Vad hvilja socialdemokraterna?

Alla ska med men vart?

Förra valet hade vi den utmärkta devisen alla ska med. Den är bra eftersom vi månar om att alla ska med in i framtiden. Ingen ska lämnas kvar på perrongen. Alla ska vara delaktiga arbetslivet, ingen ska känna sig utanför.
Alla ska ges möjlighet att läsa vidare, ingen ska stämplats ut för att barnet som 11 åring valde fel ämne. Alla ska ha en chans till om det strulat sig, å en till, å en till som Mona Sahlin mycket riktigt påpekar.

Ändå var det många som frågade sig förra valet. Men vart ska sossarna då?

Samma sak den här valrörelsen. Vi kan inte vänta är en bra devis. Den visar på vår otålighet över orättvisorna, ökade klyftor, sjuka som vräks för att de blivit utförsäkrade, orättvisan i att hotellstäderskan betalar 350 kr i a-kasseavgift menas advokaten bara betalar 80 kr.

Deviserna är bra men uppenbarligen allt för otydliga för väljarna.

Vi måste tillbaks till frihetskampen för varje individ. Människans möjlighet att göra sina egna val är socialdemokratins idéer från början av 1900-talet. Tyvärr har vi vissa tider blandat ihop korten och i vår iver att se till så att alla har möjligheter, har en del av oss trott att kollektivet går före individen. Men i själva verket är kollektivet till för individen.

Det blir bra när vi gör saker tillsammans. Vi blir både starkare, rikare och klokare ihop. Vi jobbar ihop, vi bygger hus ihop, vi betalar tillsammans efter förmåga.  Vi hjälper varandra över tid. Vi hjälper den sjuke, den gamle osv.
Friheten får aldrig övergå till egoism, girighet och uppfattningen att det är ok att trampa på andra.

Vi sossar har varit för dåliga att förklara, beskriva och berätta om vart vi är på väg. Och att vägen dit ska var lustfylld eftersom vi aldrig kommer fram.


Det finns för få gastankställen

 

Vi är många som vill kunna köra något mer miljövänligt, ett sätt är att köra gasbil

Gasbilar kan drivas på biogas och naturgas. Biogas utvinns av biologiskt nedbrytbart material på exempelvis soptippar eller reningsverk. Det minskar klimatpåverkan med 85 procent. Naturgas är en blandning av gaser, bland annat metan, som finns i jordskorpan. Naturgasen har samma grundläggande miljöproblem som kol och råolja, men ger ungefär hälften så stora koldioxidutsläpp.
Men det är ytterst tålamodsprövande att det finns så få tankmöjligheter. Att det på sin höjd finns ett enda tankställe per kommun är besvärligt nog. Nu har dessutom Skövdes enda gastankställe stängt för ombyggnad en hel vecka. Vilket i praktiken betyder att jag ska köra på bensin till Skara för att kunna tanka, det är illa illa.

Jag skulle vilja ha en handlingskraftiga  politiker som gör något för miljön och inte bara snackar. Jag vill inte ha en regering som bara sänker skatterna och sedan hänvisar allt till marknadskrafterna.

Men ok jag vet Svenska folket har sagt sitt, jag måste stå ut med mycke snack och lite verkstad i fyra år till. Suck


Lidingöloppet avklarat
Härligt nu har jag åkt skidor, cyklat, simmat och sprungit alla lopp som krävs för att bli en Svensk klassiker

Tack för alla kryssen, de värmer

 

Känner mig helt överväldigad och glad över de 2690 kryss jag fick i valet.

Det känns väldigt bra att få det erkännandet efter valnederlaget.

Kryssen har jag fått trots att jag inte satt in en enda annons i någon tidning där det står kryssa mig. Jag har inte dekorerat min bil med tjusiga bilder eller text med uppmaning att kryssa mig. Jag inte producerat ett enda flygblad eller delat något valmaterial där det står kryssa mig.

