Hur är det med säkerheten på nätet när 77 miljoner konton kan stjälas

När över 77 miljoner konton hos Sony Playstation Network  blev stulna skrev jag en interpellation till IT-ministern om säkerheten på nätet. Idag ska vi debattera frågan i Riksdagen.

 

 

 SVT.  DN och SvD  IDG.

Prisjakt  ett längre inlägg om hacket,  Sonys blogginlägg


Påtal om morsdag

Visst är det härligt att det finns en särskild dag för mammor, även om mammor borde bli uppskattade varje dag. I Sverige är det många barn som ritat teckningar, bakat kakor, plockat blommor för att visa hur mycket de gillar sin mamma.

 

Morsdag firas på lite olika datum på många håll i världen. Men det finns många mammor som aldrig får uppleva det. Allt för många kvinnor dör redan vid förlossningen.

Mödradödligheten är en skam för världen och borde hävas.

 

I en stor del av världens fattiga länder är graviditet något av det farligaste en kvinna kan utsätta sig för och över 550 000 kvinnors liv spills på detta sätt varje år. Dessutom dör 3,5 miljoner spädbarn för att deras mammor inte fick den vård de behövde

Dålig mödrahälsa, undermålig förlossningsvård och avsaknaden av säkra aborter dödar i fattiga länder.

 

För över 100 år sedan hade vi i Sverige en hög mödradödlighet, men genom sociala reformer och gemensamma skattepengar vändes utvecklingen. Vi skulle kunna göra mycket mer för att internationellt påverka, driva och agera för att bekämpa fattigdomen, förbättra mördahälsovården och utbilda barnmorskor.


Vi måste göra något för fred i Mellanöstern

 

Det pågår ett krig i Israel och i Palestina. Det pågår ett förtryck och en åtskillnadspolitik, många säger att den är värre än den apartheid som bedrevs i Syd Afrika. Israel använder sin maktposition och använder hela världens dåliga samvete till att förtrycka Palestinier.

 

För tre år sedan, när jag var här senats, tyckte jag att det var förfärligt att se fattigdom och stängsel i Hebron, den förbannande muren som skär rakt genom Palestinska samhällen och den dagliga terrorn av Palestinier som pågick. Det handlade om förnedring vi checkpionts, om lägre löner, om särskilda vägar för Israeler m.m

 

Nu när jag kom hit igen såg jag att det blivit ätter värre.

Det blev plötsligt väldigt tydigt att regimen i Israel inte kommer att ge sig förrän de etniskt rensat bort alla Palestinier från hela området. De fördriver, vräker, tar land, tar vattnet, kastar oskyldiga i fängelse och hindrar varje form av fredsuppgörelse.

 

Samtidigt ska vi vara medvetna om att väldigt många Israeler inte alls vill vara med om ytterligare krig, våld och förtryck. De vill kunna leva sida vid sida med sina grannar precis som det Palestinska folket vill ha demokrati, försoning och fred.

 

Det som är mest beklämmande är att hela världen tittar på, FN tittar på, USA tittar på, EU tittar på och vi tittar på, vi ser vad som händer utan att stoppa det.

Många blundar och inbillar sig att det är någon slags uppgörelse mellan jämbördiga parter. Men de allra flesta har inte en aning om vad som pågår.

 

Okunskapen om att denna etiska rensning pågår är kanske det mest beklämmande.

Det kan inte fortsätta så här, det måste bli ett stopp. Insikten förpliktigar, vi måste berätta om vad som pågår, vi måste pröva alla möjligheter för att stoppa förtrycket.

 

Det kan handla om att bojkotta varor från Israel, det kan handla om att erkänna staten Palestina, det kan handla om att riva muren som går på Palestinsk mark, det kan handla om omedelbart stopp på bosättningar och att Israeler inte får vräka Palestinier i Östra Jerusalem, Det kan handla om att bosättare inte får stjäla dricksvattnet för att vattna sina gräsmattor.

 

Själva ska jag fundera lite på vad som kan vara en framkomlig väg men en sak är säker.

