Turkiet är ett manssamhälle - Å vilket land är inte det förresten?

.
Vi hör demonstrationerna från Taksim torget när vi går till och från konferenscentret. Kanske får vi tid att ta vägen förbi där någon av kvällarna men hittills är vi ganska hårt bevakade av polis och säkerhetsvakter när vi är ute.

Enligt UD lever18 procent av befolkningen i fattigdom. Detta drabbar barnen mest och i synnerhet flickorna, speciellt på landsbygden. Flickorna är särklit utsatta i de sydöstra delarna av Turkiet där gamla traditioner och manliga samhällsstrukturer råder.

Läskunnigheten är lägre för flickor eftersom alla inte tillåts gå i skolan.
Få kvinnor är aktiva i politiken och få Kvinnor lönearbetar. Dessutom är mäns våld mot kvinnor ett väldigt stort problem även här i Turkiet.

Men eftersom Turkiet vill bli medlemmar i EU måste de aktivt bekämpa våldet mot kvinnor och engagera sig ännu mer för mänskliga rättigheter överhuvud taget.

Regeringen har dragit igång olika program och projekt för att förbättra kvinnors och barns situation. Vi hoppas att det hjälper, att demonstranterna fortsätter med fredliga möten och att jämställdheten blir bättre.


Släpp fångarna som är fängslade för sina åsikters skull

 
 
 

Socialdemokraterna i OSSE-delegationen var värdar för ett viktigt lunchmöte, om fängslade Palestinier i Israeliska fängelser, som blev både tydligt och bra.

Våra inbjudna gäster från Palestina Mrs Fadwa Barghouthi, ordförande för "Frige Marwan Barghouthi och alla andra fångar kampanjen, och Mr Majed Bamya, som är aktiv för Palestina i internationella sammanhang.
De började med att visa en stark film med fakta om hur många hundratals Palestinier som är fängslade för sina åsikter skull. De talade om kvinnor och barn i fängelser och om parlamentariker mm

Fadwas man har varit fängslad i 18 år och hon får besöka honom en gång varannan vecka i 45 minuter. Hon beskrev fängelselivet och hur det är för resten av familjen barn och numera också barnbarn som inte får träffa sin pappa eller morfar/farfar osv

De beskrev också den pressade situationen i Palestina som blir bara mer bebyggt av olagliga bosättare som betalas av Israel för att de ska bo på Palestinsk mark, de beskrev vatten bristen och svårigheten att få vardagen att fungera med en mur som skär sönder deras land osv

Deras mål är en tvåstats lösning där de kan leva som grannar med Israelerna. Deltagarna som kom på seminariet, ställde frågor, kommenterade och problematiserade situationen.
Vi avslutade med en uppmaning om att frige politiska fångar och med hopp om en tvåstatslösning inom en snar framtid.

 

Istanbul lördag


Nu har OSSEs sommarmöte i Istanbul dragit i gång. Just nu samlas parlamentariker från 57 medlemsländer för att diskutera demokrati, mänskliga rättigheter och förbättrade valmöjligheter i världen. Det är ju lite speciellt att träffas i Turkiet just nu med tanke på de oroligheter som pågår här. Turkiet är ett stort land med 75 miljoner invånare och den sensate tiden har vi sett demonstrationer, torgmöten och debatter. Det sägs att närmare 2,5 miljoner människor hade hittills deltagit i demonstrationerna i 79 av landets 81 provinser. Störst har demonstrationerna varit i Ankara och här i Istanbul. Förhoppningsvis kan jag berätta mer om detta i senare blogginlägg.
Just nu fastläggs vilka politiska resolutioner som ska behandlas de närmaste dagarna. Det ska bli otroligt intressant att få ta del av dessa olika möten.


Seminar about Palestine


In connection to the Summer Meeting of the 57 Member States of the OSCE-PA in Istanbul 29/6-3/7 we invite to a side event on the situation in Palestine.
The seminar is tomorow and host of us Swedish MPs.

We will pay attention to the detained parliamentarians and other issues restricting democracy for Palestinians in the West Bank and the Gaza Strip.

Cast is Mrs Fadwa Barghouthi, The Chairwoman of the Free Marwan Barghouthi and all prisoners campaign, and Mr Majed Bamya, The coordinator of the Freedom & Dignity international conference. They will talk about the current situation in Palestine.

Il tell you more tomorow

 

Nelson Mandela

 

 

Som SSUare engagerade vi oss för ANC i Sydafrika. Vi samlade in pengar och protesterade mot den vita minoritetens förtryck mot svarta och färgade i Syd Afrika.

Jag tar fram LP-skivan från ANC-galan från 1985 i Göteborg och minns stämningen från galan och alla fantastiska artister som uppträdde och Olof Palme talade.  

 

Jag minns också den gala i Globen som ordades för Nelson Mandela i Stockholm.

- Släck inte elden just när grytan börjar koka Nelson Mandelas ord till oss tolv tusen entusiastiska åskådare i solidaritetsgalan i Globen den 16 mars 1990, bara en dryg månad efter frisläppandet.

 

Sverige var det första landet utanför Afrika på hans utlandsresa, Dåvarande statsministern Ingvar Carlsson ordnade ett statsbesök.  Nelson Mandela framträdde för oss i Globen och tackade för Sveriges engagemang och att vi inte gav upp som andra länder gjorde. Men uppmanade oss till fortsatt stöd inför den kommande demokratiseringsprocessen och de val som skulle hållas några år senare

 

Nu när Nelson Mandela sover, hoppas jag att han är stolt över allt den han lyckades med tillsammans med sina kamrater på Robben Isand och senare som Sydafrikas första svarta president.

