Vilka krav kan vi ställa på en blivande partiledare

Ingen är perfekt, det vet vi. Olof Palme förlorade 4 val, utan att han avsattes (han förlorade visserligen ”bara” regeringsmakten en gång, 1976 men  lyckades inte vinna tillbaks den 1979).  Ingvar Carlsson uppfattades som för mesig men avsattes inte bara för att ha såg ut som en fot…., Göran Persson uppfattades som ett sänke under en lång tid innan partiet och han själv lyckades vända hans beslutsamhet till något positivt.

Det tar helt enkelt tid att bli etablerad och uppskattad i vårt parti. Den tiden fick aldrig Mona Sahlin.

Nästa ledare kommer få det minst lika tufft.

Det är ingen nackdel om personen har varit aktiv i SSU eftersom det där byggs upp ett stort kontaktnätet inom partiet

Det ska vara en relativt ung person, i alla fall unuder 50 år. Den bör ha lååååång facklig erfarenhet och sitta i riksdagen, eller åtminstone ha Riksdagserfarenhet. Naturligtvis också erfarenhet från kommunalpolitiken.

Personen bör ha högskolepoäng eller ha någon form av akademisk examen. Osv

Finns det någon sådan? Ja vet i alla fall en, det råkar vara en kvinna. Finns det fler så är det bara en fördel


S-kvinnor vill ha en feminist, men det räcker inte

När S-kvinnorna i Skövde diskuterade partiledningsfrågan tryckte flera medlemmar på kravet om att vi får en feminist.

Dvs någon som ser strukturerna i samhället, att männen är överordnade kvinnorna, och är beredd att gör något åt det.

Ett viktigt krav men som givetvis måste följas upp, det får inte vara läpparnas bekännelse bara för att vi slagit fast det på en kongress.

Ett viktigt steg i detta arbete är att S-kvinnorna blir representerade i valberedningen som väljs av förtroenderådet på lördag.

Många tror att valberedningen ska presenteras i morgon av partisekreteraren Ibrahim Bayland. Men han ska ”bara” presentera ett förslag, det är förtroenderådet som beslutar. Varför skulle annars 100-tals ombud från hela Sverige åka till Stockholm en lördag, om allt redan är bestämt?

Nästa viktiga fråga är att alla i partiledningen ska ställa sina platser till förfogande. De som tror att det räckte med drottningoffret, att Mona avgår, har missuppfattat stämningen i partiet. Dessutom är det vikigt att framhålla att partiledare och partisekreterare ska vara man och kvinna.

Så om vi mot förmodan får en man som partordförande så bör partisekreteraren vara en kvinna och tvärt om.

Vi diskuterade namn också och kom på många bra kvinnor som är lämpliga partiledare. Vi är förvånade att det nu tas för givet att partiet inte är moget för en kvinna. Att vi ”testat” men nu ska vi återgå till trygga hörnet och göra som vi alltid har gjort (det var bättre förr….. och allt det där) 

ab exp


I kväll ska S-kvinnor i Skövde bestämma vilken partiledare vi vill ha

Förutom att starta ett arbete mot könsstympning och stöd till kvinnor som utnyttjas i krig. Samt motionsskrivande inför distriktskongressen, kommer vi S-kvinnor i Skövde att diskutera

Vilken partiledare vi vill ha.

Förutom kravet på att personen ska var feminist finns det andra kriterier som är viktiga att beakta. Erfarenhet, förnyelse, lyskraft, stark, lyssnande, debattvana, ung, gammal, man, kvinna, facklig förankring, ideologisk, m.m. är egenskaper som ska diskuteras i kväll.

Dessutom kräver vi givetvis att S-kvinnor ska ha en plats i valberedningen som väljs på lördag liksom det självklara dvs att alla ställer sina platser till förfogande.

Det ska bli spännande


Fler har åsikter om vem som ska bli socialdemokraternas nya prtiledare


Årets juldopp i Hjo var iskallt

dsc01240 (MMS)

Årets juldopp i Hjo var iskallt


Sjukförsäkringen ska vara förutsägbar och modern, Kristersson har inga förslag

Moderatregeringen har under två år utförsäkrat sjuka och hänvisat dem vidare till socialbidrag. Det är ovärdigt och genant för en välfärdsstat att behandla de som drabbas av ohälsa och sjukdom på detta hårda sätt. Trots att  M-regeringen känt till konsekvenserna av det nya systemet har de inte brytt sig. Fler och fler utförsäkras varje dag. Nu har småpartierna i regeringen äntligen insett sina misstag. Men det är ju inte de som bestämmer i regeringen. Det gör de stora moderaterna och de har inga lösningar.

