Isande kallt i Helsingfors

När jag landade i Helsingfors i morse var det mer är 10 garder kallt och det har inte blivit varmare. Visserligen har solen visat sig men det klara vädret har gjort det ännu kallare.

Men det är varmt i Parlamentet och diskussionen går stundtals hett till i det Nordiska Näringsutskott som jag deltar i. Idag har vi bland annat behandlat eventuell märkning av varor som ett sätt att hjälpa Nordiska konsumenter at välja miljömässigt, ekologiskt hållbart, icke barnaarbete och där mänskliga/fackliga rättigheter tagits tillvara i framställningen. Denna fråga återkommer, nästa gång tillsammans med medborgarutskottet i Köpenhamn.

Men vi behandlade också gränshinder och det är märkligt att det är så svårt at riva murar mellan våra Nordiska länder trots at viljan finns bland de folkvalda. Nästa åtgärd blir att fråga Näringslivet.

Nu ska jag sticka till Ambassaden

 

Monica


Pensionärer, sjuka, föräldralediga och förtidspensionärer får inte mer i plånboken

Visserligen gick högerpartierna till val på att det måste vara större skillnad. Men de påstod också att skattesänkningarna skulle gå till låg och medelinkomsttagare. Nu har förmögna och friska med välavlönade jobb besked om sänkt skatt rakt ner i lönekuvertet. Men pensionärer, sjuka, föräldralediga och förtidspensionärer får stå tillbaka. Varför ska pensionärer som arbetat, betalat skatt och varit med att bygga vårt land - straffas med en särskild "pensionärsskatt"?  Varför ska de på ålderns höst betala högre skatt än personer som är friska och förvärvsarbetande? Är det rättvist att  en pensionär som tjänar ca 14 000 kronor per månad i pension får nästan 500 kronor högre skatt per månad jämfört med en yrkesarbetande med samma inkomst? För den som tjänar runt 10 000 kronor per månad blir skillnaden nästan 400 kronor.Från årsskiftet 06/07 får även arbetslösa, sjuka och föräldralediga betala mer i skatt än yrkesarbetande. De drabbas dubbelt hårt. Dels får de inte del av någon skattesänkning, dels sänks deras ersättning vid sjukdom, arbetslöshet och föräldraledighet. Alltså tar man från de som har lite och ger till de som redan har.

Hälften av s-väljarna gillar Mona Sahlin - När gjordes en sifomätning senast på en blivande partiledare?

Jag vaknar till min klockradio som ropar ut att hälften av s-väljarna vill ha Mona Sahlin till partiledare. Bra tänker jag och hämtar Gp i brevlådan. Jo här finns Sifomätning kommentarer från välkända socialdemokrater. Sedan har jag hört och sett nyheten hela dagen. Är det inte fantastiskt att socialdemokratiska partiet har ett så stort intresse. Jag kan inte påminna mig att det var någon offentlig diskussion när moderaterna skulle utse Reinfeldt eller centern Olofsson. Jag kan faktiskt inte påminna mig något annat partis debatt inför partiledarbyte.

Jag tolkar det som att socialdemokraterna är den politiska kraft som finns i landet. Att det just nu är högerregering talar visserligen för motsatsen men undantagen bekräftar regeln heter det ju. Högerregering i Sverige är ett undantag… Hoppas jag i alla fall.

Hur som helst så kommer Mona bli en bra ledare och hon kommer bara att bli bättre och bättre undertiden som hon träffar folk i allmänhet och debatterar med politiska motståndare

 

Här är artikel :

http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=322038


Äntligen SNÖ

Har du varit orolig för klimatförändringarna? Det har jag och är fortfarande, vi måste bli tuffare på miljöfrågorna. Både i vårt eget sätt att leva och se över vad var och en kan bidra med eller snåla med i energiåtgång. Men också vilka krav vi kan ställa på andra, grannar, kommuner, företag, Sverige och resten av världen kan förändra inriktningen.

Men idag var jag lycklig över att vi fått snö. Äntligen riktig vinter med allt vad det innebär i ljusare tillvaro. Barnen får det roligare på vintern om det är snö och jag kan sätta igåg att träna inför Tjejvasan, som jag ska köra i år igen. Det blev 10 km idag på Billingen

 

Hoppas du också kan njuta av den vita, mjuka tillvaro vi fått och att du inte fastnar i någon bilkö


Mona Sahlin, Heja Mona - Hon kan, hon vill, hon törs!