De flesta av oss socialdemokrater gillar inte den där personfixeringen som krysskampanjer innebär.

Däremot har jag delat ett oändligt antal osthyvlar med Skaraborgs Socialdemokraters valinformation, samtidigt som jag förklarat att vi hellre skär i osten än i välfärden.

Jag har skrivit många debattartiklar och insändare om socialdemokratiskt jobb och välfärdspolitik till de Skaraborgska tidningarna.

Och jag har deltagit i (hetsiga) debatter om jobb, jämställdhet och rättvisa m.m

Kanske är det så att de Skaraborgarna som röstat på socialdemokraterna faktiskt känner oss med våra för och nackdelar. De röstar på oss för vår politik inte för att vi framhållit oss själva.

 

Oavsett vilket känns det som en tröst i bedrövelsen. För hur som helst har vi gjort en brakförlust. Nu gäller det att sätta i gång eftervalsdebatten om vad som var bra, vad som var dåligt, varför det gick som det gick och vad vi ska göra för att få tillbaks väljarnas förtroende.

Framtidsdebatten börjar nu!

 

ab 2 expr 2 svd 2 GP 2


Krisgrupp i all ära men vänta inte med debatten

Befinner min just nu på Nordiska Rådets möte i Malmö. Naturligtvis har vi på vårt socialdemokratiska gruppmöte diskussion med våra Nordiska vänner om det Svenska valet.

Partikompisarna i Danmark, Norge, Island och Finland är bedrövade över valresultatet.

Men de ger oss också stöd och goda råd på hur vi ska resa oss igen. Till exempel så fick Arbeiderpartiet i Norge endast 24% av rösterna i  2001 års val.

De börjad edet tålmodiga arbetet med att bygga upp partiet i grunden och de lyckades ta tillbaka regeringsmakten. Deras råd löd börja debatten omedelbart. Vänta inte på att någon krisgrupp ska komma med frågor eller påståenden om hur valet gick. Låt debatten ta fart och se till att ha med klass, kön och etnicitetspekterna i diskussionerna.

Hittills har vi varit det land i Norden som hållit borta rasismen från parlamentet. Det ligger mycket i det som Mona Sahlin sa på valnatten om att kampen mot främlingsfientligheten inte slutar nu. Det är ju nu det tar fart på riktigt när de kommit i i Riksdagen.

Vi har en lång politisk debatt framför oss. Hur bygger vi upp vårt parti, hur återskapar vi förtroendet? Vi har ett uppdrag och vi har idéerna om möjligheternas land och jämlikhetens samhälle.

Jag blir både stärkt och peppad av att diskutera med partikompisarna i Norden

dn Dagens arena om plånboksvalet, om ledaren och gråt inte organisera er


Statsministern borde be Annica Holmquist om ursäkt

Statsministern får tydligen göra vilka påståenden som helst

Han borde be Annica Holmquist om ursäkt

I fredags påstår statsministern i TV att det verkade som att man redan på måndagen skulle kunna finna en lösning för Annica Holmquist. Men det var bara ett spel för gallerierna, ett sätt att komma undan sanningen om regeringens hårda kalla hanterande av sjuka som utförsäkras och tvingas att leva i fattigdom. Det här är en skandal.

 

Annica Holmquist står för närvarande utan försörjning. Och måste vara det i tre månader. Detta trots att hon enligt flera läkare saknar arbetsförmåga på grund av sjukdomen akromegali, som får organ och kroppsdelar att växa okontrollerat, vilket bland annat ger henne svår värk. Nu står det klart att försäkringskassan följer de regler som den borgerliga majoriteten dunkat igenom i riksdagen. Efter det att beslutet i Riksdagen stod klart satt de borgerliga ledamöterna och applåderade detta cyniska beslut.  

