Skygglappar mot barnfattigdom

Igår på Skövdes fullmäktigemöte fick vi en intressant ideologisk diskussion om ökade klyftor och fattiga barn.
Anledningen till debatten var motionen om barnfattigdom i Skövde som Socialdemokraterna lagt.
Det började med att KSO moderaten lade ribban med orden "om vi inte talar om fattigdom så finns den nog inte".
Hon pläderade för att vi inte skulle använda oss av ordet fattiga eftersom det inte lät särskilt bra. Dessutom hade hon minsann växt upp med mycket knappa förhållande men hade aldrig känt sig fattig för den skull.
Sedan gick den borgerliga företrädaren efter den andra upp i talarstolen och menade på att det var föräldrarnas eget fel om de inte kunde prioritera avgiften till musikskolan, matsäck på utflykten eller en extra slant till frilufsdagen m.m.
En kristdemokrat gick upp och sa att KD är väldigt snälla mot barn så egentligen handlar det om att barn blivit för bortskämda.
Flera moderater gick upp och anklagade socialdemokraterna dels för att vara ett bidragsparti ( vilket ju faktisk moderaterna är nu när försörjningstöden bara ökar) dels anklagade de oss för att ha hittat på barnfattigdomsbegreppet för att kunna bedriva kampanj mot dem.
På så sätt underkänner de alla barnorganisationer från Rädda barnen, majblomman och Bris.
Centerpartisten hävdade att jobben är viktigast. Det har hon rätt i men sedan hade hon tydligen ingen aaaaaaning om att arbetslösheten ökat under deras tid vid makten. Hon hävdade att fler fått arbete, det är sant men att trixa med statistik är inte särskilt seriöst.
Alla borde väl veta att vi blivit fler, att alla på arbetsmarknaden måste räknas in. Det finns ingen seriös expert eller politiker som hävdar att arbetslösheten gått ner. Vi har en massarbetslöshet på 8%, en långtidsarbetslöshet som bitit sig fast och en ungdomsarbetslöshet som är långt över skamgränsen.
Att de arbetslösa och sjuka har fått det svårare ekonomiskt går ut över barnen.
Det märktes tydligt att de borgerliga företrädarna i Skövdes kommunfullmäktige inte ville kännas vid den förda politiken som lett till ökade klyftor.
Ibland är det bättre med klassiska moderater som står för sin politik och säger rakt ut att det är bra med ökade klyftor än detta mjäkiga att visst är det bra med incitament bara om det inte märks ......

Arbetslösa besökte Greenkontakten

 

Idag på min Greenkontakt i Skövde blev massarbetslösheten ett påtagligt faktum.

Förts träffade jag två arbetslösa tjejer i 25-årsåldern som sökte en mängd jobb varje vecka.

De hade olika upplevelser av arbetsförmedlingen. Anna träffade en arbetsförmedlare som inte hjälte henne alls menas Olga hade en arbetsförmedlare som började från grunden med informationen varje gång hon kom dit.

 

Båda var irriterade över att behöva vänta med att få gå kurser tills de varit arbetslösa 6 månader. Olga kunde inte kvalificera sig till a-kassan för att hon jobbat för lite i Sverige. Anna skulle nog kunna få a-kassa om ett tag men båda menade at det var inte a-kassa de ville ha, de ville ha jobb. Men det är klart att de ville ha råd med busskort, lägenhet och livsnödvändigheter fram till de fick jobb.

 

Sedan kom en förtvivlad kvinna 55+ hon menade att hon numera jobbade som slav. Eftersom hon jobbade gratis och arbetsgivare får betalt för att ta emot henne. Trots att hon jobbar lika mycket som sina kollegor vill inte arbetsgivaren anställa henne. (kanske för att arbetsgivare år betalt, på så sät tränger FAS3 undan ordinarie jobb)  

Dora som kvinnan heter menade att hon kände sig kränkt och utan rättigheter över huvudtaget. Hennes ersättning från a-kassan är 65% av tidigare inkomst som även den var lägre pågrund av att hon inte fått jobba heltid som hon ville.

 

Trots att Dora är utbildad till yrkeslärare i ett annat EU-land, kan hon inte söka sådana jobb eftersom det inte stämmer med de Svenska kraven. När jag frågan henne om validering hade hon fått till svar att det skulle ta 2 och et halt år och att arbetsförmedlingen inte betalar det eftersom hon ”bara” har 7 år kvar till pension.

Dora är förtvivlad där hon kommer i från men har inte fått möjlighet att validera sin utbildning.

expr AB svd Tord O


Att jag aldrig lär mig

 

Nu har jag gjort det igen. Lämnat in skidorna för vallning innan Vasaloppet trots att det är kass. Jag har kört flera Tjejvasan, Halvvasan, Engelbräcktsloppet och nu också hela Vasaloppet på 9 mil. Vid två av dessa tillfällen har lämnat in skidorna till proffs för vallning, båda dessa gånger har början på loppet blivit en pina. Vi de andra tillfällena har jag litat på att jag kan själv och för det mesta kört med tejp med gott resultat.