 

Jag har varit på Robben Isand och kan inte förstå att någon kan överleva i fångenskap i 28 år där i den kalla fukten på nätterna och de hårda betonggolven. Bara det är en prestation i sig.

 

Att dessutom uppmana till försoning och att bli president. Är så stort att det svårt att ta in.

Jag hoppas att på Sydafrikas framtid i harmoni och hoppas innerligt att vi lärt oss något av historien. Nelson Mandela, en av våra största hjältar


Eskils matland= färre jobb

I Eskil Erlandssons matland har 15 000, eller var femte helårsarbeten i jordbruket försvunnit sedan han tillträdde som landsbygdsminister. Det visar statistik där Jordbruksverket jämfört genomförda antal heltider per år inom jordbruket.  Vi Skaraborgare lever i är en livsmedel- och jordbruksbygd så för oss är det förödande när det försvinner jobb inom livsmedels industrin.

Jobb i jordbruket möjliggör för människor att bo och arbeta på landsbygden. När arbetstillfällen försvinner tvingas människor överge sin livsstil.

Men det handlar också om svenska konsumenters rätt till mat av hög kvalitet och säkerhet. Våra jordbrukare här i Skaraborg producerar mat med högre kvalitet och är producerad efter tuffare miljökrav och djurskyddsregler än den mat vi importerar.

 

Det finns en annan väg

Vi socialdemokrater föreslår en kraftsamling för svensk livsmedelsproduktion. Framgångsreceptet menar vi är effektivisering, starka varumärken och innovationer.

Vi vill lägga mer pengar än regeringen på forskning och utveckling inom de gröna näringarna. Regeringen drog för några år sedan in stödet till svensk lantbruksforskning.

Vi tror inte att vägen går via sänkta djurskydds- och miljökrav. I så fall försvinner anledningen och möjligheten för svenska kommuner och landsting att upphandla svensk mat.

Det krävs en mer aktiv jobbpolitik även för landsbygden och livsmedelsproduktionen. Vår idé handlar om samarbete, utbildning och utveckling.

Vi socialdemokrater har beslutat oss för att Sverige 2020 ska ha lägst arbetslöshet i EU. Då måste den negativa utvecklingen inom jordbruket också vända.


Midsommar svart trafikhelg

 

Ett tag såg det ut som att förra årets trend med färre döda i midsommartrafiken skulle hålla i sig. Men tyvärr blev det inte så. Sex personer miste livet och flera skadades på slutet av midsommar helgen.

När vi på NFT skulle kommentera läget vid sju-tiden på söndagskvällen såg det fortfarande relativt bra ut med ”bara” två döda. Nu är det i och för sig två för mycket, men i alla fall bättre än för några år sedan. Tyvärr slutade det inte där, många var fortfarande på väg hem och trafiken tätnade.

 

På E10 utanför Överkalix omkom tre personer i går kväll i en trafikolycka när två bilar frontalkrockade. Vid en annan trafikolycka under kvällen omkom en man på motorcykel på E16 utanför Vansbro. Även igår inträffade en tragisk dödsolycka på E6an som innebar stopp i trafiken i flera timmar.

 

Vi får bara hoppas att resten av sommaren blir bättre. Att allt färre, helst ingen, kör onyktra, att fler kör utvilade, följer trafikreglerna, håller avstånd och är uppmärksamma även vid tät trafik och vid trafikarbeten.

 

Får helt enkelt passa på att uppmana männen att köra som kvinnor, det spar liv!


Känd eller okänd

 

Idag ansökte jag om ett nytt pass hos polisen i Skövde, eftersom mitt gamla slutade att gälla förra veckan.

Jag cyklade till polisstationen och tog därför inte med körkortet, däremot hade jag mitt gamla pass med mig. Naturligtvis borde jag ha tänkt på att ha en giltig ID-handling med mig och när tjejen i passluckan informerade mig om det borde jag ha cyklat hem och hämtat det.

 

Men jag frågade om det skulle räcka med att någon kände mig kunde visa giltig ID-handling.

Jo, det skulle gå bra, men ingen av de tre tjejerna som jobbade med passansökningarna kände igen mig. Jag var beredd på att cykla hem igen när en kvinna bland de köande sa

-          Jag känner igen Monica Green jag kan intyga att det är hon. Då frågade tjejen i luckan om kvinnan jobbade på polisen och om det fanns en arbetsrelation mellan oss.

-          Nej, men jag är kommuntjänsteman och eftersom Monica Green är kommunpolitiker är hon min arbetsgivare sa den vänliga kvinnan.

 

Det visade sig att det inte räckte och jag har full förståelse för att passhandläggarna följer reglerna. De gjorde helt rätt.

Men den lilla historien är inte slut där, för det visade sig att en polis som jobbade på andra sidan av stationen, där andra anmälningar och ansökningar mm görs, kände igen mig.

 

Polismannen var mycket tjänstvillig och ställde mer än gärna upp på att intyga och visa sin polisbricka för passhandläggarna. Vilket ledde till att jag fick både den hjälp jag behövde, fick ta foto, uppge längd, betala och skriva under.

 

Jag vill återigen tillägga att alla inblandade gjorde vad de skulle, det var bara jag som gjort fel genom att inte ta med en giltig ID-handling.

 

Slutet gott allting gott :)

 

Det går att minska skillnaderna

Oavsett vad moderatledda regeringen påstår ökar klyftorna i Sverige.

Som många har påpekat har klyftorna ökat de senaste 20 åren. Men till skillnad från den moderatledda regeringen försökte vi använda politiken och skatterna till att utjämna skillnaderna.