Dottern Emilie Holmquist är har engagerat sig mycket är med rätta både besviken och förtvivlad

Men statsministern borde be om ursäkt eftersom han säger saker i slutdebatten som inte stämmer

 

 dn

se youtubefilmen, mer i gp ab dn
exp


Vad var det jag sa???

 

Jojomen nu ska alla domedagsprofeter och belackare berätta om att de redan då och så sa att s skulle förlora.

Men som sagt, jag bärs av övertygelsen om att Sverige ska hålla ihop inte som nu slitas isär.

Jag deltog inte i valrörelsen för att jag trodde att vi skulle förlora. Jag jobbade stenhårt för det jag trodde på nämligen valseger

Nu när orättvisorna ökar mellan män och kvinnor, mellan rik och fattig, mellan stad och land och mellan frisk och sjuk så skapas också grogrunden för främlingsfientlighet.

Så länge vi hade trygghet och små skillnader kunde vi hålla rasisterna stången.  Nu lyckas de köra in en kil mellan äldre och de som flytt hit från krig, förtryck och naturkatastrofer.

Kanske lite för tidigt att spekulera i vad som ska hända i detta kaos men att det behövs ett stort engagemang och folkrörelsearbete för att föra kampen mot främlingsfientligheten som ätit sig in även i Sveriges Riksdag.

Jag för min del vill ha den bästa ledaren kvar nämligen Mona. Jag förstår mig inte på folk som tycker att det är hon som ska sluta. Hon är den starkaste, mest rutinerade och mycket bra på arbetet mot just främlingsfientlighet. .

 

ab 2 3 expr svd 2 dn


Nåbart mål

 

Några timmar kvar tills vallokalerna stänger och visst är det vansinnigt spännande.

Det är fortfarande möjligt att byta regering och få en rivstart mot ungdomsarbetslösheten.

Det är möjligt trots den massiva kampanj som pågått av kapitalstarka krafter så som Svenskt näringsliv, skattebetalarnas förening, villaägarna, hemliga bidragsgivare, hela den borgerliga pressen osv.

Om vi inte når ända fram kan vi ändå vara stolta och glada över det fantastiska valarbetet som lagts ner runt om i landet.

Här i Skaraborg har det gått helt otroligt bra

 

 

ab expr svd dn sap


Om 24 timmar får Sverige sin första kvinnliga statsminister

 

En härlig känsla att få vara med att skriva historia när Sverige får sin första kvinnliga statsminister. Vi får det trots den massiva kampanjen mot oss. Vi får det för att vi har en sådan bra politik och en fighter till partiledare, som aldrig ger upp.

Men vi får det också för att det finns ett stort missnöje med orättvisorna i sjukförsäkringen, den höga barnfattigdomen och de ökade klyftorna

Nu behöver vi sätta jobben och välfärden före stora skattesänkningar.

Det ska bli kul att se när Sverige blir moget för en kvinnlig statsminister. Men det är ett dygn kvar. Nu ska jag på demonstration för en rättvis regering följt av musikgalan ”det räcker nu” med Asta Kask

Det räcker nu

 

 

ab 2 3 expr 2 3 4 dn svd 2 peter sap 2


Hurra för en rolig valrörelse

 

Visserligen är det 30 timmar kvar tills vallokalerna och det är mycket kvar att göra.

Men måste ändå klämma in några hurrarop.

Hurra hurra hurra för alla härliga människor jag mött i Skövde, Skara, Mariestad, Lidköping, Götene, Hällekis, Vara och flera andra platser i Skaraborg

Hurra hurra hurra för alla fantastiska valarbetare. Allt arbete som SSUare, s-föringsaktiva, pensionärer,  fackligtengagerade är helt imponerande

Hurra hurra hurra för Mona Sahlin som argumenterat hem varje valduell

Hurra hurra hurra för vårt rödgröna samarbete som berikat politiken

Hurra hurra hurra för en modern framåtsyftande politik för rättvisa och solidariet

Hurra hurra hurra för fler jobb

Hurra hurra hurra för välfärd

Hurra hurra hurra för att det är så roligt med valrörelser

Nu åker jag till Hjo


dn svd expr ab


Rosorna i Ryd

dsc01053 (MMS)

Rosorna i Ryd


Var är jobben?