 

Inför dagens Öppna Spår gick jag återigen på reklamen om att det är enkelt, tryggt och säkert att lämna in skidorna. Trots att det är dyrt, vansinnigt dyrt, eller kanske just därför, trodde jag att de skulle lägga på för dagen lämplig valla. Men ack vad jag bedrog mig.

 

Det blev 2 mil utan fäste, just de två första milen som består av så mycket uppförs backar. Jag halkade bakåt vid varje skär vilket innebar att mina jumskar fick slita alldeles för mycket.

När jag bad om hjälp i Mångsbodarna frågade tjejen som hjälpte mig om varför jag inte hade fästvalla under hela foten utan bara från halva foten och uppåt svarade jag – för att jag litade mer på proffsen än på mig själv.

 

Allt gick ändå bra tillslut. Fästvalla och fint väder gjorde mig på gott humör och jag fick upp farten mellan Everstberg och Oxberg sedan var det bara att staka på inför målet.

När jag efter 10 timmar och 27 minuter anlände klockstapeln i Mora var jag sliten, trött och hur lycklig som helst.


AB expr 2 DN 2 svd svt 2


Mångsbodarna

img_8857 (MMS)

Mångsbodarna


Vasaloppstarten - 12

img_3347 (MMS)

Vasaloppstarten - 12


Omtumlande vecka

 

Sitter i en fjällstuga och reflekterar över veckan som gått. Det känns spännande att ladda inför Vasaloppet i morgon med när och kära i sol och gnistrande snö.

Veckan som gått har blivit en fantastisk framgång för socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen. Vi har väldigt långt kvar och mycket jobb återstår att göra innan vi vunnit tillbaka det förtroendekapital vi behöver för att kunna styra landet för jobb, rättvisa och solidaritet igen. Men med det nya laget är vi på banan igen och kan ta matchen.

Vi behöver investeringar för fler jobb, infrastruktur, utbildning, fler och miljövänligare bostäder och trygghet. 

Det är en förmån att få vara med i arbetet, det är inspirerande att ta fajten med härliga, ärliga partikompisar som jobbar för partiets bästa.

Sammanhållning är vår styrka och när vi gemensamt drar åt samma håll blir vi oslagbara


AB expr svd DN


Grattis Emma, Magdalena, Berit, Jennie och Gunilla med flera

Nu när det blivit officiellt vill jag också ställa mig i gratulationskön till det nya sosselaget.
Riksdagsgruppen utsåg Magdalena Andersson ny ekonomisk-politisk talesperson, hon blir alltså vår finansministerkandidat. Det blir alldeles utmärkt. Jag hade förmånen att jobba med Magda i Riksdagen efter valet 2006 innan hon gick vidare till andra uppdrag. Nu närmast som överdirektör på Skatteverket.  Magdalena Andersson vär inte bara påläst, kunnig och kompetent hon är social och trevlig också.

Löfven har vinnlagts sig om att ta fram och lyfta in fler duktiga kvinnor i sitt närmaste lag. Det uppskattar jag.

Emma Lennartsson, som valdes till ny gruppsekreterare, har fram tills nu varit chefekonom på kommunal men det är inte särskilt länge sedan hon lämnade budgetgänget som jobbar åt Riksdagsgruppen. Emma är kanonduktig på det mesta bland annat på makroekonomi och är oerhört snabb tänkt, det gillar jag.

Gunilla Carlsson från Hisingsbacka i Göteborg blir ny gruppledare i Kulturutskottet. Det betyder att hon lämnar oss i trafik. Det är tråkigt att missa en så nära arbetskompis men stort grattis ändå till nya uppdraget. Gunillas uppdrag har Berit Högman haft men hon blir vice gruppledare. Jennie Nilsson blir ny gruppledare i Näringsutskottet.

Det blir några nya namn bland männen också

(kan ju inte bara gå på kompetens, det måste ju vara jämställt också OBS OBS ett skämt...)

Jennie lämnar efter sig en tom stol i skatteutskottet där blir istället Leif Jakobsson ny gruppledare. Mikael Damberg blir ny gruppledare för oss i Riksdagsgruppen. Då fick Ibrahim Baylan chansen att bli gruppledare i Utbildningsutskottet. Dessutom blir Fredrik Olovsson ny gruppledare i Finansutskottet.

Till alla er som fått nya uppdrag önskar jag ett stort grattis och lycka till. Dessutom grattar jag både Löfven och partiet till ett bra lag. Det ska bli kul att jobba oss framåt med dessa ledare.

AB 2  Expr 2 DN svd s


Ge alla prinsar och prinsessor bra uppväxtvillkor

 

Grattis alla nyblivna mammor och pappor som fött små prisar och prinsessor.