Vi kan inte ge upp.

 

 

 

 

 


Starka intryck i Palestina

Att befinna sig i Palestina samma vecka som USAs president Obama haft sitt Mellanöstern-tal är omtumlande. Det hade det naturligtvis varit ändå, efter som stämningarna här är minst sagt skakiga. Men eftersom vi träffat så många FN-utsända, Israeler, Palestinier, kristna, muslimer, föreningsaktiva, fredsaktivister som kommenterat vad Obama har sagt blir det extra starkt för mig i alla fall. Att Obama sagt i sitt tal för en vecka sedan att 1967 års gränser är starkt men i fråga sätts från båda sidor och kräver handling.

 

Vi har träffat Palestinier i Östra Jerusalem som blir vräkta för att Israeler ska bo där eller så ska de plantera en park just där. Vi har träffat människor som måste köa igenom en port i en mur varje dag de ska till arbetet. Vi har träffat skolbarn som blir spottade på för att bosättare tycker att de borde flytta. Vi har sett den 700 km långa muren som till 85% går på Palestinsk mark. Vi har träffat förtvivlade män och kvinnor som tror att det är kört för att de tror att Israel över huvudtaget inte vill ha fred.

Men vi har också träffat optimistiska, engagerade Israeler och Palestinier som jobbar för en demokratisk fredlig lösning.

Att muren föll i Berlin 1989, att apartheid fick ett slut i Sydafrika gör att det finns hopp även för en fredlig lösning i Mellan Östern.


Många intressanta möten i Palestina Information av OCHA om fattigdom på Gaza o Västbanken

På OCHA fick vi först en genomgång om den lilla Gaza remsan som Israel byggd en mur runt. De 1,5 miljoner Palestinier som bor där får inte lämna Gaza om de inte är svårt sjuka eller har andra starka skäl att lämna området. Det finns 6 ”crossing point” att ta sig in eller ut, att få in nödvändig proviant osv. Vi fick även här en noggrann genomgång av hur Israel bevakar havet utanför Gaza och om de tunnlar som finns mellan Gaza och Egypten

Människorna som bor där är väldigt fattiga, arbetslösheten är mycket hög. Många bor i hyddor sedan senaste kriget eftersom husen inte är uppbyggda

Det behövs skolor, sjukvård, vatten, elektricitet och hjälp med att återuppbygga Gaza.

När det gäller Västbanken finns 500 000 judiska bosättningar på området.

 

Muren är 700km lång och går 85% genom Palestinskt område, tvärs igenom samhällen.

Palestinierna förlorar sina hem och lider av fattigdom. Även här behövs hjälp med skolor, sjukhus, vatten, infrastruktur och återuppbyggnad.

 

 

http://www.ochaopt.org/


Så var vi då på plats i Jerusalem.

Vi dvs ett några Riksdagsledamöter som är intresserade av förutsättningarna för en varaktig och hållbar fred mellan Israel och Palestina.

Mycket har hänt sedan jag var här för tre år sedan men ändå känns det som om det står och stampar.

Vi började vår studieresa med att få en briefing på det Svenska generalkonsulatet

Axel Wernhoff Maria Velasco Maria Bjernevi gav oss en öppen hjärtlig och gedigen genomgång. Den så kallade Arabiska våren i Nordafrika har påverkat mycket. Det finns hopp om demokrati även här.  Det finns till exempel 500 000 är så judiska bosättare i Västbanken o Östra Jerusalem, muren går genom byar och skär igenom den kommande Palestinska staten och tyvärr är förhandlingarna helt låsta.


76,6%

img_8018 (MMS)

76,6%


Visst är IT-Titti här för att stanna

IT-Titti är inget nytt påfund, IT-Titti gör ingen nytta om det inte sätts i sitt sammanhang.


