Dags för Sverige att driva kravet om revidering, varför vägrar regeringen?


Varför ska vi acceptera diskriminering på arbetsmarknaden? Arbetare som utför samma arbete på samma arbetsplats har helt olika löner och arbetsvillkor bara för att de kommer från olika länder. Det är oacceptabelt.

Därför måste Sverige kräva revideringe av utstationeringsdirektivet.


Allt fler fall av oseriösa företag som utnyttjar arbetare med hjälp av EU:s fria rörlighet genom att dumpa löner och försämra villkor för utstationerad arbetskraft.


Då pressas även svenska löner nedåt och med det också försämrade villkor på svensk arbetsmarknad. Därför måste ett antal förändringar till i EU:s lagstiftning, det så kallade utstationeringsdirektivet. Vi Socialdemokrater föreslår därför fyra konkreta ändringar i utstationeringsdirektivet som är nödvändiga för komma tillrätta med den här utvecklingen. Vi vill uppmuntra konkurrens med kunskap och kompetens, inte med låga löner och försämrade arbetsvillkor. Utan en förändring av utstationeringsdirektivet och ett socialt protokoll i EU:s fördrag blir det dock svårt.

Men Littorin vägrar, Malmström vägrar, Borg vägrar och Reinfeldt vägrar för att de är rädda för sina egna konservativa partikollegor i EU.


Heja Heja

0-26a341fbe354ac4cf36c6d7256cfa4ee.png

Heja Heja. Klassfotbollen i Skövde blev en succé


Kvinnor, kvinnor, kvinnor

3644416faf72f884f032c932685b8915.pngUlla Linqvist talar om rätten till heltid, rätt till an bra arbetsmiljö och vikten att ha kvar lagens om anställningsskydd. Hon talar också om vikten att det finns stark kvinnlig representation i beslutande församlingar. Hon gillar inte att den borgerliga regeringen lämnat walk over i jobbkrisen. Hon är riktigt arg på alla de tysta varsel som redan drabbat kvinnor och när nu kommuner och landsting ska spara ännu mer kommer drabba kvinnorna dubbelt.

Hon påminner om att kommunernas ekonomi försämras p.g.a arbetslösheten med minskade skatteintäkter och för att regeringen övervältrat kostnader när de sabbat a-kassan

Sedan fortsätter Lena Hjelm-Wallén om hur arbetet med att ta fram demokratiskt, lyssnande ledare. Hur kvinnor granskas hårdare/annorlunda än män, hur många ifrågasätter demokratisk lyssnande ledare mer när de är kvinnor. Hon beskriver det spännande arbetet med att samarbetet mellan s, v och mp. Därefter beskriver hon skillnaden mellan rött och blått i Europa. Hon uppmanar till engagemang och hårt arbete för ett högt valdeltagande i valet den 7 juni.

Ulla Lindqvist


Kvinnokamp i Borås

När s-kvinnor öppnar sitt förbundsmöte i Borås håller ordförande Nalin Pekul ett starkt inledningsanförande om rättvisa och jämställdhet.

Jämställdhet, frihet och jämlikhet är universellt menar Nalin Pekul och visar på punkt efter punkt att trygghet och rättvisa är vägen till framgång.

Hon är stolt över att S-kvinnorna drivit jämställdheten så långt men hon är orolig över utvecklingen. Sänkt a-kassa, moderat jämställdhetskontrakt med vårdnadsbidrag, sänkta skatter för de som har det bäst leder till orättvisa. Den sänkta a-kassan leder till lägre löner och otrygghet, jämställdhetskontakt leder till märkliga konsekvenser, vårdnadsbidrag leder till att kvinnorna inte förväntas delta i arbetslivet på samma villkor, de sänkta skatterna leder till sämre kvalité i välfärden.

Hon uppmanar till kamp för fler sossar i Europa om en vecka och för en rödgrön regering med Sveriges första kvinnliga statsminister nästa höst.

Ta debatten där människorna finns. Ge inte Mosa-Mona-kampanjen i media få fäste utan ut och ta fajtenLika lön för lika arbete borde vara en självklarhet

Skillnaderna mellan S och M i synen på rättvisa arbetsvillkor och rätten till

kollektivavtal är tydlig. Den så kallade Laval-domen har stor betydelse för löner och arbetsvillkor i Sverige.

