Tillsammans är vi starka

Medborgarrättskämpen Martin Luther King sa en gång att den största tragedin inte är de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.
Jens Stoltenberg har visat oss andra vägen i all detta mörka. Han har tagit ledarskapet och pekat att goda människor inte är passiva mot brutalt våld. Hela Norge och i stora delar av Norden står upp för engagemang, för öppen het och demokrati. Vi har alla ett ansvar för att samhället ska vara varmt och välkomnande.
 Därför ska vi säga ifrån när vi hör rasistiska påhopp och kollektivbestraffning på alla som kommer från ett visst ställe eller ser ut på ett visst sätt.

Alla vi som står för ett öppet samhälle, för tolerans, mångkultur, demokrati och gemenskap, över alla partigränser - vi ska stå starka tillsammans och inte låta ondskan segra.

AB Expr  DN  SVD


Kondoleansbrev till Arbeiderpartiet i Norge

img_8502 (MMS)

I går startade vi namninsamlingen på de Kondoleanslistor vi ska skicka till Arbeiderpartiet i Norge. Insamlingen kommer att pågå fram till den 1 september.


Passiviteten är förödande – Engagera er!

 

Lägerliv är fantasiskt. När jag var lite åkte jag på scoutläger på en ö i Vänern. Det var gemenskap, friluftsliv, sånger vid lägerelden och glädje. Sedan dess har läger varit ett naturligt inslag på somrarna. Läger med SSU i Lysekil och i Roslagen, läger med Unga Örnar vid Bureå och i på olika öar i Bohuslän. Det har vart en självklarhet för mig att uppmuntra mina barn att åka på läger. Det tänker jag fortsätta med.

 

På läger hjälps man åt med allting, med matlagning, disk, vaktar elden, rengör bajamajor och skriver lägertidning, På läger lär vi oss de grundläggande demokratiska värderingarna och hur viltigt det är att ställa upp på varandra. Läger är och ska vara fantastiskt

Den tunga tid vi nu försöker ta oss igenom efter tragedierna i Norge är svåra. Men vi måste igenom och se ljuset.

 

Så mycket hat, så fruktansvärda grymheter, riktade mot ungdomar fyllda av engagemang för människors lika värde och rättigheter är helt ointagligt. Därför måste vi engagera oss mot rasism och främlingsfientlighet. Denna terror som högerextremisten utövat är uselt,uselt, uselt. Utøyamördaren är en hatisk rasist, som gjort detta för att förstöra vårt öppna och demokratiska samhälle. Vi har dem här också, i Sverige. Det hade lika gärna kunnat hända här.

 

Det som ändå väcker hopp, mitt i det svarta, är den värdighet och styrka som man i Norge visat som en reaktion på detta hemska som hänt. Jens Stoltenbergs kraftfulla tal. Ungdomarnas mod. "Om en man kan visa så mycket hat, tänk vad vi alla kan visa och åstadkomma med kärlek" (citat från en överlevande flicka från Utøya).

 

Alla vi som står för ett öppet samhälle, för tolerans, mångkultur, demokrati och gemenskap, över alla partigränser - vi ska stå starka tillsammans och inte låta ondskan segra.


Tala du som ännu har läppar, Tala!

När Anna Lindh talade på Olof Palmes begravning, läste hon dikten Tala av Helga Henchen. Och det är väl just det vi ska göra nu när vi reflekterar över flathet mot högerextremismen som breder ut sig. Passivitet är ett stort hot. Det är upp till oss att engagera oss för demokratin och alla människor lika värde





Tala


du som ännu har läppar
tala

tala med grannarna i farstun
tala med folk på gatan
och i tunnelbanan

den som ännu har öron
han höre


skriv ord på  papper
på väggar och plakat
bär orden genom staden
högt över huvudet
så alla kan se
dela ut flygblad
om frihet, motstånd, människovärde
fred solidaritet

låt orden flyga som svalor
till fjärran land
vägledda av stjärnorna
som fåglar med gröna blad i näbben
till våra systrar och bröder
i världens fängelser
de som inte kunde tiga


tala

du som ännu har läppar


ord kan bli solar
ord kan bli floder
ord kan öppna portar
och bygga broar
ord kan störta tyranner
om tillräckligt många
av oss
beväpnar sig med ord



tala tala
det är vår skyldighet
mot dem som talade
medan de ännu
hade läppar

 




Dn 
 expre AB  SVD


Tyst minut

img_1595 (MMS)

Tyst minut


Norges sorg är vår sorg

Sorg, vrede och en känsla av matthet kommer över mig när jag hör nyheterna och ser på nätet om de fruktansvärda dåden i Oslo och på Utöya. Alla döda, all skräck som barnen och ungdomarna på Utöya måste ha känt när högerextremisten och galningen gick omkring och letade efter fler som han kunde mörda går inte riktigt att förstå.