I dagens eko beklagar Kristersson att svårt sjuka tvingas söka socialbidrag, men han redovisar inga konkreta förslag på hur eller när problemet ska lösas.

Men det finns ju både förslag och lösningar om moderaterna bara orkade läsa våra motioner.  Genom att omförsäkra och använda övergångsregler kan man lösa en mycket stor del av problemet. Regeringen är välkommen att ansluta sig till dessa. Thomas Eneroth har sträckt ut handen och är beredd att medverka till att få tillstånd en konstruktiv lösning för att sjuka människor, som inte kan arbeta, ska slippa leva på socialbidrag säger. Så hur gör M-regeringen nu? Kan de små borgerliga partierna rubba stora moderaterna eller blir det som vanligt?

Vi har föreslagit konkreta lösningar, som innebär att Sjukförsäkringen ska vara förutsägbar och modern. Stelbenta tidsgränser ska ersättas med individuella rehabiliteringsplaner. 180 dagars -gränsen tas bort och vi ska sluta utförsäkra sjuka människor som saknar arbetsförmåga. Förslaget innebär att en individuell prövning införs. Nu är det upp till bevis om regeringspartierna menar allvar med att göra någonting åt de förödande konsekvenserna som de nuvarande reglerna innebär.

 svd 2 martinmoberg ann-charlott ab 2 3 expr 2 dn 2

 


Är ungdomsarbetslösheten en synvilla?

Ja den rubriken på satte jag på min interpellation till Statsministern.

Anmärkningsvärt nog har Riksdagsförvaltningen ändrat rubriken till Ungdomsarbetslösheten istället. Jag tycker den nya rubriken är missvisande eftersom det är just synen, statistiken och beräkningen av den höga ungdomsarbetslösheten som jag vill debattera. Inte att den är högst i Europa, inte att den har bitit sig fast utan just att statsministern sagt att det är en synvilla.

Sverige har gått från att vara ett föregångsland i Europa med låg ungdoms- arbetslöshet till att ha bland de högsta nivåerna för ungdomar i åldern 15-24 år. Under andra kvartalet år 2010 var ungefär var fjärde svensk ungdom under 25 år som aktivt sökte arbete arbetslös. Det är högre än snittet inom EU-27 som ligger på 20,6 procent. Som arbetslös räknas personer som kan arbeta och som också aktivt söker arbete. Arbetskraften utgörs av summan av antalet sysselsatta och antalet arbetslösa, alltså alla personer som antingen redan har jobb eller söker jobb.

Detta sätt att räkna är alla EU-länder överens om.  Eurostat sammanställer statistik som är jämförbar på EU-nivå och kan användas som underlag för unionens politiska beslut.

Ändå är inte alla bekväma med att redovisa siffrorna enligt denna överenskommelse. Bland annat har statsministern sagt att ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla.


Kolla in på sap.se/förändring

dsc01231 (MMS)

Kolla in på sap.se/förändring


Glada Skövdesossar ska på konstrunda

dsc01175 (MMS)

Glada Skövdesossar ska på konstrunda


Arbetsmiljön och inlåsningen

Just nu är jag på fullmäktigegruppmöte med ny och omvalda förtroendevalda för s i Skövde.

Vi diskuterar i stort sett allt från oppositionsarbete, framtidsvisioner och praktisk politik.

Vi kom in på den stressiga arbetsmiljö många känner av just nu inte minst i kommuner och landsting. Det har ju försvunnit mer än 30 000 välfärdsarbetare från såväl offentlig som privat regi. De som är kvar har fått en betydligt tuffare tillvaro och har svårt att hinna med.

Arbetsmiljön försämras på våra arbetsplatser. Möjligheten att påverka sin egens situation har minskat, stressen har ökat och arbete på udda och obekväma tider har blivit allt mer utbrett.

Förhållandena på våra arbetsplatser är en viktig orsak till att människor slås ut i förtid. Åtgärder för att minska utslagningen måste ske genom förbättringar av villkoren på våra arbetsplatser. Regeringens minskning av resurser till Arbetsmiljöverket och nedläggning av Arbetslivsinstitutet ger i stället motsatt effekt på människors arbetsmiljö.

Vi kom fram till att vi vill driva arbetsmiljöfrågan i Skövde kommun mer offensivt framöver. 

Det får inte förekomma att personaltätheten blir så låg att äldre tvingas vara inlåsta på nätterna


Apropå den digitala klyftan…..