Inte som nu dvs den nuvarande regeringen använder politiken till att öka klyftorna eftersom de tror att det är bra för människor och samhällen med skillnader.

Omvärlden tittar förvånat på vad som hänt med föregångslandet Sverige.

Sverige som ansträngde sig för att hålla ihop samhället, Sverige som fick jämställdhetspris, Sverige som stärkte den svage och på så sätt stärkte hela samhället.

 

 

De ökande klyftor vi sett sedan regeringsskiftet år 2006 är medveten politik. En tredjedel av svenskarna med sämst inkomster halkar efter allt mer, och de med lägst inkomster har förlorat allra mest. Fattigdomen har ökat eftersom den moderatledda regeringen tror att det blir fler jobb av fattiga människor.

Men arbetslösheten har skjutit i höjden under den moderatledda regeringens tid vid makten. Allt färre arbetslösa har försäkringsskydd och fler lever på försörjningsstöd och bidrag under längre perioder än tidigare. Barnbidraget har inte höjts sedan 2005. Pensionärer, med ett helt arbetsliv i ryggen, betalar dessutom idag en högre skatt än de som är i arbetsför ålder och har ett jobb.

Och som jag bloggat flera gånger har vi fått större skillnader mellan män och kvinnor. Kvinnorna drabbas hårdast av stressen, tuffare arbetsklimat, låg lön och det oavlönat arbetet

 

Sverige är fortfarande ett av världens bästa länder att leva i men utvecklingen går åt fel håll. De ökade ekonomiska klyftorna är bara ett i raden av tecken på att vi är på väg mot ett kallare samhällsklimat. Arbetslösheten ligger idag på över åtta procent, ungdomsarbetslösheten är skyhög och skolresultaten har rasat under sex år i rad. Så här kan vi inte ha det.

 

Det finns en annan väg!

 


Kvinnor slits ut på arbetet

 
Den allt mer pressade och stressande arbetssituationen är ohållbar i längden. Det leder till utslitna arbetare och tuffast är det för kvinnor. Sedan finns det de som är förvånade över att kvinnor är mer sjuka är män. Är det så konstigt när de jobbar hårdare har mindre inflytande och sämre betalt?

LOs rapport visar att bara en av tre kvinnliga arbetare arbetar enbart vardagar på dagtid. En av fem arbetare har ett riskfyllt ensamarbete. Andelen arbetare som år 2012 är uttröttade varje vecka är kring 70 procent. Andelen arbetare med ont i ryggen är högre år 2012.

Alla kurvor pekar åt fel håll och värst är det för kvinnliga arbetare. Endast 11 procent av kvinnliga arbetare inom privat sektor har varit i kontakt med företagshälsovården de senaste åren. Och det är dessa kvinnor som har den sämsta arbetsmiljön.

Men det finns en annan väg. Det behövs en Solidarisk lönepolitik, kollektivavtal om arbetsmiljö, bättre samverkan mellan parterna, både en starkare arbetsmiljölag och arbetsmiljöverk. Dessutom behövs det bättre arbetslivsforskning. Läs LOs rapport

 

Midsommar

Hoppas alla har en skön kopplande midsommar.  Jag är med goda vänner på västkusten, det är väldigt trevligt trots regn och rusk.
Vi äter, umgås och kopplar av. I eftermiddag blir det sjösättning av lilla "Lisa". Då blir det flytväst på och ut på böljan den blå 
 

Ledig ........

Sista debatten före midsommar är avklarad och jag ska hem till mitt älskade Skövde. Det har varit en oerhört intensiv vår med många spännande möten, debatter och besök.
Nu ska jag försöka byta fokus ett tag till nära och kära och midsommarfirande.

Efter många långa arbetsdagar på såväl vardag som helgdag känns det viktigt att få en tid till återhämtning och reflektion. Fundera, läsa och vila. Klura ut nya infallsvinklar för att komma åt massarbetslösheten och de ökade klyftorna.

Plocka blommor, njuta av naturen utan att behöva se miljöförstöringen. Jogga i skogen och andas frisk luft. Cykla på säkra cykelvägar och simma i sjöar som inte är vare sig igenvuxna eller döda på liv. Äta god picnicmat som är odlad och tillverkad på ett ekologiskt sätt, utan slavarbete och som är transporterad på ett schyst sätt.

Ja, nu låter det som jag ska vara "ledig" länge men nästa fredag är jag på G igen, då bär det i väg med OSSE till Istanbul. Men för mig är en vecka lång och helt ledig är jag nog aldrig men jag gör så gott jag kan för att koppla av.
 
 

Anna Lindh

 
Idag har vi som vanligt besökt Annas grav. Vi gör det varje år på hennes födelsedag. Vi sätter blommor, tänker på henne som människa, som mamma, som politiker. Vi tänker på hennes fina skratt och minns den härliga atmosfär hon spred omkring sig. Det slog oss att dessa 10 år gått fort men ändå känns det länge sedan vi hade Anna hos oss.
 
