Spring med kärlek för livet!

 

 

 

Idag tog jag på mig joggingskorna ytterligare en gång. Ikväll var det för att hedra den springande tjej som mördades under sin löprunda utanför Upplands Väsby för några dagar sedan. Många antog uppmaningen på Facebook om att springa med kärlek över hela landet.

Många sprang för att hedra hennes minne, spring för livet, spring för att inte behöva vara rädd. Vi bar med oss tanken på henne och hennes familj i varje steg.

Det kanske är den viktigaste löprundan, den handlade inte om löpningen. Den handlade om att hedra hennes minne men också om rätten att röra sig fritt utan att vara rädd.  Initiativet kommer från Springande tjejer

Devisen Spring för livet har används av många sedan Sara Varga 2011 så träffande skrev låten om mäns våld mot kvinnor. I Skövde används orden ”spring för livet” för ett motionslopp som samlar in pengar till Cancerfonden.

Idag är ”spring för livet” och med kärlek än mer aktuell, när så många protesterar mot våldet mot kvinnor. 

Nu närmast mordet i motionsspåret utanför Upplands-Väsby och det var inte länge sedan Lisa Holm mördades när hon skulle ta mopeden hem från sitt sommarjobb.

Flera motionärer sprang för att sluta upp i en enighet. Trötta på våldet, förtvivlade över att kvinnor ständigt ska vara på sin vakt. Inta vara för ”snygga”, inte ha lurar i öronen, inte vara ”i vägen” för då smället det.

Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor. Dessutom anmäls omkring 2 500 fall av grov kvinnofridskränkning. Mörkertalet är dock stort, Brå uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig polisanmäls. På de senaste 10 åren har 250 kvinnor dödats/mördades i Sverige av någon de känner väl. Över hela världen är mäns våld ett hinder för kvinnor och barns mänskliga rättigheter.

 

Så spring med kärlek för livet, spring tillsammans eller ensam, spring långt eller kort, spring med eller lurar i öronen. Stå upp mot våldet mot kvinnor, spring för livet!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0