Moderaterna vill låta marknaden bestämma över löntagarnas villkor och motsätter sig

att ändra i det så kallade utstationeringsdirektivet. Vi socialdemokrater kräver att

principen om lika lön för lika arbete ska gälla inom varje land i EU. Vi vill stärka den

svenska kollektivavtalsmodellen i EU och vi sätter jobben och löntagarnas

arbetsvillkor före marknaden. Vi vet att det är en modell som uppmuntrar tillväxt

och utveckling. Vi kräver att utstationeringsdirektivet ändras.


klimatet, miljön och Europavalet

Igår var det debatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Då påstod Reinfeldt att de gjort mycket för miljön. Peter Andersson tipsar just nu på facebook om Naturskyddsföreningens granskning av partiernas och EU- parlamentarikernas miljöarbete. Något som SvD följer upp just nu. Föga förvånande hamnar moderaternas kandidater lägst ner på andel svar som stämmer med Naturskyddsföreningens krav Moderaterna aktivt möjligheterna att bromsa försurningen och förbättra luftkvaliteten i EU:s kuststäder och ogillade tuffare gränsvärden för fartygsbränslen på Nordsjön och Östersjön.

Moderaterna hade ingen politik för miljö och klimat före valet. De har gjort ett tappert försök att lära sig men misslyckas med det som med så mycket annat

I förhandlingarna om EU:s klimatpaket utmärkte sig den moderatstyrda regeringen genom att förespråka att merparten av EU:s utsläppsminskningar ska ske i utvecklingsländerna. Dessutom är de borgerliga partierna osams om hur miljöutmaningen ska klaras


Vi ska klara avét

Den viktigaste uppgiften för Sverige och resten av Europa är att bekämpa arbetslösheten. Vi socialdemokrater vill skapa arbetstillfällen genom aktiva klimatinvesteringar.  Svenska företag måste få möjlighet att utveckla den energieffektiva och den fossilfria teknik som ger konkurrensfördelar för framtiden. Investeringar för bättre miljö och klimat är avgörande för långsiktig ekonomisk tillväxt och välfärd. Det land som tidigt kan lämna ett fossilberoende samhälle bakom sig och i stället utveckla den nya miljö- och energitekniken klarar såväl jobben och välfärden som klimatet och miljön.


Märkligt att moderaterna och deras borgeliga kompisar inte tycker att jobbfrågan är en Europafråga.
Vi kommer ju inte klara av att lösa krisen själva här hemma. Vi måste jobba tillsamman för fler jobb och en bättre miljö.

Regeringens politik löser inte problemen, de spär på dem. I Sverige och i Europa behövs investeringar i ny teknik som ger gröna arbetstillfällen. Vi socialdemokrater vill stärka EU:s klimatpolitik. EU ska bli världens främsta region för klimat- och miljöteknik.


uppvärmning för vårruset

3e90780fd88c5e9b11a148bca1b740.png

uppvärmning för vårruset på Gärdet JIppi


Elever från Lidköping

0-21ba6e5be2db46dbb1ebfad07a402650.png

Elever från Lidköping besöker Riksdagen


Tidaholms elever

-bfbaefd74877d516ecb72e0ca1a3280.png

Tidaholms elever


Aktiva valarbetare bland Skövdes socialdemokrater

Anita aktiv valarbetare.
Klockan sex på morgonen var Anita Löfgren beredd att göra en insats för sossarna i EU-valet.
Hon drog med sig fler sossar som delade bananer och information framför resecentrum i SkövdeBjarne, Per-Erik, Johan och Åke delar ut bananer och EU-information
  Helena delar ut foldrar på Mona Sahlin och valsedlar till EU-valet


Greenkontakt i Skövde

0-343790038cbef2fb12d0fab76bf13437.png

Greenkontakt i Skövde


Skandal-Expressen skyr inga medel - de struntar i sanningen


Det är förstås ingen nyhet att när ett drev går så, så går det bara, ingen kan värja sig från svartmålningen. Men att gå så långt att de hänger ut en helt annan kvinna än Wanja Lundby-Wedin på såväl första sidan som inne i tidningen är att gå över gränsen. Expressen till och med citerar denna kvinna utan att ens bry sig om att kolla om det verkligen är rätt person de intervjuar.