 - Hon är lagspelaren, Kvinnan, sossen med stort S

 

Få, om ens någon, skulle klara att göra en Mona dvs. Våga stå på sig, resa sig igen trots att hon varit så tabu, trots att så många räknat bort henne för länge sedan.

Men Mona kan resa sig, Mona vet sin kapacitet, Mona törs utmana. Jag har blivit mer och mer övertygad om att hon kan leda socialdemokratin in i framtiden till ett modernt feministsikt, miljövänligt, rättviseparti. Nu är jag både stolt och lycklig över att det var hon som fick frågan av valberedningen. Hon blir vår första kvinnliga ledare efter 118år med män i makten. Antagligen blir hon också den bästa av dem alla.

 

Jippi, Heja Mona

 

 


Göran Persson lysande i partiledardebatten

Att detta skulle vara Göran Perssons sista partiledardebatt förstod man av allt beröm han fick av sina politiska motståndare. Men det var inte det som gjorde honom så lysande. Han var ideologisk, tydlig och fyndig. Fredrik Reinfeldt började med beröm och ville sträcka ut handen men det föll platt till marken när han sedan i replikskiftena bara blev plump och arrogant. Han kände sig nog trängd och förståss irriterad att Göran Persson blev dagens stjärna

göran


Katarina Wideman mejlade till mig ang. Västra stambanan i Lerum

katarina i lerum
Det var i höstas efter en interpellations debatt med Åsa Torstensson där jag beskrev frustrationen med att det inte händer något med kapacitetsbristen på västra stambanan.

Katarina ville att jag skulle komma till Lerum för att lyssna på bullret. Nu har jag varit där. Det första som slog mig var den höga bullernivån från motorvägen E20.

Katarina var en mycket trevlig kvinna och vi diskuterade hemma hos henne om vad som kunde göras. Hon beskrev situationen när godstågen drog förbi, jag beskrev hur vi andra som bor längs Västra Stambanan vill ha en lösning. Vi var eniga om att vi ville att fler skulle välja tåget och att mer gods skulle upp på järnvägen. Inte helt eniga om hur det skulle gå till men vi var båda klart intresserade av socialdemokraternas förslag om att försöka bygga över både E20an och Västra stambanan genom Lerum.

Innan dess hade jag besökt moderaten och kommunalrådet Henrik Ripa. Han menade att han vunnit valet på att stoppa banverkets planer. Jag var hos honom för at lyssna på hans argument. Det jag inte förstod, var hans försök till at förklara varför kommunen sagt nej till utökat bullerskydd från banverket.

När jag på kvällen träffade socialdemokraterna i Villa Pomona beskrev de hur länge debatten pågått och att det inte varit en enkel fråga att ta ställning till. Den sträckning som vissa (bland annat Henrik Ripa) pläderar för är inte ”bara” mer än dubbelt så dyr. Den skär också igenom orörd mark och skär av Stenkullen och Gråbo på ett otillfredsställande sätt eftersom alternativet innebär att även nuvarande sträckning skulle vara kvar.

Det värsta som kan hända nu för de boende i Lerum och för tillväxten i Västra Götaland är att allting går i stå. Ingen ombyggnad, inget bullerskydd, inga fler spår. Det tycker jag är bakåtsträvande av moderaterna i Lerum

http://www.lerumstidning.se/visa_arkiv_utfor.asp?id=3652


STORM igen, hoppas tågen går som vanligt i morgon

Många har fått lida av Stormen Per som dragit fram över Västsverige. I de sammanhangen blir människan mycket liten. Naturen och vädrets makter kan vi inte rå på. Hittills har fyra fått sätta livet till och flera tusen är utan ström. Vägar och järnvägar är avstängda. Förhoppningsvis bedarra det nu och felen kan åtgärdas.

Jag ska till Lerum i morgon för att bland annat diskutera Västra stambanans framtid. Det är oerhört viktigt att vi löser problemen för miljön och framtiden. Moderaterna i Lerum stoppar planeringen av Västra stambanan och försenar den nödvändiga byggnationen. Fler spår behövs både för tillväxt, näringsliv och alla pendlare som idag får vänta på grund av försenade tåg.