Barnen är vår framtid och alla föräldrar behöver hjälp och stöd för att klara tjejerna och killarnas uppväxt. De ska ha kärlek, omsorg, trygghet, mat, kläder, värme och stimulans.

Alla barn oavsett om vilka föräldrar de är födda av ska ha och få chans till goda uppväxtvillkor. Trygga föräldrar, bra förskola, god utbildning, roliga fritidsaktiviteter och vänner.

Trots att det går bra för Sverige växer barnfattigdomen. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot sin vilja. När sedan familjens inkomster inte räcker till i vardagen får barnen avstå från mycket av det som deras kompisar gör. Att gå på bio, träna fotboll eller följa med på skolresan blir en omöjlighet.

Barnfattigdomen ökar sedan ett par år tillbaka. Enligt tongivande forskare på området tyder allting på att barnfattigdomen kommer att fortsätta öka om ingenting görs.

Att avskaffa barnfattigdomen handlar om politisk vilja och om prioriteringar. För att nå dit krävs fler jobb, bättre skyddsnät, och en politik som tar hänsyn till alla barn. Det behövs en generell välfärd och ett samhälle som ser alla prinsar och prinsessor oavsett vilka föräldrar de är födda av

Grattis du lilla Sonja, Ingrid, Margareta eller vad du nu ska heta – du har många systrar och bröder omkring dig.

 S


Olycka på E20 igen, regeringen lamslagen

 

Idag på morgonen skedde återigen en svår olycka på Sveriges farligaste väg utanför Mariestad. Blixthalkan, den svåra framkomligheten på vägen och trafikmängen var orsaken till att trafiken stod stilla i flera timmar. Varför utsätter regeringen människor för livsfara genom sin saktfärdighet?

 

Vi socialdemokrater har förslagit lag på vinterdäck på lastbilar. Dåvarande Vägverket föreslog en vinterdäckslag redan 2008. Ändå sölar regeringen. Vinterdäckslag skulle både öka trafiksäkerheten och komma åt en del av problematiken på den ökade utländska trafiken.

 

När olycksstatistik, trafikmängd och vägstandard sammanställs visar det sig att E20 är Sveriges farligaste väg. E20 från Alingsås till Närkegränsen är den mest olycksdrabbade i Sverige. Under de senaste sex åren har 20 personer dödats och ca 60 har skadats svårt på vägsträckan. Detta borde leda till omedelbara åtgärder för att snabba på den nödvändiga breddningen till minst fyrfältsväg hela vägen mellan Göteborg och Stockholm.

 

E20 i Sverige förbinder storstäderna Göteborg och Stockholm och är därmed av stor betydelse för nationella och internationella transporter av personer och gods från bl.a Bergslagen.

Men E20 är en kraftigt olycksbelastad väg med stor andel tung trafik.

 

Det påbörjade arbetet med motorvägsstandard genom Skaraborg har tyvärr stannat av. Det är till och med så att vissa borgerliga ledamöter, i sin desperation att deras egen regeringen står lamslagen, börjar skylla på regionen Trots att alla vet att E20 är en nationell väg och att det är regeringen som ska leverera.  

 

Hur ofta hörde vi inte moderater när de var i opposition att de skulle fixa E20 på nolltid. Nu har det snart gått 6 år och inget har hänt sedan sedan sträckan Lundsbrunn–Holmestad stod klar.  

Vi socialdemokrater har förslagit att de 10 farligaste vägarna ska få en särskild snabb hantering i det fortsatta planeringsarbetet.

 

Men regeringen sölar och utsätter människor för livsfara

SN SRSkaraborg AB GT DN SVD


Dags att avgå minister Kristersson!

 

För att åtminstone komma tillrätta med ett alla av problem med sjukförsäkringen har riksdagen beslutat att den prövning som görs av arbetsförmågan efter 180 dagars sjukskrivning, ska ändras. Vi kallades in extra under sommaren för att be regeringen återkomma i frågan ändå hade Kristersson inte tänkt göra någonting. Den nonchalans som han visade de sjuka är fullkomligt oacceptabelt.

Människor drabbas av de nya sjukförsäkringsreglerna och det borde vara uppenbart för de allra flesta att sjukförsäkringen måste göras om i grunden.

Riksdagen har vid två tillfällen beslutat att den prövning som görs av arbetsförmågan efter 180 dagars sjukskrivning, ska ändras. Trots detta har inget hänt och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson påstod att han inte tänkte respektera Riksdagens beslut.

Det var minst sagt upprörande  för de människor som även fortsättningsvis kommer att få sin arbetsförmåga prövad mot en i det närmaste fiktiv arbetsmarknad.  De var snabba med att försämra för de sjuka  men när de fick i uppdrag att rätta till några av problemen så visade de sin passivitet.

