Svenska modellen - JA tack



De fyra borgerliga partierna är överens om att lämna den svenska modellen. Ansvaret för lönebildning och i allt väsentligt anställningsvillkor ska inte längre bestämmas av arbetsmarknadens parter utan av politiker. Det är en osvensk modell med inspiration från Sydeuropa där lönenivåerna blir valfrågor istället för att hanteras i förhandlingar mellan parterna. En sådan utveckling skulle vara ett hårt slag mot Sveriges konkurrenskraft. 
Lönesönkarargumenten har varit lite olika genom åren och riktat udden mot arbetare, kvinnor, yngre, äldre, invandrare beroende på år och tillfälle. Flera argument är de samma och de som pläderar för lägre löner menar alltid någon annans lön. Inte sin egen. Jag noterar att tyckare med närmare 100 000 kr i månaden gillar tanken på löner med 10 000kr per månad. 

Det påstås ge fler jobb om lönen blir lägre i själva verket är arbetslösheten högre i låglöneländer.   Sverige har näst högst sysselsättningsgrad i hela OECD.
Istället för att avveckla den svenska modellen vill vi Socialdemokrater utveckla den. Ett bra exempel är de snabbspår som vi nu utvecklar i samarbete med arbetsmarknadens parter för att korta vägen till arbete för nyanlända som har erfarenhet inom bristyrken, till exempel kockar, lärare och inom sjukvården.

Alla som jobbar i Sverige ska kunna leva på sin lön. Redan idag finns många olika möjligheter att anställa unga och nyanlända med kollektivavtalsenliga villkor till mycket låg kostnad för arbetsgivare i form av exempelvis instegsjobb, extratjänster och traineejobb.

Regeringen har lagt om arbetsmarknadspolitiken och tagit bort ineffektiva skatterabatter. Nu sjunker arbetslösheten snabbt och ungdomsarbetslösheten är den lägsta på åtta år. De lediga jobben – både med låga och höga kvalifikationskrav – är fler än någonsin!

Arbetsförmedlingen har över 100 000 lediga jobb att förmedla men måste bli bättre på att möta upp arbetsgivares behov genom till exempel korta anpassade utbildningar. Det som krävs är att den svenska modellen utvecklas med investeringar i utbildning som rustar arbetssökande att ta de lediga jobb som finns. 
Den som behöver ska få stöd för att kunna anställas – men alla i Sverige ska kunna leva på sin lön.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0