Men utbildning, omskolning, folkbildning, kompetensförsörjning och det livslånga lärandet behövs i allra högsta grad. Jag börjar sakta inse att IT-Titti gjort succé hos väldigt många som inte är vana med sociala medier. Däremot har fenomenet förlöjligats av IT-mobben/nördarna, men det blir ju (nästan) alla, det har nog med avundsjuka att göra. Jag skrev om IT-Titti i helgen i förbigående, eftersom vi var några socialdemokrater som lanserat idéen för flera år sedan. Då visste jag inte vilket stort behov det finns av att tipsa, hjälpa och utbilda. Jag har fått många reaktioner om hur bra det vore både med folkbildning, utbildning, fortbildning om INTERNET, säkerhet, integritet m.m. Vi har en gigantisk digitalklyfta som många av oss som är vana Internetanvändare inte tänker på. Så kan vi inte ha det.


Förutom det har vi ett enormt kompetensförsörjningsbehov inom såväl offentligförvaltning som industri. Det satsades stora resurser på IT-kompetens för 10-år sedan men det har kommit av sig. Nu byggs våra nya digitala motorvägar utan kvalitetskrav på personal, metoder eller material.Det kan inte IT-Titti råda bot på men det behövs i allra största grad fokuseras mer på kompetens och kvalitetssäkringar.


Dessutom pågår ett teknikstrul för miljarder. Alla känner igen sig i att det strular med datorn och att det tar evigheter av tid att komma tillrätta med problemet. Det skulle sparas mycket tid, pengar och humör om det gick att lösa problem enklare och eller om det fanns rätt prylar på rätt plats. Kort sagt vi behöver lära oss hela livet eftersom förändring är det normala, utbildning är inte tung att bära. IT-Titti kan säkert hjälpa många in i IT-djungeln, men det behövs betydligt mer än så. Dessutom måste vi se till så att alla har möjlighet att överhuvudtaget har möjlighet till öppna snabba nät i hela landet. Det i sig är en förutsättning för att vi ska kunna bli ett digitalt samhälle.Ser fram emot att utveckla detta tillsammans med de som vill underlätta och som vill ge sina synpunkter för att underlätta tillvaron i IT-samhället.


 

 om IT-Titti

e24 mera IT strul på e24

newsmill 1 och 2

(Däremot hade jag inget att göra med det IT-Titti Twitterkonto som skapades, men det var enligt mitt sätt att se det ett roligt skämt)  


Dags att slänga pappersvalet i papperskorgen?

 

Det är roligt att socialdemokraterna gjort ett bra valarbete i Örebro och i Västra Götaland.

Vi socialdemokrater i Skaraborg ökat både om vi jämför med 2006 och 2010 års valresultat, det känns bra. Väljarna vill ha en rättvis vård där behovet styr vårdinsatserna.

Tyvärr var det alldeles för få som gick till valurnorna. Bara 43 procent valde att utnyttja sin rösträtt när regionen gick till omval. "Ett stort nederlag för svensk valdemokrati. Detta är det näst sämsta valdeltagande vi någonsin haft", säger statsvetaren Sören Holmberg till TT.

 

Det ska bli intressant vad utvärderingarna kommer fram till, när det gäller det låga valdeltagandet. Dessutom fanns några exempel på strul i vallokalerna som tydligen hade med den mänskliga faktorn att göra.

 

Kanske dags att införa digitala val? Det vore spännande att titta lite närmare på de försök som gjorts och kanske göra ytterligare kommunförsök för att kunna utveckla en bra teknik med hög säkerhet, verifierbarhet och skyddandet av valhemligheten.

 

 

 

ab DN  s rapport pdf  expr


Röstat

img_8579 (MMS)

Röstat


SSUare påväg mot valseger

img_9692 (MMS)

SSUare påväg mot valseger


Full fart vid Valstugan i Skövde

img_0337 (MMS)

Full fart vid Valstugan i Skövde


Valarbetare i Ryd

img_6451 (MMS)

Valarbetare i Ryd


Banan o flygblad vid rese i Skövde

img_6646 (MMS)

Banan o flygblad vid rese i Skövde


Dörrknackning i Skara

img_9206 (MMS)

Dörrknackning i Skara


kvinnors arbetslöshet är högre, har otryggare anställningar och jobbar ofrivillig deltidJust nu pågår ett seminarie i Riksdagen om kvinnors arbetsmarknad.