Det var inte bara provocerande och arrogant att regeringen totalt tänkte strunta i vad riksdagen har beslutat.

Sjukförsäkringen måste förändras i grunden så att den både ger snabb rehabilitering tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Människor ska inte behöva gå från hus och hem därför att man har oturen att bli sjuk.

Idag gick han till reträtt inför hotet om anmälan till konstitutionsutskottet. Då lade han sig platt och gjorde en pudel. Visst är det märkligt att ministrar ska behöva hotas med KU anmälan för att de ska hjälpa de sjuka?

Det visar vilken människosyn den moderatledda regeringen har.

Han ville inte underrätta för de utsatta men tvingades till det.

Jag hoppas att väljarna 2014 ger honom sparken


AB 2 expr


Stoppa den olagliga tunga trafiken

Idag fick jag en genomgång av Sveriges åkeriföretag som har 8000 medlemsföretag. De har till uppgift att stödja sina medlemmar, utbilda i kör och vilotider , ge säkerhetsråd m.m
Tomas Morell för Skaraborgs avdelningen beskrev hur illa det ser ut för den seriösa åkerinäringen.
Situationen är mycket allvarlig. Nu hotas seriösa åkeriföretag genom olaglig yrkesmässig trafik, otillåten cabotage, falskskyltade fordon.
Detta drar också med sig människohandel, brottslighet, diselstöld m.m.
Chaufförer får köra 80 timmar i veckan för 1000 kr i månaden.
Som exempel kan nämnas hur en bil med bulgariska  skyltar kör oavbrutet i Sverige men aldrig lämnat landet. En annan bil kör med vevaxlar till Volvo mellan Örebro och Göteborg  utan tillstånd. Ytterligare en bil  med Svenska skyltar men med ryska förare utan tillstånd.
Diselstölder sker i stort sett dagligen med utstuderade medel. Miljontals liter diesel skäls varje dag. Både sprit och diesel säljs till en billig penning utanför köpcentrum i Göteborg. Det går att köpa körkort via internet till en billig penning för de som vill börja i denna  olagliga "bransch".
Det har gått så långt att seriösa åkare känner sig tvingade att ta in utländsk personal  till billigare penning för att överleva.
Från Transport Tommy Jonsson får vi höra fruktansvärda situationer direkt från verkligheten om en kille som jobbat 600 timmar på två månader, om prostitution, om organiserad brottslighet, mordhot och kriminalitet.
Denna situation är fullkomligt ohållbart. Det måste ske något omedelbart


Det ger optimism och framtidstro

Jag delar uppfattningen om att 29,2% är på tok för dåligt för att vara Svensk Socialdemokrati. Det är oerhört långt kvar innan vi fått tillräckligt många som ger oss förtroendet. Vi behöver förtroendet för att komma tillrätta med massarbetslösheten, miljöproblemen, orättvisan och barnfattigdomen.

Men håll med om att mätningar som visar att vi går upp över 4% på bara en månad ger energi. Jag ser både på facebook och twitter glädjeyttringar och jubel. Det i sin tur ger arbetslust och drar till sig ännu fler nyfikna väljare. När våra sympatisörer börjar prata politik på jobbet, i affären och med grannar ger det ringar på vattnet och den positiva spiralen äter sig uppåt.

Många sätter sitt hopp till Stefan Löfven och hittills har han klarat sig utmärkt. I sitt installationstal på fotografiska för 3 veckor sedan var han tydlig jobben, utbildning och jämställdheten. Sedan dess har hans uttalande varit det samma som står i vår budgetmotion från hösten 2011. Det är bra, den budgetmotionen som adlelses för få känner till borde vi presentera igen, hänvisa till i tal och på arbetsplatsbesök.

Det här kommer att bli bra. Men mycket arbete kvarstår. Det ska bli riktigt riktigt kulDN svd GP AB expr

De borgeliga skyller i från sig om massarbetslösheten

Jobben och utanförskapet hörde vi mycket om 2006 när de borgerliga partierna vann valet. Sedan dess har det blivit högre arbetslöshet och inte ett dugg bättre med "utanförskapet" men nu vill regeringen räkna på annat sätt och skylla på att det är värre utomlands. Utbildning och aktiv arbetsmarknadspolitik byttes ut mot coachning och fas 3. Andelen av befolkningen som är i arbete – den så kallade sysselsättningsgraden – är faktiskt något lägre än tidigare. Långtidsarbetslösheten har bitit sig fast. Var tredje arbetslös är långtidsarbetslös. Antalet personer i det så kallade utanförskapet är nästan lika stort som innan regeringen tillträdde. Vi prioriterar studier, utbildning, omskolning, validering, livslånga lärandet, folkbildning och forskning. Det handlar om att skapa utbildning som främjar rörlighet och flexibilitet, arbetsmarknadsutbildning, vuxenutbildning och kompetensutveckling. Fler ska våga och kunna ta nya steg i arbetslivet, våga släppa taget om det gamla och kliva in i någonting nytt. Det handlar också om spetskompetens och forskning. I Sverige måste vi öka samarbetet mellan näringsliv, stat, universitet och högskolor. Nu behövs det riktiga investeringar för jobben. Inte bara prat

