Äntligen

mål

Jag fixade Lidingöloppet på 63 minuter, stolt men inte helt nöjd jag ville klara det på 60minuter
Men jag är glad ändå

Lidingö her we come.

 image279
Lidingö her we come. Lägg märke till min Mona tröja. Snart start å vi står förstås i toakön...

Motion, motion och motion


Det är skillnad på motion och motion. Just nu motioner jag mycket.

Dels pågår allmänna motionstiden i Riksdagen. Jag motionerar om ett IT-samhälle för alla, bättre kommunikationer (borgarna lovade ju hela förra mandatperioden att satsa på vägar och järnvägar och det var bara bluff, det bidde inte ens en tumme på den fronten).

Jag motionerar om barnens uppväxtvillkor, om ett rättvisare EU, om Räddningsskolan i Skövde och så vidare. Men jag motionerar också rent fysiskt. Innan jag åker till Riksdagen idag ska jag till Lidingö för att springa TjejLidingöloppet. Det kommer att bli jobbigt, jobbigt särskilt i den så kallade Abborrebacken, men härligt, härligt efteråt. Men sedan är det dags för att skriva motioner igen

DN

svd


För mycket borgare i Riksdagen, för mycket borgare i EU-parlamentet


Nu när de västsvenska socialdemokraterna träffas i Skara diskuterar vi framtiden för Sverige och EU. För det är klart att vi inte kan ha en borgerlig regering som genomför större och större klyftor i samhället hur länge som helst. Vi måste byta till en mer rättvis, modern och ansvarstagande regering 2010. Men innan dess har vi chansen att få fler sossar i Europa. Det är alldeles för många borgerliga partier från olika Europeiska länder som vill öka klyftorna mellan folket och spela ut länderna mellan varann. Därför måste vi redan nu dels prata om vad som är dåligt med EU och vad det är vi vill förändra där. Men vi måste också ta fram de landsövergripande problemen så som klimatet, miljöförstöringen, långa transporter, terrorism, sexslaveri, drogträsk, främlingsfientlighet så att vi kan göra något åt det.

Så vi diskuterar i Skara för närvarande hur vi gemensamt ska jobba för att få fler sossar i EU  2009 och att byta regeringen i Sverige 2010


Just nu samlas socialdemokrater från hela VästSverige i Skara


Vi är över hundra socialdemokrater som denna helg har gemensamma överläggningar för att diskutera det vi har gemensamt

Det är jätte kul att träffa vänner från Halland, Göteborg, Bohuslän, Älvsborg och oss Skaraborgare.

Vi började naturligtvis med en aktion för demokratin i Burma och samlade in pengar till solidaritetsfonden.

Sedan kunde Urban Ahlin hälsa alla välkomna och Phia Andersson beskrev bakgrunden till träffen, Västra Götalandsregionen och tanken med dessa dagar.

Snart ska vi iút och gå i blåsten men vad gör man inte för att äta en gemensam middag


En budget för de friska, rika och välmående männen men jämställdhetsminister Nyamko Sabuni ser inga fel

De flesta bedömare menar att regeringens höstbudget tydligare än någonsin visar hur den borgerliga regeringens politik gynnar de starka och välmående, samtidigt som man slår hårt mot dem som redan har det svårt i samhället.

  

De som har jobb och är friska kan räkna med en sänkt inkomstskatt - vilket regeringen finansierar genom besparingar och lägre ersättningar för de sjuka och arbetslösa.


Kvinnorna drabbas dessutom dubbelt hårt av höstbudgeten. Kvinnor får dels inte ut en lika stor del av den sänkta inkomstskatten som män pga. kvinnors generellt lägre löner, och kvinnor är dels överrepresenterade i gruppen sjukskrivna och arbetslösa som får sänkta ersättningar.


De ofrivilligt deltidsarbetande kvinnorna drabbas särskilt hårt av höstbudgeten genom bland annat en sänkning av ersättningsdagarna till endast 75 dagar. Idag är många kvinnor tvingade till ofrivilligt deltidsarbete och många stämplar sedan upp till heltid för att få ekonomin att gå runt.

Snart ska de tvingas dra upp sina barn från en trygg tillvaro i förskolan och skolan för att flytta land och rike runt dit heltidsjobben finns redan efter 75 dagar.

När jag ställde frågan till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni ville hon inte se några fel i budgeten. Allt kommer att bli jätte bra säger hon.

Men de ofrivilligt deltidsarbetande kvinnorna är varken lata eller fifflare som regeringen tror.

Även de sämst ställda pensionärerna blir inte hjälpta av regeringens politik, trots allt prat i valrörelsen så finns ingen ljusning för dem. De ska dessutom betala mer i skatt än de som jobbar. Men inte heller det såg jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som något problem


Regeringens politik kommer inte leda till att de ofrivilligt deltidsarbetande kvinnorna går ut i heltidsarbete - tvärtom kommer de att tvingas till ett allt fattigare och kämpigare liv


Absurda konsekvenser för nybyggare

Regeringens förslag om "ränta" på beviljade uppskov av reavinstskatt är orimligt. Förslaget innebär oanade kostnader på tusentals kronor för en majoritet av de ca 12 000 hushåll som bygger eller nyligen har byggt ett eget hus i storstadsregioner.

En majoritet av alla som bygger ett nytt hus finansierar detta genom att använda möjligheten att begära uppskov med reavinstskatten. För dessa hushåll väntar nu en oväntad kostnadsökning. Införandet av en ny skatt - 0,5 procents "ränta" på uppskovsbeloppet - kan innebära chockhöjda kostnader på 10 000-tals kronor. För de flesta nybyggare av småhus innebär den nya skatten tusentals kronor i ökad kostnad.

-Regeringen hävdar att den så kallade räntan uppvägs av att fastighetsskatten får ett tak på 6 000 kronor. För de som bygger nytt stämmer inte detta eftersom de nu liksom tidigare är befriade från fastighetsskatt under fem år. Under dessa fem år blir räntan på uppskovsbeloppet en extrakostnad som inte kunde förutses när husbygget inleddes

Enligt SCB har det under 2005 och 2006 byggts drygt 9 000 småhus i områdena i och kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Under 2007 har hittills rapporterats in ca 2 000 småhus, men statistiken har viss eftersläpning och det totala antalet småhus som byggs väntas öka under 2007 jämfört med föregående år.

Risken är att införandet av en ränta på uppskov motverkar nybyggnation av småhus, framför allt i storstäder. Det blir helt enkelt svårare att finansiera ett sådant projekt när månadskostnaden ofta ökar med mer än 1 000 kronor. Med minskad nyproduktion motverkas också rörligheten på bostadsmarknaden.