Alla partier var inbjudna men det var Gunvor G Eriksson mp, Ylva Johansson s och Ulla Andersson v deltog i panelen. Det var mycket dyster statistik som arbetsförmedlingen presenterade och som kvinnolobbyn kommenterade. Bland annat framkom :

40 % av alla kvinnor i Sverige jobbar deltid

Gapet mellan kvinnor och män ökar än mer. Om politiken inte gör någonting så ökar skillnaderna ännu mer, det är det som sker nu. Jobben inom kommuner, privata vårdgivare, hotell och restaurang och inom handeln erbjuder otrygga anställningar, korta anställningar, tillfälliga anställningar och timvikarier och andra anställningsformer som hindrar kvinnor att försörja sig själva. 33 tusen jobb har försvunnit från privata vårdgivare, landsting och kommuner, det gör stressen större och arbetslösheten högre.

Fler och fler har otrygga anställningar. I stället för att stå med mössan i hand som flera män gjorde förr står nu kvinnorna med mobilen i hand i hopp om att få ett tillfälligt arbete. Kvinnor uppfattas fortfarande som en reservarbetskraft.

Det här måste vi ändra på


Har du röstat ännu?

 

Inte det, då är det dags att ta fram röstkortet och gå till närmaste förtidsröstningslokal och rösta på sossarna.

Vi vill göra vården ännu mer tillgänglig, och därmed också mänskligare. Det är patienten som ska välja vård, inte vårdföretagen som ska välja patienter.

 

Sjukhus säljs ut och den som kan betala för sig får vården före den som är sjukare. Ingen ska behöva oroa sig för om man har råd att betala eller om man är frisk nog att få teckna en sjukvårdsförsäkring. Vi lovar att inte sälja några sjukhus – vi vill utveckla dem för att kunna ta ett helhetsansvar för patienterna .

 

Fler vill välja kollektivtrafik till jobb och fritidsaktiviteter. Miljöförbättringar med minskade utsläpp, mindre trängsel och bilköer samt ökad trivsel och större utbud. Det behövs ett enklare biljettsystem på Västtrafik och inför enhetstaxa.

 

Dessutom behövs bra vägar för såväl privatpersoner och utvecklat näringsliv. Vi ska givetvis forstsätta arbetet med att bredda hela E20 till minst 4-fältsväg, trots att den borgerliga regeringen inte skickar med tillräckligt med pengar

 

SVT AB GT Kranz s i väst GP


Stop rape nowI kväll har jag rapporterat på ABF i Skövde om mitt besök i FN. Vi diskuterade  bland annat FNs kvinnokonvention, Margot Wallströms uppdrag att motverka sexuelltvåld samt STOP RAPE NOW

Margot Wallström brinner för sitt FN-uppdrag att stoppa sexuelltvåldJag besökte Margot Wallström i samband med att jag deltog i en FN konferens.
Margot Wallström som i drygt et år jobbat inom FN för att hindra kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Posten som särskild representant är en ny FN-tjänst med uppgift att genomföra FN:s resolution 1820 om sexuellt våld i krigsdrabbade länder. Margot jobbar direkt under FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.
Det märks vilket engagemnag den kvinnan har och hur aktiv, noggran och ambitiös hon är i de uppdrag hon åtar sig. Margot vill se resultat och reset mycket i konfliktdrabbade områden i Afrika för att bland annat förhindra att våldtäkter används som vapen i krig

S i Skövde kräver ungdomens hus

img_8966 (MMS)

S i Skövde kräver ungdomens hus


Tibroelever

img_7119 (MMS)

Tibroelever


Mitt första maj-tal

Här är det tal som jag nästan höll mig till idag i Mariestad. Jag blev inspirerad av händelser under tiden, så jag pratade även om rabarberpaj på Kinnekulle, simtävlingar, Gunnar Sträng och hans vatten-historia m.m.