Erkänn Palestina - fördöm muren

Idag vid den utrikespolitiska debatten presenterade Urban Ahlin socialdemokraternas utrikesdeklaration. Läs den på http://socialdemokraterna.se  Jag tycker det var utmärkt att S deklarationen slår fast att Palestina måste erkännas som stat. Muren och bostäderna på ockuperad mark måste upphöra.  Sverige borde vara drivande i arbetet med att få två stater, Palestina och Israel sida vid sida. Dödandet i Homs och resten av Syrien  måste upphöra, regimer går från hus till hus för att döda, det måste på alla sätt motverkas av Världsamfundet. Det är mycket tragiskt att FN inte lyckas enas om en resolution som pressar Syriens regim. Nu måste Kina och Ryssland ändra sig och skriva på FN resulutionen, enligt Urban Ahlin. Bra också att utrikesdeklarationen är tydlig med kvinnors rättigheter, att det våldet, förtrycket, våldtäkter på kvinnor i krig och konflikt måste upphöra. Jämställdhet är inte bara bra för kvinnor. Det är en förutsättning för ett fungerande demokratisk samhälle 

Löven och Ahlin inför utrikesdebatten

img_1861 (MMS)

Löven och Ahlin inför utrikesdebatten


Gillar Anneli Hultén

Vill på detta sätt visa min uppskattning till en så modig, modern och mänsklig politiker som Anneli Hultén.
Hon har på sitt lågmälda, lite återhållsamma sätt visat att hon kan styra en så stor kommun som Göteborg på ett utmärkt sätt.
Hon vågar ta itu med gamla surdegar och står upp för öppenhetoch transparens. Hon är noga med att involvera fler i beslut, demokratisera och öka insynen. Det finns säkert saker som Anneli skulle ha kunnat hantera bättre ( har inget exempel eftersom jag inte jobbar så nära henne)
Men vem kan inte det?
Jag gillar Anneli i alla fall. Henne skickar jag mitt alla hjärtans dag hjärta !!!

Riksrevisorerna sågar medfinansiering av statlig infrastruktur

Riksrevisorerna sågar Medfinansiering av statlig infrastruktur
Idag fick trafikutskottet en gedigen genomgång av Riksrevisonerna om Medfinansiering av statlig infrastruktur. RiR 2011:28
Budskapet var mycket tydligt. Medfinansiering är ineffektiv, det är dyrt och upplevs inte som frivilligt och har gett förtur till den nationella åtgärdsplanen.
Riksrevisorerna fortsatte sedan med att processen inför för förhandlingar om medfinansiering har flera brister. Det finns  inga tydliga riktlinjer om hur prioritering mellan mer pengar och mer samordning ska gå till.
Riksrevisionen bedömer att resurserna intressenter har kunnat förhandla fram objekt som är viktiga för dem.
Ansvarsfördelningen har blivit mer otydlig och det finns risk för godtycke enligt revisionerna. Regionala nyttor är svåra att mäta och värdera. Kärnverksamheten ( dvs vård, skola, omsorg) i kommuner och landsting/regioner trycks undan.
De avlutade sin föredragning med "det finns inga gratisluncher"

Tack MAX men nej tack

 

Idag har alla Riksdagsledamöter fått ett presentkort på 100 kr från Hamburgerkedjan MAX för att de tycker att det är bra med krogmomssäkningen. En smart PR drag eftersom jag nu ger uppmärksamhet till det.

 

Vi tycker att de 5,4 miljarderna per år skulle kunna användas i smartare och effektivare jobbinvesteringar. I miljöförbättringar, bostäder, utbildning och infrastruktur.

Den ekonomiska krisen kräver smarta prioriteringar för att Sverige ska ligga i framkant av utvecklingen också imorgon, om ett par år, om ett decennium. Framtiden börjar i skolan. De barn som lär sig alfabetet och multiplikationstabellen idag, är de som ska bli våra ingenjörer, läkare, kemister, lärare och systemutvecklare längre fram.

När den borgerliga regeringen sänker krogmomsen som kostar mer än 5 miljarder, väljer vi att istället investera nära 5 miljarder i utbildning.

Skattesubventioner och sänkt skatt är dåliga sätt att skapa nya jobb, upphör subventionen rasar företagen på marginalen. Varför det är OK att subventionera i service/tjänstesektorn?

 

Den borgerliga regeringen vill subventionera låglönejobb med devisen att ”alla jobb behövs” men det gäller tydligen inte ingenjörsjobb på SAAB och forskarjobb på Astra Zeneca.