Hur kan någon bara överhuvudtaget få för sig att utföra så fruktansvärda handlingar? Hur kan någon planera sådant utan att själv inse hur knäppt det är? När släpper spärren och varför?

Frågorna hopar sig men det viktigaste är kanske just nu att alla drabbade kan känna trygghet och gemenskap med andra. Att vi står upp för ett öppet demokratiskt samhälle

Norges statsminister Jens Stoltenberg beskriver hur han själv upplevt Utöya som ett läger och sommarparadis och att det nu förvandlats till ett helvete.

Vad vi än kan göra i form av hjälp och stöd skall vi göra.

Angreppet på en öppen demokrati måste motarbetas

Norges sak är vår sak.



DN SVD AB expr socialdemokraternas kondoleansbrev


Vem av centerns partiledarkandidater lovar att utjämna den digitala klyftan?

Centern står i begrepp att byta partiledare. Vem de väljer är upp till centerns medlemmar att avgöra, det ska inte jag lägga mig i. Men centern är de parti som just nu styr näringsdepartementet och har därmed stora möjligheter att styra IT och regionutvecklingen i landet. Anna-Karin Hatt är statsråd för just de frågorna, jag har stor respekt för hennes arbete. Men vad säger de andra partiledarkandidaterna om den digitalaklyftan?. Hatt har hittills visat god vilja och har fina visioner för IT-frågorna. Men det räcker inte med visioner, ord måste övergå till handling. Dessutom höjs efterfrågan hela tiden. Det gäller att hänga med för att hålla kvar Sverige i det tätskikt som socialdemokraterna en gång lade grunden till i form av IT i skolan, Hem-PC reformen och bredbandspengarna 

Den digitala klyftan syftar på gapet mellan de som har tillgång till den nya tekniken och de som inte har det. Gällande Internet kan den digitala klyftan inte endast definieras i termer av tillgång till teknologin utan även i möjligheter att använda Internet på olika sätt och i olika samanhang. Många av oss kliver med sjumilasteg in i det digitala Sverige med allt högre hastigheter och krav på att mobila terminaler (datorer, plattor och smarta mobiler m.m.)

De som hela tiden befinner sig i befolkningstäta regioner kan ibland förblindade av det självklara att ha tillgång till nät med snabba överförningshastigheter. Det finns till och med de som tror att Sverige har samma tillgång överallt. Inger kan vara mera fel.

Centern har gått ifrån vara ett landsortparti och försöker knipa Stureplansröster, med det lite ytliga glättiga ”Annie Johansson” stuket, inget fel i det. Det låter tjusigt med ett grönare Sverige, men vad innebär det konkret? Frågan är om centern kommer att släppa ambitionen helt om att hela Sverige ska ha tillgång till IT såväl infrastrukturmässigt, ekonomiskt och kunskapsmässigt. Om de vilj styra med politiska verktyg eller om de lägger sig platt och tror att marknaden ska klara allt. Marknaden kommer inte att satsa där de inte tror att de kan tjäna pengar. Marknaden löser inte allt och många företag och privatpersoner vill kunna finnas kvar på landsbygden, de kan till och med ges större livkvalité om de kan hänga med upp i kompetenstrappan och ha tillgång till snabba överförningsmöjligheter.

Arbetslösheten har bitit sig fast trots att det går så bra för Sverige, därmed har även barnfattigdomen ökat. Många vänjer sig vid de ökade klyftorna, en del tror till och med att det är bra (incitament). Men Anders W Jonsson säger att han vurmar för de fattiga barnen. Innebär det förslag som utjämnar de digitala skillnaderna? Många barn kan med lätthet hänga med in i IT-samhället.De kan göra läxorna med sin egen dator menas andra barn antingen får vänta på sin tur i syskonskaran innan de får tillgång till familjens enda dator om de har någon alls.