Jag  hajade själv till när jag såg papperstidningen Expressen och funderade på om Wanja ändrat utseende. Nu ber Thomas Matsson om ursäkt men det hjälper ju inte. Över trampet är så grovt att det blir ovärdigt när chefredaktör och ansvarig utgivare kallar det för slarv.

Vilka andra uppgifter i drevet stämmer inte? Personerna i Italien som påstås ha fått vänta på sina pengar finns de? Hur ska läsarna kunna lita på en tidning som är så kåt på att få fram uppgifter att de inte ens vet vem som är ordförande för LO?

I övrigt får LO naturligtvis reda ut det som inträffat. Så enkelt är det.


Tottos besked var att centern inte har något att säga till om

Har just avslutat en interpellations debatt med Sven-Otto Littorin angående Lagen om anställningstrygghet. Han höll med mig om at den var viktig för alla att bevara.
Att det går att avskeda människor relativt enkelt vittnar den höga arbetslösheten om. Nu finns krafter i samhället och i regeringen som vill göra det ännu enklare att avskeda de anställda på ett företag.

Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd är flexibla och ger arbetsgivaren stor möjlighet att bestämma över vem som ska lämna arbetsplatsen vid arbetsbrist. Turordningskretsarna och viktig kompetens tas till vara vid förhandlingar. Dessutom finns de två undantagen som gör att arbetsgivaren kan avskeda utan att behöva motivera sitt beslut.

Få tror på allvar att det blir fler jobb för att det är lättare att avskeda, eller att unga får bättre förankring på arbetsmarknaden för att man försämrar deras anställningstrygghet.
Så Centern skulle inte ha något att säga till om var Tottos besked idag. alltid något men tyvärr vill ju inte moderaterna stå upp för tryggheten på arbetsmarknanden på EU-nivå.
En annan sak som han nämnde var att det inte var så illa med ungdomsarbetslösheten som vi påstår.
Han är nog ensam om den uppfattningen


Ska Riksdagsledamöter ifrågasätta regeringen?


Vi Riksdagsledamöter skriver en mängd interpellationer och använder på så sätt Riksdagens kontrollmakt. Men då ifrågasätts vi i media för att vi stör de stackars statsråden i sitt viktiga arbete. Inte ska väl Littorin behöva gå till riksdagen och svara på frågor av jobbiga riksdagsledamöter får vi titt som tätt höra. Han gråter ju dessutom ut ibland i media för att det är så synd om honom. Men Littorin är som han är nästa dag kanske han bjuder på tårta för att det är så kul att svara på interpellationer, nästa dag igen kan han kalla alltihop för ett jävla skitår osv.

Men även andra ministrar antyder att de inte har tid att gå till Riksdagen, det är inte ovanligt att vi får vänta på svar i 2-3 månader istället för de 2 veckor som reglerna för IP-svar.

Men nu har de borgerliga ledamöterna tröttnat på att försvara sin regering och det är lite kul läsa  DNs ledare om stärk Riksdagen. Jag hoppas att det gäller även interpellationer, KU-förhör och att det tillsätts fler parlamentariska utredningar (något som den borgerliga regeringen lagt av med)


Rock i Ryd

0-5efdf37ffab5b0914c028c97881ff60d.png

Rock i Ryd


nu planerar Multikulti den demokratiska fotbollen

0c95569cad0f4c49dbef9adb24807d53.png

nu planerar Multikulti den demokratiska fotbollen


Ryd

7add5c4237092232e6403576320e84e0.png

Ryd


ballongrace i Ryd

0-2ed2b406be0d496362c261f8e20338d4.png

ballongrace i Ryd


full fart på Rydsdagen

2fb81c7ed4b6b74b66e21831247180ea.png

full fart på Rydsdagen


Varför vill moderaterna inte tala om jobben?


Visserligen skulle 32% vara katastrof om det var Riksdagsval men om dagens sifomätning inför Europaparlamentsvalet står sig ska vi socialdemokrater vara mycket nöjda.

Fortfarande är andelen osäkra på tok för många och fortfarande går det inte att "lita" på några mätningar. Som jag redan bloggat om händer det mycket den sista veckan så det är bara att argumentera vidare för jobben, jobben och jobben.

