De borgerliga partierna fäller regeringen med hjälp av SD


Idag kl.9.30 röstar M, C, L, Kd och SD i Riksdagen för att avsätta Stefan Löfven och därmed Regeringen. Det är väntat men beklagligt att de samarbetar för avsätta en regering som vänt underskott till överskott, som pressat tillbaka arbetslösheten och som investerat i välfärden mer än någon annan regering gjort.

Visserligen får regeringen fortsätta fram tills dess att en ny regeringskonsultation fått Riksdagens gillande. Det är bra eftersom det skulle bli kaos om vi inte hade någon regering alls.

Nu blir det upp till talmannen att försöka hitta regeringsmodeller som majoriteten av Riksdagens ledamöter kan ställa sig bakom. Det kan ta tid och det kan bli en ganska stökig höst.



Det är en orolig tid på många håll i världen. Krig, förtryck, våldtäkter, misshandel, svält, miljöförstöring leder till befolkningsomflyttningar med många människor på flykt. 

Machomän styr i många delar av världen, handelskrig startas, hatet växer, och extremhögern är på frammarsch. Falska fakta sprids på några sekunder och försvårar demokratiska samtal. Många lever i sina egna sociala bubblor, utan att förstå eller bry sig om sina medmänniskor.

På så sätt är det en svår och förbryllande tid.


Men det finns ljuspunkter och många möjligheter. Men vi har numera har en mycket stark ekonomi som kommer att hålla framöver, även i en lågkonjunktur. Vi rankas som ett av de bästa länderna i världen, men behöver ständigt förbättras. Om Riksdagens demokratiska ledamöter tar sig samman och ser möjligheterna med att hålla ihop. Håller borta de som vill göra skillnad på folk och folk. Håller borta de som försöker splittra oss. Då löser sig Sveriges utmaningar. 



Allt går – om vi håller ihop!

(null)




Stå på rätt sida av historien

(null)



Samtidigt som jag önskar den nya Riksdagen lycka till så vill jag också uppmana mina tidigare kollegor och de nyvalda ledamöterna att stå på rätt sida av historien. Vi har alla, var och en av oss en kort stund på jorden. Det är upp till var och en av oss att besluta vad vi vill göra av den.


 Det finns många som vill trivialisera SDs politik och vill att de ska normaliseras som alla andra partier med hänvisning till att 17% av befolkningen röstat på dem. Utan jämförelser i övrigt vill jag bara påminna om att på 30-talets Tyskland var det var över 30% som röstade på nazisterna. 

SD:s politik går emot mycket av det vi är stolta över i Sverige: öppenhet, kulturell mångfald och en jämställdhet i världsklass. Det är vi flera partier som är överens om och flera partier har också markerat tydligt att de aldrig kan tänka sig samarbeta eller ta stöd av SD för nå regeringsmakten. Nu är tid att stå vid sitt ord, för Sveriges skull.


SD talar om splittringen i samhället. De är svenska mästare i problemformulering, de gör skillnad på Svenskar och Svenskar. De gör allt, för att elda på hatet på nätet, för att splittra oss ännu mer!

Och samtidigt försöker de öka på klyftorna göra folk lättare att sparka, och sänka skatten så det ger 13 gånger mer till de som tjänar mest, än till de som tjänar minst.


På så sätt får de ännu större klyftor att tala om. Så får de ännu värre orättvisor att skylla på minoriteterna. Så får de ännu bättre grogrund för att elda på hatet. De vill försämra den Svenska jämställdheten som ju faktiskt en av de bästa i världen.  Därför ska de inte normaliseras. De ska inte ha en talman och de ska inte ha något inflytande på Svensk politik. Jag hoppas att fler partier tar sitt förnuft tillfånga och inte lutar sig på at SD ska stödja dem. Det kommer nämligen att kosta. Vi kan bryta den skadliga blockpolitiken och arbeta för Sveriges bästa. För mer jämställdhet, trygghet och frihet. Inte mindre. Det går, om vi tillsammans ställer oss på rätt sida av historien.

