Storsatsning på välfärden

Regeringen har sedan dag ett bekämpat ojämlikheten. Vi har gjort det genom att sätta jobben först och genom att rusta vården, skolan och omsorgen – välfärden är hjärtat i vårt samhällsbygge. Den bidrar till en jämlikare fördelning – att alla oavsett tjocklek på plånbok har rätt till sjukvård och utbildning av högsta kvalitet. Det är en förutsättning för att alla ska kunna utvecklas och arbeta.

Under de borgerliga åtta regeringsåren fick välfärden stå tillbaka för ofinansierade skattesänkningar, privatiseringar och vinstjakt. Regeringen har nu vänt stora underskott till överskott. Sveriges ekonomi är i ett nytt läge, statsfinanserna är urstarka och tillväxten är god. Vi har därför kunnat satsa nästan 30 miljarder till välfärd i hela landet – för fler lärare, undersköterskor och personal inom äldreomsorgen. Det har bidragit till att antalet anställda i offentlig sektor har ökat med 100 000 personer.

Tryggheten och jämlikheten ska fortsätta att öka i hela landet. Nu blir vi blir allt fler barn och allt fler äldre. Att fler vill bilda familj samtidigt som vi lever allt längre är glädjande och det är en framgång för folkhälsan.

Men det är också en stor utmaning för landets kommuner och landsting. Istället för nedskärningar och kommunala skattehöjningar kommer vi Socialdemokrater möta utvecklingen genom att garantera statliga resurser till välfärden.

I Almedalen lovade Magdalena Andersson  ytterligare förstärkningar av de permanenta statsbidragen till kommunsektorn. Med ett fortsatt socialdemokratiskt ansvarstagande för statsfinanserna kommer de sammanlagt att kunna höjas med minst 20 miljarder.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0