Fler jobb, trygga jobb och jobb till ungdomar måste prioriteras. Det är förvånande att moderaterna påstår att jobben inte är en Europafråga, de säger inte ett ord om hur de ska bekämpa massarbetslösheten med sina partikollegor i resten av Europa. De påstår att det är en nationell fråga. I vilket falla som helts har de misslyckats totalt med jobbfrågan. Det är väl därför de inte vill kännas vid den allra viktigaste frågan vare sig här hemma eller i Europa


Viken runt, hälften kvar

345cb90b3e2970a748fa5d9d7596dfe0.png

Viken runt, hälften kvar vid Beatebergs kyrka träffade jag socialdemokrater som bjöd på fika och EU-information.
Det blev ett roligt lopp med medvind på slutet. Precis så känner jag det inför valet också, det kommer att gå lättare och lättare...
läs mer om Viken runt


Är regeringen nöjd med den höga arbetslösheten?


Idag på partiledardebatten fick vi höra att Sverige inte har råd att motverka arbetslösheten.

Vi har inte råd att investera i mer utbildning eller mer i välfärd hos kommuner och landsting.

Jag undrar varför borgarna har den taktiken? De vill väl antagligen inte att alla ska ha jobb. Då kanske arbetarna ställer för höga krav eller vad kan det annars vara för skäl?

Vi fick också höra att det var viktigare att få åka utomlands för operation än att kapa vårdköerna i Sverige. Så moster Svea ska åka till Spanien för att operera sig.???

dn

svd

Nöjd statsminister


Arbetslösheten blir värre än på 90-taletEfter dagens utfrågningar av finanspolitiska råd och finansministern mötte vi LO-ekonomerna och kunde fortsätta diskussionen.   Tyvärr är det mycket dystra tider vi har framför oss enligt LO-ekonomerna. Den finansiella krisen försvagar både produktionen och sysselsättningen under flera år framöver. Det behövs ett omedelbart kraftfullt politiskt agerande, annars kommer inte en tredjedel av de som förlorar jobbet nu tillbaks till arbetslivet .

Krisen präglas av oansvarigt beteende och bristfälligt ledarskap i finanssektorn och visar att det behövs en omreglering av denna sektor. LO-ekonomerna anser att regeringen omedelbart ska  tillsätta en parlamentarisk utredning om finansiell omreglering, med bred förankring i samhället genom olika underkommittéer.

De bedömer att tillväxten faller med 4,5 procent i år. Det är en lika stor nedgång som skedde över tre år i samband med 1990-talskrisen. Sysselsättningen faller med cirka 330 000 personer mellan 2008 och 2011, vilket leder till att arbetslösheten stiger till 12 procent. Andelen av sysselsatta i befolkningen i arbetsför ålder kommer vara lägre efter nuvarande kris än efter 1990-talskrisen. Men de har också idéer om hur detta kan brytas

LOs chefsekonom

makteliten


Något är lurt med "läsarmätningar" på nätet

Visst är det något lurt med så kallade "läsarmätningar". För trots att flera tidningar skrivit om att Reinfeldt inte gjorde särskilt bra ifrån sig. Trots det utsågs han till vinnare redan innan debatten startat.

I DN:s ledare går att läsa att Fredrik Reinfeldt, gav ett tämligen blekt intryck.

Johan Hammarqvist, chefredaktör, Norra Skåne Utnämnde föga förvånande Fredrik Reinfeldt till vinnare men inte för det han sa utan för att han var en statsman.......

I svd kan vi läsa att borgarna var oense om Euron. Sanna Rayman säger att det var en jämn fajt.  GP menar att båda sidor vann.

Aftonbladet satte i gång sin räknemaskin kl.19.45 o genast sköt rösterna på m-ledaren i topp.

I förra valrörelsen drog sig inte folkpartister att göra dataintrång i socialdemokraternas databaser. Jag menar naturligtvis inte att de skulle fixa till sin fördel om de hade chansen, men något lurt är det i alla fall.

I övrigt instämmer jag med alla andra som saknade EU-debatten. Det behövs mer trygga jobb i hela Europa där människan sätts före marknaden.


Partiledardebatt med S, V o MP i spetsen


Partiledardebatt med S, V o MP i spetsen

De fyras gäng var osams om LAS, om kärnkraft om Euron. Det de var överens om att vara nöjda med den förda politiken och har inget att ändra på inför framtiden. (hur kan man vara nöjd när var fjärde ungdom står utan jobb och när arbetslösheten ser ut att bli uppemot 12% ?)


