Iskallt seminarium om värme på Arktis
Stora ting sker i Arktis. Vad kommer att hända om isen smälter bara lite grann och vatten nivån höjs? Hur går det med urbefolkningen om de inte får avgöra sitt eget öde? Vad kan vi andra göra?
Klimatförändringen leder till ökat intresse för exploatering av resurser som olja, gas och mineraler. Flera länder vill utöka sina territorier och områdets säkerhetspolitiska betydelse ökar. Behovet av att minska koldioxidutsläppen står högt på dagordningen liksom urbefolkningarnas rättigheter och villkor.
Vad händer just nu? Vad är hot och vad är löfte? Vilka positioner kan, och bör, de nordiska länderna inta?
Just nu diskuteras också frågan om forskningens betydelse för den nuvarande situationen i Arktis att diskuteras.
Är forskningen ett redskap för staterna i deras geopolitiska strävanden? Är den en stabiliserande kraft? Hur kan forskning under Internationella polaråret samordnas så att en långsiktigt hållbar utveckling främjas regionalt i Arktis och globalt? Har de nordiska länderna ett speciellt ansvar för att detta sker?
Nordiska rådets svenska delegation arrangerar i samarbete med Svenska kommittén för Internationella Polaråret och Norden i Fokus ett seminarium med fokus både på politiken för den nordliga regionen och på arvet efter Internationella Polaråret 2007-2008.
Det är därför vi är i första kammarsalen här i Riksdagen och diskuterar dessa oerhört viktiga frågor