Ett gott 2015 till alla!


 Nu lägger vi det omtumlande 2014 bakom oss. Ett år som bjudit på ljusglimtar, men också dagar då himlen varit grå helt grå. Visserligen hade vi en varm och solig sommar men hösten hade mycket få soltimmar. 

I politiken kan vi nu lägga supervalåret bakom oss även det med både sol och moln i minnet. 
 
 Vi kunde summera ett ökat stöd för vårt parti i riksdagsvalet jämfört med 2010 och vi Skaraborgare kan glädjas åt att både ha en talman genom Urban Ahlin och en ny riksdagsledamot dvs Erik Ezelius, det känns fantastiskt roligt och ett förtroende som vi ska ta på största allvar.
 
Men tyvärr hade vi en situation i riksdagen som innebär att vi inte kunde genomföra den politik vi hoppats på. I december röstade en borgerlig majoritet i riksdagen ned den socialdemokratiskt ledda regeringens förslag till budget. Detta innebär att en lång rad satsningar för att minska arbetslöshet och att minska klyftorna i landet inte blir verklighet.
 
-          Pensionärerna får inte den skattelättnad som vi socialdemokrater arbetat för. Samtliga fem borgerliga partier i riksdagen röstade emot det förslaget. De anser att pensionärer ska betala högre skatt på sin uppskjutna lön än den som arbetar gör.
 
         Extra satsningar inom äldreomsorgen röstade de fem partierna också nej till liksom infrastruktursatsningar, ökat stöd till ensamstående föräldrar, satsning på exportbefrämjande åtgärder, ökat stöd till tjej- och kvinnojourer, satsning på bättre arbetsmiljö, med mera, med mera.
Därför är jag glad att decemberöverenskommelsen kom till stånd i sista stund innan extra valet skulle utlysas. Det var bra att de borgerliga partierna tillslut sattes sig vid förhandlingsbordet. Det innebar bl.a att miljöpartiet får vara med i pensionsarbetsgruppen. Dessutom gäller överenskommelsen försvarspolitik och energipolitik mm. 

Nu blir det enklare för minoritetsregeringar att få igenom sin budget och vi kan fokusera på att få in fler rättvisereformer i vårbudget som läggs i april.

Allt det där får vi återkomma till. Nu önskar jag alla ett gott nytt år med förhoppningen om att  2015 blir gott för alla.

Tuffa utmaningar trots decemberöverenskommelsenSverige har nu en ansvarsfull överenskommelse om att Sverige fortsatt ska kunna styras även med minoritetsregeringar. Tillväxt och välfärd ska inte äventyras genom att en regering kan fällas två gånger om året. Det var bra att de borgerliga partierna slutligen slog sig ned vid förhandlingsbordet, trots hårt motstånd.

Arbetslösa saknar hopp. Många är unga och har inte ens fått möjlighet visa vad de går för. En hel generation barn går i en skola där resultaten rasar, där ojämlikheten ökar och där vinstjakten tillåts härja fritt. I Sverige växer de ekonomiska klyftorna

Vi vill utveckla Sverige till ett bättre land som håller ihop. Fyra områden står i fokus den kommande mandatperioden:

1.       Jobben. Med investeringar i infrastruktur, bostäder och klimatomställning moderniserar vi och skapar jobb. Investeringar i ett nytt kunskapslyft ger möjlighet att skaffa sig kompetens för att ta ett jobb eller starta företag.
2.       Skolan. Vi ska vända utvecklingen i skolan. Svensk skola ska återigen bli en ledstjärna med höga resultat och där varje barn ges samma möjlighet att lyckas.
3.       Miljön. Genom stora investeringar i klimatomställning ger vi barn och barnbarn chansen till en bättre värld
4.       Välfärden. Som gammal, sjuk eller nybliven förälder ska välfärden finnas där. Äldreomsorgen och sjukvården ska kunna gå att lita på. När välfärden brister är det kvinnor bär ett tyngre lass, såväl hemma som på jobbet. Investeringar i välfärden är investeringar för jämställdhet.

Det finns tydliga politiska skillnader i svensk politik. När de borgerliga partierna öppnar för ytterligare stora skattesänkningar ska.vi tillsammans bygga ett bättre samhälle för alla och envar.
 

 


Arbetet för ett bättre Sverige pågår hela tidenSocialdemokraterna var redo för extra val i mars. Många hade redan startat dörrknackningen och planeringen var i full gång. Vi var på G.  Det är uppenbart för alla att vi är ett parti som stod i startgroparna för att gå till val när än det krävs.