Hur var det nu med arbetslinjen? Vad går den ut på? Skulle de inte fixa jobb?

Förra valet var arbetslösheten 6 procent. Då häcklades Göran Persson och moderaterna kallade det för massarbetslöshet.  Från den nivån har nu antalet arbetslösa ökat med 100 000.

Vad sägs om ordet misslyckande? Något som åtminstone Carl Bildt erkände 1993 när han tappade greppet om ekonomin. Men nu låter det annorlunda. Det låter till och med som om de är nöjda och har klarat sitt löfte tillväljarna. Aha det har varit kris

 

Antalet arbetslösa är över 400 000. Det har blivit 100 000 fler arbetslösa på fyra år.

 

Sysselsättningsgraden har minskat med 2 procentenheter – det motsvarar 100 000 jobb.

 

Långtidsarbetslösheten minskar inte – 1 av 3 arbetslösa är långtidsarbetslösa.

 

 

Regeringen har misslyckats med jobben eftersom de drivit en politik med stora skattesänkningar till dem som redan har det bäst. En politik som inte ger några jobb utan bara skapar ökade klyftor och drar isär samhället.

 

Vi tänker rivstarta på måndag med att sätta jobben först. Vi har konkreta, fullt ut finansierade, förslag på 100 000 fler jobb, utbildnings- och praktikplatser.

 

Det är dags för jobben

 

 

 

svd


Rösta rött

dsc01050 (MMS)

Rösta rött


För en gång skull fick de stå till svars – då blir det snyftreportage i tidningarna

Valrörelsen har varit en räkmacka för sittande regeringen. Journalister har tassat försiktigt och undrat försiktigt vilka frågor de kan få ställa.

När regeringens partiledare äntligen ställs till svars och utfrågare inte ger sig. Så som skedde i TV4 under tisdagskvällen. Då blev partiledarna arga och inte bara det, kvällstidningarna ska genast tycka synd om statsministern och dess vice, utbildningsministern och socialministern.

Denna massiva attack som pågått under en längre tid på de rödgrön i media, borgerliga tyckare och från Svensk näringsliv, Handelskammare, företagarna, skattebetalarnasförening, den nya välfärden och alla de anonyma bidragsgivarna med fler har naturligtvis fått effekt.

Tragiskt att se de kalla högervindar som drar fram över Sverige. Det kommer att få förödande konsekvenser för de som har det svårast. Det blir ökade klyftor, mindre sammanhållning och färre chanser som följd.

Det fungerar med en kritisk media mot arbetarrörelsen när vi styr landet. Men om media och allt kapital ska fortsätta granska bara oss trots att det borde vara regeringen som granskas också, då blir det helt fel balans.


Klyftorna har ökat – Reinfeldt blundar

 

 

Visst studsade de flesta av oss till när Reinfeldt påstod att klyftorna inte ökat under hans tid som statsminister.

 Flera har hört av sig om det märkliga påståendet,  han tydligen inte har en aaaaaaning om vad hans politik lett till.  Människor som idag är långtidsarbetslösa får det bara sämre och sämre. De som dessutom är både och sjuka tvingas till socialbidrag och de flesta av oss vet väl att socialbidragen ökat i 8 av 10 kommuner.

Regeringen har genomfört massiva skattesänkningar till dem som har det bäst. Det har skett på bekostnad av välfärden och solidariteten i vårt land.

 De senaste fyra årens politik har gett lika mycket till den procentenhet som tjänar mest (cirka en miljon kronor eller mer) som till 25 procent av svenska folket tillsammans.

