Visserligen fortsätter politikerveckan men….

 I kväll talar Anna Kindberg Batra i Alemdalen. Hon säger att hon vill bekämpa utanförskapet. Det var ju fint.

Men den gamla regeringen lämnade efter sig en mycket hög arbetslöshet, fallande skolresultat och stora revor i välfärden. Revor som är svåra att läka när människor blivit utförsäkrade, inlåsta i FAS3 och skapat oroligheter i förorterna. Anna Kindberg Batra var ordförande i finansutskottet och såg på när överskottet på 110 miljarder förvandlades till underskott på 74 miljarder pga ofinansierade skattesänkningar och felriktade politik. 

 

Statsminister Stefan Löfven höll sitt tal i tisdags. Det som en gång startade med ett tal om ”framtidsgarantin” av Olof Palme på ett lastbilsflak i Visby är idag en politikervecka som samlar hela civilsamhället.

 

Palme och Löfven har samma budskap: ”Garantera en framtid för våra unga ”. Statsministern talade om att ta ansvar för framtiden genom en tydlig agenda för jobb och kunskap. Det är därför vi nu satsar på ett nytt för lyft för lärarnas löner – en bra skolgång börjar alltid med bra lärare.

 

Vårdbudgeten är ett första steg i denna riktning. Den innehåller satsningar som bygger fler bostäder, underhåller järnvägen, vänder resultaten i skolan, skapar fler jobb och minskar arbetslösheten bland unga. Men det behövs naturligtvis betydligt fler åtgärder för att klara vårt tuffa mål om Eus lägsta arbetslöshet, vi återkommer med mer redan till hösten.

Vi tar ansvar för framtiden och tänker genomföra en politik som både håller ihop Sverige och garanterar en bättre framtid.

 

Visserligen fortsätter politikerveckan men för min del räcker det nu.


Obehagligt inslag i AlmedalenDet kändes obehagligt att se hur den fina Almedalen plötsligt belamrades av SDs reklam. Det ger en fadd smak när ett parti som inte ställer upp på alla människors lika villkor har ett sådant stöd av väljarna.
 
 SD:s stöd är dubbelt så högt bland män som bland kvinnor. 
 De behöver kvinnliga väljare och talar därför om barn, förskolor och graviditetspeng mm 
 
Förhoppningsvis kan även männen som röstar på Sverigedemokraterna ta att förnuft till fånga så att vi kunde få ett stopp på dessa mörka krafter. Jag kan förstå ilskan över att vara arbetslös och att vara arg över urbaniseringen men SD har inte lösningen, de vill bara utnyttja människors oro.
 
 I höstas stoppade SD vår storsatsning på mer personal i förskolan när de fällde budgeten. Precis som med sitt prat om sänkt pensionärsskatt eller höjd A-kassa så är sådana förslag i grunden alltid underordnat deras enda intresse - sin främlingsfientliga agenda.
 
Elisabet Dahlin Rädda Barnens generalsekreterare beskrev det på twitter så här: 
"Att prata om barn är inte samma sak som att bry sig om barns rättigheter. SDs yrvakna utspel har noll trovärdighet.Noll! #svpol #Almedalen"
 
Apropå Rädda Barnen så anordnande de en starkt upplevelse nere vid strandkanten en sen kväll som de kallade en otyst minut för att inga barn ska dö i Medelhavet. Det är fruktansvärt att barn, män och kvinnor har det så hemskt att de måste fly för sina liv. Att det dessutom finns krafter i Europa och i Sverige som tycker att de får skylla sig själva och att vi i de rika länderna inte ska hjälpa dem är tragiskt och djupt olyckligt.  All heder åt Rädda Barnen och de som ställer upp för utsatta människor oavsett var de är födda. 

RSS 2.0