Men nu när Stefan Löfven lyckats förhandla med Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna och kommit överens så känns det bra. Extra valet är avblåst.

Många hade förberett för ett extra val och lite lite besviken är jag vi inte sätter partiet på fötter igen för att möta väljarna på bred front. Men många av aktiviteterna kan vi ju göra ändå.

Familjedagar, fackeltåg, korvgrillning vid pulkabacken och utdelning av reflexer och bilskrapor kan vi fixa i alla fall. Arbetsplatsbesök behövs alltid mellan valen så det är bara att sätta igång.

Enligt medlemsbrevet från Löfven och Jämtin har det varit konstruktiva samtal om framtida spelregler och gemensamma samarbetsområden. Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal: försvars- och säkerhetspolitik, pensioner och energifrågan.

Det här är ett första steg på vägen mot mer samarbete i Sverige. Regeringspartierna har lyft fram behovet av blocköverskridande överenskommelser och nu får vi en blocköverskridande överenskommelse redan under de första månaderna om spelregler och tre samarbetsområden

Nu ser jag fram en vårbudget, som sätter Sverige på rätt köl igen – med investeringar för fler jobb, en bättre skola och en välfärd som det går att lita på.
Välfärdssatsningar som stoppas av SD, M, KD, C och FpSå här i juletid träffar jag mycket släkt och vänner som frågar om hur den borgeliga budgeten, som gick igenom i Riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna, påverkar välfärden. 

Även på handbollen igår ställde folk frågor om satsningar som uteblev pågrund av SD, M, KD, C och fp.
En av frågorna som kom upp var kvaliten i äldreomsorgen.

Personalbristen inom äldreomsorgen påverkar inte bara personalens arbetsmiljö, utan också kvaliteten i omsorgen. Var femte hemtjänstpersonal som deltog i en undersökning 2013 uppger att beviljade hjälpinsatser uteblir minst någon gång i veckan och att den främsta orsaken till det är personalbrist. Den budget Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna röstade fram innebär att regeringens bemanningssatsning på två miljarder, som enligt preliminära beräkningar hade kunnat räcka till att anställa mellan 4000 och 5000 undersköterskor inom äldreomsorgen, inte blir av. 

Sett till helheten för 2015 satsade regeringens budget 1,1 miljarder kronor mer på äldreomsorgen. Det kommer naturligtvis märkas i kvaliteten på omsorgen.

Ändrad text idag 27/12 : 
Sverige behöver en ny färdriktning. Vi socialdemokrater är öppna för samarbete med alla partier utom Sverigedemokraterna för att finna lösningar på den fortsatt höga arbetslösheten, allt sämre skolresultat och bristande välfärd. 
Vi söker vi mandat för en politik för fler jobb, förbättrade skolresultat och utvecklad välfärd.


Julmatch i SkövdeNär julmaten lagt sig som ett extra täcke på magen och julfirandet går in på sin tredje dag är det dags att röra på sig lite. Varför inte gå och titta på handboll! 
Idag är Socialdemokraterna i Skövde matchvärdar för handbollen mellan IFK Skövde och Alingsås HK på Arena Skövde. Vi kommer att svara på frågor, dela ut reflexer och bilskrapor mm. 
Kanske finns det synpunkter på den lokala politiken eller frågor om extra valet. 


Extra valet är en konsekvensen av de fyra borgerliga partiledarna inte vill samarbeta över blockgränserna trots att SD sagt att de ska fälla alla regeringar som inte dansar efter deras pipa.
Regeringen kommer därför den 29 -30 december att utlysa extra val som ska hållas den 22 mars nästa år.

 Skulle något eller några av de borgerliga partierna vilja ta upp seriösa samtal för att lösa den uppkomna situationen så står dörren öppen. 

Svenska folket respekterar de som tar ansvar och söker samarbete. De som sätter Sveriges bästa framför taktik och prestige.

Svenska folket har sagt nej till politik med hög arbetslöshet, rasande skolresultat och en välfärd som brister. Svenska folket vill ha nya reformer för att skapa jobb, högre skolresultat och en välfärd att lita på. Bara så kan vi säkra det svenska löftet och din möjlighet att leva ett fritt liv i en global tid.

 Nu mer än någonsin behövs Socialdemokraternas orubbliga vilja att ta ansvar och utveckla Sverige.  Hoppas vi ses på handbollen idag så kan vi prata mer. 