Villaägarna har kontaktats av hundratals oroliga småhusägare som berättat om hur en ränta på uppskovsbeloppet påverkar deras ekonomi negativt, trots reformerad fastighetsskatt.


RÖTT PÅ FREDAG - Stöd burmas folk

Självfallet anammar jag uppmaningen som nu sprids som en löpeld via bloggar och på facebook om att visa solidaritet med oppositionen i Burma genom att bära något rött på fredag. ¨

Säkert har du en t-shirt, tröja, skjorta, blus, schal, slips eller mössa som är RÖD.

Ta på den på fredag. Protestera mot våldet och förtrycket, ställ upp för dem som ha det svårt.

Det sägs att Than Shwe, ledare för den militärjunta som styr Burma med järnhand är driven av en önskan att gå till historien som en mäktig buddhistisk kung.


När militärdiktaturen börjat sätta hårt mot de människor som demonstrerat för de mänskliga rättigheterna kan det komma att bli mycket våldsamt
Dagens Nyheter: Flera människor sköts till döds

Minst tre demonstranter har redan dödats under dagens protester i Burma.

Liselotte Agerlid befinner sig i centrala Rangoon.  "Folk börjar springa, folkmassan skingras", berättar hon för DN.se.

DN: Demokratikämpen Aung San Suu Kyi

Fredspristagaren Aung San Suu Kyi har kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter i Burma sedan 80-talet. Hon har suttit i husarrest sedan 1990, då oppositionen vann valet i Burma.

Låt inte våldet kan segra!

Det  är dags att viss solidaritet, även om den bara är symbolisk...så är den ett stöd!

BÄR RÖTT PÅ FREDAG! Som en enkel symbol för solidaritet med Burmas folk!


45% tack vare Mona

Sossarna når toppnoteringar, efter toppnoteringar. En del tror att det är Reinfeldts förtjänst , en del tror att det är borgarnas orättvisa politik förtjänst.

Jag tror att det är tack vare Mona Sahlin som partiledare. Hon är ödmjuk, lyssnande och demokratisk. Hon är feminist och vågar stå upp för sina åsikter.

 Jag förvånas över att det är så många som påstår att hon är tyst och osynlig.

Det är lite poppis och känns lite kittlande radikalt att kritisera partiledaren.

Men jag har sett det mottsatta

Jag har sett hur hon uttalat sig de senaste veckorna om försvars och säkerhets politiken, om otryggheten, om det ojämställda samhället, hon har beskrivit vårt arbete om rådslagen och hur vi ska lyssna på medlemmar och medborgare. Om turnén för rättvisan, hon har utmanat moderaternas partiordförande Fredrik Reinfeldt på debatt, Mona Sahlin har kommenterat förslagen om skärpta sjukskrivningsregler och hon har beskrivit hur de deltidarbetande kvinnorna får lida när borgarna sparar 4 miljarder på dem.


Dessutom är det inte bara Mona Sahlin som ska bedriva oppositions politik
Ett hundratal socialdemokratiska företrädare uttalat sig i olika frågor och föreslagit åtgärder mot orättvisorna i samhället. Att sedan media inte alltid beskriver om vad socialdemokraterna säger, utan väljer miljöpartiet, naturskyddsföreningen, fackförbunden osv är väl knappast Mona Sahlins fel. Men det går säkert att dra kort siktiga egoistiska poänger att kritisera henne.

Och hur kul är det på en skala ???


45%

väntar vi på Mona


Märkligt att de inte har bättre mål än 4% arbetslöshet i brinnande högkonjunktur


Visst är det märkligt att den borgerliga regeringen påstår att det bästa de lyckats med är att sänka arbetslösheten från 5% till 4%. Jag är också glad över att arbetslösheten sjunkit men jag vet att det inte är regeringens förtjänst och jag vet att för oss socialdemokrater är 4% öppen arbetslöshet bara är ett delmål, full sysselsättning är målet.

Arbetsmarknaden förändras i en allt snabbare takt. Jobb försvinner, gammal teknik byts ut mot ny. En stark a-kassa, en aktiv arbetsmarknadspolitik med möjligheter till utbildning och utveckling, rätten till flera chanser i livet, skapar trygghet i förändringen.

De borgerligas nedmontering av arbetsmarknadspolitiken och försämringarna av a-kassan har ett huvudsyfte: att försvaga den svenska modellen med kollektivavtal. Det innebär att löntagarna får svårare att ställa rättmätiga krav på löner och arbetsvillkor. Resultatet blir att en låglönemarknad skapas.

OECD:s ekonomer konstaterar att det skapas fler högproduktiva jobb och en bättre matchning på arbetsmarknaden om man har en generös arbetslöshetsförsäkring. På samma sätt leder en sämre arbetslöshetsförsäkring till sämre matchning och färre högproduktiva jobb.

Den borgerliga politiken är inte bara orättvis den är också fruktansvärt omodern.


Läpparnas bekännelse Reinfeldt

Regeringen påstår att de gör stora insatser för klimatet. Nu ska han ut och frälsa världen om den miljöpolitik han själv bekämpat i opposition. I budgeten finns inga nya pengar, bara nya namn på gamla satsningar. De har till exempel döpt om energirådgivningen till klimatrådgivning och gett klimatinvesteringsprogrammet - som så framgångsrikt har fått kommuner, företag och organisationer att samverka om energieffektiviseringar - det nya namnet Hållbara städer. Varför bara satsa på hållbar stadsmiljö när man kan satsa på ett hållbart land?


Energi- och klimatfrågorna är några av våra avgörande globala utmaningar.  Sverige måste fortsätta vara ett föregångsland på det området. Men risken är att den borgerliga regeringen halkar efter, i brist på nationella åtgärder. Att vara ett föregångsland innebär att man gör saker på hemmaplan så att man sen kan föregå med gott exempel i internationella sammanhang. Reinfeldt har ju vänt under galgen och det är bättre sent än aldrig men det finns en mycket stor risk att detta bara är läpparnas bekännelse.


Vi är inte emot höjda skatter på det som skadar vår miljö. När vi socialdemokrater höjde energiskatterna såg vi till att det gick rakt ned i fickorna på vanligt folk som bytte ut sin oljepanna eller sin direktverkande el mot bättre alternativ. Denna återbäring från kraftföretag till elkonsumenter gjorde dessutom verklig skillnad för klimatet.Reinfeldt ska gå före säger han nu


s klimatprogram


Rekordmånga hamnar hos kronofogden

Antalet ansökningar om betalningsförelägganden ökar. Fortsätter trenden kommer antalet ärenden i år att bli det högsta hittills. Många unga fastnar i svåra ekonomiska situationer. Mest handlar det om mobil och Interneträkningar. Regeringen gör ingenting för att hjälpa ungdomar, tvärt om.