Vi passar naturligvis på att prata om allt annat också. Om livet, partiet, politiken, fotboll och barn.
Det blev en skön förmiddag i gräset vid Anna
 
Skickat från min iPhone


Fullmäktige i Skövde om budget

 

Just nu pågår en budgetdebatt i Skövdes fullmäktige. I år föreslår de borgerliga partierna med moderaterna i spetsen en skattehöjning med 30 öre. Förra året hånade de socialdemokraterna som föreslog en skattehöjning. Då var det det värsta som kunde hända, nu är det nödvändigt för att klara servicen till medborgarna. Det har gått så långt att en moderat har hoppat av sitt uppdrag i fullmäktige för att han inte kunde vara med och lägga en skattehöjning på 30 öre, snacka om ideologiska skygglappar.
Marie Ekman föredrar Framtidspaket som vårt socialdemokratiska budgetförslag heter. Vi satsar mer på förskolorna, familjecentral, skolan, ungdomarna och på de äldre.
Skatter är vi alla med och bidrar med efter förmåga – för att alla våra kommuninvånare ska få den service de förtjänar och har rätt till. Nu när massarbetslösheten bitit sig fast och den borgerliga regeringen dels vältrat över kostnader på kommunerna och dels vägrat räkna upp anslagen till kommunerna behövs en skattehöjning för att klara kvalitén förskolan, skolan och äldrevården.
Vi satsar på på varje barn i förskolan och så att de ska få möjlighet att utvecklas som individ i skolan. Läraryrkets status behöver stärkas. Alla ungdomar ska klara grundskolan med behörighet och gå på gymnasiet och kunna ta studenten. Det gör att de blir mer attraktiva och anställningsbara.
Förra året var det 23% av eleverna i åk 9 som slutade utan godkända betyg i alla ämnen. För dessa elever vill vi tillföra mer resurser då behovet av åtgärder ibland inte ingår i utbildningsnämndens uppdrag. det är ett stort behov av praktikplatser, det vet vi så här behövs resursförstärkning.
I början av juni var 488 personer under 24 år i Skövde öppet arbetslösa, och mer än hälften av dem, 255 st, hade varit utan ett arbete att gå till i mer än sex månader.
Det finns ett samband mellan långvarigt försörjningsstöd och psykisk ohälsa och utanförskap, därför vill vi förstärka Socialnämnden med en samordnartjänst som kan stödja de personer som blir utsatta för våld i nära relationer, där det finns många barn som växer upp och som verkligen behöver stöd och hjälp.
Omvårdnadsnämnden kämpar med en ansträngd budget, ständiga besparingar gör servicen sämre och sliter ut personalen i förtid. Det finns inte längre mer att spara in på, därför ökar vi anslaget för att omvårdnaden ska bli bättre för våra äldre. Vi socialdemokrater vill dessutom ha lagad mat så nära den som ska äta den som möjligt.
Ska bli intressant att följa budgetdebatten som lär bli både låg och spretig

 

 
 
 
 
 

Är det slut på utförsäljningen?

 

Hur blir det med fortsatta utförsäljningar i Skövde efter moderaternas helomvändning på nationell nivå?
I Ekots lördagsintervju sade Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) att det är slut med avknoppningarna, som kritiserats fränt för att verksamheter sålts till personalen till vrakpris. Det är svårt att hitta bra värderingsmodeller, sade Nordin.

Efter det har moderaternas partisekreterare meddelat att partiet ändrat sig men tillägger att det är upp till M i varje kommun att avgöra.
Efter valet i Skövde meddelade de borgerliga partierna att de skulle fortsätta privatisera kommunal verksamhet. Men det uppskattas inte av väljarna. Undrar om vi får höra någon ny "programförklaring" på fullmäktige i morgon måndag?

 


Vätternrundan

Eftersom jag helt varit uppslukad (och delvis bortblåst ) av Vätternrundan det senaste dygnet får det bli några bloggrader om det också.
Årets Väternrunda var den blåsigaste jag varit med om och höll på att knäcka mig redan innan fösta kontrollen. Men enviseheten tog överhanden och när jag väl tagit mig till Gränna var jag glad igen och sedan blev allt bara roligare och roligare. Motvidn byttes till medvind efter Jönköping, gryningen kom i efter Bankerydsbackarna, i Hjo var över hälften avklarat och då var det bara att köra på. Jag är mycket glad över min tid på 14.44. 
 
 
 
Jag är också imponerad av organisationen som enligt mig fungerade utmärkt. Väldigt bra att vi äntligen kommer någon vart med målet om att Vätternrundan ska bli bilfri.
Det var jätte skönt att slippa trafiken på vissa sträckor och naturligtvis oerhört jobbigt de sträckor vi cyklister fortfaranade ska trängas med tät trafik.

E20 en fotnot för regeringen??

Idag presenterade Trafikverket sitt förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2015.

Men Trafikverkets plan för infrastrukturen klarar inte jobb och klimatet, huvudskälet till det är att regeringen skjutit till för lite pengar.  Vi vill öka investeringarna i infrastruktur med 50% och föreslår 46 miljarder mer än regeringen

 

Enligt trafikverket kommer järnvägen fortsätta försämras efter 7 år med borgerlig regering har järnvägen fortfarande det värsta framför sig.  Det drabbar främst de företag som är beroende av järnvägen för sin export, och alla de hundratusentals människor som är beroende av järnvägen för att komma till jobbet.

 

Regeringens femdubbling av banavgifterna för järnväg kommer leda till att gods flyttas från järnväg till väg och ytterligare förvärra trängseln på våra vägar, klimatutsläppen från trafiken kommer att fortsätta öka.

 

 

Dessutom nämnde inte Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm E20 en enda gång.

Han gick igenom hela landet från Norr till Söder i stort och smått. I sin genomgång av Västsverige nämnde han det Västsvenska paket som redan är beslutat. Däremot nämndes inte Vänertrafiken som är så viktig och för sin överlevnad måste slussarna i Trollhättekanal byggas om, de nuvarande är 100 år gamla och klarar inte många år till.  Dessutom nämndes inte Västra Stambanan som slagit i kapacitetstaket för länge sedan.