Gärna val men först en rejäl julNär jag går i första majtåget brukar jag säga att det är lika kul som på jul.
Likadant är det med valrörelser, det är både roligt, kul, spännande och stressigt som inför julafton.


Eftersom jag älskar julen är det ofta den jag hänvisar till när det händer något som jag gillar. Det här är lika roligt som på jul....

Men nu då? Ja just det nu är det ju jul med allt vad det innebär av förberedelser och mysig stämning. Så då gäller det att ta vara på julledigheten på bästa sätt. Umgås med nära och kära, äta god mat, träffa tomten och besöka släkten men också att vila och ta tid för reflektion. Julmusik, julfilmer, juljympa och julefrid.

För snart smäller det igen. Det är inte bara fyrverkerier vid nyår, det drar igång en ny valrörelse igen. Då är det dags att kavla upp ärmarna för ett mer solidariskt land. 

Vi behöver hjälpa varandra med är tre saker: kunskapen, tryggheten och jämlikheten, som Stefan Löfven sa i sitt jultal.

Vi behöver alla bli bättre medmänniskor och ta hand om varandra. Det kan vi göra varje dag i vardagen och i det politiska arbetet. Jag ser fram emot det spännande året som ligger framför oss. 

Men först av allt ser jag fram emot att få fira jul och hoppas att alla får chansen att göra det.

Jag önskar er alla en riktigt god julStäll upp för schysta villkor i transportbranschen


Idag genomförs stora protestaktioner på ett 30 tal platser i landet på initiativ av Här stannar Sverige. Jag ska vara med i Skövde.
 Transportnäringen är utsatt för illojal konkurrens, dumpade löner, falska F-skattsedlar, slavliknande förhållanden. Det är orimligt att tunga fordon framförs nästan utan någon kontroll och utan kompetens och utbildning hos vissa chaufförer.

Åkerinäringen är utsatt för kraftig marknadsstörning. Skrupelfria speditörer och transportköpare utnyttjar fattiga människor under slavliknande förhållanden.

Behov av ordning och reda, beställaransvar och högre sanktionsbelopp är akuta för att få säkra vägar och välutbildade chaufförer som kör till sjysta villkor. Dessutom måste vi ställa krav på beställaransvar och organisera transporterna.

En enig riksdag ställde gång på gång krav på den förra regeringen om att leverera hårdare tag. Socialdemokraterna presenterade för ett år sedan ett 5 punktsprogram för schysta villkor, ordning och reda på vägarna. Det handlade Bl.a om:

1. Hindrade av fortsatt färd dvs klampning, inte bara 24 timmar som den moderatledda regeringen föreslog, det innebär fastlåsning av lastbil tills böter är betalt eller felet avhjälpt.

2. kraftigt höjda sanktionsavgifter för de som bryter mot lagar och regler

3. krav på frakthandlingar i bilen

4.  Beställaransvar, dvs den som köper transporten ska ha ansvar för att chaufförerna har körkort, har avtalsenlig lön, följer kör och vilotider mm

5. stoppa falska F-skattsedlar så att de som kör i Sverige också betalar skatt i Sverige

Tack vare vårt arbete, trycket från branschen och ett enigt trafikutskott kom tillslut ett förslag från den modetatledda regeringen några veckor före valet i september. 

Det tog dem alltså 8 år att komma med en halvmesyr.

 Men tack vare det kunde vi direkt efter valet agera snabbt och levererade ett stort steg i rätt riktning. Nu har vi beslutat om klampning, 40 000 kr i sankntionsavgift och om krav på frakthanlingar i bilen.  Det är inte är tillräckligt, vi behöver göra mer för att branschen ska överleva. 

Nu behövs mer kontroller och åtgärder för att utländska åkare betalar för att slita ner de Svenska vägarna. Det behövs mer samarbete inom EU för att komma åt oseriösa åkare och det behövs schysta villkor. 

Vi måste tillsammans ställa upp för den seriösa åkerinäringen.