Unga människor har fått en sämre a-kassa än andra, sämre möjligheter att få en egen bostad och sämre utbildningsmöjligheter. Tryggheten för arbetslösa har försämrats, och möjligheten till fler chanser - oavsett om det handlar om komvux, arbetsmarknadsutbildning eller utbildningsvikariat - rustas ned eller avskaffas.


Förslagen har genomförts i en snabb takt: den socialdemokratiska regeringens reform för ökad trygghet för visstidsanställda upphävdes, vuxenutbildningen försämras kraftigt och utbyggnaden av högskolorna har stoppats. Dessutom slopades räntebidragen och investeringsstöden, vilket får till effekt att hyrorna kommer att öka och hyresrätterna blir färre. Det i sin tur drabbar också ungdomarna främst.


I våras klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om sänkta socialavgifter för ungdomar som fyllt 18 men inte 25 år. Men det hjälper inte de ungdomar som befinner sig långt från arbetsmarknaden och behöver hjälp för att ta sig in. Det är bättre att rikta stödet för just dessa ungdomar till arbetsgivare som kan anställa.

Fördelningen blir fel, som så mycket annat med den borgerliga regingenrekord många hos kronofogden


Jippi jag klarade det 8km på 45min, glad men trött.

mål


 
Jippi jag klarade det 8km på 45min, glad men trött. Nästa vecka gäller det Lidingö

uppvärmning inför Hagenloppet. Snart går starten

image274 
uppvärmning inför Hagenloppet. Snart går starten

De lovade, lovade och lovade pengar till vägarna

Var det någon som kunde undgå höra moderaterna förra mandatperioden när de lovade 8 miljarder till vägarna? De åkte land och rike runt och lovade att bygga vägar.

Antagligen var det en och annan väljare som trodde på det. Men som på så många andra områden var det bara tomt prat för att få komma till makten.

Det till och med lovade att utöver att staten skulle höja anslagen med miljardbelopp så skulle det bli privata lösningar. Är det en tillnyktring vi ser  nu, att allt inte går att lösa med OPS (offentligt och privat samarbete) eller vad är det?

Enligt budgetpropositionen blir det ingen lånefinansiering av Norra Länken vilket Vägverket förslagit för att få en så effektiv och rationell utbyggnad som möjligt, säger Ingemar Skogö direktör för Vägverket. När detta stora objekt ska finansieras via anslag innebär det att andra angelägna, och i planen högt prioriterade, objekt får stå tillbaka samtidigt som det medför risk för att det inte kan drivas produktionsmässigt effektivt. Några objekt som vi planerat starta under året kan vi därför tvingas senarelägga. Med de ramar som anges i propositionen för 2009-2010 för byggande av nationella vägar är situationen än mer prekär. Det saknas åtskilliga hundra miljoner för att fullfölja pågående objekt och några nya objekt kan under dessa förutsättningar följaktligen inte startas.


Satsningen på nya vägar ökar med 385 miljoner jämfört med förra året.  Det täcker i princip bara kostnadsökningen för samma period. I förhållande till vad som utlovats i infrastrukturplanen faller investeringar för 1,7 miljarder kronor bort.


När det gäller Västsverige ser det dystert ut

Det blir förseningar för planerade byggen på såväl riksväg 40 som för E20. Planen för E45 norr om Älvängen riskerar också att försenas, och några satsningar för att lösa trafiksituationen i Göteborg finns inte med i budgetpropositionen.

Förseningarna gör det svårare att lägga in nya objekt i planen. En ny älvförbindelse under Göta älv ser väldigt avlägsen ut.

Av de 1,5 miljard som satsas på regional tillväxt, kommer mindre än 100 miljoner att användas i Västsverige. Det är långt mindre än vad vår andel av befolkningen motiverar - och ännu mindre om man ser till vår tillväxtkraft. Resurserna för regional utveckling är allt för inriktat på stöd i stället för på tillväxt.Borgs väg

Lastbilarnas koldioxidutsläpp


Nästan nio av tio lyxvillor ligger kring huvudstaden


Ägarna tjänar alla minst 45.000 kronor per år när fastighetsskatten slopas.

TT har låtit Skatteverket plocka fram var landets dyraste villor ligger. Drygt 85 procent eller 2 300 av 2 700 villor med ett taxeringsvärde på över fem miljoner kronor ligger i Stockholms län. Sedan kommer ingenting, sedan kommer ingenting och sedan kommer Skåne där 200 av landets femmiljonersvillor ligger.

När vi socialdemokrater beskrev att fastighetsskatten trots dess skevheter ändå fördelade från de som har till de som inte har, var det många som inte ville tro oss.

Jag vet att det fanns brister i tidigare regler som jag var beredd på att ändra. Men det fanns ändå en begränsningsregel så att man aldrig betalade mer än 4% av sin inkomst. Och det var ändå så att de som hade stora hus i attraktiva områden fick betala mer. Det var rättvisare än det vi ser idag. Nu när vi ser vilka vinnarna är undrar jag om de inte vill vara beredda till att betala den gemensamma välfärden.

 En välfärd där alla får vara med. Att minska klyftorna, inte öka dem bidrar också till ett lugnare samhälle med mindre brott.

Så även de mest egoistiska borde se vitsen med att ta med alla in i framtiden

orättvist

bostadsrätter


Folk är inte så egoistiska som Borg och Reinfeldt

Borg och Reinfeldt har räknat med att de som får det bättre ska vara egoistiska och nöjda. Men Svenska folket vill inte ha ökade klyftor, de har empati och känner för de mest utsatta.

Det är därför som så många protesterar mot att ta från de fattiga och ge till de rika.

Dessutom blir många irriterade på orättvisorna. En föräldraledig mamma kontaktade mig i morse förtvivlad över att familjen ska får sämre ekonomi.

Varför ska jag inte få vara med mina barn, sa hon. Hon fortsatte - jag har inte känt mig i utanförskap, som Borg påstår, bara för att jag tar ut så lång tid som möjligt på föräldraledigheten. Men nu har jag inte råd, nu måste jag börja jobba heltid. Varför ska jag vara med och betala de rikas skattesänkning?

I går kväll pratade jag med en pensionär, han var lika arg han. Vi pensionärer ska vara med och betala och vi har jobbat hela livet, varför ska inte vi få vara med om de goda tiderna.

Många är besvikna, även vinnarna. Folk i allmänhet är inte så egoistiska som moderaterna.vinnare men ångrar sig

å sen då?


