Alla seriösa partier med på överenskommelse



Vår svenska modell bygger på hårt arbete, stark välfärd och ett land som håller ihop. Den ger dig chansen att leva det liv du drömmer om – och den ligger till grund för ett Sverige att vara stolt över.
En grundförutsättning för att vi ska kunna utveckla den svenska modellen är att Sverige har ordning och reda i ekonomin. Därför krävs det bred politisk samsyn över partigränserna om spelreglerna för den ekonomiska politiken. Då kan vi skapa framtidstro och fortsätta att utveckla den svenska modellen. 
Den socialdemokratiskt ledda regeringen tog i mars 2015 initiativ till att se över nivån på överskottsmålet. För att säkerställa bred politisk samsyn över blockgränsen tillsatte regeringen i juni samma år en parlamentarisk utredning för att se över överskottsmålet. I dag har det slutits en överenskommelse mellan de seriösa riksdagspartierna om att överskottsmålet ska sänkas till en tredjedels procent av BNP.
Överenskommelsen innebär att ett nytt mål om att statsskulden (skuldankare), att nivåerna för överskottsmål och skuldankare ska ses över regelbundet, att uppföljningen av överskottsmålet stärks och att tydligare riktlinjer införs för hur förslag som påverkar statens budget ska hanteras i riksdagen.

Detta är en klassisk svensk kompromiss. 
Hela Sverige vinner på att vi är överens om långsiktiga villkor för finanspolitiken.

Vi är i en helt annan situation idag än när målet infördes. Då var skuldnivån mycket högre (över 70 procent av BNP, nu är den närmare 40 procent). Och den demografiska utmaning vi då såg framför oss är nu här vilket märks inte minst i pensionssystemets sparande pensionssystemet har historiskt bidragit kraftigt till sparandet, de närmaste åren gör det inte det.
 Vi vill inte hamna i den situation där vi var år 2014 igen, när den här regeringen fick ta över ett underskott på över 60 miljarder, därför behövs det kontinuerliga uppföljningar. 
Dessutom införs ett skuldankare vilket är mycket bra. En av anledningarna till att vi velat ändra målnivån för sparandet är att skuldnivån nu är väsentligt lägre. Skulle den öka i framtiden är det också rimligt att sparandenivån höjs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0