med feminismen, den kvinnliga frigörelsen räcker inte, vi måste även minska klassklyftorna. Att driva frågor om fler kvinnliga chefer och samtidigt vilja ha fler låglönejobb och osäkra sms-anställningar inom t.ex tjänstesektorn är alltså fel väg att gå. 

Uppvärderingen av kvinnokampen var och är alltså nödvändigt för att kunna uppnå sann jämlikhet.

Men nu ser vi andra mörka krafter i samhället. Rasismen, fascismen och nazismen sveper fram över Europa. Även den kampen måste tas. I Sverige har vi ett rasistiskt parti i vår riksdag.  Den rasism och intolerans som växer sig allt starkare på så många olika sätt i dagens samhälle måste motarbetas med kraft.

Därför var det en spännande  och viktig debatt på S-kvinnors förbundsmöte i Söderhamn med anledning av en motion som ville lägga till den antirasistiska kampen i stadgarna. 
Vilket också blev förbundsmötets beslut. Nu står det i de nya stadgarna under ändamålsparagrafen: 

Som socialdemokratiska feminister ställer vi klasskamp, kvinnokamp och den antirasistiska kampen sida vid sida. S-kvinnors uppgift är att stärka kvinnors ställning i familj, arbetsliv och samhälle samt att synliggöra och arbeta för att undanröja de makt-och diskrimineringsstrukturer som begränsar kvinnors liv. S-kvinnor vill tillsammans med likasinnade kvinnor världen över bidra till jämställda förhållanden mellan kvinnor och män. 

Kommentarer
Postat av: sven olof svensson

Kloka ord av dig.

Svar: Tack
Monica Green

2015-08-23 @ 15:43:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0