Alliansen klämmer åt lågavlönade och deltidsarbetande kvinnor

Alliansen klämmer åt lågavlönade och deltidsarbetande kvinnor

Tre fackförbund vars medlemmar till största delen består av kvinnor riktar skarp kritik mot regeringens budgetproposition. Det är Kommunals ordförande Ylva Thörn, Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia och Handels ordförande Lars-Anders Häggström.


Ylva Thörn: -Det står fullständigt klart att det här är ren klasspolitik

Regeringens förslag om skärpta regler för deltidsarbetslösa innebär att du som deltidsarbetslös kan få ersättning i högst 75 ersättningsdagar. Dessutom läggs ytterligare två karendagar till de fem som redan finns. Detta drabbar många kommunalares vardag. Enligt statistik från Kommunals a-kassa fick 73 500 medlemmar arbetslöshetsersättning för deltid under 2006. Kommunals ordförande Ylva Thörn är mycket kritisk till hur budgetpropositionen påverkar de som redan idag har en svår situation.

Tuffare sjukförsäkring
Även i sjukförsäkringen dras tumskruvarna åt och reglerna blir tuffare. Det betyder bland annat att efter ett års sjukskrivning sänks sjukpenningen från 80 till 75 procent av inkomsten. Om du har en avtalsförsäkring som ger pengar så räknas den av så att du aldrig kan få mer än 75 procent.
- Om man tittar på helheten i budgetpropositionen står det fullständigt klart att det här är ren klasspolitik. Man försämrar för de som har det sämst för att fördela pengar och resurser till de som har det bäst ställt. Det går igen i hela budgeten, till exempel i hur den påverkar kvinnor och män eller om man ser till landsbygden i förhållande till städerna, säger Ylva Thörn.

Ella Niia: Löntagarna förnedras

I budgetpropositionen föreslår regeringen en ytterligare kraftig höjning av a-kasseavgiften för Hotell- och restaurangfacket. De föreslår också inskränkningar av a-kassan för deltidsarbetslösa och att man inte via avtalsförsäkringar ska få täcka upp inkomstbortfallet vid långtidssjukskrivning.

Ella Niia, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket kommenterar regeringens budget:
- Regeringen har med sin budget överträffat sig själv i attacker på våra medlemmar. De säger nu öppet att syftet med sänkningen av a-kassan för våra medlemmar är att pressa ner lönerna. Man undrar till vilken nivå när våra medlemmar redan tillhör de lägst avlönade. För ett vanligt restaurangbiträde ligger minimilönen på 15 856 kronor i månaden. Vad tycker regeringen är en lämplig nivå? Hur många jobb ska man behöva ha för att försörja sig?
- Regeringen väljer också att ge sig på de deltidsarbetslösa. Våra medlemmar, som ofta är kvinnor med invandrarbakgrund, jobbar i snitt 55 % av en heltid. Många av dem vill jobba mer men måste ibland ta till a-kassa eftersom man förvägras heltid. Att de redan efter 75 dagar ska mista sin a-kassa samtidigt som regeringen skryter över en bra ekonomi och har råd med skattesänkningar är inget annat än cyniskt.Lars-Anders Häggström: Budgetförslaget en fälla för kvinnor och unga

De stora förlorarna i regeringes höstbudget blir kvinnor, ungdomar och deltidsarbetslösa - konsekvensen blir att de får kraftigt sänkta inkomster. I budgeten, som presenterades på torsdagen, införs en begränsning av möjligheten att få deltidsersättning från a-kassan till 75 dagar.

Problemet är att det inte finns heltidsanställningar eftersom arbetsgivarna medvetet byggt sin organisation efter deltider. Krutet borde i stället ha lagts på en lag som tvingar fram mer heltidstjänster. Med en lag om rätt till heltid hade situationen varit helt annorlunda, säger Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström

En fälla
Han är mycket kritisk till budgetförslaget som han menar antyder att deltidsarbetslösa inte skulle vara intresserade av att arbeta full tid. Häggström betecknar förslaget som ett dråpslag mot Handels 11 000 deltidsarbetslösa medlemmar (augusti 2007).


Läs mer på
http://www.feministas.se/


En sorgens dag för kollektivtrafiken

Skattehöjningarna för kollektivtrafiken blir ännu större än vad som tidigare läckt ut från budgetförhandlingarna. I ett slag höjer regeringen kollektivtrafikskatterna med över 260 miljoner kr/år. Dieselskatten höjs med 44 öre/liter exkl. moms och fordonsskatterna för bussar med 45 procent.


Regeringen skatteväxlar genom att höja skatterna för kollektivtrafiken och sänka fordonsskatten för dieselbilar och höja reseavdraget för bilister som bor i regionerna kring landets tre största städer. Detta kommer att slå hårt mot kollektivtrafiken, som av många lyfts fram som en lösning på klimatfrågan.


Det finns bara tre sätt att betala höjningen av kollektivtrafikskatterna: höja biljettpriserna, dra in bussturer eller att länstrafikbolagens ägare, dvs. kommunerna och landstingen, skjuter till mer skattepengar. Andra utvägar finns fortfarande inte. Varje buss måste ha en förare.- En stillastående buss är en miljöfarlig buss. Regeringens politik bygger på att en stillastående bil eller lastbil inte släpper ut några miljöfarliga avgaser. Men för bussar gäller motsatsen. Oavsett vilka resenärer en buss har minskar bussen utsläppen av miljöfarliga ämnen, genom att färre åker bil. Bussföretagen, som behöver satsa pengar för att utveckla lösningar för kollektivtrafiken och locka fler resenärer måste nu satsa dessa på skatter. Bussföretagen och våra resenärer är förlorare, men den största förloraren är vår miljö., så säger idag

Bussbranschens Riksförbund


Sektor efter sektor kompenseras i budgeten. Jord- och skogsbruket får koldioxiden återbetald, bilister som kör dieselbilar får sänkt fordonsskatt och bilisterna i storstadsregionerna får höjda reseavdrag. Om klimatmålet ska kunna förverkligas måste även kollektivtrafiken kompenseras.


Kollektivtrafikens kostnadsspiral måste brytas.


Än en gång har de missat chansen.

  

 Den här budgeten är lika orättvis, oansvarig och omodern som den budget som de lade fram för ett år sedan.

För ett år sedan presenterade regeringen skattesänkningar för de rikaste - som betalades med sänkt ersättning för den som har förlorat sitt arbete eller blivit sjukskriven och med höjda avgifter till a-kassan. Den här gången presenterar de fler skattesänkningar som är lika orättvisa. Den här gången ska de betalas av deltidsarbetslösa kvinnor som blir av med sin a-kassa och andra arbetslösa som får två ytterligare karensdagar i a-kassan.

För ett år sedan lade regeringen fram en budget där alla förslag inte var finansierade - och trots ökad risk för överhettning fortsätter regeringen med en lika oansvarig politik. I den här budgeten redovisas nya skattesänkningar och utgiftsökningar på 11 miljarder kronor 2008-2010.

