Tåget var försenat igen.

Jag åker ofta, mycket ofta sträckan Skövde - Stockholm med tåg.
Det är faktiskt så att de allra flesta gångerna kommer tåget i tid.
Men de gånger det inte gör det, då brukar hela dagsplaneringen
gå i spillror och stressen rusa i blodet.
Jag bestämde mig för att inte bli arg och frustrerad denna gång.
Jag tog en promenad i stället.
I Skövde finns en park alldeles intill stationen,
eller resecentrum som det heter. Parken heter Boulognerskogen.
Jag gick runt en av sjöarna och tittade på vitsippsknopparna och
insöp atmosfären.
Osökt sökte sig Karin Boye in i själen och visst har hon rätt?
”Ja, visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?”
Ingen vet. Men jag fick en bra start på dagen trots att tåget var försenat….

Monica.nu

Just nu pågår lilla valrörelsen

samtal med väljare
De här veckorna före första maj är vi ute och delar ut "skopor" samt uppmanar alla att ta del i förstamaj firande. Här är jag på comerse i Skövde

Demokratifest i Södra Ryd

Demokratifest i Södra Ryd

Igår var det folkomröstning i Södra Ryd om Timmervägen genom Ryd skulle öppnas.

Det var min partikamrat Joseph Mbumba som tagit initiativet. Vi socialdemokrater ville ha denna lokala folkomröstning i samband med valet den 17 september, Jag tror att valdeltagandet hade blivit högre då. Men den borgerliga majoriteten bestämde att det skulle vara den 23 april.

I lördagskväll ordade ABF en mycket trevlig fest för de som gått demokratiutbildningen under våren. Det var jätte trevligt. Vi umgicks, åt got mat som "kulturella" lagat, vi dansade Bosniskdans och vi uppmuntrade till att delta i folkomröstningen. 32% av de röstberättigade deltog och det blev ett NEJ till att öppna vägen

 


Monica


Elevinflytande och elevdemokrati

Har träffat elever och personal från gymnasieskolorna i Skövde.

Jag fick tillfälle att lyssna på deras arbete med att förbättra elevinflytandet på skolorna.

Det var mycket intressant att få ta de av diskussionen om vad som eleverna uppfattar som inflytande och vad lärarna upplever som inflytande. De uppfattningarna går något isär..

Men det arbetet ska fortsätta.

Både elever och lärare beskrev om hur de tänker sig att elever ska tas mer på allvar. Jag tänkte på låten som Robban Broberg skrivit "Målet är ingenting, vägen är allt" och att demokratin alltid måste återerövras. Vi beskriver också många gånger målet med den socialdemokratiska visionen som ständigt reformistisk. Att vi ständigt kommer att utveckla samhällsmodellen, det finns ständigt saker som kan bli bättre. Det är både utmanande och spännande att inse att det är förändring som är det normala….


 Monica


Carina och Monica på Bagaren

Carina och Monica på Bagaren


Vi lovar inte mer än vi kan hålla.

Idag har jag presenterat vårbudgeten på servicehuset Bagaren i Skövde.

Det var jätte kul att få visa upp en så stark budget med flera reformer för de äldre som bor där samt för Skaraborgs media. Ni kan se delar av presentationen på http://tv4.se/skaraborg/

10 miljarderssatsningen för de äldre var mycket välkommet. De boende på servicehuset betonade vikten av att trots att personalen gör sitt yttersta så behövs det fler anställda. Även första steget i tandvårdsreformen som gör att det inte ska kosta mer än 200 kr för en undersökning var populärt. De som är över 65 år omfattas redan av tandvårdsreformen och de menade att deras barnbarn behöver också få samma möjlighet som de har.

Vi satsar dessutom på ännu bättre företagsklimat, fler jobb och särskilda jobbsatsningar för de yngre. Integrationen, fler bostäder och krafttag mot hemlösheten var andra punkter vi med glädje kunde redovisa. Att de boende på Bagaren uppskattade fortsatta åtgärder för en bättre miljö och det gröna folkhemmet gladde mig särkilt. Det roligt att träffa så framtidsinriktade och framsynta människor som dels lärt av sin uppväxt och som dels vill att barn och barnbarn ska en bra miljö, bådar gott tycker jag.

Däremot mötte jag, av andra människor under dagen, olika uppfattningar. Både att det satsades för lite på plånboksfrågor och för få reformer. Samtidigt kom uppfattningen om att det var för mycket reformer bara för att det är val. Mitt svar på det är att vi ska klara dessa åtaganden även i lågkonjunktur.  Vi lovar inte mer än vi kan hålla.


http://Monica.nu


Glad Påsk

Ibland tycker vi feminister att samhällsutvecklingen gått bakåt. Vi kan konstatera att lönerna på kvinnodominerade yrken är lägre. Det är till och med så illa att när kvinnor börjar göra intrång i nya yrken så står löneutvecklingen still där. Kvinnorna gör fortfarande mer i hemmen. När stressfaktorn går ner för männen efter jobbet, går stressfaktorn upp ytterligare för kvinnor inför allt som ska göras med hämtning, mat, handling, tvätt, städ, skjuts till fritidsaktiviteter m.m.