 

Att Gunnar Malm går igenom hela landet, region för region, och nämner flera detaljer men  inte E20 är en fruktansvärd besvikelse. Jag tolkar det som att trafikverket och regeringen inte tycker det är viktigt att satsa på Sveriges trafikfarligaste väg som måste ha minst 2+2 på grund av att den tunga trafiken ökar kraftigt.

Regionen och kommunerna har gjort en kraftsamling och är t.o.m beredda att satsa egna medel för att få en lösning men regeringen svara inte på den enigheten som visats upp, det är bedrövligt.

 

Tyvärr har Trafikverket inte planerat att satsa särskilt mycket på E20 trots allt arbete som politiker i Skaraborg lagt ner på att lyfta frågan på nationell nivå.

De tre etapper längs E20 föreslås är känt sedan tidigare och innehåller mötesseparering i befintlig sträckning, förbi Hova, Götene-Mariestad och Vårdgårda-Vara.

Nu förutsätter jag att de borgerliga politikerna kräver av regeringen att E20 finns med som minst 2+2 väg till 2025 i kommande skrivelse till Riksdagen efter remissrundan i höst


Festivalsommar med trygg hemfärd


Visst är det härligt med alla sommarfester som pågår just nu. För att inte tala om alla häftiga festivaler med alla tusentals besökare. Musik, dans och festligheter. Vi är mitt uppe i en intensiv festivalsommar. Förhoppningsvis tar sig alla hem oskadda.

Som NTFs ordförandehar jag uttalat mig om hur viktigt det är att ta ansvar för resandet. Visst har vi färre rattfylleriproblem i Sverige än på många andra håll men varje liv som slocknar ett ett liv för mycket. Ungefär 70 personer dör varje år i alkoholrelaterade trafikolyckor. Förra året var 25 procent av de förare som dog i trafiken påverkade av alkohol.

 
 

Festivaler och sommarfester runt om i landet är arrangemang som drar mycket folk. Vi umgås, har trevligt och många tar ett glas eller två.

Självklart är den enskilda individens ansvar att inte köra bil eller annat fordon om man druckit alkohol, men att det finns saker som kan göras för att höja trafiksäkerheten.

Polisen kan tydligt visa sin närvaro, både på festivalområdet men också vid parkeringen. Om besökarna redan från början vet att många kommer att få blåsa innan de lämnar parkeringen blir det färre som chansar. Det finns alkobomar vid ett antal campingar och det kan gott utvidgas.


Dessutom borde även arrangören hitta på aktiviteter under festivalens sista dag, som gör att besökarna stannar några timmar till – och hinner nyktra till, t ex vinstdragning i någon tävling eller konsert också på söndagen, men utan alkoholförsäljning. Information om hur lång tid det tar för såväl alkohol som droger att gå ur kroppen behövs.

Så ut i sommarsverige och fira vår ljusa och varma tid men se till att vara nykter när ni kör hem


Möte om E20 i Riksdagen


Idag hade vi ett viktigt möte om E20 och strategin för en miljöprofiledad och trafiksäker E20 med god framkomlighet senast 2025. Vi som deltog var Riksdagsledamöter från olika partier, kommuner och Västra Götalandsregionen.

Jag har tidigare både skrivit och debatterat om "dödens" väg dvs den mest olycksdrabbade vägen i Sverige. De åtta milen genom Skaraborg behöver nu bli 2+2 väg. De åtta milen är farliga och kostar tyvärr många liv.

 

 

Trafikverket bedömer att 75% av dödsolyckorna på E20 beror på vägens låga standard.

Bra kommunikationer ger Sverige en bra välfärd.

E20 är en viktig länk till Göteborgs hamn och godsflödet måste fungera.

Så förutom att är E20 en viktig väg för privatbilister en oerhört avgörande väg för den tunga trafiken. Godset till Göteborg från Bergslagen och vise versa kan inte åka genom Stockholm. Stockholm har nog med sin trafikinfarkt Så den som påstår att det räcker med bra vägar öster om Vättern har helt fel.

Naturligtvis ska vi jobba för att mer gods ska transporteras på järnväg men Västra Stambanan har slagit i kapacitetstaket för länge sedan. Detta måste vi givetvis åtgärda men hur bra järnvägen än blir i framtiden så är det omöjligt att få upp allt gods där. De olika transportslagen kompletterar varandra helt enkelt.

Trots att E20 är en nationell väg som borde betalas av staten är Västra Götalandsregionen och kommunerna beredda att delfinansiera byggprojektet. Fram till 2025 är ambitionen att ha minst 2+2 hela vägen.

I morgon kommer Trafikverket med sin transportplan, vi förutsätter att E20 finns med där.

 


Bättre regler skulle hjälpa kvinnliga företagare

 

Idag beskriver Mikael Damberg om hur socialdemokraterna fortsätter att ompröva och utveckla vår politik för fler jobb och företag. Det är bra för att bättre regler skulle även underlätta för kvinnliga företagare,
Kvinnliga företag är oftast små enmansföretag eller företag med några få anställda. Kvinnor har också andra erfarenheter med sig när de startar företag.

 

 För att skapa ett bra klimat även för kvinnligt företagande krävs en politik som ger stöd åt kvinnliga innovationer. Det krävs kunskap och kompetens om kvinnors företagande och förutsättningar. För att underlätta kvinnligt företagande måste också bankers regler och regler för statligt stöd när man startar ett företag sättas i ett kvinnligt företagarperspektiv.