Däremot vill S, V och MP vill höja skatterna för de som tjänar mest, för att ha råd med kvalité i välfärden och för att motverka varselvågen i kommuner och landsting.

Det var kul att se hur sams Mona, Maria och Lars var.

DN


 


Varför ökar arbetslösheten mer i Sverige än i andra exportberoende länder?


Arbetslösheten ökar i hela EU och särskilt snabbt i Sverige. Arbetslöshet är alltid ett slöseri. Vägen till fler jobb går via kunskap och investeringar i ny och grön teknik - inte via låga löner och försämrade villkor på arbetsmarknaden. Därför måste jobben sättas först och därmed en mer aktiv kamp mot arbetslösheten framför passivitet. Vi är beroende av vår omvärld, men vi kan göra mycket här hemma också om viljan finns. Trygghet är nyckeln till framgång.

Europas unga måste få jobb, utbildning eller praktik. Unga människor ska inte behöva starta sitt vuxenliv i arbetslöshet. Inte någon ska gå utan jobb, utbildning eller praktik

Kampen för bra och trygga jobb kräver att vi samarbetar över gränserna. Idag hotas den svenska modellen med rättvisa villkor och kollektivavtal. Utländska arbetare är välkomna till Sverige men de ska ha justa villkor. Företag som konkurrerar med låga löner och farlig arbetsmiljö är inte bra för någon. Det är oacceptabelt för de utländska löntagarna samtidigt som det försämrar våra löner och våra arbetsvillkor. Stärk den svenska modellen och sätt människan före marknaden.


Besök på miljöpartietskongress i SkövdeMiljöpartiet har kongress på Billingehus i Skövde. Jag besökte dem och lyssnade bland annat på Maria Wetterstrands tal
På bilden syns Maria ihop med min kollega i finansutskottet Mikaela Waltersson.
Det var en och annan som höjde på ögonbrynen över att jag var där och jag fick bland annat frågan av GPs Gert Gilotte om jag var där och spionerade men det var jag inte. Jag var där av nyfikenhet och för att jag tycker det är roligt att lära känna nya människor. Dessutom samarbetar vi ju ocm väldigt många politiska frågor så det känndes naturligt att besöka dem

En av veckans höjdpunkter

Det är så kul att träffa nyfikna skolelever, när Lidköpingselever besökte Riksdagen i torsdags fick jag möjlighet att träffa dem, visa dem runt och berätta om uppdraget och hur det är att vara förtroendevald


Arbetslösheten ökar snabbt men vi sätter jobben först i valmanifestet


Ungdomsarbetslöshet är bland  den högsta i hela EU. Det vill vi ändra på. Arbetslöshet begränsar friheten. Arbetslöshet kostar både för den enskilde och för samhället Vi har inte råd att inte arbete

Med fler jobb så växer ekonomin. Det tryggar resurser till välfärden. Därför sätter vi jobb före stora skattesänkningar. Det går att vända jobbkris till framtidstro, men då krävs förändring.

Sverige och resten av Europa har för mycket borgerlig politik. 18 av 27 EU-regeringar är borgerliga. 17 av 27 EU-kommissionärer är borgerliga. 431 av 785 EU-parlamentariker är borgerliga. Dessutom är det mest gubbar Det är dags att byta politik i Europa.

Det är dags för dig att välja: Ska vi investera i jobb, eller fortsätta stå passiva inför arbetslösheten?

Europaparlamentsvalet handlar om  arbete, villkor i arbetslivet och framtidens miljö. Men också om ett bättre EU som bryr sig mer om oss människor än om det internationella kapitalet. Vi sätter jobben först!

dn

ab


Valmanifest


Sabuni vill inte debattera jämställdhet i Riksdagen

jag har inte fått någon förklaring till varför jämställdhetsministern inte vill debattera jämställdhet i Riksdagen. Hon har kanske mycket att göra.......
Jag har bara fått ett meddelande om att Anders Borg tar den debatten.(Han kanske har mindre att göra.....)
 Regeringens politik gynnade männen i högkonjunktur. Skattesänkningarna gick till männen i mycket större utsträckning än till kvinnorna. Regeringens ovilja att mildra lågkonjunkturen riskerar också att drabba kvinnorna.

