Satsa på välfärden

S-kvinnors kongress i Norrköping 

 

I helgen har feminister och S-kvinnor samlats i Norrköping för kongress. Det blev spännande, intensiva dagar med mycket debatt om välfärd, frihet och solidaritet.

En viktig fråga var hur välfärden ska klaras om kommuner och regioner får sänkta anslag från SD leda regeringen. Därför kräver S-kvinnor att regeringen tillför 30 miljarder till kommuner och regioner för att undvika nedskärningar i skolan, vården och omsorgen. En underfinansierad välfärd är inte ett recept mot våra största samhällsutmaningar, eskalerande gängkriminalitet, vikande resultat i skolan, höga sjukskrivningstal, en alarmerande psykisk ohälsa bland unga och kompetensbrist i vård, skola och omsorg. 

Kongressen tog även ställning till en mängd motioner så som jämställd hälsa, stopp för mäns våld mot kvinnor, klimat och trygghet på arbetet. 

Förutom val av förbundsstyrelse med Annika Strandhäll i spetsen antogs flera uttalanden. 

De handlade om Kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter som har rullas tillbaka på flera håll, aborträtten ifrågasätts och tillgången till preventivmedel har minskat i flera länder. Var tredje kvinna inom EU är utan arbete, inkomstgapet och pensionsgapet är hela 40 procent och över hälften av alla kvinnor i EU har blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Dessutom antogs ett internationellt uttalande om att ställa upp för kvinnor som blir utnyttjade när sexuella övergrepp är ett att vapnen i krig. I skuggan av Rysslands fruktansvärda anfallskrig mot Ukraina, pågår en mängd krig och folkmord. I Etiopiens Tigrayregion har fler än två miljoner människor fått fly sina hem. Även där är det kvinnor och barn som lider mest.

 

Naturligtvis gick det inte att undgå den kulturdebatt som pågår i Norrköping. Kultur är grunden för kreativitet, för demokrati och för varje individs rätt till ett självständigt liv. Detta angriper nu det högerkonservativa styret i Norrköping Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och

Sverigedemokraterna vill sälja kommunens konserthus, lägga ner kultur-och fritidsförvaltningen och kulturarbetare benämns som en bortskämd elit.

S-kvinnor anser att den fria kulturen ska ges bästa förutsättningar att verka.

Högerns resonemang i Norrköping är att kultur ska ställas mot välfärd. Den SD ledda regeringen prioriterar skattesänkningar för höginkomsttagare istället för att finansiera välfärden.  Det håller inte. Det behövs ett annat styre och en annan insikt.

 

Nu är kongressen slut och 150 S-kvinnor drar hem till sina kommuner igen fyllda av enighet, energi och entusiasm.   

 

RSS 2.0