Det finns de som just nu förlöjligar mig för min fråga till IT-ministern i tisdags om hur alla ska komma med i IT-samhället. Det bjuder jag på

De som vill rycka ur en mening ur den debatten och sedan lägga till några ord själva, kan ju med lätthet framställa debatten som ytlig.

Men de finns också de som är intresserade av vad som verkligen sades.

Så här sa jag :

”jag är stolt över att Sverige är ett IT-samhälle. 

Men när klyftorna i samhället nu ökar med den borgerliga kalla politiken blir jag orolig för dem som ännu inte tagit steget in i IT-samhällets alla fantastiska tjänster. Jag är orolig för att klyftan för att kunna ta sig in ska bli ännu större. Hur ska Anna-Karin Hatt göra med uteliggarna? Ska det bli en reform för att de ska få en liten dator i fickan? Hur ska Anna-Karin Hatt göra med de äldre som ännu inte har insett möjligheten? Hur ska Anna-Karin Hatt lösa problemet med att fler och fler blir fattiga? När vi får ett tvåtredjedelssamhälle och vi ännu inte har en lösning så att alla kan vara med i IT-samhället blir problemet mycket större.”

 

Ministern svarade seriöst .Hon sade bland annat

” Det är hedrande att Monica Green är så engagerad när det gäller människor som lever i samhällets utkant. 

Nära där jag bor finns det ett ungkarlshotell som drivs av Hotellhem. De har i samarbete med Punkt SE bedrivit ett väldigt lyckat projekt för att öka det digitala innanförskapet. 

Går man in på deras hemsida kan man läsa om deras resultat. Där kan man läsa om Helene, som kände sig som ett barn på julafton när hon för första gången hade klarat av att betala en räkning med hjälp av en Internetbank. Där kan man läsa om den projektdeltagare som var lyrisk över att ha återknutit kontakten med sina barn och barnbarn tack vare att han hade fått använda Internet”

 

Hela debatten kan ses på http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx

De som vill fördjupa sig ytterligare i .se och deras rapporter kan gå in på digital delaktighet 

Där finns en intressant diskussion lite längre ner på sidan mellan ett antal politiker

8 minuter in i inslaget diskuteras just uteliggarnas situation och hur dens skulle kunna förbätras.

 

Men den som vill fortsätta att ytligt förlöjliga mig kan ju fortsätta med det. Det är ju en härskarteknik så god som någon


Påminnelse om jobb, tillväxt och investeringar

Sverige är fortfarande ett bra land att leva i, men fler och fler möter stängda dörrar. Det finns för få jobb att söka. Ungdomsarbetslösheten är en av Europas högsta. Antalet långtidsarbetslösa har ökat dramatiskt - nästan var tredje arbetslös är i dag långtidsarbetslös. Ekonomin går med underskott när skatten sänks med lånade pengar. Klyftorna mellan människor ökar. Vi vill vända utvecklingen.

 Långtidsarbetslösheten biter sig fast och måste bli en central del av den ekonomiska politiken. Sätt upp mål om att långtidsarbetslösheten och gör en åtgärdsplan.

 Satsa på utbildning och omskolning så att människor får möjlighet att lära nytt så att de kan ta de nya jobben när ekonomin vänder. Gör ett IT-kompetsens lyft. Investera i klimatsmarta lösningar, bygg bort bostadsbristen och bygg miljövänligare. satsa på infrastruktur, i forskning och i utbildning. Det ger fler företag och nya jobb.

 Fler jobb betyder bättre ekonomi. Då kan vi höja kvaliteten i sjukvården och skolan – och minska de ökande klyftorna. Det är smartare att lösa problem tillsammans än att ställa yngre mot äldre, sjuka mot friska, män mot kvinnor och arbetslösa mot dem som har jobb. Sverige tjänar på rättvisa.


Vadå ingen given kandidat

50 talet gubbar och en handfull kvinnor nämns nu som efterträdare till Mona Sahlin.

Jag kan räkna upp ett hundratal duktiga drivande, kunniga, idébärande kandidater och det är fantastiskt bra att vi har så många med bred erfarenhet, stort kontaktnät och är duktiga kommunikatörer. Ändå hör jag många uttalanden och läser påståenden om att det är så förfärligt att ingen säger ja.

Med all respekt för att det kräves snabba besked men någon jävla ordning (ursäkta plagiatet) får det väl ändå vara.

Nu måste vi respektera den demokratiska processen, nu måste det finnas en anledning, en nytta med att vara medlem i ett parti.