För ett år sedan skar regeringen ner på allt som handlade om strategiska investeringar i framtida konkurrenskraft - utbildning, forskning och infrastruktur. I den här budgeten lägger regeringen till ett hemmafrubidrag som direkt backar Sverige tillbaka i tiden. 


Ingen ljuspunkt syns heller för landets långtidsarbetslösa. Effekten blir ökade klyftor och lägre tillväxt. Sverige tjänar på rättvisa


  • Rätten till a-kassa begränsas för deltidsarbetslösa

Rätten till a-kassa för de som idag arbetar deltid och som uppbär a-kassa för övrig tid

kommer att begränsas till 75 dagar från och med 1 januari 2007. (idag 300 dagar, 450 dagar för föräldrar med försörjningsansvar för barn under 18 år) När försämringen får full effekt i budgeten beräknar regeringen att kunna spara 4 miljarder kronor per år.


Försämringen är ett hårt slag mot främst kvinnor som jobbar inom offentlig verksamhet, handel och servicenäring, där många jobbar ofrivillig deltid.


  • Ytterligare två karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen

Den som blir arbetslös idag har fem karensdagar innan a-kassan betalas ut. Den borgerliga regeringen inför ytterligare två karensdagar, sammanlagt sju karensdagar, i a-kassan från och med 1 juli 2008.


Regeringen fortsätter att urholka arbetslöshetsförsäkringen. Den sänkta ersättningsnivån och de kraftigt ökade egenavgifterna har hittills lett till att över 300 000 personer har lämnat a-kassan och står utan ett ekonomisk skydd vid arbetslöshet. Detta leder till ökad osäkerhet på arbetsmarknaden, ökade klyftor mellan människor och en försvagad omställningsförmåga för svensk ekonomi.


  • Differentierad egenfinansiering inom arbetslöshetsförsäkringen

Den förhöjda finansieringsavgiften för a-kassorna ska ersättas med en arbetslöshetsavgift som motsvarar 33 procent av arbetslöshetskassornas utbetalningar. Förslaget kommer att träda i kraft 1 juli 2008.


Regeringens experimenterande med arbetslöshetsförsäkringen skapar stor osäkerhet, inte minst vad gäller försäkringens grundprinciper. Dessutom avser regeringen att skapa en tydligare koppling mellan a-kasseavgiften och antalet arbetslösa medlemmar, vilket får konsekvenser för lönebildningen. 


Sammantaget innebär förslaget att anställda i branscher med hög risk för arbetslöshet får svårare att ställa legitima och rättmätiga krav på löner och arbetsvillkor. Det, i sin tur, öppnar upp för en ny arbetsmarknad, byggd på låglönekonkurrens och sämre arbetsvillkor.


  • Fastighetsskatt

Trots alla turer kvarstår den stora orättvisan i regeringens förslag till fastighetsskatt. Fortfarande ska slott och koja beskattas lika.


Förändringarna i fastighetsskatten och avskaffandet av förmögenhetsskatten leder till att många högavlönade villaägare i rika kommuner får skattesänkningar i hundratusenkronorsklassen. Detta samtidigt som många av landets radhus- och villaägare bara får betala mer i uppskovs- och reavinstskatt - utan att få någon sänkt fastighetsskatt.


Särskilt uppseendeväckande är det att vissa låginkomsttagare faktiskt får höjd skatt eftersom begränsningsregeln avskaffas.


  • Förvärvsavdrag

Nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar att andra steget i förvärvsavdraget är precis lika orättvist som det första steget. Personer som tjänar mellan 16 600 och 19 300 kronor i månaden får bara 7,5 procent av de totala skattesänkningarna - medan de som tjänar mer än 25 000 kronor i månaden får en ännu större del av skattesänkningarna än tidigare - mer än hälften av alla skattesänkningar (53,6 procent).  • Försämrad sjukpenning

Efter 12 månader med sjukpenning inför den borgerliga regeringen en ny form kallad förlängd sjukpenning där ersättningsnivån endast uppgår till 75 procent. Som längst kan man få förlängd sjukpenning i 18 månader. Den samlade ersättningen från förlängd sjukpenning och eventuella kompletterande avtalsförsäkringar ska inte kunna överstiga 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten/lönen beräknad utan beaktande av inkomsttaket. Det är helt oacceptabelt att regeringen inkräktar på de avtal som slutits av parterna på arbetsmarknaden. Löntagarna har avstått löneutymme för att ha en försäkring vid sjukdom som nu angrips av den borgerliga regeringen. Detta sker mitt i en högkonjunktur. Den socialdemokratiska regeringen tvingades till liknande åtgärder under saneringen av nittiotalskrisen, men att ta till en sådan åtgärd visar att regeringen inte skyr några medel för att försvaga fackföreningsrörelsen.

  

Dessutom försämras den sjukpenninggrundande inkomsten som innebär att sjukpenningen i realiteten blir cirka 77,6 procent de första tolv månaderna och därefter cirka 73 procent.Skaraborgarna ska betala skattesänkningarna för höginkomsttagare i tillväxtområdenInga nya satsningar i Skaraborg i borgarnas budget. Varför satsas det inte på Skövdes Högskola? Varför satsas det inte på Västrastambanan och inget på E20? Visserligen finns en skrivning i budgeten om att Regeringen amorterar 10 miljarder på lån inom infrastrukturområdet nu för att lösgöra medel till i första hand drift och underhåll av väg o järnväg. Något som vi också gjorde. Sedan står det att det ska satsas 300 miljoner tilldrift och underhåll, 300 miljoner till nyinvesteringar på vägar  

Vi socialdemokrater gjorde en motsvarande satsning i vår budgetmotion för 2007, nu har de lyssnat på oss och följer vårt exempel. Men de gick till val på att satsa miljarder mer än oss på infrastruktur. Nej hoppat stå till de privata investeringarna enligt borgerliga företrädare. Men även där backar regeringen. Nu står det  OPS/Offentlig privat samverkan kommer endast tillämpas när det kan "bidra till en ökad samhällsekonomisks och driftsekonomisk effektivitet vid en noggrann bedömning."  Det bidde en tumme av allt tjatande om att OPS (offentligt och privat samarbete)

En annan sak som inte berörs  i budgeten är att brotten ökat i Skaraborg med 20% det senaste året. I valrörelsen hörde vi att det skulle bli tryggare i Skaraborg


De fortsätter jakten på de mest utsatta


Nu när Anders Borg stolt lägger sin budget ökar han på skillnaden mellan rik och fattig, mellan stad och land, mellan män och kvinnor, mellan sjuka och friska osv.