Jobbkrisen drabbar inte rättvist eller jämställt. Just nu är industrin hårt drabbad av varsel och många män och även kvinnor förlorar sina jobb. Bara IF Metall har i dag 34 000 arbetslösa medlemmar. De riskerar att bli 70 000.

Samtidigt försvinner tusentals jobb inom vård, omsorg och handel. Nästan hälften av kvinnorna under 25 år har ett tillfälligt jobb. Bland LO-förbundens kvinnor har var tredje anställd en tidsbegränsad anställning. 70 procent av alla vikarier är kvinnor. Deltidsarbetslösheten bland kvinnor är ett stort problem och de kraftigt försämrade villkoren för de deltidsarbetslösa leder till att många tvingas säga upp sin deltid, annars åker de ur arbetslöshetsförsäkringen helt.

Regeringens ovilja att ge mer resurser till kommuner och landsting innebär enligt Sveriges Kommuner och Landstings senaste bedömning att det försvinner 15 000 välfärdsjobb i år och ytterligare 33 000 nästa år - den stora majoriteten som drabbas är kvinnor. För varje ny prognos ökar kommunernas och landstingens underskott och därmed också de förväntade nedskärningarna.

För att inte tappa tempo i jämställdhetsarbetet och för att återställa arbetslinjen i landet behövs en upprioritering av jämställdhetsarbetet. Det behövs en medveten plan och politisk vilja.


Varför är regeringens stimulanspolitik otillräckligt?God ekonomisk politik ska att motverka utslagning på arbetsmarknaden. Enligt Finanspolitiska rådet är regeringens politik otillräcklig. De förslår flera konstruktiva förbättringar av den förda ekonomiska politiken.


Rådet menar att i denna allvarliga kris krävs fler aktivitet från politiska beslutsfattare. Finanspolitiska Rådet vill se större stimulans med mer pengar till kommunerna och fler platser i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Det är vad vi socialdemokrater förslagit.


Finanspolitiska rådet säger också att  "Man kan inte åstadkomma aktiveringsinsatser bara genom att byta beteckning på långtidsarbetslösheten".


Hoppas Anders Borg börjar fatta nu, att det är mycket alvarligt Det måste vara slut på att låna till skattesänkningar - samtidigt som kommunerna tvingas säga upp lärare och undersköterskor.

Sverige har inte råd med än mer varsel och ökande arbetslöshet. Det går att mildra krisen genom att satsa på bland annat kommunerna.

  

Det går, men varför vill inte regeringen sänka arbetsösheten?http://www.finanspolitiskaradet.se/

Peter Andersson


Sätt jobben först


Anders Borg påstår att det är aktiv arbetsmarknadspolitik med att anslå 10 miljarder i budgeten för att arbetslösa människor ska få a-kassa. Men det finns inget aktivt i den åtgärden. Det handlar ju om att sätta människor i arbete, vi har inte råd att människor inte arbetar. Vi sätter jobben först.

Tyvärr fortsätter varslen och snart kommer de även till kommuner och landsting i takt med att de får allt sämre ekonomi när socialbidragen ökar och skatteintäkterna minskar. kommuner säger upp eller sänker löner, försämrar servicen allt i den moderatledda regeringens regi.

När arbetslösheten ökar drabbar det alla på olika sätt. Många blir oroliga för sin ekonomi, nu när den moderatledda regeringen försämrat a-kassan på flera sätt. Men de som står längst från arbetsmarknaden drabbas hårdast. Därför behövs det en helhetssyn. En politik där människors kompetens tas till vara. Därför förnyar vi socialdemokrater vår politik så att den kan möta utmaningarna i svåra tiden. Ingen ska hamna mellan stolarna.  En uppgift för kompetensförmedlingen ska vara att ta fram den specialkompetens som arbetsgivare efterfrågar i allt högre grad medan kompetensförsäkringen ska göra det ekonomiskt möjligt att studera för att kunna ta mer kvalificerade jobb.


Martinas möhippa deltog i sossarnas valkampanj i EU-valetEn av de roliga saker som hände på Europadagen var att när vi bjöd på argument och godis inför Europavalet kom Martinas Möhippegäng rusande.
De ville gärna ha både information, kramar och godis. Martina lovade att på hennes bröllop den 23 maj skulle alla gäster bli uppmanade att rösta

Förtjänar det nya högerpartiet verkligen uppmärksamhet?