Bättre stöd kommunernas verksamheter

 


Just nu debatterar finansutskottet kommunernas välfärdsverksamheter. Vi är bestörta över att vi inte kan genomföra våra välfärdsreformer. Sverige ska vara en global förebild, i vår utveckling, vår jämlikhet, vår jämställdhet och vårt ledarskap i klimatomställningen. Ett land som kännetecknas av alla människors lika värde, självförtroende, solidaritet och tron på att framtiden går att förändra. Sverige ska vara en ledande och inspirerande kraft i världen. Där vi investerar gemensamt i människor och miljö, i kunskap och konkurrenskraft, i trygghet i nuet och hopp inför framtiden. Där vi bryggar över klyftor och där alla barn har möjligheter att förverkliga sin fulla potential. Vi kommer alltid att stå upp för ett öppet och humant samhälle!
Sverige befinner sig på flera viktiga områden i ett allvarligt läge. Arbetslösheten har bitit sig fast på höga nivåer. Överskott har vänts till underskott. Skolresultaten rasar och välfärden uppvisar stora brister. Klyftorna växer och ojämställdheten mellan kvinnor och män består. De sänkta klimatambitionerna och oviljan att med kraft ställa om till miljövänlig produktion riskerar vår natur, människors hälsa och Sveriges ekonomiska utveckling.

Den borgerliga regeringen lämnade stora hål i statens finanser. Ofinansierade skattesänkningar har bidragit till att underskotten i de offentliga finanserna har vuxit år efter år, även när konjunkturen stärkts. Överskottsmålet nås inte. Nu ska underskotten steg för steg pressas tillbaka, så att Sverige inte längre bryter mot det finanspolitiska ramverket. Därför finansieras nya reformer fullt ut i den rödgröna budgeten.
En politik för fler jobb, präglad av både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, ger ökad sammanhållning och är avgörande för Sveriges utveckling. Sverige ska ha en välfärd att lita på. Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ska minska. Sverige ska vara ett land som håller ihop.
Det är inte bara olyckligt och allvarligt att den moderatstyrda alliansen ihop med SD röstat ner vår budget till förmån för ett alternativ som fortsätter på en väg som väljarna sa nej till vid valet den 14 september. 

Med vårt budgetalternativ skulle bl.a. bättre förutsättningar för jobb och utbildning i kommunsektorn ha skapats. Riksnormen för försörjningsstödet för barn skulle ha höjts med 81 miljoner Pensionärernas villkor skulle ha förbättras genom att skattelättnader för pensionärer med 1 913
miljoner kronor hade genomförts. Vårt långsiktiga mål är att skatteklyftan ska slutas genom att skatten sänks för pensionärer.
Vår budgetproposition hade förbättrat kommunsektorns ekonomi positivt genom bl.a. ökade anslag till äldrevård, sjuk- och förlossningsvård, stöd till kvinnojourer, höjt underhållsstöd och högre A-kassa.

Vi har också föreslagit att det kommunala utjämningssystemet ändras så att fördelningen blir rättvisare. Det förslag som alliansregeringen genomförde förra året medförde att 961 miljoner kronor omfördelas till ett tiotal moderatstyrda höginkomstkommuner. Det är orättvist och felaktigt fördelning mellan kommunerna.

Lucia i alla varianter
Hoppas alla får en fin lucia med sång, musik och lussefika. Det är en fin högtid som vi utvecklat i Sverige men som har rötter ända bort till Italien för nästan 2000 år sedan. Lucia föddes i Syrakusa på Sicilien men blev både torterad, bränd och utnyttjad innan hon blev helgon.

En teori om det moderna Luciafirandet, med Lucior med ljus i håret är att det är inspirerat av en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna. Legenden säger att för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet för hon skulle se bättre.

När jag jobbade inom förskolan fick barnen välja vad de vill vara i Luciatåget. Om alla ville vara lucior fick de det, julgrisar, tomtar, änglar och lussegubbar var också välkomna i tåget. 
Jag tycker att huvudsaken är att barnen hade kul när de sjunger och att vuxna inte sätter för stor press eller har för höga förväntningar.

Jag har ju tyvärr varit med och sett hur lucior, tärnor och stjärngossar svimmar och till och med spyr pga för lite mat och syre, nervositet och krav från omgivningen.

Så kom igen nu, släpp kraven, klä dig i rött, gult, vitt eller svart, det gör det samma. Sjung och var glad, bjud någon du känner på fika och njut av en mångkulturell tradition Svensk Lucia 

  

Stupstocken blir kvarSitter på tåget påväg hem från Riksdagen och känner mig djupt bedrövad över att de borgerliga ledamöterna och SD ledamöterna så kallsinnigt röstat bort ekonomisk trygghet för sjuka och handikappade. 

80 000 sjuka och handikappade och deras familjer har utsatts för en mycket otrygg ekonomisk situation sedan 2008 då den dåvarande borgerliga majoriteten dunkande igenom de tuffa reglerna för utsatta människor. Vi budgeterade för att underlätta men fick inte igenom det. 