 

Det måste finnas nätverk som stöder och bidrar till utveckling och vi måste lyfta och synliggöra det kvinnliga företagandet. Vi behöver entreprenörer av båda könen och har inte råd att inte ta tillvara hälften av befolkningens resurser och idéer vad gäller företagande. Jag besökte ett IT-företag i gär, det är fortfarande en manlig värld men det behöver inte alls vara så.

 

I arbetet med en ny företagarpolitik som går ut på att undanröja de hinder som finns för nya företag behöver kvinnors företagande belysas.

Vi socialdemokrater har ett tufft mål som går ut på att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Vi behöver öka sysselsättningen – då behövs fler jobb och inte minst fler nya kvinnliga företagare i Sverige.

Läs Mikael Dambergs artikel i DN


Fler kvinnor i styrelserummen

 

I DN idag kan vi läsa om hur andelen kvinnor i bolagstyrelser sjunker. Arbetet med att bana väg för fler kvinnor i styrelserum och på höga chefsposter måste bli mer systematiskt och ambitiöst. Tyvärr är den borgerliga regeringen både splittrad och handlingsförlamad.

Kvinnor ska kunna satsa fullt ut på en karriär utan att behöva vara rädd för att tvingas stå tillbaka för sämre kvalificerade män. Med fler kvinnor i styrelserna skulle den totala talang- och kunskapspoolen utnyttjas mer effektivt. Mycket tyder på att företagsledningar fungerar bättre om de är mixade.

Norge införde 2005 regler för kvotering i bolagsstyrelser. I EU driver kommissionär Viviane Reding frågan om ökad jämställdhet men Sverige bromsar. Från att tidigare varit ett föregångsland på jämställdhetsområdet har Sverige blivit bakåtsträvande. Sverige borde naturligtvis stödja de progressiva krafterna i EU och främja jämställdhet på alla områden inklusive näringslivet.

 

Norge har tagit över ledartröjan och blivit ett föregångsland i jämställdhet. Tidigare har Sverige varit det mest jämställda landet i världen, det är vi inte längre.

I EU har EU-kommissionären tuffat till sig i arbetet för jämställdhet.
Från att tidigare, ha varit ett föregångsland på jämställdhetsområdet har Sverige numera sällat sig till bakåtsträvarna. Sverige borde naturligtvis i stället ha stöttat de progressiva krafterna i EU och främjat jämställdheten på alla områden, inklusive näringslivet.

Regering pratar om behovet av jämställdhet i bolagsstyrelserna, men som i realiteten är splittrade, förvånansvärt nog är folkpartiet numera bromsklossen i regeringen. Det är både förvånade och tragiskt

Det är dags att gå från ord till handling och kvotera kvinnor i bolagsstyrelserna
.

 


Matchningsproblemen

 

I förra veckan hade jag interpellationsdebatt med Anders Borg angående matchningsproblem och otillräckliga drivkrafter. Som vanligt skyllde han på internationella krisen och på oss sossar. Naturligtvis anklagade han oss för att göra saken bättre, märkligt att den mannen saknar självkritik. Eller så tänker han att anfall är bästa försvar.

Arbetslöshet är över åtta procent ändå vittnar fler svenska företag om svårigheter att finna rätt kompetens. Enligt arbetsförmedlingen råder det i dag brist på arbetskraft inom ett flertal yrken. Det gäller till exempel ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metall, IT-arkitekter och vvs-ingenjörer. Det gäller också förskolelärare, kockar, lastbilsmekaniker och byggnadsplåtslagare.

Matchningen på svensk arbetsmarknad har försämrats dramatiskt. En överslagsberäkning visar att försämringen motsvarar 80 000 arbetstillfällen. Regeringen har skurit ned på utbildningar, minskat flexibiliteten i arbetsmarknadspolitiken och låst in männi­skor i meningslösa massåtgärder. Regeringens politik har försämrat näringslivets omställningsförmåga och ökat rekryteringsgapet och arbetslösheten.

Regeringen skyller jobbmisslyckandet på krisländerna i Sydeuropa och på oss sossar.  Men det är oklädsamt att bara skylla på andra, regeringen har styrt ´Sverige i 7 år.

 Det finns mycket vi kan göra på hemmaplan för att få fler människor i arbete och fler företag att växa. Den bristande matchningen på svensk arbetsmarknad innebär att människor går arbetslösa i onödan.

Arbetssökande som med hjälp av utbildning skulle kunna matchas mot jobb nekas många gånger utbildning av arbetsförmedlingen. Samtidigt skickar arbetsförmedlingen tillbaka miljardbelopp till staten i outnyttjade medel, regelverken medger inte annat.

Vi socialdemokrater ser att arbetsmarknadspolitiken behöver förändras i grunden.

Vi vill förändra styrningen av Arbetsförmedlingen så att resurserna kan användas friare och arbetsförmedlarna får utnyttja sin kompetens.

Vårt mål är att alla under 25 år ska ha en fullgod gymnasieutbildning. Unga arbetssökande ska erbjudas en utbildningsplan som leder till gymnasieexamen, gärna parallellt med jobb eller praktik.

Vi vill införa en 90-dagarsgaranti för ungdomar som innebär att ingen under 25 år ska behöva vara arbetslös mer än 90 dagar och som jag bloggat om tidigare eftersom jag tror att många inte känner till det förslaget.  

 


Bättre med S för kvinnor, och för män

 
 
 

 

Enligt mitt sätt att se det är det inte ett dugg märkligt att kvinnor får det bättre med socialdemokraterna. Det får i och för sig män också. För både män och kvinnor är det viktigt med jobb. Jobb som inte sliter ut den anställde, eller stressar sönder henne.