 

Nu är det läge att stå tillsammans. Att se på det som förenar oss snarare än det som skiljer oss åt. Tillsammans ska vi stå på rätt sida av historien.


Nu kan vi äntligen få en kvinnlig talman igen

Alliansen kan inte räkna

Att fyra män bröstar upp sig i Riksdagen är en ganska vanlig företeelse. Idag fick dock de fyra gruppledarna från M, C, L och KD anstränga sig extra mycket för att inte slå knut på sig själva.


De hävdar att principerna ska gälla dvs största partiet tar ordförande posten. När de hävdar det samtidigt som de säger att just när det gäller talman ska vi gå ifrån just den principen. För just då är det viktigare att näst största partiet i det näst största blocket ska ha den posten bara för att de säger så, då blir det skrattretande. 

Men skrattet fastnar eftersom situationen är så oerhört allvarligt och trist. 

Det är ju alldeles uppenbart att dessa mäktiga herrar vill ha aktivt stöd av SD som de både innan och efter valet hävdat att de inte ska ha. Det är tragiskt.


Nu har vi istället chansen att få en mycket kompetent kvinna på talmansposten. Något som vi inte haft på mycket länge. Jag ser fram emot att Åsa Lindestam med sin långa gedigna erfarenhet får 144 röster i talmansvalet på måndag och att Andeas Norlén får 143 röster eftersom SD lägger ner sina röster.


Jag har mycket stort förtroende för Åsa Lindestam. Hon har bl.a jobbat som rektor, haft uppdrag inom OSSE, varit valobservatör, suttit i den blocköverskridande försvarsberedningen och är en uppskattad gruppledare i försvarsutskottet. 



 


Valet är klart - nu är det bara resten kvar



Det är en minst sagt spännande och intressant tid vi lever i. Nu är både valrörelse och val över, valresultatet är kontrollräknat och fastställt. Pågrund av att vi numera har en så stor del av väljare som röstat på SD, förmodligen pga missnöje, så finns ingen som vunnit valet. Många har tyvärr gått på klyschorna om att det blir sämre och sämre i Sverige.

Men FN-organet UNDP ger en annan bild: Sverige är det sjunde mest utvecklade landet i världen. Vi lever längre och längre, kan skaffa oss utbildning, är ett av de mest jämställda länderna osv. Länder med förhållandevis hög skatt är länder som har mindre klyftor och samhällen som håller i hop. 


Valet den 9 september slog väljarna fast att Socialdemokraterna är helt klart det största partiet med 28,3%. Näst största parti dvs moderaterna är nära 10% mindre med sina 19,8%. Men inget av dessa båda partier är tillräckligt stort för att få igenom förslag i riksdagen på egen hand. 


När det gäller blocken har de rödgröna partierna 144 mandat och de borgerliga partierna 143 mandat. Men blockpolitiken innebär låsningar och kommer att få svårt att leverera sina vallöften. Det är t.o.m fördummande för Sverige. Visserligen har vi lyckats förhandla fram över 10 blocköverskridande överenskommelser inom energin, skolan, pensionerna osv. 


Nu återstår förhandlingar mellan olika partier, släppa prestigen och sträcka ut händerna. Vi är många som i över fyra års tid pläderat för att riva de gamla blocken. Jag hoppas innerligt att vi får någon slags öppning i de låsta lägena inom en snar framtid. 


Nu är det läge att stå tillsammans. Att se på det som förenar oss snarare än det som skiljer oss åt. Tillsammans kan vi stå på rätt sida av historien.

Vi kan bryta den skadliga blockpolitiken och arbeta för Sveriges bästa. 

Det behövs mer jämställdhet, trygghet och frihet, inte mindre. 


Det går, om vi tillsammans ställer oss på rätt sida av historien.


SD:s politik går emot mycket av det vi är stolta över i Sverige: öppenhet, kulturell mångfald och en jämställdhet i världsklass. Det är vi flera partier som är överens om och flera partier har också markerat tydligt att de aldrig kan tänka sig samarbeta eller ta stöd av SD för nå regeringsmakten. Nu är tid att stå vid sitt ord, för Sveriges skull.