 Jag tror att många av centerns medlemmar ute i landet vill veta hur det blir med ambitionerna om att jämna ut den digitala klyftan innan de bestämmer sig för vilken partiledare de vill ha !

 

 DN 2 AB  svd  GP expr SVT


Kvinnor jag mötte i Visby

När jag anlände till Visby lyssnade jag till statsministerns tal om världen, rymden och att vi blir äldre och äldre, det talet gav mig ingenting. Det kändes lite gubbigt.

Så när jag summerar den fantastiskt händelserika veckan vill jag nämna några av de kvinnor som gjorde intryck på mig i stället. Jag gick till Västsvenska handelskammarens mingel som Katrien Vanhaverbeke anordnat, jag pratade med henne om deras krav regeringen om SAAB som sammanfaller med IF metall och Trollhättans kommun. Där träffade jag också Carina Lindberg Glavå samt Göteborgs egen Annelie Hultén och partisekreteraren Carin Jämtin med flera i vimlet bland de 500 besökarna. Där var också skeppsmäklare Berit Blomqvist, vi känner varandra sedan jag satt i sjöfartsutredningen i slutet på 90-talet och vi fick en trevlig kväll tillsammans.

Jag fick ett meddelande på facebook från Elisabeth Mattsson. Vi hade inte setts på länge och det verkade som om vi bara var 500 meter från varandra (enligt FB). Det blev ett kort men kärt återseende. Vi hann berätta vad som hänt i våra liv innan hon skulle vidare på seminarie om socialtföretagande och jag skulle vara med i panelen om E- legitimation. På tal om det så sprang jag på Berit Högman och vi konstaterade att vi har mycket att samarbeta omkring när det gäller den digitala klyftan

Det är alltid lika kul att träffa Genusvetaren Kerstin Alnebratt som liknande Almedalsveckan vid en universitetsvecka fullspäckad med kunskap och kompetens som förmedlas till besökarna. Ett annat roligt återseende var med Agneta Blom, vi gjorde en av SSUs första jämställdhetsplaner ihop, numera är Agneta statsvetare på Örebro universitet.

 

Jag stötte ihop med ABFs förbundssekreterare Annika Nilsson och Veronica Palm som hastigast men de borde jag ha lyssnat på mer.

Det var som tur var många barnorganisationer så som Unga Örnar, Majblomman, BRIS och Rädda Barnen med flera som var tydliga med hur barnfattigdomen ökat. Inga Näslund gör alltid ett gediget arbete för Barnkonventionen och adoptivbarn, hon satte barnen i fokus och anordnande bland annat en politikerutfrågning där Hanna Bergstedt gjorde en lysande insats.

 

Ordföranden för Sveriges kvinnojourer Carina Ohlsson har som vanligt haft ett fullspäckat schema med att informera om mäns våld mot kvinnor m.m. Men vi hann i alla fall äta ihop en av kvällarna.

Jag joggade med Fia Eneroth på TCOs hälsojogg där träffade jag även prisutdelare Eva Nordmark, en fantastik kvinna.

Apropå fantastiska kvinnor så var tidningsrubriken ”Wennemo har rätt” mitt i prick. Irene Wennemo har utrett det orimliga i att Hotel och restauranganställda har skyhög a-kasseavgift menas akademiker bara betalar en spottstyver.

Riksdagsgruppens ordförande Carina Moberg och jag hann snacka lite efter det att vi deltagit i socialdemokraternas ekonomiska seminarium om vikten av att investera i kunskap, infrastruktur och bostäder.  Men vi gick också till S-minglet och där träffade vi ”alla”, bland annat Netroots entusiasten Natalie Sial och arbetsmarknadsutskottets Ylva Johansson. Förutom jämställdhets politik pratade Ylva och jag naturligtvis fotboll.

 

Carin Elgestam Adolfssson, Kerstin Nilsson och jag pratade bland annat energieffektivitet, biogas och miljö med E-on

Marie Nordén skulle ha varit på chip to Gaza. Men eftersom båtarna med förnödenheter till de instängda Gazaborna blivit stoppad av såväl Israel som Grekland så kom Marie till Sverige och Gotland i väntan på att få åka tillbaka inom kort. S-kvinnan Carina Hägg som också jobbar med utsatta kvinnor i världen, stötte jag på titt som tätt, fast henne följer jag mest på twitter.