" Ibland kallas revolutionen i Nordafrika för sociala medierevolutionen. Med hjälp av Internet, mobiltelefon, facebook och twitter kunde folket snabbt kalla till möte och demonstrationer. Meddela varandra om strategier och resultat.

Den delsegern är en seger för demokratin och bäva månne andra diktaturer när de inte kan hindra, kväva och censurera folkets röst längre Striden är långt ifrån över i Nordafrika, folket, män, kvinnor och barn behöver vårt stöd. Både i de länder där diktatorn fallit och det mödosamma arbetet med att bygga upp demokratier tar vid.

Men också i de länder där striderna pågår och i de länder som sociala medierevolutioner sprider sig till.

Vi ska finnas där, hjälpa stödja, skydda från ytterligare mord och massaker och med förnödenheter, sovplatser, mat och kläder. Nordafrikas och för den delen också Palestinas folk behöver vårt stöd.

För fred frihet och demokrati värden över. Socialdemokratin har varit en internationell rörelse, är en internationell rörelse och ska så förbli därför säger vi idag på första maj 2011 som vi sagt i över 100 år

Hela folkets frihet leder till hela världens fred !!!!!!!!!!!!

Jag är glad och stolt över att få komma tillbaks till Mariestad igen, det känns väldigt bra att få fira första maj med er igen. Över huvudtaget är första maj en så fantastisk rolig och fin högtid att det pirrar av välbehag.

Pirrar av vårkänslor, glädjen över att få se blåsipporna, vitsipporna och gullvivor igen efter denna långa kalla, mörka vinter.

Nu kommer ljuset tillbaks och efter en struligt och lite orolig tid inom socialdemokratin strålar vårsolen på oss.
Det är dags att räta på ryggen sossar. Dag att ta matchen för ett rättvist, solidariskt samhälle där vi sätter jobben och välfärden före skattesänkningar till de rika.

Vi gläds alla över att det går bra för Sverige, att Sverige tack vare de starka fundamenta, ordning och reda i ekonomin som Göran Persson byggde upp efter förra krisen. Tack vare det har Sverige klarat sig ur krisen och efter en lågkonjunktur strömmar alltid jobben till.

Men det är inte tillräckligt vi har fortfarande närmare 8% arbetslöshet, en långtidsarbetslöshet som bitit sig fast och där människor stoppas in i FAS3 utan någon ljusning och en ungdomsarbetslöshet på närmare 25%.

Det går bra för Sverige och det går bra för många. Men vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att sjuka och arbetslösa sorteras bort. Vi kan aldrig acceptera de ökade klyftorna och barnfattigdomen som ökar.

Ett jämlikt samhälle är bra för alla. Det är bra även för den rike om det går bra för grannens barn i skolan. Det är bra även för den som har ett jobb att de som är arbetslösa inte måste går från hus och hem. Det är bra även för den friske att den sjuke får en bra omvårdnad och får den tid och rehabilitet den behöver för att bli frisk.

Det är dags att räta på ryggen sossar. Dags att ta fighten för ett jämliktsamhälle - För det är bra för alla.

Dags att skrota FAS3, stoppa stupstocken i sjukförsäkrningen eller tidsgränserna som borgarna heller vill kalla det. Det behövs en rehabiliteringskedja inte en utsorteringskedja som vi har nu.

Dessutom är det dags att säga stopp till sorteringsskolan som sorterar bort barn från högre studier redan när de är 11-12 år,

Dags att säga stopp till att var fjärde ungdom går arbetslös, Dag att stoppa aktivitets förbudet på arbetsförmedlingen för de arbetslösa ungdomarna. Dags att satsa på jobb, utbildning och praktikplatser. Vi socialdemokrater lovar nu en sommarsatsning för ungdomar redan i sommar.

Vi föreslår i Riksdagen i morgon en fullt finansierad sommarsatsning med 30 000 utbildningsplatser och sommarjobb åt ungdomar redan i år.

