Snart startar ett årligt avrapporteringsmöte i AddisAbeba.

(null)

Idag har jag fått ta emot målarböcker, kritor och hygienartiklar som jag ska ta med till Fistuleasjukhuset i AddisAbeba i nästa vecka. Stort tack för alla gåvor och att ni fortsätter att swisha så att jag kan köpa menstrosor, tandborstar, tvål och gosedjur mm för att överlämna på plats. Det känns angeläget att se den viktiga verksamheten i Etiopien och själv få se vad våra insamlade medel går till. Att få prata med sjukhusledningen, barnmorskor och träffa förlossningsskadade kvinnor och deras barn är viktigt för att vi ska kunna fortsätta samla in pengar. 

Stiftelsen Fistuleasjukhuset består av representanter från kvinnoorganisationerna Fredrika Bremer förbundet, S-kvinnor, Moderatkvinnorna, Centerkvinnor, Liberala kvinnor, Svenska kvinnors vänsterförbund, Kristdemokratiska kvinnorna och Miljöpartiet. Den är partipolitiskt och religiöst helt obunden. Sammansättningen förklaras av att en delegation besökte sjukhuset i Etiopien 1984. Deltagarna blev så berörda av makarna Hamlins arbete med förlossningsskadade kvinnor att de beslöt att stödja sjukhuset genom att skapa en tvärpolitisk stiftelse.

Jag har haft förmånen att få vara ordförande i tre år nu. Det känns så viktigt och dessutom roligt att vi lägger partipolitiken åt sidan i det här arbetet. Stiftelsen Fistuleasjukhuset samlar in pengar för att stödja sjukhusets verksamhet och utbildning för barnmorskor. Privatpersoner, företag och organisationer bidrar med små eller stora summor, engagerar sig på olika sätt och visar stöd för det framgångsrika arbete som pågår på sjukhuset i Etiopien. 
Det finns ett stödjande nätverk av stiftelser i andra länder med vilken den svenska stiftelsen har kontakt. Störst är stiftelserna i Schweiz och i Australien, där paret Hamlin verkade som gynekologer innan de flyttade till Etiopien. Äldst är den brittiska stiftelsen och det finns även en i Nya Zeeland.
Varje år, förutom under pandemiåren, träffas representanter från dessa länder i Addis Abeba på det som kallas Partners International Meeting, förkortat PIM, då sjukhusets ledning informerar om verksamheten det gångna året och om planer för framtiden. Det gäller hela Hamlin Fistula Ethiopia, som består inte bara av sjukhuset i Addis Abeba utan också av dess filialer runt om i landet, rehabiliteringscentret Desta Mender och Hamlin College of Midwives, som utbildar barnmorskor. 

Nu ska jag äntligen få träffa kollegor från andra länder, se verksamheten och möta både barn och kvinnor. Med mig tar  jag en väska målarböcker, kritor, hygienartiklar, tandborstar och annat som är svårt att få tag på. Det är välvilliga givare som passar på att skicka med små och stora gåvor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0