Jag fick ett sms av Eva-Lena Jansson en sen kväll om att vi inte hade hunnit ses, hon var på en pub och jag gick dit, vi pratade bland annat om S-kvinnors roliga tid på Björkhaga m.m. När vi gick därifrån tog Louise Malmström ut oss i den Gotländska sommarnatten.

 

Kommunals ordförande Annelie Nordström och Hotell och resturangfackets ordförande Ella Niia har båda haft framgångar i veckan. Dels genom Håkan Juholts löfte om heltid en rättighet, deltid en möjlighet samt kravet på att följa kollektivavtalen för att komma åt lönedumpningen och stärka tryggheten för löntagare. Den alltid så positiva och energiska Louise Lagerström Lantz blir man både glad och får energi av att möta i Almedalen, hon var nöjd med det genomslag som Hotell och Restaurang och Handels fått i arbetet för seriösa företag och stopp för utnyttjande av arbetskraft.

Bytte några ord med SSUs Jytte Guteland, hon hade haft en mycket bra vecka både politiskt och socialt. Hon var en av spökhistorieberättarna vid en lägereld mitt i natten.

Jag har träffat betydligt fler kvinnor (och män) som också haft stor betydelse för Almedalsveckan, men inser nu att jag inte kan nämna alla. Då tar detta blogginlägg aldrig slut. Jag stannar här och får försöka nämna er andra en annan gång, allt gott!


dn ab 2 3


Håkan var fantasisk i Almedalen

 

Känns både roligt och spännande att vara socialdemokrat när Håkan Juholt talat i ett fullsatt Almedalen på ett så övertygade sätt. Jobben, rättvisan, välfärden och framtiden var i fokus som sig bör

ab moberg


Håkan talar på s-mingel

img_3064 (MMS)

Håkan talar på s-mingel


Urban tillväxt med socialdemokraterna

Idag på socialdemokraternas ekonomiska seminarie redogjorde Tommy Waidelich om hur han tänker sig investeringar för tillväxt och framtida utmaningar.

Bostadsbristen finns på många håll i landet men är mest påtaglig i storstäderna, därför behöver det satsas mer på bostadsbyggande men också på kollektivtrafik, vägar, järnvägar, tunnelbana och offentliga välfärdstjänster.

Sedan fick vi en redogörelse för bland annat 31 regioner i Västsverige till 8 som det är idag. Därför måste det finnas möjligheter att förflytta sig snabbt från storstäderna till mindre orter och tvärtom. Dels för att företag ska ha möjlighet att finnas kvar på mindre orter men också för att människor och gods snabbt ska kunna förflyttas till jobb och tillverkning.

Dessutom ökar de avancerade tjänsterna mest inom tjänstesektorn mest.

 

Inget land utan städer och det finns en falsk motsättning mellan stad och land säger Maria Rankka på Stockholms handelskammare. Städernas tillväxt gynnar hela landet. Stockholm ökar sin befolkning med två fulla SL-bussar om dagen, enligt Maria Rankka,

 

Malin Persson på Volvo Technology söker utbildade forskare på hög nivå men det saknas tyvärr. Det behövs både investeringar i humankapitalet och i en snabb infrastruktur.

Redan som 10-åring väljer barnen bort de naturvetenskapliga ämnena, lärarna måste kunna kompetensutbildas under sin yrkesverksamma tid och det livslånga lärandet behövs så att alla ska kunna komma tillrätta med kompetensbristen.

 

Mitt bidrag i debatten var vikten av höga digitala hastigheter i hela landet för att vi ska klara utbildningsbehoven och kraven på IT-tjänster på företag och i hemmen

 

Ett välbesökt seminarie med hög kvalité som Tommy Waidelich avslutade det hela med att konstatera vi som är det riktiga arbetarpartiet är vana vid samverkan med näringslivet och han beklagade moderaternas beröringsskräck.

 

Mitt bidrag i debatten var vikten av höga digitala hastigheter i hela landet för att vi ska klara utbildningsbehoven och kraven på IT-tjänster på företag och i hemmen


Bygg mera fram med cementblandarna

img_1458 (MMS)

Bygg mera fram med cementblandarna


Kaffeval

img_5063 (MMS)

Kaffeval


Almedalsloppet

img_5174 (MMS)

Almedalsloppet


En statsminister utan idéer men poppis ändå

 

Reinfeldts Almedalstal imponerade inte, lyfte inte och gav inga svar på framtidens utmaningar. Han gjorde internationella utblickar och berättade sedan att vi lever längre och längre. Jag är inte förvånad att talet var så platt.