Satsningen innehåller

15 000 sommarjobb för gymnasie- och högskolestudenter

Sommaruniversitet - 5 000 fler sommarkurser i högskolan

10 000 utbildningsplatser för ungdomar utan grundläggande behörighet

Dessutom föreslår vi Sommarjobb på omvårdnadsprogram, för att möta pensionsavgångarna inom välfärden de kommande  åren

Nu är det upp till de borgerliga ledamöterna att anta denna satsning, vi röstar för denna reform i juni. Jag önskar för Sveriges ungdomars skull att de borgerliga ledamöterna bet huvudet av skammen och röstade med oss, tyvärr kommer de inte göra det.

För det enda de tror hjälper mot ungdomsarbetslöshet är sänkta skatter. Hittills har det inte hjälpt ungdomarna ett skvatt.

En annan skam för Sverige förutom ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten är barnfattigdomen, det gläder mig extra mycket som både arbetat på en förskola i 10 år och som varit förbundsordförande i Unga Örnar att socialdemokraterna bestämt sig för att införa FNs barnkonvention som lag i Sverige och att vi ska utrota barnfattigdomen, Vi ska ha en noll-vision

Barn väljer inte sina föräldrar. Det är en skam att barnfattigdomen ökar i ett rikt land som Sverige. Att barn hålls tillbaka i sin utveckling, aldrig får chansen att blomma ut, på grund av knappa ekonomiska resurser i hemmet är inte värdigt ett modernt välfärdssamhälle som vårt.

Därför måste nu politiken kraftsamla för ett omfattande program mot barnfattigdomen. Barnfattigdomen ska bekämpas varje dag och med alla till buds stående medel.

Det handlar om breda insatser där jobben står i centrum. Föräldrars fattigdom är samma sak som barnfattigdom. Vi ska vända på varje sten. Vi måste höja barnbidragen och titta på bostadspolitiken, men det är jobben som är nyckeln om vi ska lyckas.

Fler ofrivilligt deltidsarbetande föräldrar måste få möjlighet att arbeta heltid. Det handlar bland annat om att öka möjligheterna att få barnomsorg även under kvälls- och nattetid. En stor del av kommunals medlemmar, Handelsmedlemmar och anställda inom hotell och restaurang uppger till att de inte kan jobba heltid på grund av de snäva och stela öppettiderna inom förskolan.

Vi rätar på ryggen och lovar barnen att de inte ska behöva växa upp i fattigdom och behöva avstå från skolutflykten för att den kostar pengar. Vi sträcker ut en hand till de unga och säger att vi vill att ni ska ha en rik fritid även om dina föräldrars plånböcker inte är tjocka.

Barn och unga ska kunna umgås, utöva idrott, lära sig ett musikinstrument, sjunga och dansa.

Barn och unga behöver ett starkt samhälle som ställer upp. Det gör vi socialdemokrater.

Men vad säger den modetatledda regeringen Jo deras recept på alla samhällsproblem är sänkta skatter

Kvinnors rätt till egen försörjning är en förutsättning för ett jämställt samhälle och kvinnors oberoende. Kvinnor förväntas både yrkesarbeta och ta hand om markskötseln, vilket innebär en orimlig och orättvis arbetsbörda.

S-kvinnor kräver en välfungerande barnomsorg och bättre fördelad föräldraförsäkring för ett mer jämställt familjeliv och samhälle. S-kvinnor kräver lika lön för lika arbete, rätt till heltid och möjlighet till deltid.

Vi behöver jobb och välfärdssatsningar i Sverige. Vi behöver branchprogram för att industrin ska utvecklas- Vi behöver forskning och innovationer. Vi behöver utbildning för alla de som behöver omskolas till områden där jobben finns. För samtidigt som vi har massarbetslöshet, finns det brist inom vissa yrken.

Vi vet att den borgerliga regeringen drog bort en tredjedel av vuxenutbildningen och på arbetsmarknadsutbildningar när de tillträdde. De har sedan lagt tillbaks lite och kallat det för enorma reformer, men än är de inte uppe i samma nivåer på möjligheter att omskola sig som vuxen som under vår tid.

Det behövs investeringar i människors kompetens. Vi ska aldrig ge upp, vi ska ge dig en chans, vi ska ge dig en chans till och en till för varje människa ska ha möjlighet att komma tillbaks till jobb.