Vad får en sådan näringspolitik för effekter på sikt?

 

Så tack för omtanken MAX men jag har råd att köpa mina egna hamburgare och ger presentkortet till en bostadslös.


Kunskap är makt – makten åt folket!

 

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. När svenska företag inte kan rekrytera den kompetens de behöver kan vi inte stå och se på. Det förutsätter breda investeringar i utbildning.

 

I Sverige bestämde oss för att ta tillvara begåvningsreserven genom att göra det möjligt att även de utan utbildningsbakgrund i hemmet skulle ta steget in till högskolan. Det var en bred uppslutning för att satsa på fler Högskolor i hela landet. Moderaterna var naturligtvis emot. De vill ha kvar skillnaderna, det skulle vara få förunnat att skaffa sig högre utbildning. Nu finns en dold agenda från den borgerliga regeringen. Nu drar de sakta men säkert undan möjligheterna för de små och medelstora högskolorna.

 

Vi behöver ta tillvara allas kunskap i ett litet land för att möta framtiden. Vi vill att hälften av 30-34-åringarna ska ha genomgått en minst 2-årig högre utbildning inom högskola eller yrkeshögskola. Regeringen har allt för låga ambitioner för den högre utbildningen. Andra länder går i precis motsatt riktning och tio OECD-länder har redan i dag en större andel högskoleutbildade i åldern 25–34 år än Sverige.


På svensk arbetsmarknad kommer en växande andel av jobben att kräva en högre utbildning. Därför accepterar vi inte regeringens neddragningar av antalet högskoleplatser utan föreslår fler studieplatser kombinerat med en kvalitetssatsning och utökade praktikmöjligheter.

Vi accepterar inte heller regeringens neddragningar inom vuxenutbildningen och yrkeshögskolan utan vill investera i fler studieplatser inom såväl den kommunala vuxenutbildningen, folkhögskolan som yrkeshögskolan. Vi vill se ett nytt kunskapslyft som ska ge fler möjligheten att läsa in gymnasiet och skaffa sig en yrkesutbildning och på så sätt få en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Stoppa Bjöklunds nedläggning av små och medelstora högskolor.

 

Kunskap är makt- Ge makten åt folket

svt 2


Skidfest på Billingen

 

Den här helgen har varit perfekt för skidåkning. Fin fina spår på Billingen och härligt väder gjorde att barnfamiljer, äldre, yngre, elitåkare, glada motionärer vimlade i solen.

Förutom konstspåret fanns ett fint spå på sjön Hållsdammen. Där fanns även pimplare och korvgrillare på plats.

Jag som tränar inför Vasan om två veckor har kört 3 pass på 3 dagar. Joggigt men nyttigt.

Jag lyssnar på radioprogram som jag missat under veckan menas jag kör. Idag lyssnade jag både på Godmorgon Världen, Mannheimer och Tengby, sport m.m. Men mest på minnesprogram om fantastiska Whitney Houston


IT-säkerhet i Värmland

img_4742 (MMS)

Min bredbandsturné fortsatte idag till Hammarö utanför Karlsad i Värmland. Där fick jag en gedigen genomgång om IT-tester.


Olaglig trafik

 

Idag har vi följt med fackligt aktiva i Transport som visat oss delar av den olagliga trafik som pågår i Sverige och som växer lavinartat. Denna trafik innebär inte bara att seriösa åkare konkurreras ut, det innebär miljöbelastning, trafikfara och tragiska livsöden för chaufförer som tvingas leva under slavliknande förhållanden. Trots att det krävs trafiktillstånd för att köra i Sverige är det väldigt många som kör utan papper.

Det uppfattas som ofarligt att ägna sig åt olagliga transporter i Sverige eftersom det inte får något rättsligt efterspel. Skyddet för den seriösa åkerinäringen är obefintligt.

Transportköpare kräver att åkerier ska sänka ersättningen, i annat fall sätts utländska olagliga bilar in på transporterna.  Dagligen skickas anmälningar om misstänkt olaglig yrkesmässig trafik till berörda polismyndigheter.

Trots upprepade anmälningar kan den olagliga trafiken rulla vidare. Det finns till och med kommuner och statliga verk som inte ställer krav på gällande tillstånd.

Det behövs schyssta villkor för yrkestrafiken och det behövs omedelbara åtgärder för att rädda kvar den seriösa åkerinäringen


Bredbandsturne

Bredbandsturné
Fick en fin och informativ dag med IT Norrbotten. Mina farhågor om att de skulle vara för kallt med -25 kom på skam. Med långkalsånger och mössa gick det alldeles utmärkt att vistas i vintervackra Luleå och Boden.
Leif Pettersson och jag fick en gedigen genomgång om IT Norbottens verksamhet. 