 

Det som förvånade mig var att när jag senare gick på Västsvenska handelskammarens mingel så träffade jag flera som gillade hans tal. De jag träffade sa att det inte hade så stor betydelse vad han säger eftersom han inger förtroende.

 

Jag kan bara konstatera att det har ställs betydligt större krav på socialdemokratiska ledare genom tiderna, helt rätt. Jag har högre krav på nationens ledare än det jag hörde igår.

 

Idag är det Vänsterns dag här i Visby och Lars Ohly fick vakna upp med avgångskrav.

Men jag ska ägna mig åt roligare grejer så som IT-visioner och andra spännande utmaningar för framtiden

 

 

 

 

röda berget/ bloggar om Almedalen expressen aftonbladet DN svd 2 svt


Skaraborgs sommaruppsökeri

img_7560 (MMS)

Skaraborgs sommaruppsökeri


Gärna Almedalen men först schysta sommarjobb

Innan jag drar till Visby ska jag besöka fackets uppsökeriverksamhet bland sommarjobbare.

Det är allt för många ungdomar som utnyttjas av skruppelfria arbetsgivare till jobb med dåligt betalt, för långa arbetsdagar och för lite rast m.m.

Det är inte bra vare sig för ungdomarna eller de seriösa företagen därför tycker jag facken gör en otrolig viktig insats när de informerar om avtal och villkor för anställningar

 

schysta listan

sommarjobb

ung i LO


Kärt barn har många -Almedalen, Palmedalen, Jippodalen

Nu har politikerveckan dragit igång och därmed också debatten om det är rätt eller fel att vara i Visby dessa dagar. De som väljer att satsa på seminarier, information, representation och PR gör det för att de tror att det är värt pengarna. Det är fler och fler som lockas att göra det.

 

Idag sägs det att det kostar över 5 miljoner för myndigheter att vara här. Vad Näringslivet satsar vet vi inte eftersom det inte är offentligt men jag tror att det är 10 ggr mer än vad de statliga myndigheterna satsar.

 

För min del började de med att S-kvinnor hade spännande jämställdhets seminarier på Björkhaga. Och jag har sett explosionen till de 1500 seminarier det är år.

Jag gillar både mingel, möte med nya människor och fördjupa kunskapen i spännande ämnen, därför ser jag fram emot veckan lika mycket som jag brukar.

 

Idag har miljöpartiet startat med en satsning på utbildning för arbetslösa.

I morgon måndag är det moderaternas tur, det ska bli intressant att höra om de har några nya reformer utöver skattesänkningar som ökar klyftorna.

På tisdag handlar det för min del mycket om IT-visioner för framtiden, men det återkommer jag till

 

 

expressen miljoaktuellt aftonbladet almedalen info


De borgerliga fegade ur

Idag hade de borgerliga ledamöterna chansen att mildra konsekvenserna från sina beslut som gäller utförsäkringarna.  Men de fegade ur, de tryckte på nej knappen, de ville inte ens debattera frågan så de tog aldrig några repliker. De tar i stället varje halmstrå för att försena, förhindra och filibustra förslag som mildrar utförsäkrade och nollklassade.

Svårt sjuka människor kan inte vänta längre. Därför föreslog Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att riksdagen skulle ta initiativ till förändringar av sjukförsäkringen som skulle åtgärda åtminstone de mest akuta problemen. Det handlade om den ekonomiska situationen på de nollklassade, prövningen mot arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning och utförsäkringarna ur sjukförsäkringen.

 

Istället för att bortse från prestigen och förhandla fram en lösning valde de borgerliga partierna att göra allt för att förhala riksdagens beslut. Vid varje möjligt tillfälle har man kommit med förslag som innebar att det beslut, som det faktiskt finns majoritet för i riksdagen, skulle skjutas upp.

 

Eftersom regeringen, trots åtskilliga löften, inte lagt några förslag i riksdagen, finns bara ett förslag att rösta om i Riksdagen. Vår förhoppning är att våra förslag till förändringar röstas igenom. Svårt sjuka människor kan inte vänta ännu längre på de akuta förändringar som regeringen så länge utlovat.

Idag kallades Riksdagen samman för att besluta om utskottsinitiativet som uppmanar regeringen att återkomma om frågan.

 

 

Dagen  ab  expr  dn rd svd-bränn svd


RSS 2.0