Vi behöver också investera i välfärden. 33 000 välfärdsarbetare försvann i kommuner, landsting och privata vårdgivare under förra mandatperioden. Välfärdsarbetare som behövs för att ge en bra start i förskolan, på fritidhemmet, i skolan, i vården och i omsorgen.

Vi behöver satsa på en rättvis sjukvård och det kan ju vara bra att påminna om nu när vi har val om två veckor. Kortare väntetider på akuten och i resten av sjukvården, stopp för utförsäljningar av sjukhus,

Vi socialdemokrater står upp för en rättvis sjukvård där alla får vård och omsorg efter behov – inte plånbok. 

En socialdemokratisk sjukvård är solidariskt finansierad och ingen ska behöva skaffa sig en privat sjukvårdsförsäkring för att få vård av högsta kvalitet eller behandling i rätt tid.

Använd din röst, du kan rösta när du vill från den 5 till 15 maj. Men nöj dig inte med att rösta själv. Ta med grannarna, arbetskamraterna, släkt och vänner.

Vi behöver bli många som röstar för en solidarisk rättvis sjukvård. Gör vad du kan för att öka valdeltagandet. Lyssna på kloka Linnea Wall och RÖSTA !!

Det behöver sägas några ytterligare ord om investeringar. Det behövs investeras i fler miljövänliga, energismarta bostäder, 100 000-tals hyresrätter, bostadsrätter och småhus behöver moderniseras för att klara miljöutmaningarna för framtiden.

Miljö - och jobbpolitik går hand i hand. Genom omtanke om kommande generationers livsvillkor skapar vi tillväxt här och nu – värdeburen tillväxt.

Vi behöver också investera i kollektivtrafik, bussar, tåg, kinnekullebanan och på vägar runt omkring i Skaraborg, i Västsverige och i resten av landet.

På tal om vägar. När jag cyklade de 13 milen på E20 genom Skaraborg i valrörelsen. Gjorde jag det för att jag ville uppmärksamma bristen av satsningar på den viktiga vägen. E20 behöver omedelbart och så snart som möjligt bli en 4-fältsväg hela sträckan mellan Göteborg och Stockholm.

Det har vi motionerat om i Riksdagen under flera år. Och ni vet ju att sedan Göran Persson var nere och satte igång arbetet med sträckan Lundsbrunn- Holmestad, sedan har ingenting hänt. Sent i den nuvarande 12åriga planperioden har vägkorsningen i Jung och förbifart utanför Hova kommit med. Här kommer nästa svek från modetatregeringen.

Nu skyller de på regionen att de inte kan bygga fyrfältsväg.

Vilket skitsnack. Det är regeringen som har ansvar för de nationella vägarna. Visserligen vill de att kommuner och landsting ska avstå från vård och omsorg för att vara med och delfinansiera vägar.

Men om Widegren och Bergheden menade allvar med alla jippon, utfästelser och löften om snabb utbyggnad då skulle de väl se till att regeringen skickade med tillräckligt med pengar till en fyrfälstväg, inte skylla ifrån sig i vanlig ordning

Snacka går ju, men att gå från ord till handling är tydligen betydligt svårare. FRAM MED PENGARNA

Det enda moderatregeringen klarar göra snabbt är skattesänkningar och ökade klyftor. Nu har de sänkt skatterna med 100 miljarder och de säljer ut våra gemensamma resurser.

Sverige har nu som den enda landet i världen en totalt avreglerad järnväg. Bara tre länder – Storbritannien, Nya Zeeland och Estland - har försökt sig på detta experiment tidigare. I samtliga fall har det slutat på samma sätt, nämligen med fiasko och återreglering. 

När jag var med trafikutskottet på Nya Zeeland för några år sedan fick vi se konsekvenserna av att de sålt både tåg och räls till privata aktörer. Det ledde till att ingen tog ansvar för helheten, ingen tog ansvar för underhåll och investeringar och det ledde till sämre och sämre möjligheter för tågen och långsammare och långsammare tåg, ingen litade på att tågen kom i tid längre.