15 år sedan Anna Lindh mördades


(null)


Det är svårt att ta in att det gått 15 år sedan det fruktansvärda dådet med mordet på Anna Lindh inträffade. Ibland känns det som att det var nyligen men å andra sidan har det hänt så otroligt mycket på dessa 15 år.


Utrikesminister  Anna Lindhs rycktes bort från oss den 11 september 2003. Då var hon mitt uppe i sin framgångsrika gärning full av energi och livslust. Hon var en av mina stora förebilder och hon hade betydligt mer att ge i politiken både i Sverige och i resten av världen. Det känns så otroligt sorgligt att hon inte fick vara med och sätta sin prägel på samhällsutvecklingen.


Alla har kanske egna minnen och uppfattningar om Anna Lindh. Jag lärde känna henne redan i SSU och jag minns en kraftfull målmedveten medmänniska som stod upp för alla människors lika värde, solidaritet och jämställdhet. Hon hade en självklar plats i ledningen för socialdemokraterna och hade ett mycket stort kontaktnät över hela världen. 


Skövdes lokala Anna Lindh kommitté har genom året försökt hålla Annas ljusa minne vid liv genom stipendier, manifestation mot våldet och minnesstunder mm.



Låt oss fortsätta förändra


Det finns så otroligt mycket kvar i förändringsarbetet för ett starkare, mer solidariskt, tryggt samhälle.

Vi har bara börjat genom att vrida utvecklingen åt rätt håll. Dvs vänt ett enormt budgetunderskott till överskott, pressat tillbaka arbetslösheten genom investeringar och satsat på välfärden dels genom höjda barnbidrag, sänkt pensionärsskatt och höjda anslag till kommunerna.

Vi vill fortsätta samhällsbygget, fortsätta för ett mer jämställt samhälle fritt från våld och förtyck, fortsätta satsa på barnfamiljer och våra äldre som byggd upp det här landet.

Det är inriktningen som du väljer mellan dvs fortsätta satsningen på välfärden eller stora skattesänkningar mest till de som redan har det bra. Det är där valet står.

Svårare än så är det inte. 


Sedan går det förstås att grotta ner sig i varje politikområde för den som vill fördjupa sig. Som tex utbildningspolitiken där vi nu satsar mer på fler lärare och andra vuxna, eller en feministisk utrikespolitik som gjort skillnad i världen. 

En det tror att vi socialdemokrater är nöjda med samhället som det är idag. Inget kan vara mer fel. Men vi är nöjda med att vi lyckats vrida samhällsutvecklingen i någorlunda rätt riktning på dessa fyra år. En del trot att det hänger på en enda person dvs partiledaren när det i själva verket är en hel folkrörelse för att få förändring. Nu har vi visserligen mycket bra företrädare i både tryggheten själv Stefan Löfven och skickliga Magdalena Andersson. Men det hänger också på hur folk engagerar sig i sin del av samhället. Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Jag hoppas du är med på samhällsbygget framöver. Häng på, det kommer att bli både spännande och kul.

Så gå nu och rösta, gör din plikt. 

På så sätt blir sverige starkare tillsammans (null)




Det ska va gött å leva!

(null)

Pappa och hans kompisar är värda en bra pension!

I dagarna har vi hjälpt pappa, Ingemar 87 år, att flytta från Hällekis där både han och jag har vuxit upp. Pappa klara sig själv och ska fortsätta bo i en vanlig lägenhet men nu i Götene.


Pappa och hans vänner har varit med och byggt upp vårt fina samhälle och givetvis ska de ha en rimlig pension.

Alla som har jobbat ett helt liv har rätt till en bra pension, inte bara höginkomsttagare som kan spara privat eller har en bra tjänstepension. Nu riskerar många pensionärer att bara få runt hälften av slutlönen i pension i framtiden. 

Socialdemokraterna har tidigare slagit fast att den orättvisa pensionärsskatten ska avskaffas helt till 2020, att garantipensionen och bostads­tillägget ska höjas och att den som har slitit ett helt liv med låg lön ska få höjd pension med upp till 600 kronor i månaden genom ett nytt tillägg till pensionssystemet.


