Samtycke ja tack

Ska Sverige förtjäna bilden som föregångsland för jämställdhet måste vi ta kampen mot våldtäkter och andra sexuella övergrepp och kränkningar på allvar. Därför vill vi skärpa lagstiftningen för sexualbrott och återupprätta förtroendet för rättsväsendet. När lagrådet har tittat på förslaget och hävdar att ”förslagen inte uppfyller krav på förutsebarhet” och enligt nyhetsflashen angav att samtycke inte följer Svensk lag. Men det är faktiskt därför som lagen ska ändras i Riksdagen.

Sverige är ett land som kommit långt i jämställdhetsarbetet. Men höstens #metoo-debatt visar tydligt att det inte är hela sanningen. Polisanmälningar av sexualbrott ökar, och tiotusentals kvinnor framför vittnesmål om övergrepp och trakasserier. Därför måste lagen skärpas, straffen för sexualbrott måste bli hårdare och samtycke är oerhört viktiga åtgärder. Sex som inte är frivilligt ska vara olagligt.

#metoo visar att sexuella övergrepp och trakasserier finns i hela vårt samhälle. Vi vet även att enbart 10% av sexualbrotten anmäls och alldeles för få anmälningar når domstol.

För att vända utvecklingen krävs både förändrat synsätt och förändrad lagstiftning.

Dagens sexualbrottslagstiftning kräver att det förekommit våld, hot eller en särskilt utsatt situation för brottsoffret för att handlingen ska betraktas som en våldtäkt. För att stärka kvinnors skydd och för att fler gärningsmän ska kunna åtalas krävs en ny lagstiftning som tydligt säger att det är frivilligheten som är utgångspunkten.

Utöver ny lagstiftning måste brottsoffer känna förtroende för att rättsväsendet lagför gärningsmän. Därför har polisen ett stort ansvar. Det är därför nödvändigt och välkommet att det både utbildas fler poliser och anställs fler poliser i hela landet.

Alla ska känna sig trygga både i sina hem och ute i offentliga miljöer, därför välkomnas samtyckeslagstiftningen trots att lagrådet är emot.
Du tvingar inte någon att dricka Te om hen inte tackat Ja, samma sak gäller med sex.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0