Kvinnor som inget hellre vill än att få ett heltidsjobb ska straffas med lägre ersättning. De ska flytta från sin familj i land och rike runt för att hitta andra jobb. De straffar de som har det sämst. Skattesänkningarna som genomförs gynnar de som tjänar mest även om de försöker påskina skillnaden. Stora hus i attraktiva områden ska beskattas lika som de små husen ute i landet. Pensionärer ska betala mer skatt än de som jobbar.

De är i alla fall konsekventa, det ska bli större skillnad!


dn


Många trodde på borgarnas löften i valrörelsen men de bluffade om Fastighetsskatten

Nu är det tredje gången vi får ta del av förslag om hur fastighetsskatten ska göras om. För varje tillfälle som det presenteras blir det allt sämre för egnahemsägare ute i landet.
Småhusägare i Skaraborg ska betala till de gigantiska sänkningarna av fastighetsskatten till de med stora hus och fastigheter i norra Stockholm.


Göran Hägglund kd (de som lovade en avgift på högst 2800kr) och Anders Borg m presenterar det tredje förslaget om fastighetsskatten, nu ska den så kallade kommunala avgiften blir 6000 kr per år.

De flesta småhusägare i Skaraborg får med andra ord en höjning, eftersom de idag inte betalar så mycket.

Av alla fastighetsägare i landet får 55% inte ta del av någon sänkning, de ska bara vara med och betala.
Dessutom tas begränsningsregeln bort, den om att du aldrig ska betala med än 4% av din inkomst. Men det ska tydligen utredas ytterligare (har vi hört det förut?)


Den borgerliga regeringen höjer fastighetsskatten för småhusägare i gles och landsbygds samt för pensionärer. Samtidigt får pensionärerna betala högre skatt än andra på grund av att de inte omfattas av förvärvsavdraget. Och en direktörsfamilj i Djursholm med villa taxerad till sju miljoner kr har fått skatten sänkt med 125000 kr om året - 65000 kr i fastighetsskatt och 60000 kr i förmögenhetsskatt

Detta är ett svek till de väljare som trodde på borgarna i valrörelsen. Och det ökar klyftorna i samhället.


löftesbrott

6000kr

Borg påstår att det är legitimt


Mitt första mobila blogginlägg

 image272
Anki Johansson och jag är på folkhögskolan Biskops Arnö med Nordiska rådet.
Vi pratar om folkhögskolan, om Nordiska samarbetet för Handikappfrågor, om Nordens Fackliga samorganisation m.m. Vi får information om Föreningen Norden, Norden i Fokus, Hallå Norden och om ungdomars möjligheter att få sommarjobb i de Nordiska länderna

Ett socialdemokratiskt barnnätverk för barnperspektiv har bildats

nätverket

Idag har vi Socialdemokratiska Riksdagsledamöter bildat ett barnätvek där ledamöter från Riksdagens utskott finns representerade. - Vi ska se på helheten och att barnen sätts i centrum i alla beslut.

Just nu ser vi hur klyftorna ökar i samhället. Det går ut över barnen.


Det är flera utskott som berörs av frågor som är viktiga för Barn. Nätverket ska lägga barnmotioner tillsammans  där ledamöter från olika utskott finns representerade. 

Vi vill utveckla barnnätverket och vårt arbete för barns rätt, tillsammans med Unga Örnar och andra föreningar som står barn nära  Detta nätverk ska också  genomföra  frukostmöten och temamöten  med intressanta personer. Göra besök på barnahus, lekparker, skolor och fritidshem m.m. samt i mån av tid ordna seminarier på intressanta områden. Med ett sådant upplägg får vi en bred och stark bas för vårt fortsatta arbete med Barns Rätt.


"Barn berörs av alla samhällsområden och är en av våra mest prioriterade frågor. Därför vill vi samarbeta mellan olika utskottsområden i riksdagen för att kunna forma och utveckla en samlad socialdemokratisk barnpolitik, med barnens bästa för ögonen och driva FNs barnkonvention".


Norge satsar på höjd kvalitet i kommunerna, hur gör Sverige?

image270

SKTFs anordnande ett spännande seminarium tisdagen idag om en Norskmodell som vi kan lära av.

Från Norge kom Jan Davidsen, ordförande i norska Kommunal och berättade om den norska storsatsningen på bättre kvalitet i kommunerna.

Därefter blev det diskussion mellan oss företrädare för de politiska partierna i riksdagen.
Seminariet avslutades med ett samtal mellan Eva Nordmark, SKTFs ordförande, och Anders Knape, SKLs ordförande.

Efter seminariet blir det live-musik av koraspelarna Sousou och Maher Cissoko


Reinfeldt försöker retas men vem bryr sig

Trots att Reinfeldt gjorde sitt yttersta för att reta upp socialdemokrater genom att använda sig av värdeladdade ord som vi brukar använda så orkar jag inte bli arg ikväll. Det får bli bilder istället.
Bilder på vad jag gjort idag.

fotografer

många fotografer vid ingången på Riksgatan 1

ingela

Hela trapphuset är fyllt av folkdräkts uppvisning, här Ingela Thalen

image267

Glada Skaraborgare Carina Ohlsson, Christer Winbäck, Egen Frid och Patrik Björck
operan

Nurseher Örgün Och jag på OperanEn annan dag ska jag beskriva falskheten i Reinfeldts regeringsförklaring, i år kunde han åtminstone läsa den, vilket han inte kunde förra året men som sagt innehållet kan man göra många frågetecken kring?????


Idag är det Riksdagens högtidliga öppnande


Vi har just genomfört uppropet, när alla 349 ledamöter ropat JA så tackade Per Westerberg Mikael Odenberg och Ulrika Mässing för tiden i Riksdagen

Lite komiskt eftersom vi varit igång en månad med interpellationsdebatter. Men det är en tradition att starta om varje år. Jag för min del tycker att vi ska öppna tidigare och ändå få möjlighet till studieresor, arbetsplatsbesök, delta i möten runt om i landet och i andra länder genom plenifria dagar och veckor, det har jag motionerat om.  Idag är också enda gången som kungen är välkommen till Riksdagen. Alla andra dagar är det demokratin som styr och de folkvalda som debatterar och beslutar.

