Stoppa våldet

(null)

Almedalen dag två fortsätter med en mäng intressanta seminarier. Jag lyssnande på Statsminister Ulf Kristersson som höll det första partiledartalet. Han talade om att bekämpa brott och mord. Han nämnde bland annat det förebyggande arbete, att det alltså inte bara går att agera efter det att brottet har skett med hårdare straff. 
Hatet mot kvinnor på internet och får konsekvenser i verkliga livet. Det finns fantastiska möjligheter med digitaliseringen och det går inte att tänka sig ett liv utan att vara tillgänglig och skaffa sig information via nätet. Det ger jobb, sociala nätverk och avlastar i arbetslivet. Men den mörka sidan av digitaliseringen är att den också skapar nya plattformar för trakasserier och våld mot kvinnor. Detta är ett ökande problem för kvinnor både i nära relationer och i offentlig ställning. T.ex utsätts kvinnliga politiker mer hat och hot än manliga kollegor. Ofta är hoten också grövre samt mer personliga och sexuella än dem som riktas mot män. Centerpartiets före detta partiledare Annie Lööf, S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll, UN Womens Sveriges ordförande Alexandra Pascalidou är några av de som får utstå trakasserier, hot och hat på sociala plattformar.
Hat leder till våld. Förra året blev Ing-Marie Wieselgren brutalt mördad av en man vars enda mål var att komma till Almedalen och tysta en kvinna i debatten. 
Idag onsdag möts civilsamhället, politiken, akademin, näringslivet, offentlig sektor och myndigheter i en manifestation till Ing-Marie Wieselgrens minne. #stoppakvinnohatet
(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0