Nu ska vi först utse en valberedning. Sedan måste medlemmar i S-kvinnor, s-föreningar, SSU-kommuner, arbetarekommuner och partidistrikt ha möjlighet att nominera kandidater till ny partiledning.

Och jag förutsätter att fler ställer sina platser till förfogande. För det är väl ändå inte så att de som krävde att hela partistyrelsen skulle ställa sina platser tillförfogande nöjer sig med ett drottningoffer. Jag vill se minste lika många spekulationer om vem som ska bli partisekreterare. Och jag förutsätter att det blir en man och en kvinna som blir ordförande respektive partisekreterare


Dn svd 2 gp expr ab 2


Det kommer att bli bra – nu måste vi se framåt

Efter att ha fått ur mig min värsta frustration över att konservativa frasradikala partikamrater inte givit Mona det utrymme hon hade behövt. Måste jag inse vad det är som händer.

Nu gäller det att jobba vidare, det kommer att bli bra. Ett parti med 1, 8 miljoner väljare måste naturligtvis vara attraktiva och aktiva i vårt oppositionsarbete.

Men med två förlustval i rad måste vi våga förnya partiet till ett modernt tillväxt och arbetarparti med rättvisa och framtidstro som ledstjärnor.

Jag är en obotlig optimist och tror på politikens kraft att förändra till det bättre.

Vi kan, vi vill, vi törs se framåt


Det var ju inte Mona som var problemet

Nu tvingas vår första kvinnliga ordförande bort och jag tycker det är så sorgligt.

Det är väl inte bara hennes fel att vi inte förmådde förnyas från valförlusten 2006.

Vi är väl många som bär ansvaret för det.

Värsta scenariot är att Mona slutar och allt fortsätter som förut. Men vad har partisekreteraren för ansvar, vad har resten av VU:t och partistyrelsen för ansvar?

Den öppna striden som vi sett den senaste veckan är inget annat än en katastrof för oss alla.

Jag vill att fler avgår med Mona eftersom det inte räcker med att byta en person.

Jag vill ha ett parti som sätter ideologin, rättvisan och jämlikhet främst.

Ett parti som är förändringsbenäget, eftersom stagnation är samma som slutet.

Tillväxt och förutsättningar för tillväxt som kombineras med en modern fördelningspolitik.

Så kom igen nu betong häckar, lyft på er och gå hand i hand med Mona, hon visar er vägen


Hur kunde det bli så här? Hur är det ? Vad är det som pågår?

Sådana frågor duggar tätt just nu både från vänner, bekanta och kollegor.

Att vi socialdemokrater kunde försätta oss i den värsta krisen någonsin känns både overkligt, skrämmande och hämmande. Vi som är så många som vill partiet och arbetarrörelsen väl, vi som fått så mycket av vår egen utveckling av rörelsen. Vi har fått ideologiska utbildningar, vi har fått vänner, gemenskap och glädje både på Bommersvik, hemma på studiecirklar och på resor i och utanför landet. Resor där vi träffat kompisar som också tror de socialdemokratiska värdena så som arbete, frihet och välfärd. Vi har skolats i tesen ” tillsammans är vi starka”. Vi har alltid präglats av att vi ska stötta varandra. Just nu känns det inte riktigt så. Men jag tänker inte ge upp. Socialdemokratin är värd att kämpa för vi måste helt enkelt hitta tillbaks till rötterna, ideologin och tillsammans bygga visionen för framtiden.

Målet med alla likas värde och rättigheter och möjligheter.

Alla tillsammans, det finns inget annat sätt

 

 

 

 Lena Sommerstad


Hela havet stormar

Vi jobbar på med att förbereda utskott, skriver anföranden och lämnar in interpellationer.

Vi kritiserar regeringen för de ökade klyftorna, barnfattigdomen, den höga arbetslösheten och två tredjedelssamhället där vi lämnar en stor grupp bakom oss.

Vi skissar på nya framkomliga vägar för ett rättvisare, ”ekologiskare”, jämlikare samhälle.

Men utanför det politikiska, föga glamorösa, vardagshantverket pågår spekulationer, ryktesspridningar och spel på hög nivå.

Det känns väldigt konstigt att som övertygad socialdemokrat se cirkusen som spelas upp runt omkring.

Vad är det som händer? Varför denna personfixering? Vem tjänar på vilka utspel just nu?

Jag vet inte, jag vet bara att vi har ett stort problem med att mejsla fram en tydlig politik, ett förhållningssätt, ett riktmärke för framtiden om en modern fördelningspolitik, där vi håller ihop samhället. Där vi sätter jobb och tillväxt först, en tillväxt som sedan ska fördelas så att fler får chansen.