Vi diskuterade året med IT politiken. Ska det gälla alla eller bara många? Vi tittade på möjligheter med bredband till alla och vad ALLA betyder. Den nu varande regeringen pratar mycket om bredband till alla men det gäller tydligen "bara" långsamt bredband.

När det gäller målet om snabbt bredband som ska vara klart 2020 så gäller det inte alla utan 90% av befolkningen. Inte ens det kommer att nås genom att bara lita på marknaden.

 Vi besökte en skola och såg den fantastiska, för 500 elever, som numera kan genomföras med mycket högre kvalité med hjälp av digital teknik.
Sedan besökte vi sjukhuset och testade digitala hjälpmedel som underlättar telemedecin, e-hälsa och IT i vården. Det var imponernande hur mycket säkrare, tryggare och effektivare det blir när fler läkare kan kopplas upp. Hur skönt det är för de äldre att ha kontakten sin sköterska via dator och kamera.

Dagen avslutades på socialdemokraternas verksamhets lokal i Luleå. Jag fick möjlighet att berätta om arbetet med att ta fram den socialdemokratiska IT-politiken

Ständigt stand by

Igår när jag tillsammans med fackligt aktiva i Handels avdelning 2 besökte anställda i affärer i Mariestad fick vi både glada tillrop och insyn i levnadsöden.
Det vi togs emot i klädgallerior, blomsterhandlare, vidiobutiker, prylbodar, livsmedelsaffärer och kiosker. De allra flesta var redan medlemmar i handels och några kunde tänka sig att vara arbetsplatsombud. Det blev frågor om de pågående kollektivavtalsförhandlingarna och löner m.m.
Men det handlade också om det ska finnas möjlighet att gå på toaletten, möjlighet till heltid och frågor om försäkring vid sjuk och arbetslöshet.
Vi fick också sätta oss in i svåra situationer vid långtidssjukskrivningar, problem med att det inte finns barnomsorg efter kontorstid, ofrivillig deltid, timanställningar, svårigheter att kvalificera sig till a-kassan m.m.
På kvällen deltog vi i ett möte med Ylva Johansson som beskrev kvinnors arbetssituation i kommuner, Hotell och Restaurang och handeln. Om lägre löner, om ständiga vikariat, timanställningar och stress. Det var ett mycket bra möte med intressanta frågeställningar och beskrivning av socialdemokraternas förslag på jobb, utbildning, kompetens, kvalitéförstärkning och naturligtvis vikten av samarbete mellan fack och politik

Ylva Johansson i Skövde

img_3676 (MMS)

Ylva Johansson i Skövde


Handels uppsökeri i Mariestad

img_6883 (MMS)

Handels uppsökeri i Mariestad


Dags för riktlinjer för en god bemanning inom äldrevården

I går var det debatt om missförhållanden i vården och privata vinstintressen.

Vår gemensamma välfärd ska säkra att ålderdomen kan mötas med trygghet och värme, oavsett vilken inkomst du har och oavsett var i landet du bor. Det är något vi måste garantera i Sverige.

Men vi möts i dag av en utveckling där vårdgivare, ­endast för att maximera vinsten, ­säger upp personal, drar in material, och försummar sjuka och äldre. Vi ser undernäring, onödiga amputationer, vanskötta sår och äldre som får sova på smutsiga golv. Så kan vi inte ha det.

Avslöjanden inom äldrevården kräver omfattande utvärdering och omprövning av hur samhället styr äldreomsorgen. Det är allvarligt när kommunen inte i tillräcklig omfattning kontrollerar verksamheterna och när kravspecifikationerna är så allmänt hållna att det nästan inte går att underkänna någon verksamhet trots stora brister.

Den borgeliga regeringens tanke om att det är de äldres val – äldre som väljer och äldre som väljer bort – som ska utgöra kvalitetskontrollen är feltänkt. Det är en svår process för en svag, gammal och sjuk människa att välja nytt hemtjänstbolag och det är en ren utopi att tro att den som bor på ett äldreboende ska välja nytt boende. Kvalitetskontrollen måste i största utsträckning ske på annat sätt.

Vi har föreslagit att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för bemanning och att kommunerna utifrån dessa fastställer lokala bemanningsplaner som också uttrycks i kvantitativa och mätbara mått. Det gör det omöjligt för kommuner eller privata företag inom en kommun att minska personaltätheten utan en offentlig genomlysning. För ett år sedan fick den borgeliga regeringen stryk i riksdagen när vi röstade igenom riktlinjer för bemanning av demensvården efter att det visat sig att nästan sex av tio boenden hade för låg bemanning.

Nu behövs riktlinjer för god bemanning i hela äldreomsorgen. Dessutom föreslår vi fortlöpande utbildningserbjudanden för personalen, bättre kvalitets kontroll och verksamhetsnära forskning där geriatrik, omvårdnad och omsorg är viktiga delar.