I samband med öppnandet startar också den allmänna motionstiden. Nu är det fritt fram att skriva motioner några veckor framöver. Jag ska skriva om att vi borde införa rättvisa och minska klyftorna istället för det som sker just nu


DN

svd


NYA medlemmar strömmar till Partiet

image264

Ikväll hade vi träff med nya medlemmar i Skara. Det var fantastiskt roligt att få höra engagemanget och viljan at förändra. De flesta som gåt med nu berättade att de var så arga på orättvisorna som den borgerliga regeringen nu genomför, därför har de gått med i socialdemokratiska partiet. Vi hälsade dem mycket välkomna till trevliga träffar och många debatt kvällar. Vi berättade om rådslagen som nu pågår för att mejsla fram en modern, rättvis, solidarisk politik att gå till val på 2010. Dessutom konstaterade vi med sorg alla de försämringar och ofinansierade skattesänkningar som redan genomförts. En medveten politik för att öka klyftorna, sänka lönerna och göra det otryggare på jobbet.

Men de nya medlemmarna gav stort hopp om att det går att förändra, men vi behöver ännu fler medlemmar.
Så ut och värva....


På ABF mötte jag samhällsintresserade Tidaholmare


Vi pratande om demokrati, rösträtt, yttrande frihet, trygghet och solidaritet i Sverige.

Dessutom fokuserade vi på årsdagen av vale och ett år med en borgerlig regering.

De var inte nöjda med vad som skett den senaste tiden. Och de var riktigt arga på påståendet att jobbavdraget skulle gynna låginkomsttagare. - Det är ju höginkomsttagarna som tjänar på skattesänkningarna, konstaterade de.
image263


Borgaralliansen ska festa på Berns men de långtidsarbetslösa och unga arbetslösa lämna åt sitt öde


Menas borgerliga politiker är på väg till Stockholm för att fira är jag på den lokala arbetsförmedlingsnämnden. Där får jag ta del av de glädjande siffrorna i högkonjunkturen men också chockerande siffror om att långtidsarbetslösa ökar lika så med de unga arbetslösa.

Alliansfesten blir avslutningen heldagen med konvent och seminarier som de borgerliga partierna anordnar. Över 500 gäster från riksdag, regering och kommuner kommer att vara på plats.På Berns blir det både underhållning av artister, dans och frågesport med partiledarna

Konjunkturinstitutet bedömer att två tredjedelar av de nya jobben beror på de goda tiderna. Problemet är att ingen riktigt vet. Innan forskarna har analyserat klart har det gått åtskilliga år.

Fredrik Reinfeldt är besviken på att folk inte är nöjdastatsministern i DN


Skippa champagnen Fredrik och Maud, ni har inget att fira


Ska ni ses på Kungsan för att fira att den rikaste tiondelen av befolkningen får nästan en tredjedel av alla ekonomiska förstärkningar? Skippa det, folk kommer inte gillar er bättre för att ni firar, möjligtvis de tio procent i samhället som redan idag har det bäst ekonomiskt ställt de har tjänat mycket på regeringens första år vid makten.  Mer till dem som redan har, och mindre till dem som har det svårt att få vardagen att gå ihop. Så ser fördelningen ut i det borgerliga Sverige.


Detta finansieras bland annat genom att arbetslöshetsförsäkringen sänks från 80 till 65 procent och att ersättningen vid pappadagar och VAB-dagar sänks så att färre får ut 80 procent av sin lön i ersättning. Det finns också en könsaspekt i det hela. Männen får nästan 60 procent av inkomstförstärkningarna, medan kvinnorna får nöja sig med 40 procent. Jämställdheten får stå tillbaka i det borgerliga Sverige. Om orättvisa kan mätas i siffror så är det här tydliga exempel.


Men det är inte bara en orättvis politik som nu tar konkret form i Sverige. Det är också en oansvarig politik som läggs fram. Ofinansierade skattesänkningar har genomförts i flera steg. Under 2007 presenterade regeringen ofinansierade förslag om 8 miljarder kronor. De har redan tecknat in 13 miljarder kronor utan finansiering, enligt regeringens egna beräkningar för 2008. Vi som var med förra gången det begav sig med en borgerlig regering känner med oro igen mönstret. Nu ser vi det igen. Riksbanken höjer räntan för att kyla av den överhettade ekonomin.


För dem som har lån knutet till sitt boende blir effekten tydlig. Den i valrörelsen utlovade tusenlappen äts snabbt upp av ökade boendekostnader. Sänkt skatt för de redan välbeställda går före viljan att ta ett seriöst ansvar för landets långsiktiga ekonomiska stabilitet. Detta manifesteras tydligast i en finansminister som saknar den tyngd som krävs för att hålla emot fyra partiledare, alla med egna förslag som snabbt undergräver en alltmer ofinansierad ekonomisk politik.


Förslaget att avskaffa förmögenhetsskatten är ett annat exempel på en reform som gynnar de redan rika. Den rikaste tiondelen av befolkningen tjänar nästan dubbelt så mycket på den som de övriga nio tiondelarna tillsammans. Enligt statistik från SCB kommer knappt 200 personer att få en skattesänkning på mer än en miljon kronor var när förmögenhetsskatten avskaffas. Det är också till största del männen som tjänar på slopandet av förmögenhetsskatten. Det finns även stora regionala skillnader. I Stockholms län bor 20 procent av landets befolkning, men 44 procent av förmögenhetsskatten betalas in av personer som bor i Stockholms län. Det är inte en reform som gynnar landsbygd och glesbyggd. Tvärtom. Istället för att hålla ihop landet skapar regeringens politik sprickor - mellan landsändar och mellan olika grupper i samhället.


Så skippa champagnen på er ett årsfirande, det sticker i ögonen på folk


Vem ska fira, Borgarna eller sossarna?


Den borgerliga regeringen tog över makten när ekonomin blomstrade. Det går bra för Sverige och jobben strömmar till. Arbetslösheten har sjunkit kraftigt det senaste året vilket är glädjande. Men långtidsarbetslösheten sjunker inte och bland unga ökar den.  Arbetslösa får inte praktik och utbildningar som leder till jobb. Redan påbörjade utbildningar avbryts. Arbetsgivare står utan utbildad arbetskraft.

Dessutom dras det statliga bidraget till komvux ned. Det drabbar de med kort utbildning, de med funktionshinder och dem som behöver extra tid för att klara studier,

Den borgerliga regeringen stoppar också utbyggnaden av högre utbildning. Bland annat kommer inte Högskolan i Skövde få längre samma möjlighet att utvecklas. Ungdomar från familjer utan studietradition kommer att möta ökade hinder.