De 100 miljarderna i skattesänkningar som moderaterna drivit igenom har inte fått ner arbetslösheten, den har ökat. Kommunerna hår fått en sämre ekonomi och därmed försvinner jobb inom äldrevården, omsorgen och sjukvården. De som jobbar kvar får det bara stressigare och stressigare. Inte konstigt att kvinnor inte orkar jobba heltid, när jobben stressar sönder dem.

Att stressnivån dessutom går upp ytterligare efter jobbet gör saken inte bättre. Mäns stressnivå går ner efter jobbet, då kan de varva ner och ägna sig åt någon fritidsysselsättning. Om de inte är jämställda vill säga, för det finns män som delar på ansvaret för hem, familj och barn med sin partner. Tyvärr är det inte en norm ännu.

Kvinnor har stor nytta av vår gemensamma sektor eftersom det avlastar deras oavlönade arbete. Under moderaternas tid vid makten har skillnaderna ökat både mellan fattig och rik och mellan män och kvinnor.

För att man skulle kunna sänka skatterna har regeringen försämrat a-kassan och sjukförsäkringen. Det är en politik som ökat klyftorna. Sverige är det land inom OECD där ojämlikheten ökat allra mest de senaste åren, och det är landets kvinnor som har drabbats hårdast.

De fattigaste svenskarna har blivit ännu fattigare, och fattigast har kvinnorna blivit. Sedan regeringsskiftet 2006 har skillnaden i årsinkomst mellan män och kvinnor ökat med 17 479 kronor. Nu är skillnaden över 62 000 om året.


Feminism, finanser och framtiden


På väg genom sommarsverige med tåg till Stockholm. Ska träffa valberedningen för S-kvinnor och funderar på vad som behövs för S-kvinnor framöver.
Vi har stora möjligheter att växa och driva våra frågor för ett mer jämställt samhälle. Vi både kan och ska värva medlemmar, starta nya kvinnoklubbar och utveckla gräsrotsverksamheten. Men då behövs också ett synligt och starkt förbund.

 

Vi har spännande utmaningar framför oss. Vi behöver bland annat arbeta för att byta till en regering som arbetar för ett jämställt samhälle. Dagens ekonomiska politik missgynnar kvinnor. Kvinnor tjänar mindre, jobbar mer(om det oavlönade arbetet räknas med, å varför ska det inte göra det?). Kvinnor tar ett större ansvar för såväl sin egen familj som släkt, vänner och andras familjer.
Kvinnor har ofta osäkra anställningar och jobbar ofrivilligt deltid.

Dagens borgerliga politik är otroligt problematisk för kvinnor, den brister i enskida viktiga reformer och satsar alltför lite på välfärd och social trygghet. Vården, skolan och omsorgen raseras i takt med att den borgerliga regeringen prioriterar skattesänkningar framför gemensam välfärd. När välfärden raseras får kvinnorna slita mer och stressa mer både på jobbet och på fritiden.

Vi S-kvinnor tillhör ett feministiskt parti som vi har stora förväntningar på. Det hänger inte bara på oss att socialdemokraterna levererar reformer för feminismen i framtiden.
Men vi måste vara en stark pådrivare.

Starka blir vi genom att samla, skola och samverka.
dvs vi ska
Samla=värva fler S-Kvinnor,
Skola= utbilda oss genom kurser, konferenser och folkbildning
Samverka= jobba tillsammans med andra som vill påverka i samma riktning

 


Sommarskövde har firat idag

 
 
 
 Vilken härlig dag jag haft. Först hälsat 70 nya medborgare välkomna till Skövde. Det var en härlig blandning av människor från Nord och Sydamerika, från flera Afrikanska länder, från Balkan och Mellan Östern. De var både glada över att ha flyttat till Skövde och intresserade av sitt nya hemland. Dessutom var de så färgglada, helt i min smak.

Sedan var de dags för prisutdelning av Skövdes lokala Anna Lindh kommittés årliga pris till värdiga vinnare. Reumatologen på Skövdes sjukhus fick pris för sitt enorma engagemang med att varje dag ge svårt sjuka patienter den allra bästa vården och att de lyckas vända på varje krona i tuffa ekonomiska situationer.

Dagen avslutas med långpromenad i solskenet och trevlig grillkväll.
Visst är det värt att fira att sommaren är på G - en underbar dag


Skövdes Anna Lindh kommitté delar ut pris 6 juni kl.16 i Helens Parken

 
 

Vad har Lena Karlsson, Jenny Brusk, Shammeran Benjamin, Shahad Mazen. Jenny Lindh, Tjejjouren Elina, Tanzania projektet på Kavelbrogymnasiet och Clara Lindefors?

De är alla Anna Lindh-pristagare i Skövde

Anna Lindh kommittén startade 2006 i Skövde för att agera mot våldet i samhället och ska verka för att fler kvinnor och tjejer ska finnas som ledare i näringslivet, politiken och i övriga delar av samhället.

Anna Lindh var Sveriges utrikesminister när hon mördades för 10 år sedan den 11 september 2003. Anna var en glad, framåt, aktiv och engagerad förebild. Det behövs fler som engagerar sig för internationellt samarbete, rättvisa, feminism, fred och förståelse mellan människor.

Kommittén som är partipolitisk obunden vill att hennes visioner ska få leva vidare bland annat genom engagemang och aktiviteter i hennes anda. Det gör vi genom att engagera oss den 8 mars på internationella kvinnodagen, dela ut Anna Lindh pris och ordnar aktiviteter den 11 september varje år.