Det verkliga högerpartiet centern gör allt för att få uppmärksamhet. Förmodligen tror de på sig själva när de säger att det ska bli fler jobb om det är lättare att sparka folk. Sparka folk för att de ska få barn, sparka dem för att de kanske inte skrattat med i chefens skämt på fikarasten, sparka dem för att de brutit benet. Det räcker inte med att sparka två i ett företag utan anledning som är möjligt idag utan nu ska fler få sparkas utan att över huvud taget den anställde eller dess fackförbund ska kunna protestera. Detta beskriver veronica palm mycket tydligt i sin blogg. Jag beklagar centerns språng åt högern och inser att de tagit det utrymme som lämnats av det gamla högerpartiet moderaterna. Centern är inte längre det folkrörelseparti som stod upp för miljön och människor i landsbygden som Peter Hultqvist tydligt beskriver

Men frågan är om de ens förtjänar denna uppmärksamhet som de så gärna vill ha?

Vi socialdemokrater står upp för arbetstagarnas rättigheter, slåss för ett bra företagsklimat och att anställda ska trivas på sina arbetsplatser, få inflytande och tillsammans utveckla företaget för framtiden.


Jätte roligt med positiva sifosiffror men de stämmer tyvärr inte


Jag gläds över dagens opinionsmätning över att valdeltagandet i EU-valet ser ut att öka radikalt. Fler och fler inser att besluten på EU-nivå påverkar oss i allra högsta grad och det spelar stor skillnad vilken politik som förs. Jag vill ha ett rött Europa där människan, tryggheten och miljön sätts före kortsiktigt vinstintresse. Därför är det roligt att läsa i

svd och GP med flera medier att vi socialdemokrater skulle öka med hela 10% sedan förra EU-valet från bedrövliga 25% till 35%.

Jag önskar att det kunde hålla i sig fram till valet den 7 juni, tyvärr stämmer inte detta med valresultatet. Jag minns hur det var för 5 år sedan (jag minns tydligt eftersom jag stod på femte platsen på EU-listan då). Då låg vi socialdemokrater på liknande opinionssiffror och den gången trodde jag på dem. Därför kom valresultatet som en kalldusch. Det är någonting i frågorna som inte fångar upp den verkliga opinionen.

Detta skriver jag inte för att vi socialdemokrater ska slås ned utan för att vi ska vara medvetna om hur vikigt det är att inte ta en enda röst för given.

Sträck på ryggen, vi har den bästa politiken och det borde fler få veta.

Socialdemokraterna i Europavalet


Margot gör en pudel, tyvärr är skadan redan skedd


Naturligtvis är det bra att Margot gör en pudel om sina uttalanden om vem som kontaktar vem inför EU-frågor och beslut.

Tyvärr kommer inte den förklaringen som hon ger i Aktuellt i Politiken inte att sändas i varje pip nyhet i radion, skrivas om i andra tidningar eller berättas om i TV.

 Dessutom borde Margot Wallström som är en sådan rutinerad politiker veta att det hon säger kan användas emot socialdemokraterna. Den Mosa Mona kampanj som media bedrivit i 7-8 månader ivrigt påhejad av högerkrafterna borde Margot Wallström ha varit medveten om när hon svarar på frågor


Snacka går ju, men det krävs mer än bara snack för att förändra kvinnorepresentationenFrån tiden 2002 till 2006 ökade kvinnorepresentationen i bolagsstyrelser från drygt 6 % till knappt 20 % det är naturligtvis alldeles för dåligt. Men det hände i alla fall någonting. Alla vet ju vid det här laget att kvinnor har både kompetens och erfarenhet men de motarbetas av den manskvotering som pågår. Männen dunkar varann i ryggen och utser varandra i inom näringslivet.

"Snackis Maud" påstod ju att hon kunde snacka till sig fler kvinnor i styrelser men snacka går ju. Att visa resultat är något helt annat. Som i så många andra frågor så visar det sig att Maud säger en sak men gör en annan. I det här fallet är det kanske till och med så att hon säger en sak och sedan gör hon ingenting för att det ska bli bättre. Kvinnorepresentationen har inte ökat i Svenska bolagsstyrelser. Varför går det att förändra situationen i Norge men inte här hemma? Utbildningsnivån i norska bolagsstyrelser har höjts sedan de svenska kvinnor har fått viktiga uppdrag där. Men i Sverige släpps inte de kompetenta kvinnorna in.