Det är minst sagt förvånande att de borgerliga politikerna är emot bättre kvalitétskontroll och riktlinjer för en god bemanning inom äldrevården. Ser de hellre till de privata vårdbolagens intresse än till de äldres rätt till en fin och värdig ålderdom?


Sluta skylla i från er om E20- nu krävs samling

En mängd borgeliga ledamöter påstår att de är oroade över socialdemokraternas arbete kring E20. Men kan de övertyga sin egen regering?

Vi har under en lång tid arbetat för att få E20 utbyggd till motorvägsstandard. Den enda del av E20 genom Skaraborg som idag har motorvägsstandard tillkom på socialdemokratiskt initiativ och byggdes under en socialdemokratisk regering. Med den sträckan har vi satt vår norm på hur vi anser att en fortsatt utbyggnad ska se ut.

En del påstår att det var kommunpengar som betalade den men det är fel. Kommunen lånade pengar för att komma i gång med projektet tidigare än planen. Lånet kunde de ta tack vare att regionen avsatte pengar till regionalutveckling och kunde därmed betala räntan på lånet.
Så utöver räntan på lånet har vägsträckan Holmestad - Lun´dsbrunn betalts av staten.

Så långt historia. Nu gäller det att jobba framåt. Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (s) till ett handslag om en enad front för utbyggnad av E20. Då lyste de borgeliga representanterna från kommuner och regionen med sin frånvaro.

E20 är Sveriges farligaste väg. Detta är statistiskt fastlagt. Den senaste tidens dödsolyckor är ett tragiskt bevis på detta. Vi socialdemokrater har lagt förslag i Riksdagen om en särskild kommission som snabbt ska åtgärda de 10 farligaste vägarna i Sverige. Det röstade de borgerliga ledamöterna ner i december 2010.

Den borgerliga regeringen har valt att inte lyfta fram E20 i sina infrastrukturprioriteringar. Regeringen och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (m) har valt att lägga pengarna på andra håll i landet. E20 är en nationell väg och det är regering och riksdag som beslutar om vad som ska byggas. Det är ett statligt ansvar att skjuta till de ekonomiska resurser som krävs.

I ett yttrande över nationell plan för transportsystemet 2010-2021 svarade Västra Götalandsregionen regeringen i oktober 2009:

”Vi vill särskilt peka på behovet att bygga ut ytterligare etapper av E20. Vi delar uppfattningen att delarna Vårgårda-Vara, Götene/Holmestad-Mariestad och förbi Mariestad bör prioriteras. Vi vill dock markera att utbyggnaden bör ske enligt långsiktig målstandard, d.v.s som fyrfälts- eller motorväg.”

Moderata företrädare försöker nu, i ett desperat försvar över att de inte kunnat leva upp till sina högljudda löften under de senaste valrörelserna, skjuta över ansvaret på regionen. Men moderaterna har mindre pengar i sin budget för regionalutveckling i regionen och den borgerliga regeringen kräver medfinansiering. Den ekvationen går inte ihop.

Sluta skylla i från er, gör vad ni kan för att flytta fram positionerna istället för att ägna tiden åt att hitta sprickor.

Nu krävs samling för att åtgärda Sveriges farligaste väg


Nätvandrarna gör ett väldigt viktigt jobb

Igår kväll var vi några ledamöter som fick den fantastiska möjligheten att få se hur nätvandrare på Fryshuset i Stockholm jobbar. Vi mötte engagerade män och kvinnor som ställer upp för ungdomar som finns på nätet.

Eftersom vi alla lever mer och mer på och via Internets förändras även vårt sätt att umgås. Vi träffar likasinnade, jobbar, kollar nyheter, skaffar information, skickar pengar, köper och säljer, lyssnar på musik, ser film, leker, tävlar, lär oss språk, lär oss räkna och som sagt träffar många nya vänner.
Det mesta är positivt. Men i takt med att livet levs via nätet förekommer även det som finns i riktiga livet. Dvs även på nätet finns, mobbing, brottslighet och hat. Presis som det finns omtanke, gemenskap och schysta grejer.
Nätvandrare befinner sig på olika hemsidor där ungdomar finns. Där visar de sig med en tydlig markering att de är just nätvandrare. Det talar med ungdomar och umgås. Då och då stöter de på ungdomar som mår dåligt på olika sätt. Då erbjuder de en egen chatt som bara de berörda kan ta del av.
På den privata chatten kan ungdomar lätta sitt hjärta och beskriva vad som bekymrar dem. Det kan var tjejer som skär sigoch behöver hjälp, det kan vara någon som lider av att föräldrarna dricker för mycket, det kan vara mobbing, eller andra jobbiga grejer som ungdomarna på olika sätt behöver stöd och hjälp.
Vi fick gå in på Habbo.se och träffa de ungdomar som var närvarande där just då. Det var en mycket bra och givande kväll

RSS 2.0