Regeringen satsar på vårdpersonal

Idag presenterade regeringen en välkommen välfärdssatsning för landets landsting/regioner. Denna gång rör det sig om en satsning på 2 miljarder för goda arbetsvillkor och utvecklande arbetssätt för vårdpersonal. Dessa tillskott kommer tillsammans med den tidigare presenterade patientmiljarden för en mer tillgänglig och samordnad vård.

Det skulle bland annat innebära fyra nya sjuksköterskor på varje vårdcentral i hela landet.

Det här är viktiga pengar som på allvar stärker välfärden och ger oss chansen att förbättra vårdpersonalens arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter.

Att utveckla arbetsmiljön och att satsa på att utbilda vårdens personal är nödvändigt för skapa en trygg och säker vård för patienten. Satsningen innebär att medel fördelas till landstingen för att förbättra personalsituationen och utveckla vårdens verksamheter.

Landstingen/regionen får använda medlen för att se över arbetsvillkor, erbjuda kompetensutveckling, öka bemanningen och utveckla arbetssätt i syfte att vårdpersonal ska arbeta kvar inom hälso- och sjukvården.

Satsningen kommer också att ge möjligheter att bibehålla och öka vårdyrkenas attraktivitet, och ge möjligheter till utveckling. I förlängningen ger detta en högre personaltäthet och bättre vård.


Jobben blir fler i hela landet

Härlig morgon med bra nyheter på Ekot där svensk arbetsmarknad beskrivs som urstark. Jobben blir fler i hela landet de kommande två åren. Det spår Arbetsförmedlingen i en ny prognos som presenteras i dag, enligt radioinslaget.

Även om arbetslösheten väntas vända upp nästa år är utvecklingen på arbetsmarknaden bra, säger prognoschef Håkan Gustavsson.
Jobben växer på väldigt kraftigt i landet och det växer brett både yrkesmässigt, branschmässigt och även i alla län, säger han.

Detaljerna i Arbetsförmedlingens prognos för i år och nästa år presenteras senare i dag, jag ser fram emot den presentationen.

Sysselsättningen väntas stiga i alla län och arbetslösheten fortsätta minska i år, men arbetslösheten vänder uppåt under valåret 2018, enligt prognosen, .

I december trodde Arbetsförmedlingen på drygt 100 000 nya jobb 2017 och 2018. Den prognosen skrivs nu upp och de 11 000 arbetsgivare som intervjuats är mycket optimistiska. Det är också glädjande att även fler nyanlända får jobb så att den tudelade arbetsmarknaden kan brytas.

Det går fort i politiken. Det är bara några år sedan som arbetslösheten var ett mycket stort problem i allmänhet och synnerligt ungdomsarbetslösheten som var skyhög. Då försvann även jobben utanför storstäderna i rekordfart. Nu är det skillnad och vi är på rätt väg igen.

Dessutom har vi tagit viktiga beslut för att förbättra välfärden. Vi hat ökat de generella statsbidragen till kommuner och landsting för att höja kvaliteten i vård och omsorg.
Vi har särskilt satsat på att öka bemanningen och stärka kompetensen bland personalen inom vård och omsorg. Vi har infört ett investeringsstöd för fler äldreboenden och satsats på en mer jämlik och tillgänglig cancervård.

Extra pengar har satsats för en förbättrad förlossningsvård och för bättre vård för barn och unga med psykisk ohälsa.
Mammografi är numera kostnadsfri, liksom läkemedel till barn. Är du över 85 år är vårdcentralsbesöket gratis.
Det här är bra och viktiga åtgärder för att värna våra barn och våra äldre. Istället för skattesänkningar väljer den socialdemokratiskt ledda regeringen konsekvent att investera i vår gemensamma välfärd, som är en stor och viktig del i vår Svenska modell.

Bilden är från socialdemokraternas hemsida


Studiestartsstöd ska leda till jobb

 

Jobben är grunden för den svenska modellen, och en förutsättning för att människor ska kunna leva de liv som de vill. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har tagit krafttag för att knäcka arbetslösheten, vilket har gett gott resultat och arbetslösheten sjunker. Fler människor får en anledning att gå upp på morgonen och möjlighet att bidra till att Sveriges ekonomi kan växa och välfärden stärkas.

Men 350 000 personer i Sverige är arbetslösa. Samtidigt som det finns 100 000 lediga jobb. Hur har vi kunnat låta det bli så? Många arbetslösa har inte den kompetens de behöver för att kunna ta de lediga jobben. Den stora vattendelaren på arbetsmarknaden i dag är en slutförd gymnasieutbildning. Under lång tid har alltför många hoppat av gymnasiet i förtid, och för ännu lite längre sedan var det många som inte ens påbörjade en gymnasieutbildning. För dem är det tufft att konkurrera på arbetsmarknaden i dag.

Med en gymnasieexamen ökar inte bara möjligheten att få jobb, utan också förutsättningarna för att fylla på kompetens och studera senare i livet förbättras.

Tillgången på utbildning, på olika nivåer och i olika skeden i livet är en knäckfråga när vi attackerar arbetslösheten. Därför har regeringen påbörjat ett stort kunskapslyft och tillför 70 000 nya utbildningsplatser på yrkesvux, yrkeshögskola, högskola, universitet och folkhögskola. Regeringen har även infört en rätt till komvux, alltså att alla som vill och behöver gå komvux ska få göra det.

Nu inför också studiestartsstödet riktar sig till personer över 25 år med kort tidigare utbildning och innebär att studiemedlet höjs till tre gånger dagens nivå för den här gruppen med start i höst. Det är smart politik – för det sänker trösklarna till studier och gör det mer lönsamt att studera och göra sig anställningsbar.


RSS 2.0