Stupstocken dvs den bortre tidsgränsen har inte haft någon positiv effekt. Försäkringskassan har själva studerat konsekvenserna av den bortre tidsgränsen och funnit att den inte gett de förväntade effekterna för att avsluta sjukfall. De allra flesta som tvingats lämna sjukförsäkringen kommer tillbaka och då ofta ännu sjukare. Många sjuka som tvingats till arbetsförmedlingen vid sin utförsäkring är för sjuka för att kunna delta i någon meningsfull arbetsmarknadspolitisk insats.

De tvingas att söka socialbidrag eller försörjningsstöd som det heter. Människor blir fattiga och kommunerna får ökade kostnader.  

 Försäkringskassan räknar på att 1000 personer i månaden kommer att utförsäkras nästa år. Under 2016-18 väntas antalet bli högre, drygt 14 000 personer om året. Det är lika många som bor i Götene, Tidaholm eller Vara. Det är lika många som Karlsborg och Hjo tillsammans.

Vi röstade för att fler inte ska bli utförsäkrade 

De borgerliga partierna, med stöd av Sverigedemokraterna, valde i stället fler utförsäkringar.


lika villkor iTransportbranchen,

  

Idag har jag tagit emot en stor delegation från åkeribranschen. Det var både åkare och transportarbetare som i stor samstämmighet framförde budskapet om att det brådskar för lika villkor inom transportbranschen.

 

Efter att ha jobbat med frågorna så länge och att det äntligen efter alla dessa år börjar röra på sig känns bra men det är inte tillräckligt. Det kunde dagens besökare intyga.

 

Åkerinäringen i Sverige är utsatt för kraftiga marknadsstörningar där skruppelfria speditörer och transportköpare utnyttjar fattiga människor till slavliknande förhållanden 

 

Svensk åkerinäringen är i akut behov av ordning och reda med beställaransvar med högre sanktionsbelopp. Det enda sättet för att få säkra vägar där välutbildade chaufförer kör för schysta villkor är att sätta krav på de som beställer och organiserar transporterna.

 

Jag och Pia Nilson välkomnar det initiativ som tagits i ”här stannar Sverige”, det har gjort att frågan uppmärksammats ytterligare.

 

Att den borgerliga regeringen behövde 8 år på sig för att komma med en halvmesyr 3 veckor före valet i september kan vi beklaga.

 

Men vi kan vara glada över att Trafikutskottet är överens om att klampning i 24 timmar inte är tillräckligt, att det måste finans frakthandlingar i bilen och att sanktionsavgifterna måst vara hög (läs 40 000 kr) för att det ska kännas ordentligt för de som inte följer cabotagereglerna. Att vi måste ha ett större krav på den som beställer frakten och att det behövs mer kontroller och utbildning av åklagare.

 

Dessutom vill vi socialdemokrater gå vidare med schysta villkor. Att alla som kör i Sverige ska ha lön som går att leva på och att Svenska lagar och regler givetvis ak gälla för alla som kör på våra vägar.

 

 

 

Dessa åtgärder är ett viktigt steg i rätt riktning men naturligtvis inte tillräckligt. Vi behöver göra mer. 

Det var det vi diskuterade på dagens möte och nu gäller det att gå från ord till handling. Men hittills har den socialdemokratiska regeringen levererat mer på 2 månader än vad den borgerliga regeringen mäktade med på 8 år inom dessa frågor. Det bådar gott för framtiden


Varför är blockpolitiken viktigare än Sverige bästa?

 Sedan några dagar tillbaka befinner vi oss i ett helt nytt, och allvarligt, läge i svensk politik.

 

Sverigedemokraterna har gjort klart att de hädanefter tänker ta varje chans att fälla varje regering som inte anpassar sig efter dem och dansar efter deras pipa. Två gånger om året, vid budgetomröstningen och vid omröstningen om tilläggsbudget, kan de alltså fälla vilken regering som än sitter.

 

Det enda sättet att förhindra ett sådant kaos är att övriga partier är beredda att samarbete över blockgränsen så att vi kan bilda stabila majoriteter i riksdagen och Sverige kan styras.  

 

Men de borgerliga partierna har inte varit beredda att samtala om hur vi kan finna en väg framåt. Regeringen har gång på gång erbjudit möjligheten att förhandla om samtliga sakfrågor i budgeten med Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Svaret har hittills varit nej. Istället valde de att låta Sverigedemokraterna fälla regeringens budget.