Den socialdemokratiskt ledda regeringen har sänkt skatten för 1,7 miljoner pensionärer och tagit bort pensionärs­skatten helt för alla med inkomster upp till 17 000 per månad. 

Det allmänna tandvårdsbidraget har dubblats för alla över 65 år, bostadstillägget har höjts och besök i öppenvården är nu avgiftsfritt för alla över 85 år. Men mer behöver göras och därför vill vi stärka den allmänna pensionen.


Med våra förslag till pensionsöverenskommelsen kan en genomsnittspensionär få över 1 000 kronor mer i pension per månad i dagens penningvärde.

Förstärkningen ger både höjda pensioner på sikt och ett mer robust pensionssystem direkt eftersom risken minskar för att den så kallade bromsen behöver slå till och sänka pensionerna om samhälls­ekonomin blir sämre.

Det här ökar tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer. Sverige står inför en folkomröstning om välfärden. 

Vi vill bygga ett starkt samhälle som kan ge vanligt folk en rimlig pension och en bra välfärd.



Skövde behöver S-ledd regering

 
 

Sedan förra valet har vi fått se en ny inställning till kommuners och landsting behov från regeringens håll. Det är mycket bra för välfärden. De extra resurserna har kommit i två former.

Riktade statsbidrag till fler anställda i vården, förlossningsvård, äldreomsorg, högre lärarlöner och mindre skolklasser

Dessutom generella bidrag genom de tio välfärdsmiljarderna. De innebar just i år att Skövde kommun fick 40 miljoner och Västra Götaland ytterligare över 378 miljoner.

Det här är såklart viktigt för våra invånare. Och under nästa mandatperiod blir det än viktigare med en regering som prioriterar kommuner och landsting. Det kommer nämligen födas fler barn och vi kommer leva allt längre i Sverige. Det är i grunden en mycket positiv utveckling men det innebär också vi behöver bygga fler förskolor och äldreboenden. Anställa lärare, undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare. Det är en rolig uppgift, som vi ska ta oss an med kraft och energi. Men det kommer behövas resurser.

Socialdemokraterna har lovat ytterligare minst 20 välfärdsmiljarder fram till 2022. Det skulle för Skövde kunna innebära ytterligare 76 miljoner kronor och för Region Västra Götaland mer än 900 miljoner kronor. Men siffrorna är inte det viktiga. Det viktiga är vad vi planerar att göra för att förbättra kvalitén i sjukvården, i omvårdanden, i skolan, på förskolan och på fritidshemmen.

Det är också viktigt att inse vad som står på spel. Och vad som händer om det inte blir några resurser. Vi politiker ute i landet vet nämligen vilka konsekvenser det får när en regering väljer att prioritera skattesänkningar före investeringar i välfärden.

Under åren med en borgerlig regering 2006 till 2014 sänktes de statliga skatterna med 140 miljarder samtidigt som 261 av 290 kommuner tvingades höja kommunalskatten. När regeringen inte tar ansvar för finansieringen av skola, vård och omsorg är det kommunerna som får bära bördan. Antingen genom kommunala skattehöjningar eller genom nedskärningar.

Det är viktigt för välfärden med ett socialdemokratiskt styre i Skövde och en regering som förstår behoven i vård, skola och omsorg och väljer att prioritera det framför orättvisa skattesänkningar för de som tjänar mest. 

 


Skövdes föräldrar får mer tid med barnen

(null)


 

Inför valet den 9 september har vi socialdemokrater presenterat det största trygghetsprogrammet i modern tid. Vi vill ge mer resurser till sjukvård och skola, höja pensionerna och föra en kompromisslös kamp mot brotten och brottens orsaker. Mot detta står Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag på sänkta löner, försämrad anställningstrygghet och stora skattesänkningar för de allra rikaste.

