OECD hyllar Sverige

Befinner mig i Paris några dagar. Här har kommit 20 cm snö så allt ställs in, skolor ställs in, kollektivtrafiken ställs in och trafiken står nästa stilla förutom några bilar som slirar hit och dit över gatorna. Men jag är inte här för vädrets skull utan för att OECD bjudit in till ekonomiska seminariet tillsammans med riksdagsledamöter från stora delar av världen.
Det är oerhört intressant, extra kul är det förstås att OECDs samlade kunskap hyllar Sverige och den Svenska modellen. De tycker visserligen att det var oklokt av Sverige att avskaffa fastighetsskatten men i övrigt tycker de att vi har en utmärkt modell för att sköta ett samhälle.
Arbetslösheten sjunker mycket tack vare att vi har ett livslångt lärande med chanser senare i livet än under ungdomsåren. Vi är ett av de mest jämställda länder i världen och vi löser utmaningarna tillsammans istället för att var och en måste ha egna privata dyra lösningar osv


Generalsekreteraren öppnade dagens samtal genom att uppmana oss att ta itu med djupa sociala och ekonomiska skillnader. Jag blev intervjuad och för att ge några reflektioner på talen.
För mig är svaren gemensam välfärd, lika möjligheter till utbildning och arbetslöshetsbekämpning mm. Fattigdom leder till oroligheter, rädsla och konflikter.

Alltså tjänar vi alla på att ha samhällen där vi håller ihop. Rika blir inte lyckligare av att bli ännu rikare om det innebär att de måste låsa in sig och gömma sig av rädsla för att inte bli rånad osv.

Välutbildade med välavlönade jobb har ofta möjlighet att gå internutbildning på sina jobb. Menas lågutbildade och lågavlönade måste få andra chanser för att lyckas och komma vidare.

Sverige har en feministisk regering, vilket innebär att vi ser till att könsperspektivet alltid är närvarande i vårt beslutsfattande. Män och kvinnor borde ha samma möjligheter att forma sina liv och att forma samhället, det handlar om mänskliga rättigheter. Det är också en ekonomisk fråga, se till att vi utnyttjar alla resurser i samhället på rätt sätt. Sverige har kommit långt när det gäller jämställdhet, men vi har långt kvar innan vi blir jämställda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0