 

Det är inte bara ansvarslöst, det bryter samtidigt två löften som de borgerliga partierna gav i valrörelsen: 1. Att de skulle låta det största blocket regera och 2. Att de inte skulle ge Sverigedemokraterna avgörande inflytande.

 

 

Ansvarsfulla politiker har byggt Sverige starkt genom att partier har agerar tillsammans i svåra lägen.  Rösträtten, flertalet välfärdsreformer, pensionsreformen och 1990-talets skattereform och finanspolitiska ramverk. Det är några exempel på hur Socialdemokraterna och ett eller flera borgerliga partier tillsammans har byggt Sverige starkare.

 

Nu går vi till extra val. Det blir ett val om huruvida man är beredd att samarbeta eller ej. Ska vi ha kaos, bråk och blockpolitik i Sverige eller ska vi ha ett gott samarbetsklimat och en konstruktiv diskussion över blockgränsen om hur vi tar vårt land framåt?

Vi socialdemokrater är öppna för samarbete med alla partier utom SD för att finna lösningar på den fortsatt höga arbetslösheten, allt sämre skolresultat, bristande välfärd och missade miljömål.


Vad händer nu med barnen och ungdomarna?

Samarbetsregeringen innehöll många reformer som skulle minska klyftorna. Bland annat innehöll den förslag om att FNs barnkonvention ska bli lag och att ungdomar ska ha jobb praktik eller utbildning inom 90 dagar. Nu riskeras detta pågrund av SD röstade på den borgerliga budgeten. Vår budget innehöll också investeringar för fler jobb genom att bygga fler bostäder och underhålla järnvägen bättre. Några andra exempel som nu går förlorat är: 

Höjt tak i a-kassan

Schyssta villkor och avtalsenliga löner 

– 18 000 nya utbildningsplatser

– Satsningar för att minska ungas psykiska ohälsa

– 2,7 miljarder till en förbättrad skola

– Läxhjälp till alla

– Höjda anslag till kvinnojourerna

- 2 miljarder för bättre kvalité i äldrevården 

– Satsningar på folkbildningen

– Upprustning av miljon- programsområdena

– 2 miljarder till en förbättrad sjukvård

– Satsningar på en jämställd föräldraförsäkring

SD använde sina mandat i Sveriges riksdag till att fälla regeringens budget och meddelar att de kommer att fälla varje regerings budget även framöver om de inte gör som SD säger och dansar efter deras pipa. Så länge blockpolitiken ger dem en vågmästarroll kommer de skapa kaos i riksdagen.

Trots det allvarliga politiska läget har Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemo- kraterna meddelat att de vägrar föra konstruktiva samtal med regeringen om budgeten.
De vägrar vara med och ta ansvar i detta svåra läge för Sverige.

 Konsekvensen av de fyra borgerliga partiledarnas agerande är att Sverige inte har något realistiskt regeringsalternativ. Regeringen kommer därför den 29 december att utlysa extra val som ska hållas den 22 mars.Visst kommer de flesta rösta som sist

 Många oroas nu över att de allra flesta kommer att rösta som de gjorde i förra valet. Men så är det ju faktiskt i nästan alla val. Det är inte dessa stabila väljare som kommer att avgöra valet. Det är de osäkra väljarna som kommer att avgöra extra valet den 22 mars. Vi måste vända oss till de som bytt nyligen och de få som brukar byta parti mellan valen.

 

 

Sverige skall förbli ett öppet land som visar generositet mot människor som flyr undan krig och förtryck. Alltså måste vi även vara beredda till blocköverskridande lösningar för att förhindra att SD slår knut på besluten fortsättningsvis.

 

 

NU FÅR VÄLJARNA än en gång ta ställning till hur Sveriges framtid skall utformas. Skall det bli fler jobb, kvalité i välfärden, investeringar i utbildning, i byggande och i bättre infrastruktur eller ska det bli ett samhälle som fortsätter att slitas isär med ökade klyftor.

 

Extra valet kommer också att handla om förtroende. När de borgerliga partierna styrde lade SD ner sina röster men nu när det är en rödgrön regering valde de att aktivt rösta på den borgerliga budgeten. Det kan inta vara tydligare.

 

Vi behöver ställa upp för varandra, på sjuka, arbetslösa och på schysta villkor för att klara av att hålla ihop samhället. Vi behöver både stabilitet och solidaritet för att klara framtidens utmaningar


Hade vi voterat som i Finland hade detta inte hänt


I Finland är de vana vid att regera ihop med sina politiska motståndare, de får helt enkelt inte ihop det annars. 

