Stärk den Svenska modellen



Vi varken kan eller ska acceptera att kvinnor och män som kommer till Sverige för att jobba utnyttjas till lägre löner eller sämre villkor. Tyvärr hör jag allt för ofta moderater påstå att det är så jobbigt för företagen om kollektivavtal ska gälla alla. De företagare jag träffas säger tvärtom, de är arga på skruppelfria arbetsgivare som med dumpade löner slår sönder möjligheten till sund konkurrensen.   

Den fria rörligheten har av högerstyret i Europa överordnats de fackliga rättigheterna och använts som förevändning för att dumpa löner och villkor på arbetsmarknaden.
I Lavalfallet 2007 slog EU-domstolen fast att fackliga krav på likabehandling av arbetstagare var ett hinder för den fria rörligheten och stred mot EU:s utstationeringsdirektiv. Domen var ett angrepp på den svenska kollektivavtalsmodellen, konflikträtten och den fria förhandlingsrätten.

Därför måste Lex Laval respektive EU:s utstationeringsdirektiv ändras. En viktig del i det arbetet har varit att ge den parlamentariska utstationeringskommittén ett utökat uppdrag. Kommittén ska förutom att se över reglerna kring utstationering på svensk arbetsmarknad också överväga vilka åtgärder som krävs för att stärka kollektivavtalens ställning i utstationeringssituationer. 
Arbetstagare som arbetar tillfälligt i Sverige måste få ett bättre skydd. 

Arbetstagare inom arbetsmarknadspolitiska program ska omfattas av schyssta villkor. Arbetslösa ska inte utnyttjas och oseriös verksamhet ska förhindras. Därför ska också nystartsjobben  och FAS3 så länge det finns kvar omfattas av kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor.

Kollektivavtalen kommer att vara avgörande när vi möter framtidens utmaningar. Därför måste  vi göra vad som krävs för att säkra deras ställning på arbetsmarknaden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0