Stoppa rasismen

 Förmågan att arbeta mot sina egna fördomar måste ständigt uppdateras. Vi bär alla på fördomar och ibland låter vi fördomarna ta över förnuftet. Förnuftet som säger att det inte går att dra alla över en kam. Vi vet att alla Svenskar inte är mördare, trots att det finns Svenskar som har mördat, vi vet att alla fotbollsfantaster inte är fotbollshuliganer osv. Om vi låter fördomar om andra människor ta överhanden kan det till och med leda till rasism.

 

 Rasismen och fördomarna reducerar oss till vår hudfärg, vår sexuella läggning eller könsidentitet, vår religion eller vårt ursprung. Det är naturligtvis oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle. Händelserna i Frankrike är också oacceptabla men får å andra sidan inte leda till fördomar mot vissa människor.

 

Vi måste stå upp för yttrandefrihet och mot rasismen, för alla människors lika värde. Det är genom många människors engagemang som vi kan hindra att antidemokratiska idéer får fotfäste i vårt land eller i våra folkvalda församlingar.

 

Skolan har ett viktigt uppdrag i sitt värdegrundsarbete motverka rasism. Även folkrörelser och föreningslivet kan göra mycket för att stoppa rasismen och stå upp för yttrandefriheten.

Vi ska givetvis ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Men då måste alla Sveriges kommuner ta ett solidariskt ansvar för flyktingmottagandet.

 

Vi måste även förbättra mottagandet och ge möjligheter för nyanlända att använda sin utbildning, skaffa ett jobb och komma in i samhället genom bland annat validering.

 

Breda uppgörelser i riksdagen inom migrationspolitiken är viktigt. EU behöver ha fler lagliga vägar för att söka asyl inom unionen. Det behövs en bättre fördelning av kvotflyktingsmottagande mellan länder. Fler av EU:s medlemsstater måste ta ansvar för flyktingmottagandet.

Idén att bedriva en integrationspolitik som är skild från jobb-, utbildnings- och välfärdspolitik fungerar inte, allt hänger ihop. Vägen in i Sverige - och rätten till jobb och välfärd - är en angelägenhet för alla.

Låt oss hjälpas åt att stoppa rasismen, stå upp för yttrande friheten och alla människors lika värde

 


Kommentarer
Postat av: Fredrik

”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden”./Tage Erlander 1965

2015-01-11 @ 17:45:37
Postat av: Leif

Inte ett ord om bostäder vilket behövs och som det upplysningsvis råder akut brist på i hela landet.

Svar: Bra påpekande, helt rätt. Det är akut brist på bostäder, byggnationen tvärnitade för 8 år sedan nu måste det till krafttag
Monica.nu

2015-01-11 @ 19:31:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0