Jag har gillar Margot men.....


I frågan om aktiviteter i EU bland ministrarna så blir jag förvånad över att Margot inte väger in vilka frågor de borgerliga ministrarna driver. Och inte bara räknar hur ofta de är i Bryssel eller hur ofta de kontaktat henne.

Det viktiga är ju att driva på i frågor om att människan går före marknaden, att jobben går före kapitalet och att frihet från förtryck är större än fritt flöde. Ett Europa som sätter barnen, jobben och tryggheten i främsta rummet.

Sverige hade ett gott rykte inom EU med den förra socialdemokratiska regeringen och möjligen har de nya ministrarna fortsatt i den andan, möjligen har de ringt Margot Wahlström oftare eftersom de är nya och gröna och behöver lotsning innan de hamnar rätt. Det behövde inte den förra regeringen de visst vem som hade hand om vilken fråga och tog direkt kontakt med berörd kommissionär.  Inför ministerråd är det ju andra regeringar inom Europa man ska kontakta och inte Margot Wallström. Dessutom är det som sagt betydligt viktigare att titta på innehållet än på hur många cocktailpartyn de deltagit i

Den borgerliga regeringen driver ju inte arbetarnas rättigheter och de vägrar ta upp arbetsrättsliga frågor. Det beskriver EU-parlamentariker Jan Andersson på ett bra sätt


Hur går det med nätneutralitet och integritetsskydden egentligen???


Telekompaket innebär skärpt konkurrensen och ska stärka konsumenternas rättigheter.

Men hur ska det gå med resten? Har alla en bra infrastruktur och bra villkor?, Hur går det att stärka skyddet för nätanvändarnas integritet?

  

Problemet är att vi nu börjar få så många regler på olika områden - om säkerhet och terroristskydd, upphovsrätt, piratkopiering, varumärkesintrång, fildelning, brottslighet på nätet mm - som berör grundläggande rättssäkerhets- och integritetsfrågor att det är nödvändigt att ta ett samlat grepp på denna materia, både i Sverige och i EU. Ett exempel är det urspungliga Ipred-direktivet i EU som tog sikte framförallt på piratkopiering av varor som medicin, märkeskläder och CD-skivor, men sen har fått stor betydelse för frågan om upphovsrätt och fildelning.


Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) agerar nu aktivt emot de förslag om integritetsskydd som socialdemokraterna i EU-parlamentet kämpat för i Telekompaketet. Hon hänvisar till att det inte hör hemma där

Det här håller inte, det behövs en helhets genomgång. ,

Det behövs en  Integritetsombudsman i Sverige med syfte att bevaka denna lagstiftning, särskilt hur de svenska regalerna förhåller sig till EUs och en i integritetsombudsman i EU

Slå larm när en situation uppstått som kräver ytterligare skydd för den enskildes privatliv.


500 firade första maj i Hjo, Ingvar Carlsson var i sitt esseErica och Ingvar var suveräna talare i Parken i Hjo

Inför publikhavet talade Invar Carlsson dels om att parken i Hjo var minst lika fin och stämningsfull som Almedalen brular vara och dels om den oansvariga regeingen som inte lyssnar vare sig på sitt eget finanspolitsiak råd eller på oppositionen om att satsa på jobben.

Första maj i Skövde 2009 en succé

Dagen går till historien som en av de bästa. Solen sken i kapp med alla första majfirare, stämmningen var på topp.
Ovanligt många demonsterarde mot orättvisorna i samhället, för fler jobb och trygghet för alla, inte bara de rika.
i Skövde var det betydligt fler än förra året, trots att vi som vanligt var uträknade av media. (de kommer naturligvis hitta på dåliga episoder ändå, för media ser det som sin främsta uppgift) Men ingenting kan stoppa mitt goda humör efter denna underbara dag


Linda och Gunillas fiffiga plakatUlla Lindkvist gav sitt stöd till alla varslade och uppsagda på Volvo. Hon uppmanade alla att rösta rött i Europa paralments valet och slogs för rättvisaSSU Jonas drog applåder med sin flammande appellStor publik


SSU plakat

RSS 2.0