Men allting är relativt. Kvinnor bränns inte på bål, eller dränks i en flod, vilket kan vara en bra påminnelse så här i Påskeldstider. Demokratin har gjort det möjligt för fler kvinnor att påverka. Vi har fri abort och rätt till vår egen kropp, även om det tyvärr inte alltid är så i praktiken… Fler kvinnor utbildar sig. Vi har världens längsta föräldraförsäkring och papporna börjar ta ut mer och kommer förhoppningsvis att ta ut än mer nu när taket höjs.

Det har gått framåt om än för långsamt.


Jag tar nu mitt pick och pack och flyger till blåkulla, det är där som Häxor som jag hör hemma


Glad Påsk
Monica.nu


Distriktskongress i Skara och ledig dag…

Idag har jag haft min första hellediga dag på länge. Har passat på att hjälpa till lite med städning, matlagning och tvätt. Förutom att det blir rent så är dammsugning bra uppvärmning inför jogging. Kändes skönt att dra på sig joggingskorna och få komma ut i naturen, lyssna på fåglarna och springa av sig lite "stress".

Igår hade socialdemokraterna i Skaraborg sin distriktkongress. Vi hade bland annat besök av biträdande partisekretare Håkan Juholt och kommunminister Sven-Erik Österberg. De var båda jätte bra. Att vinna valet blir svårt men med bra politik för trygghet i den Svenska modellen och att vi är många som berättar om det gör att vi ska klara av det, var deras budskap. Vi som var där blev ordentligt peppade på att åka till våra respektive hemorter för att knacka dörr, göra arbetsplatsbesök och träffa väljare.

Dessutom fastställde vi ett politiskt program för Skaraborg. Med frågor som vi ska driva i kommunerna. Det handlar om äldrefrågor, miljö, tillväxt, bättre skolor osv. Ska bli kul att få föra ut det budskapet. Vi fastställde våra region och riksdagslistor också. Annelie Stark toppar listan till Västra Götalandsregionen följt av Hans Aronsson. Urban Ahlin toppar listan till Riksdagen med mig som tvåa. På tredje plats kom Patrik Björck från Falköping, han är ny i de här sammanhangen men är väl känd i de fackliga leden. På fjärde plats kommer min bästa kollega och vän Carina Ohlsson från Lidköping. Går det bra i valet tar vi fem mandat från Skaraborg, då kommer även Peter Lindroth, kommunalråd fån Karlsborg in. Det blir ett bra gäng att jobba tillsammans med.

I morgon är jag inbjuden till seniorer i Lidköping

 

Monica.nu


”endast det bästa är gott nog åt folket”

Idag fick jag möjlighet att lyssna på Håkan Andersson, läkare och psykolog från Broddetorp.

Det är befriande att lyssna på en sådan trygg och levnadsglad person. Han talade om trygghet i förändring. Om hur olika drivkrafter driver olika människor beroende på vilken kultur vi lever i. Att leva för att överleva, att leva med någon eller att leva för något. I länder med fattigdom, svält, krig eller katastrofer måste de allra flesta leva för att överleva. Att skaffa föda, någonstans att bo, vatten osv. Menas vi på andra håll i världen har frihet nog att också välja vad vi vill äta, vem vi vill bo med och vad vi vill göra på fritiden m.m.

Denna frihet kan ibland övergå till stress därför att vi ska välja så oerhört mycket. Välja på 33 elbolag, välja telefonoperatör, välja mobiltelefon, välja TV med så många funktioner så att instruktionsboken är tjockare än TVn. Att köpa gympaskor för 30 år sedan tog ca 10 minuter. Nu ska du välja mellan olika affärer, märken, dämpning, hårdhet att det kan ta 4 veckor att sätta sig in i allt det. Håkan menade inte att det var bättre förr men han ställde vissa frågor som gjorde att vi som lyssnade fick oss tankeställare. Fundera inte så mycket på meningen med livet sa han, fundera i stället på meningen i livet… Fyll det med glädje och innehåll.

 

Dessutom broderade han ut tankarna om valfrihet. Det kanske inte är nödvändigt med valfrihet jämt. Du kanske inte vill ha valfrihet av ambulanspersonal när du fått hjärtinfarkt. Du vill kanske inte ha frågan då om vilket sjukhus du vill åka till? Just då vill du bli omhändertagen på bästa sätt… Det vill alla.

Då drar jag samma slutsats som Gustav Möller ”endast det bästa är gott nog åt folket”Monica.nu

RSS 2.0