Just nu famlar vi, Vi står på ena benet och vet inte var vi ska sätta ner nästa steg och det är därför havet stormar om våra företrädare just nu


ska vi börja med semifinaler till partiledardebatterna, så att de inte blir så långa?

Mona Sahlin inledde partiledardebatten om de fruktansvärda illdåden i Malmö. Hon menade att det sätter skräck i Malmöborna och att det inte är ett integrationsproblem, det är ett problem som berör oss alla. Vi måste alla ta avstånd från dessa idiotiska skott.  Det är precis som Mona Sahlin mycket riktigt påpekade så finns det för mycket illegala vapen.

Det kändes märkligt och overkligt att Jimmie Åkesson i sin replik ville förminska brotten i Malmö till ett integrationsproblem. Men det är kanske inte så konstigt eftersom han byggt upp hela sin retorik och delar av valsegern genom att påstå att det handlar om uppgörelser mellan olika gäng. Dessutom kändes det obehagligt att han i alla sina inlägg fortsatte att göra skillnad på folk och folk beroende på var de är födda. Att han försöker köra in kilen mellan äldre och nyanlända. Han verkar inte veta vare sig vad de flytt ifrån eller hur mycket många av våra invandare faktiskt bidrar till tillväxten i Sverige. Han ville gärna hålla fast vid martyrrollen och beskrev att han använt halva sitt liv för att komma in i Riksdagen. Partiledare från Hägglund och Ohly tog avstånd från Åkessons resonemang om att ställa grupp mot grupp.
Mona Sahlin tog även hon starkt avstånd eftersom Sverigedemokraterna är sprungna ur vitmakt och har en rasistisk historia, ett enfaldigt parti med en enda agenda att attackera invandring.

I övrigt måste jag säga att partiledardebatten mest gick ut på att Moderaternas Reinfeldt och hans småpartier skulle skryta över hur bra det går för Sverige.

Det verkar inte som om de inte har en aning om att vi har en arbetslöshet på över 8%, att utanförskapet ökat med 70 000 personer och att klyftorna ökat. Eller så bryr de sig inte.

Jag började faktisk tänka på låten ”vi har det bra, bra här bak i bilen…”, det kändes som den borgerliga regeringen sjunker ner i baksätet inte bryr sig så mycket om hur det går bara de får åka omkring där i den mjuka soffan. Reinfeldt kör kanske men vill absolut inte ligga i framkant när det gäller den gröna omställningen

Jag saknade hettan i partiledarnas inlägg, jag saknade de konkreta förslagen som skulle kunna leda till fler jobb, jag saknade åtgärderna som skulle leda till mindre klyftor och att sjuka ska få en värdigt bemötande, även om Hägglund nämnde något om det kom han aldrig in på stupstocken och utförsäkringskedjan som de infört.

Ganska slätstrukna inlägg.i takt med att tiden gick

Partiledardebatterna blir alldeles för långa med 10 minuters anförande för 8 partiledare med 20 miniters repliker på var och en. Det är svårt att hålla engagemanget uppe.

Om det inte varit för allvaret i Sveriges framtid skulle jag kunna tänka mig att skoja lite.

 Lek med tanken om att dela upp debatterna i kvartsfinaler, semifinaler och finaler??? Svårt bara vem som ska avgöra vilka som går vidare. Om det ska vara applåderna, voteringar eller om talmännen ska får utgöra jury


dn svd ab expr

Ändra på reglerna för småföretagare

Många egna företagare gillar inte att man skyltar med sitt personnummer, mest i kvittona, i onödan. Personnumret kan lätt användas i olika obehagliga sammanhang. Att man har valt att fullt ut ha ekonomiskt ansvar på sin egen firma bör inte innebära att skylta med sitt personnummer i onödan. Skatteverket bör inte heller särskilja enskilda firmor från aktiebolag på detta vis.

Det är önskvärt för en egen företagare med enskild firma som bolagsform att även dennes organisationsnummer kodas om av Skatteverket. En enskild firma är vanligt i detaljhandel som kiosker, frisör- eller restaurangbranschen. Det kan inte vara en allt för stor administrativ börda att ändra detta förfarande för att skydda de små enskilda firmornas intresse och identitet.

Idag besöker jag Godiskällaren i Skövde för att presentera motionen som jag skrivit sedan Devinia Larsson Fatalla uppmärksammat mig på problemet



dn 2 svd DI


RSS 2.0