 

Vi socialdemokrater har alltid prioriterat bygget av det starka samhället framför skattesänkningar för de som har mest. När tiderna förändras behöver välfärden hänga med. Därför har vi socialdemokrater genom åren infört längre semester, pappamånader, maxtaxa i förskolan och höjda barnbidrag. Nu tar vi nästa steg genom att ytterligare underlätta för föräldrar som jobbar.

 

Vi kommer under nästa mandatperiod införa en extra veckas ledighet för föräldrar – en familjevecka. Föräldrar med barn mellan 4 och 16 år ska få ytterligare fem lediga dagar var varje år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i förskolan eller skolan på grund av lov eller planeringsdagar. I Skövde  innebär detta att 4250  barnfamiljer kan få mer tid varandra. Så underlättar vi vardagen för föräldrar som jobbar och ser till att fler kan arbeta heltid.

 

För yrkesgrupper som till exempel undersköterskor eller poliser, som inte har möjlighet att jobba hemifrån eller ta med barnet till jobbet, kan det upplevas som en stress att inte kunna vara tillsammans med barnen på lovet eller att lämna tonåringen ensam hemma på planeringsdagen. Många, inte minst kvinnor, känner sig tvungna att gå ned i arbetstid. Så kan vi inte ha det. I vårt starka samhälle ska man både kunna vara förälder och arbeta heltid.

 

Valet den nionde september är en folkomröstning om välfärden. Moderaterna och Sverigedemokraternas politik skulle innebära en nedmontering av den svenska modellen. Mot det står våra investeringar i ökad trygghet och välfärd, och satsningar på en extra veckas ledighet för föräldrar. En röst på socialdemokraterna är en röst för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

 


Från banker till barnen

(null)


I ett starkt samhälle ska alla självklart bidra efter förmåga. Det är så vi tryggar resurserna till skola, sjukvård och äldreomsorg så att det finns där när du behöver det. Oavsett hur mycket du har på kontot. Men på senare år kan vi se att de som tjänar mest betalar mindre och mindre skatt. Den trenden vill vi socialdemokrater bryta. De allra rikaste i samhället kan bidra lite mer. Därför vill vi genomföra två skatteförändringar – en skatt på banker och en justering av skatterna på kapitalinkomster – som tillsammans ökar skatteintäkterna med ungefär fem miljarder kronor om året. Pengarna ska gå till barn, pensionärer, mer tid för barnen genom familjeveckan och till sjukvården – inte till banker och miljardärer. 


Den som har en inkomst på över 10 miljoner kronor i genomsnitt betalar en mycket lägre skatt än många löntagare med vanliga inkomster. Orsaken är att den absolut största delen av inkomster över 10 miljoner kronor kommer från inkomster av kapital. Mellan 1995 och 2015 tredubblades inkomsterna för den rikaste procenten i Sverige, nästan bara på grund av ökade kapitalinkomster. Samtidigt har skatterna på just kapitalinkomster sänkts. Det är orättvist att vissa höginkomsttagare betalar väldigt låg skatt på sin inkomst samtidigt som de flesta vanliga människor bidrar med en mycket större andel av sin inkomst till välfärdens finansiering. Om den här utvecklingen fortsätter är risken stor att människor tappar förtroendet för skattesystemet. 


Bankerna gör stora vinster varje år, inte minst på privatpersoners bolån, samtidigt som de kan skapa oöverskådliga kostnader för samhället vid en finanskris. De har också varit de stora vinnarna på de bolagsskattesänkningar som genomförts under en ganska lång tid. 2017 var bankernas vinster ca 118 miljarder kronor. Bankerna kan bidra mer än i dag för att rusta samhället. Vi vill därför gå vidare med arbetet att ta fram en bankskatt.  


De ökade skatteinkomsterna vill vi använda till att förbättra välfärden och öka tryggheten. På så sätt minskar vi klyftorna och skapar jämlika livschanser, för alla, oavsett inkomst. Socialdemokraterna går till val på att skapa ett starkare samhälle med en bättre välfärd, snabbare integration och en kompromisslös kamp mot brottsligheten. Därför har vi inlett lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid med reformer för ett tryggare Sverige. Det går före stora skattesänkningar för de rikaste.



RSS 2.0