 

De förslag om nya inkomstskattesänkningar – á 15 miljarder kronor – som de borgerliga partierna föreslår ger lika mycket till den tiondel som tjänar bäst som till 60 procent av svenska folket tillsammans. (källa: RUT)

 

Arbetslösheten har ökat kraftigt. Arbetslösheten oktober 2006 (säsongsrensad): 316 500. Arbetslösheten juli 2010 (säsongsrensad): 423 100. Totalt har det därför blivit 100 000 fler arbetslösa på fyra år. (källa SCB/AKU)

 

Barnfattigdomen når i dag rekordnivåer och beräknas öka med närmare 50 procent mellan år 2006 och år 2010. Vart sjunde barn lever i dag under fattigdomsstrecket.

 

 

Vi rödgröna har starkt stöd för en politik med mer rättvisa skatter som kan finansiera vår gemensamma välfärd.

 

 

 

ab expr dn svd


Rödgrön seger

 

Nu visar Göteborgs rödgröna resten av landet att segern ligger inom räckhåll

Det är fantastiskt att Socialdemokraterna i Västsverige och Göteborg går mot en valseger.

Jag känner likadant när jag valarbetar i Skaraborg. Alla jag möter ger energi och upplyser om att de ska rösta på sossarna eller att de t.o.m. redan har röstat. Men lägger några till mina barn ska rösta på miljöpartiet.

Det är väl därför jag varit så förbryllad över de opinionsmätningar som visar att de rödgröna ligger under. När nu GP visar att de rödgröna leder i Göteborg förstår jag varför.

 

 

 gp gt

ab ab2

expr ger en annan bild som vanligt

eva-lena


Hur kunde han påstå att klyftorna inte ökat?

 

Hur i hela världen kunde Reinfeldt i kvällens duell i Svt påstå att klyftorna inte har ökat under denna mandatperiod? Har han inte sett att barnfattigdomen ökat med 30%, 70 000 fler i utanförskap och högre arbetslöshet? Vet han inte om att han sänkt skatterna mest till sig själv och sådana som tjänar lika mycket som honom? Socialbidragen ökade under de första två kvartalen 2010 i åtta av tio av landets kommuner. Under de två första kvartalen 2010 har det betalats ut 4,8 miljarder kronor i socialbidrag vilket är en ökning med över en miljard kronor jämfört med samma period år 2006.

Han brukar påstå att det är krisens fel men nu påstod han plötsligt att det inte blivit större skillnader.

 

Svd Engström röd malmö Högberg Jönsson, expr ab

Veronica


Maud räddade inte SAAB

Det var inte regeringen som räddade Saabs biltillverkning!

Säkert har ni lagt märke till att
Regeringen påstår sig ha räddat Saab undan nedläggning. Fordonsindustrianalytiker Aleksandar Zuza gjort rn analys i Arbetarrörelsens Tankesmedja med anledning av statssekreterare Jöran Hägglunds Saab-bok och kommit fram till att Saab räddades snarare trots än tack vare regeringens agerande.

Vi har hört många gånger att det inte är regeringens fel att krisen. Men att det vänder nu skulle tydligen vara regeringens förtjänst
Det är dessvärre så att regeringen skulle kunna hanterat industrikrisen mycket mer proaktivt.

Den så kallade analysen i Jöran Hägglunds bok är ofullständig. Det finns ytterligare material som måste upp på bordet.
”Hägglunds erfarenheter är viktiga pusselbitar i utvärderingen av den senaste industrikrisen. Synd bara att de tagit formen av en valtaktisk hyllningsskrift till passiviteten som politiskt ideal” skriver Aleksandar Zuza, fordonsindustrianalytiker och utredare, IF Metall

Det förklarar väl varför Tyskland lyckas pressa tillbaks sin arbetslöshet med 2 procent under krisen samtidigt som den Svenska regeringen lägger armaran på ryggen och säger att marknaden ska klara sig själv med 2 % högre arbetslöshet än före krisen som följd

 

 

ab expr sommerstad svd Hägglund Nestor expr


LOs familjedag i Skövde 2010


Det vinnande kubblaget


Anna Lindhs minne hyllades på torget i Skövde

dsc00999 (MMS)

Anna Lindhs minne hyllades på torget i Skövde


Beklagligt att centerpartister är så ointresserade av fakta

Återigen har jag varit med på en debatt där centern fortsätter ljuga om vår politik.

