Aktiv, orädd och konstruktiv feministisk utrikespolitik – en jämställd värld är möjlig!



I går presenterade värdens bästa utrikesminister Margot Wallström regeringens utrikesdeklaration. Den visar på den svenska utrikespolitikens inriktning det kommande året. Budskap är att föra en aktiv, orädd och konstruktiv utrikespolitik.

Den modiga feministiska utrikespolitiken står fast. Sverige ska även i fortsättningen att vara pådrivande i frågor om kvinnors rättigheter. Det finns många tuffa utmaningar för en jämställd värld.  Våldet mot kvinnor, de sexuella övergreppen och de fruktansvärda våldtäkterna måste upphöra.  

Vi lever i en orolig tid. Kriget i Syrien har pågått i fem år och tvingat miljontals människor på flykt. Detta har skapat de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget. En annan källa till oro är terrororganisationen Daesh, som med sin extrema tolkning av islam skapar kaos och förödelse i mellanöstern. Daesh utgör också ett hot mot hela västvärlden med sin skoningslösa terror.

Ryssland blir allt aggressivare, genom sin olagliga annektering av Krim och agerande i östra Ukraina har skapat ett nytt säkerhetspolitisk läge i vårt närområde.

I en tid då konflikter trappas upp och mänskliga rättigheter kränks behövs en aktiv svensk utrikespolitik. Sverige ska vara den röst i världen som förespråkar fred. Den röst som står upp för demokrati. Den röst som driver på för ekonomisk utveckling och alla människors lika värde. Vi ska stå upp för de värderingar som så framgångsrikt byggt vårt eget land.

Världen behöver färre vapen – inte fler. Nedrustning är därför ett viktigt mål liksom mänskliga rättigheter världen över. Regeringen utser därför en ambassadör för internationell nedrustning, och en för mänskliga rättigheter.

Kort sagt en aktiv, orädd och konstruktiv feministisk utrikespolitik – en jämställd värld är möjlig!


Kommentarer
Postat av: Krister

Dubbelt så många män tar livet av sig och livslängden för män är lägre än för kvinnor. DET är inget ni tar upp.

2016-02-26 @ 19:53:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0