 Vilket i sin tur ledde till att bilåkandet ökade med trängsel på vägarna som följd. Känner ni igen det? Efter flera år av tågkaos behövs det bot och bättring.

 Vi har en regering som på fullaste allvar tror att ett börsnoterat Posten har intresse av att dela ut brev på gles- och landsbygd. De är helt passiva, trots att hushåll och företag dignar under skyhöga elräkningar samtidigt som elbolagen skär guld med täljkniv. De har förstört ett apotekssystem som under decennier gett det svenska folket den mest kostnadseffektiva och säkra distributionen av läkemedel i hela världen.

Listan över till synes helt huvudlösa privatiseringar och avregleringar kan göras lång. Vi ställer frågan varför och får svaret därför. Det finns inga kloka, rationella skäl bakom denna privatiseringshysteri. Det handlar om ideologi, en fix idé om att det är fult att äga gemensamt.

Det behövs nu en ordentlig genomlysning av de avregleringar som inte har fått önskad effekt. Vi ska inte vara rädda att omreglera och påreglera om medborgarnyttan kräver det.

Avslutningsvis

Rösta den 15 maj, rösta för en rättvis sjukvård och bättre kollektivtrafik

Räta på ryggen. Vi är socialdemokrater med en stolt historia. Vi ska jobba för ett jämlikt, jämställt samhälle som håller ihop inte drar i sär

Den som hävdar att vägen till jobb, tillväxt och konkurrenskraft går via ett kallare Sverige talar mot bättre vetande. Det är ju precis tvärtom.

 Jobb, investeringar, ungdomssatsningar och utrotad barnfattigdom är en tuff uppgift vi tagit på oss men vi har både mod styrka och tålamod. Vi är Sociala demokrater som slåss för rättvisa och solidaritet

 Vi har verkligheten på vår sida och det är ett alldeles utmärkt utgångsläge.

Tack för att ni har lyssnat.  Nu kör vi! MOT Framtiden så att vi vinner valet den 15 maj och valet 2014"svt expr veronica svd


1 maj i Mariestad dags att samla ihop gänget

img_9208 (MMS)

Linnea, Therése och Tommy


1 maj och löfte om 0-vision mot barnfattigdom

Barn väljer inte sina föräldrar. Det är en skam att barnfattigdomen ökar i ett rikt land som Sverige. Att barn hålls tillbaka i sin utveckling, aldrig får chansen att blomma ut, på grund av knappa ekonomiska resurser i hemmet är inte värdigt ett modernt välfärdssamhälle som vårt.

 Därför måste nu politiken kraftsamla för ett omfattande program mot barnfattigdomen. Barnfattigdomen ska bekämpas varje dag och med alla till buds stående medel.

 Det handlar om breda insatser där jobben står i centrum. Föräldrars fattigdom är samma sak som barnfattigdom. Vi ska vända på varje sten. Vi måste höja barnbidragen och titta på bostadspolitiken, men det är jobben som är nyckeln om vi ska lyckas.

 Fler ofrivilligt deltidsarbetande föräldrar måste få möjlighet att arbeta heltid. Det handlar bland annat om att öka möjligheterna att få barnomsorg även under kvälls- och nattetid. En stor del av kommunals medlemmar, Handelsmedlemmar och anställda inom hotell och restaurang uppger till att de inte kan jobba heltid på grund av de snäva och stela öppettiderna inom förskolan.

Vi lovar barnen att de inte ska behöva växa upp i fattigdom och behöva avstå från skolutflykten för att den kostar pengar. Vi sträcker ut en hand till de unga och säger att vi vill att ni ska ha en rik fritid även om dina föräldrars plånböcker inte är tjocka.

Barn och unga ska kunna umgås, utöva idrott, lära sig ett musikinstrument, sjunga och dansa. Barn och unga behöver ett starkt samhälle som ställer upp. Det står vi socialdemokrater för.


seb DN 2 AB svd expr


RSS 2.0