Den sociala bostadspolitiken hotad

Idag har jag träffat upprörda och oroliga hyresgäster. Det var hyresgästföreningen i Skaraborg som vill träffa mig för att diskutera bostadspolitik. Vi socialdemokrater står för en social bostadspolitik som skall skapa möjligheter för alla oavsett inkomst att få tillgång till ett bra boende. Vi slår fast den sociala bostadspolitiken i vårt partiprogram: Bostadspolitiken är en oundgänglig del av den generella välfärden, och utgör det fjärde benet i välfärdspolitiken utöver vård, skola och omsorg. En bostad är en social rättighet, och det är därför ett samhälleligt ansvar att trygga bostadsförsörjningen. Starka allmännyttiga och kooperativa företag är nödvändiga för att motverka segregation och för att hålla nere boendekostnaderna.” Den sociala bostadspolitiken hotas nu av den borgerliga regeringen, som antingen inte har förstått konsekvenserna av sin egen marknadsliberala politik eller som förstått men blundar för de allvarliga följder som politiken kommer att få. Borgarna tar bort räntebidragen och slopar investeringsstödAvveckling av räntebidrag till byggande och möjligheten att söka investeringsbidrag för byggande av hyresbostäder tas bort. (M)arknadslösningar ger en orättvis boendemarknadMarknadslösningar ska styra produktionen till attraktiva lägen i och kring de större städerna, övriga projekt blir högriskprojekt. Studenter och unga får hitta alternativa boendeformer. Den mest genomgripande förändringen i modern tidFörslaget om räntebidragen innebär tillsammans med de slopade investeringsstöden att allt statligt stöd till bostadsproduktionen upphörEn fryst fastighetsskatt kompenserar inteDe borgerliga har aviserat en frysning av fastighetsskatten, vilket framför allt gynnar fastigheter med höga taxeringsvärden. Men även för villaägarna kommer ett högre ränteläge och ökade energikostnader göra att de flesta ändå får fördyrade boendekostnader  Vi socialdemokrater vill behålla, men förändra, bostadsfinansieringssystemet!Vi socialdemokrater vill istället förändra dagens räntebidragssystem för att det skall få en långsiktigt hållbar utformning.

Monica


Tröttsamma förståsigpåare vill inte acceptera demokratin

Jag tillhör dem som tycker att det ska vara en kvinna som partiledare för Socialdemokraterna denna gång. Jag vill nämligen ha den som är bäst för partiet och bäst för partiet är en kvinna just nu. Det är bra även för Sverige och för jämställdheten men bäst är det för partiet och det är det viktigaste. Dessutom tycker jag att det har varit en ovanligt öppen och demokratisk process denna gång, till skillnad mot alla andra gånger så har alla fått vara med och tycka till.

Men så finns det ett antal personer, som tycker att de är bättre socialdemokrater än andra. Dessa personer tycker inte att det är demokratiskt att utse partiledare när det finns kandidater som de inte tycker är tillräckligt riktiga sossar. Jag har till och med läst utfall som att ”bara för att man råkar vara på ett visst möte får man vara med och tycka till om profilen på vår nya ledare”. Man hissnar nästan när man läser sådant. Att vara på ett visst möte innebär att man deltar i partiets arbete, att gå på medlemsmöte med sin s-förening eller sin arbetarekommun tycker jag är så nära folkrörelsearbete och demokrati man kan komma. Många hundratals ja, till och med tusentals medlemsmöten hölls runt om i landet i de lokala grundorganisationerna i socialdemokraterna under hösten på temat varför förlorade vi valet? Och vad ska vår nya ledare ha för profil? Det kallar jag engagemang och demokrati.

 Att sedan allt för många av de möjliga kandidaterna tackar nej är tragiskt men kan inte belastas de som inte sagt något ännu.  


Regeringen sviker Västsverige

Höger regeringen har lagt ner polisutbildningsutredningen bara en månad innan den skulle presentera sitt resultat. Undrar om det är ett nytt rekord? Jag menar hur nära slutresultats datum har det lagts ned utredningar tidigare?  Nu ska utredaren istället lämna en skriftlig sammanställning av materialet till regeringen, men några förslag får inte lämnas. Frågan om en etablering av en polishögskola i Västsverige lämnas därmed obesvarad. Många röster har höjts genom åren för att ge Västsverige en polisutbildning, både från ledande socialdemokrater, moderater och representanter från högskolevärlden och näringslivet. Det behöver utbildas fler poliser i Västsverige bland annat eftersom vi har många vakanta tjänster här omkring. Nu verkar dock hoppet för en sådan utbildning i regionen vara ute. Det är med stor besvikelse som jag och min kollega Carina Ohlsson måste börja om från början med etablering i Väst Sverige. Trist att Högerpartiernas representanter i Västsverige inte reagerar. Men det kanske är sant det som sägs på nyheterna att Riksdagsledamöter från Höger alliansen inte har något att säga till om.

RSS 2.0