Återigen har jag fått vara mycket TYDLIG hur en stadsbudet görs och hur kommuner kompenseras i den så kallade finansieringsprincipen.

Åter igen har jag fått berätta om att kommunerna blir kompenserade till sista krona.

Det handlar om ungdomsarbetslösheten som är den näst högsta i Europa, trots att de andra länderna också har kris. Det handlar om den subvention som den borgerliga regering gjort för arbetsgivare som redan har ungdomar anställda. En mycket dyr reform som inte givit ett enda nytt jobb. Eftersom den metoden uppenbarligen inte fungerat, vill vi använda pengarna mer effektivt och riktat till de som verkligen behöver det. Därför tar vi bort arbetsgivaravgiften helt för de arbetsgivare som anställer en arbetslösungdom. Redan när vi lade förslaget skrev vi om finansieringsprincipen och dess redovisningsform dvs den inkluderade nettoredovisningen.

Ända har centern inte förstått, eller ännu värre har förstått men vill att deras lögn ska leva vidare. För det kan väl inte vara så att Maud Olofsson och hennes medarbetare inte kan läsa budgetar? Hur som helst så lät de Annie Johannson få sprida lögnen i en så kallad rapport i våras. Redan samma dag var Sven-Erik Österberg ute och berättade sanningen om vårt förslag nämligen att kommuner och landsting blir kompenserade.

Ändå väljer centern fortsätta att pådyvla oss denna lögn. Det är mycket trist att de inte vill/kan/orkar läsa våra förslag.

I dag fick lögnen leva vidare genom Ulrika Carlsson i Skövde. Det är möjligt att hon har fått ett central uppmanig om att ljuga eller så har ingen berättat för henne om kompensationen som görs till kommunerna, landstingen, försvaret och de övriga statliga myndigheterna.

Men jag beklagar djupt att de väljer att lägga sig på den låga nivån.

Den som vill kan gå in på riksdagens hemsida och läsa vår fantastiska rödgröna motion. Vill ni inte läsa hela så läs rutan sidan 94-94 så ser ni hur det budgettekniskt går tillväga att göra denna kompensation. Om konsoliderade offentliga sektorn.

 

Alla behöver inte vara ekonomer eller älska att läsa budgettabeller. Men de som ljuger om vår budget behöver kunna redovisa varför de gör det.

Vi har på fötterna. Vi finansierar våra förslag.

 

Men det viktigaste är att ungdomarna får jobb och möjligheter, att vi vågar investera för framtiden och att ungdomar får hopp igen.

ab 2 dn debatt svd debatt expr


En röst på Maria är som tur är en röst på Mona

 

Även om Maria Wetterstrand är duktig, påläst och tuff så är det tur att hon har Mona i ryggen.

Mona Sahlin är den mest erfarna politikern vi har i Svensk politik. Hon har varit med i både med och motgång, har erfarenhet av att städa upp efter förra krisen, då det var borgerligt styre på 90-talet. Hon har varit både lyft till skyarna för sin tuffhet och sänkt. Hon har helt enkelt varit med om det mesta.

Nu är hon beredd att leda landet till ett mer rättvist land som hålls ihop inte slits isär. Hon sätter jobben först. Inte som den nuvarande regeringen som bara gör arbetslösa fattiga som ju visat sig inte fungera mot arbetslöshet.

Hon är dessutom beredd att modernisera Sverige till ett klimat och miljövänligt föregångsland.

Hon sätter välfärd före nya skattesänkningar för de rika.