För att de ska få igenom sina förslag röstar de alltid först på det förslag som förväntas få minst röster i huvudvoteringen. 

Vid huvudvoteringen röstar de sedan på sitt eget förslag, på så sätt får även minoritets regeringar igenom sina förslag utan att det behöver ändras några regler. 

Jag vet inte om det är något särklit bra sätt. Det jag vet är att många kommuner runt omkring i Sverige använder sig av det sättet och jag är ganska säker på att Finland inte är det enda land som röstar på det sättet i sina respektive Riksdagar 


Jag fick aldrig ställa frågan för Björn Söder

 

Idag på frågestunden valde andre vice talman att prioritera de frågeställare som vill ställa fråga till vice statsministern. Därför fick jag aldrig chansen att ställa någon fråga om den borgerliga budgeten som igår röstades igenom av SD och de borgerliga partierna, vad den innebär för landets lärare.

 

Nu uteblir satsningar på kvalité i äldrevården och på fler välfärdsarbetare, nu försvinner ungdomars möjlighet till jobb praktik eller utbildning inom 90-dagar och nu uteblir samarbetsregeringens stöd till de ensamstående föräldrarna. Det uteblir eftersom SD röstade med de borgerliga partierna. De borgerliga partierna i sin tur gladde sig över stödet och var beredda att sätta sig i en regering med stöd av det främlingsfientliga partiet.

 

Jag ville fråga Aida Hadzialic vad detta innebär för landets lärare och ambitionen om att återigen bli en kunskapsnation. Lärarna är ju nyckeln för att det ska kunna ske. Att borgarnas budget gick igenom får tyvärr stora konsekvenser.

Att investera i lärarna genom att höja yrkets attraktivitet genom bland annat höjda löner var den enskilt viktigaste valfrågan. Samarbetsregeringen hindrades igår att infria sina löften om att avsätta resurser för höjda lärarlöner.

 

Det är talmannen som avgör vem som ska få ordet och jag fick aldrig ställa frågan av Björn Söder.

 

Återstår att blogga om det och det har jag gjort nu.

 


Fackeltåg för solidaritetNu när vi vet att det blir val den 22 mars till riksdagen är det tid att fundera på hur valrörelsen kan gå till i vintertid. Det blir mörkt mycket tidigare på eftermiddagen i mars än i september och det kanske är lite för kallt att stå i valstugor så vi får tänka ut andra aktiviteter.

Knacka dörr är värmande, ger motion och många steg till stegräknaren. Men även fackeltåg kan ge extra glöd till argumenten.
Så varför inte ordna många upplysande fackeltåg för solidaritet, mot rasism och för rättvisa och fler schysta jobb med ordning och reda på arbetsmarknaden.

Tänd ett ljus i mörkret - orda fackeltåg för en socialdemokratisk valseger den 22 mars!   

Jag räds inte ett nyval

l


Än så länge vet vi inte vad budgetbråket I Riksdagen kommer att leda till. Det vi vet är att de borgerliga partierna hårdnackat vägrar ta Stefan Löfvens utsläckta hand. De stödjer sig hellre på det främlingsfientliga SD än försöker hitta gemensamma lösningar. 

Efter dagens omröstning kan gå på olika sätt. Antingen får talmannen sondera terrängen på om det finns andra partikonstellationer som är beredda att regera, finns det inte det kan det bli extra val.

Om det blir ett extraval (nyval) till Riksdagen nästa år tycker jag att det ska bli spännande att gå ut en valrörelse för att plädera för jobb, praktik eller utbildning till ungdomar. Jag tänker stå upp för att det behövs fler anställda i äldrevården och investeringar i infrastruktur.    Jag tänker knacka dörr för ett jämställt samhälle och möjlighet till högre utbildning i hela landet.

Nyligen presenterade SCB sina opinionsmätningar som visar att vi inte har tappat i förtroende under hösten, vilket den borgeliga regeringen alltid gjorde. 
Vi står starka och kan stärka oss ytterligare genom ett val. 
Dags att kavla upp ärmarna, vi är stolta över vår politik för solidaritet och trygghet. 


Vill de borgerliga partierna samregera med SD?

 Idag frågor vi våra borgerliga kamrater om de är beredda att samarbeta med regeringen kring budgeten eller vill de hellre att regera med stöd av SD?