Nytt för i år är att årets pris delas ut på Nationaldagsfirandet, tidigare år har vi delat ut det i samband med hennes födelsedag den 19 juni.

I morgon är det alltså dags att avslöja vem/vilka som är årets vinnare.
Kom till Helens Parken i Skövde kl.16 så får ni se prisutdelningen och folkets jubel

 

läs mer på http://skovdeannalindh.wordpress.com/

 

 

 


Bättre och bättre för S i Skaraborg


Jo jag vet vi ska inte lägga för stor vikt vid opinionsätingar men detta är ändå SCBs stora väljarundersökning som bara görs 2 ggr om året. Att socialdemokraterna går framåt är oerhört glädjande och varför klä oss i säck och aska bara för att det kan gå sämre i höst?

Alla glädjeämnen för stegen mot ett mer rättvist samhälle är bra. Jag tror att våra beslut på partikongressen om jobb, utbildning, ordning och reda i välfärden ändå uppskattas av väljarna. 

Ännu roligare är det förstås att vi socialdemokrater i Skaraborg går fram med hela 10% från den förra SCB mätningen i november. Vi har tyvärr vant oss vid att ligga runt 37-39% så att öka från 37% till 47% i dagens mätning är oerhört glädjande.

Förhoppningsvis har väljarna uppskattat våra förslag. De är nog också trötta på att den borgerliga regeringen vänt Skaraborg ryggen. Statens lantbruksuniversitet dras ned, djurskyddsmyndigheten i Skara läggs ner och räddningskolan i Skövde läggs ner. Högskolan i Skövde hotas, ingen sänkt fastighet skatt och sänkt hastighet på E20 samt en enorm hög arbetslöshet är bara några exempel på hur de borgerliga ledamöterna struntat i Skaraborgarna


Vad lär vi oss av Husby?

 


Många menar att vi inte ska prata politik när det gäller de fruktansvärda och helt oacceptabla händelserna i Husby. Det är ett uttryck för allmän borgerlighet eftersom borgerliga politiker alltid tycker att de inte ska lägga sig i någonting utan bara sänka skatterna så att deras så kallade frihet ökar.

Jag menar att vi i allra högsta grad ska diskutera politik och fortsätta analysera varför "unga arga män" tar sig friheten att förstöra för sina egna grannar och för sitt eget samhälle. Svaren är inte på något sätt enkla och händelserna som spred sig till många andra platser i landet är mycket mer komplicerat än bara krav på fler poliser, även om det också behövs.

Klyftorna ökar i Sverige med en rasande fart. Massarbetslösheten har bitit sig fast, hopplösheten breder ut sig. När fritidsgårdar försvinner, kollektivtrafiken är så dyr så att många fastnar i ett trångt område och tron på framtiden försvinner kan sådant här hända trots att vi aldrig får acceptera det. Mycket måste göras för att motverka detta bland annat:

Inför en 90-dagars garanti för arbetslösa ungdomar som innebär att man garanteras utbildning, praktik eller jobb inom 90 dagar. Individuella insatser ska möjliggöras från första dagen av arbetslöshet. Utfärda utbildningskontrakt för unga arbetslösa och ett stimulansbidrag för kommuner som erbjuder sommarjobb.

Alla elever ska få förutsättningar att nå målen i grundskolan. De 50 grundskolor som har allra tuffast förutsättningar och där resultaten är låga ska få mer resurser och vi vill se en obligatorisk gymnasieskola.

Öka polisens närvaro i samhället. De ska finnas där inte bara när det händer något utan också för att arbeta brottsförebyggande och skapa goda relationer. Alla skolor ska ha kontaktpoliser knutna till sig.

Ta hand om ungdomar som risker att hamna i tyngre kriminalitet. Det kan ske genom LVU-omhändertaganden samt förbättrad samverkan mellan kommuner och polisen genom obligatoriska samverkansavtal.

Naturligtvis måste fattigdomen minska, det görs genom jobb och generella välfärdsinsatser, som att förbättra sjukpenningen och arbetslöshetsförsäkringen och höjda barnbidrag och underhållsstöd.


Trafiksäkerhet på väg 49 mellan Skövde och Karlsborg

 
 
Vägen mellan Skövde och Karlsborg är smal, hårt trafikerad och farlig för oskyddade trafikanter. Här ska den tunga trafiken med lastbilar och bussar trängas med bilister och cyklister. Att cykla på sådana vägar är ingen höjdare. Ändå vore det väldigt bra om fler cyklade, både av miljöskäl och av hälsoskäl.
 
Socialdemokraterna i Skövde om har motionerat om en så kallad cykelmotorväg mellan Skövde och Tibro. Cykelmotorvägar nämns i trafikutredningen som lades av Kent Johansson förra året som en möjlighet för cyklister att ta sig fram snabbt utan att behöva oroa sig för att bli påkörd eller att själv köra på någon som går. Det viktiga är dock att det ska kunna cykla överhuvud taget mellan Skövde och Tibro. Det viktiga är alltså inte att det blir just en cykelmotorväg.
 
I går cyklade vi Skövde och Igelstorp T-R. Väg 49 mellan Skövde och Igelstorp som är den mest trafikerade delen av vägen. Det är ingen tvekan om att det behövs både en breddning av väg 49 och en cykelväg. Friskvård är en hjärtefråga och att cykla förutsätter att det finns vägar som gör att cykeln är ett vettigt alternativ mot andra transportsätt så kändes det inte då vi försökte samsas om vägutrymmet med bilisterna.
 
Så bygg cykelvägar och cykelmotorvägar!

RSS 2.0