Hon är helt enkelt en solidarisk socialdemokrat som sätter laget före jaget.

Det kommer att bli spännande att se vilka som kommer med i den nya rödgröna regeringen, men vi ska vinna valet först


Östermalms sossar bjuder på fika vid Netto

dsc00973 (MMS)

Östermalms sossar bjuder på fika vid Netto


M saknar jobbpolitik som fungerar

Det är klart att det går att skylla allt elände antingen på sossarna eller också på krisen. Men det kan också vara på sin plats att vara lite ödmjuk över att ha misslyckas över den viktigaste frågan dvs jobben.

Att Arbetslösheten ökar, socialbidragen ökar och införandet av vårdadsbidrag har gjort moderatregeringen till det enda RIKTIGA BIDRAGSPARTIET, men de får god hjälp av sina borgerliga bröder.

Socialstyrelsen presenterar nya siffror som visar att socialbidragen ökar. Socialbidragen ökade under de första två kvartalen 2010 i åtta av tio av landets kommuner. Under de två första kvartalen 2010 har det betalats ut 4,8 miljarder kronor i socialbidrag vilket är en ökning med över en miljard kronor jämfört med samma period år 2006.

 

Att det varit kris är väl knappast någon förklaring, eller sa moderaterna att de skulle uppfylla sina vallöften endast om det var högkonjunktur hela tiden? Den andra bortförklaringen vi ofta får höra är att det är sossarnas fel. Men det var väl knappast okänt för moderaterna att s styrde förra mandatperioden så även det borde de väl ha haft med i sina beräkningar när de påstod att de skulle fixa jobben.

 

Det ökade bidragsberoendet är resultatet av den borgerliga regeringens politik. Genom att misslyckas med jobben, slå sönder a-kassan och försämra sjukförsäkringen tvingas många söka sig till socialkontoren.  Nu krävs det en politik för fler jobb, en fungerande arbetslöshetsförsäkring och en mänsklig sjukförsäkring.


ab Marika


skaraborgare tänker själva

dsc00957 (MMS)

skaraborgare tänker själva


IG Björklund

 

I Skaraborg har vi sällan känt igen den svartmålning som Björklund målat upp för att han ville backa bandet för skolan. Efter fyra år med Björlund vid rodret har det tyvärr blivit sämre

 Förskolan dräneras på resurser som istället går till verksamhet utan insyn och krav, genom införandet av vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng.

På ett år har antalet lärare minskat med 3 000 personer enligt Skolverket.

Orimliga krav på barnen att redan i elvaårsåldern välja ämnen som gör att elev senare inte får blir fortsatta möjligheter att studera.  Kunskapskraven och därmed möjligheterna att gå vidare har sänkts på de yrkesförberedande gymnasieutbildningarna.

Komvux har dragits ner med 20 000 platser och utbyggnaden av högskolan har stoppats, trots lågkonjunktur och stora ungdomskullar.

25:4-regeln som gav möjlighet även för dem med arbetslivserfarenhet att komma in på högskolan är borta. Numera har högskolebetyg ett bäst före datum, de som har betyg som är åtta år gamla och vill söka sig till högskolan gör sig inte besvär.

Istället för en kunskapsskola för alla, där ambitionerna och förväntningarna är höga på alla ungdomar, håller en sorteringsskola på att växa fram. Regeringen tidigarelägger de val som varje elev måste göra, och valen får allt större betydelse. Efter regeringens fyra år finns det färre möjligheter att gå vidare om man inte valt ”rätt” utbildning från början och färre utbildningsplatser att söka till.