De frågorna ställer vi med anledning av att sd meddelat att de tänker rösta på de borgerliga partiernas budget. De säger att de kommer att fälla varje regering som inte följer deras främlingsfientliga politik.

De sviker en stor del av sina egna vallöften: sänkt pensionärskatt, höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen, bättre välfärd – genom att rösta för fortsatt borgerlig politik.

 

Vi behöver en samarbetsregering över blockgränserna så att inte 13% av Riksdagsledamöterna ska bestämma över 87% av Riksdagsledamöterna.

 

Svenska folket röstade för ett regeringsskifte, men ingen sida fick en egen majoritet. Men nu frågar vi åter igen om det finns något eller några borgeliga partier som kan vara med och det gemensamma ansvar som vi har för Sverige.

 

Nu behöver vi söka det som förenar snarare än det som drar isär. Nu måste vi sätta taktik och prestige åt sidan, och sätta Sverige främst.


Det är politikens innehåll det handlar om


Det är naturligt att dras in i spännande diskussioner om främlingsfientliga SD röstar med de borgerliga partierna, som de gjort i 8  fall av 10 förra mandatperioden. Men spelet är inte det viktiga egentligen. Det är än viktigare att diskutera budgetens innehåll. 

Det handlar om ungdomar möjlighet till jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar. 

Det handlar om mer personal i äldreomsorgen och att sjukvårdspersonalen ska kunna lägga mer tid på patienterna och mindre tid på administration. Läkemedel till barn och unga ska vara kostnadsfria.

Det handlar om att vi ska börja ta bort den orättvisa pensionärsskatten, vi börjar med de sämst ställda pensionärerna. Bostadstillägget för pensionärer höjs med upp till 100 kronor i månaden.
Och det handlar om avskaffa avdragsrätten för läxhjälp och istället se till att läxhjälp till de som behöver det mest. 

Med vår budget ska fler kunna kvalificera sig till och därmed kunna ta del av a-kassan. För att slippa försörjningsstöd. Grundersättningen i a-kassan höjs från 320 till 350 kronor per dag. Den högsta möjliga ersättningen höjs från max 680 till max 910 kronor per dag de första 100 dagarna.

Vi vill ta bort stupstocken i sjukförsäkringen och låta läkare istället för politiker avgöra när människor är friska. Slopa de bortre gränserna i sjukförsäkringen. Sjuk- och aktivitetsersättningen höjs med vårt budgetalternativ från 64 procent till 64,7 procent av inkomsten.

Detta är bara några exempel på vad som står på spel i morgon. Politikens innehåll är viktigare än spelet. Vi tar ansvar och vi hoppas att fler gör det. 


Det kunde varit värre…..Efter valet 2006 sjönk de fyra borgerliga partierna som en sten i opinionsmätningarna.

Det har faktiskt inte den nya samarbetsregeringen gjort. Men visst har det börjat tufft.

Dagens stora SCB visar på i stort sett dött lopp.

 

Denna vecka slår alla tidigare veckor vad gäller spänning inför onsdagens Riksdagsomröstning om budgetramarna. I morgon ska SD berätta hur de röstar på onsdag. Om de lägger ner sin röst när deras eget förlag fallit eller om de röstar aktivt för en borgerlig politik.

 

Att rösta för en borgerlig politik är inget nytt för SD, de röstade med dem i 8 fall av 10 under förra mandatperioden. Men det innebär sänkt stöd till äldreomsorgen jämfört med regeringen, det innebär att de röstar emot det första steget att ta bort pensionärsskatten (den som börjar med att stötta de sämst ställda) Att rösta med borgarna innebär också lägre a-kassa och ingen borttagen stupstock i sjukförsäkringen m m

 

Jag tror at SD fikar efter beröm i morgon. Att de kan säga, titta vi tog vårt förnuft tillfånga och stoppade en regeringskris. Jag tycker inte SD är värt något beröm alls oavsett hur de gör i morgon.

Det allra bästa vore om något borgerligt parti tog ansvar och lade ner sina röster på onsdag. Då skulle vi slippa vara beroende av ett främlingsfientligt parti som försöker spä på folks fördomar och rädsla.

 

Tyvärr har det gått mycket prestige i frågan så jag har lite hopp till det denna gång…

Men som sagt det kunde i alla fall ha varit ännu värre i opinionsläget. Vi skulle nog klara att mobilisera än fler väljare på kort tid om det skulle behövas.


RSS 2.0