Den senaste mandatperioden har den borgerliga regeringen prioriterat sänkt skatt före utbildningens kvalitet. Skatterna har sänkts med närmare 100 miljarder kronor. Resultatet är tydligt: omkring 25 000 färre jobb i skola, vård och omsorg. Vår prioritering är den motsatta. Satsningar på skolan och utbildning gör före fortsatta skattesänkningar.


ab 2

expr 2

DN

svd


Här kommer 10 till

Förra gången jag och många med mig skrev 10 orsaker.... blev det väldigt uppmärksammat. Förhoppningsvis kan även dessa 10 orsaker få lika stor publicitet. Denna gång har jag tagit med de källor som ligger bakom varje fakta puknter. 

 100 miljarder i sänkt skatt
Skatterna har sänkts med närmare 100 miljarder kronor (enligt Riksdagens utredningstjänst). De offentliga finanserna har försämrats med 100 miljarder kronor mellan år 2006 och år 2010 (Finansdepartementet). De borgerliga partierna planerar för att sänka skatten med ytterligare närmare 100 miljarder kronor (socialdemokraternas prognos).

100 000 fler arbetslösa med (M)

Under mandatperioden har arbetslösheten ökat med 100 000 jobb (SCB). Sysselsättningen har minskat mer i Sverige än genomsnittet i Europa, sedan hösten 2006. (Eurostat)

Hög arbetslöshet bland unga – ingen synvilla

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i Europa (Eurostat). Trots jobbkris skars 20 000 helårsplatser bort inom Komvux mellan helåret 2006 och helåret 2009. (Skolverket)

 25 000 färre jobb i välfärden

Omkring 25 000 färre jobb i skola, vård och omsorg (Konjunkturinstitutet m.fl.) På ett år har antalet lärare minskat med 3 000 personer (Skolverket).

12 000 utförsäkrades - 370 fick jobb

Vid årsskiftet kastades över 12 000 personer ut ur sjukförsäkringen, pga. regeringens stupstock. Efter ett halvår har endast 370 av dessa (3 %) fått ett vanligt osubventionerat jobb. (Försäkringskassan)

 Den rikaste procenten har fått 25 gånger mer

Den enskilda procentenhet (1 %) som tjänar bäst har fått lika mycket genom regeringens politik som 25 % av svenska folket tillsammans. (enligt Riksdagens utredningstjänst).

Pensionärsskatt – diskriminerar äldre

Idag betalar en pensionär med normal pension 700 kronor högre skatt än en löntagare varje månad pga. regeringens politik (enligt Riksdagens utredningstjänst). (S) vill avskaffa pensionärsskatten – det vill inte (M).

Var tredje arbetslös är långtidsarbetslös

Hög långtidsarbetslöshet (SCB). Regeringen har halverat antalet platser i arbetsmarknadsutbildningen (Arbetsförmedlingen).

S-ekonomisk politik: 9 av 10

9 av 10 inkomstgrupper får mer eller ungefär lika mycket kvar i plånboken med vår ekonomiska politik jämfört med borgarnas (enligt Riksdagens utredningstjänst).

(M) är ett bidragsparti

Socialbidragen ökar i 8 av 10 av landets kommuner (Socialstyrelsen). Det är över 70 000 personer fler i utanförskap än vid valet, enligt moderaterna egen definition "bred arbetslöshet" (enligt Riksdagens utredningstrjänst) 
Barnfattigdomen är rekordhög och har ökat med 30 % under mandatperioden (enligt Riksdagens utredningstrjänst)


Dags för start

dsc00934 (MMS)

Dags för start


Mona klarar sig mkt bra på tältmötet i Vår...

dsc00929 (MMS)

Mona klarar sig mkt bra på tältmötet i Vårgårda


En heldag på Kinnekullebanan

dsc00926 (MMS)

En heldag på Kinnekullebanan


Vi väntar på tåget i Hova


Torgmöte i Töreboda

dsc00913 (MMS)

Torgmöte i Töreboda


Nu börjar vår kollektivdag.

dsc00912 (MMS)

Nu börjar vår kollektivdag.


If Metalltjejer vill ha en ny regering

dsc00908 (MMS)

If Metalltjejer vill ha en ny regering


RSS 2.0