Självfallet ska vi vara självkritiska och vara beredda till omdaning och mejsla fram en rättvis, modern, spännande socialdemokratisk politik. Men det vi ser av Sverige idag är vägen bort från den Svenska modellen, som så många ställer upp på

Grupp ställs mot grupp och orättvisorna ökar. Redan rika blir allt rikare. Jobben blir otryggare, särskilt för ungdomar. Räntorna stiger och gör det dyrare att bo. De sjuka drabbas av lägre ersättning, striktare villkor, hårdare krav och försämrat anställningsskydd. Sverige har blivit kallare

Ett år med borgarna har visat att deras politik är orättvis, oansvarig och omodern. 
DN om Mona


svd om borgarnas tapp


Borgarna firar men Svenska folket känner sig lurade


Nu ska de fira med pompa och ståt ettårsdagen av den borgerliga valsegern. Men vad är det de firar egentligen. Firar de att det blivit dyrare att ha och köra bil?, Firar de att pensionärer betalar högre skatt, de sjuka får lägre ersättning, att fastighetskatten blir en kommunalavgift+ dubbel skatt i reavinst, vilket drabbar alla småhusägare ute i landet bland annat Skaraborg.

Även i Skaraborg känner väljarna sig lurade. Inte minst på de uteblivna vägsatsningarna Under hela förra mandatperioden förslog kd, fp, c och m från Skaraborg mer resurser till vägarna. De gjorde många populistiska utspel om 20an, allt från att åka långtradare till Stockholm till att göra utfästelser till företag längs vägen om att de skulle bygga motorväg av E20. Men nu har vägverkets tvingas prioritera ned sina planer. Detta är ett svek till de Skaraborgarna som trodde på löftena.

Dessutom har djurskyddsmyndigheten i Skara lags ned och Räddningsskolan i Skövde står på tur i slakten på verksamhet och om försvaret klarar sig vet ju ingen för närvarande.

Mitt i denna turbulens och osäkerhet står borgarna och firar.

dn

svd


"Produktion idag och för framtiden" en temadag på Volvo Powertrain i Skövde

image261

 
"Jag Rullar" som ordet Volvo brukar översättas med, stämmer i allra högsta grad idag. Att det varit högkonjunktur i Sverige och i världen några år nu syns inte minst på Volvos produktion. Dessutom visade Volvos ledning en imponerande framtidstro för miljön, tekniken och utvecklingen.

Idag har jag återigen besökt Volvo i Skövde. Fått se gjuteriet och motortillverkningen. Det har hänt enormt mycket de senaste åren.

År 1907 började Skövde Gjuteri och Mekaniska verkstad att tillverka motorer.  1927 levererades den första motorn  till den då nystartade fordonstillverkaren Volvo. Sedan många år ingår Volvo Powertrain's motortillverkning i Skövde i AB Volvo.

Nu uppmärksammas 100 års motortillverkning i Skövde med ett antal aktiviteter. Idag var det temat  "Produktion idag och för framtiden". Fokus sattes på dagens produktion och dess framtida förutsättningar både i ett globalt och lokalt perspektiv.

I programmet deltog bland andra Volvos koncernchef Leif Johansson.
Här syns jag och Leif framför en lastbilsmotor


Nyamko Sabuni (fp) är nöjd med nuvarande lagstiftning


Jag ville i dagens riksdagsdebatt få svar av konsumentministern om vi kan göra mer för att ungdomar inte ska hamna i skuldfällor för att de faller offer för aggressiv marknadsföring dels Internet, på gator och torg. Tyvärr fick jag et icke svar Konsumentskydd vid köp på Internet Interpellation 2006/07:693

Konsumentskydd vid så kallade gratisprodukter Interpellation 2006/07:695

Hon menade, underförstått, att ungdomar och andra grupper får minsann skylla sig själv. Men alla är inte så om sig och kring sig som Nyamko Sabuni, alla har inte vassa armbågar och kan ta fajten med försäljare när de blivit lurade. De finns ungdomar och för den delen en del vuxna som blir glada över att få en telefon gratis. Abonnemang kan kostade 199 kronor i månaden och försäljaren kan påstå att det går att ringa för allt. Men snart har de räkningar på flera tusen kronor och ser telefonen som ett idiotiskt misstag.

Dessutom finns det många som blir lurade av Internetförsäljning och hamnar i kläm om och när varorna går sönde.
En sak lovade hon i alla fall. Hon funderade på
vilka åtgärder som är nödvändiga för ge  telekonsumenternas möjligheter att bättre överblicka sina kostnader och lättare förebygga alltför höga räkningar.
Jo, alltid något men hur ska det gå för barnen och ungdomarna som luras att köpa smilis till vad de tror är en billig kostnad, hur ska det gå för internetkunder som hamnar i skottgluggen mellan leveantörer och tillverkare trots att kunden redan betalt varan

Cynismen i regeringen visas allt tydligare


Jag har en anhörig som faktiskt är handikappad pågrund av sjukdom men delvis klarar ett arbete.  Varför ska den som drabbas av sjukdom få en försämrad anställningstrygghet med regeringens så kallade reformpaket. Regeringen verkar lida av empatibrist, vilket förvisso inte är grund för sjukskrivning. Detta är ett svek mot de sjuka, att sänka tak och sänka ersättningsnivåer i socialförsäkringarna

 De förslag som beskrivs som offensiva satsningar på rehabilitering innehåller inga nya pengar, utan är bara nya namn på redan pågående projekt. Men det är bra med satsningar på företagshälsovården men då krävs det också att alla på arbetsmarknaden får tillgång till företagshälsovård.

Allt detta gör de för att ha råd med skattesänkningar åt de friska och rika. Att öka skillnaden eller incitamentet som de brukar kalla det är viktigt för den borgerliga regeringen för att de tror att det är bra för samhället.

I själva verket växer ett kallare samhälle fram, där väldigt många visserligen mår bra och klarar sig men där vi lämnar efter oss de som inte kan hävda sig lika starkt. Detta är cyniskt


Rädda Räddningsskolan i Skövde


Jag har fått besked att min interpellationsdebatt i Riksdagen om Räddningsskolan, faller eftersom försvarsministern avgått.

Det är djupt tragiskt att inte ens Räddningsverket själva vill ha kvar den kompetens och det kunnande som finns i Skövde. Med det största övningsfältet och med den bästa kompetensen i farliga ämnen som försörjer hela Västsverige och resten av Sverige med utbildning i katastrofsituationer.

Jag kommer att åka till Räddningsskolan idag för att tala med chefen Mona-Lena Beckman om hur vi ska gå vidare i arbetet med att rädda skolan.

Förmodligen lägger jag en ny interpellation till Sten Tolgfors men det kan jan inte göra före den 18/9 då det nya Riksdagsåret inlettsLäs mer på Försvarsdepartementets webbplats >>


Så här såg svaret ut

Meddelande om uteblivet svar på interpellation 2006/07:694 av Monica Green (s) Samhällets krishanteringsförmåga


Interpellationen kommer inte att besvaras.


Skälet till detta är att interpellationen är ställd till Mikael Odenberg som avgick som försvarsminister den 5 september 2007.


Stockholm den 10 september 2007


Helena Lindberg


Tankar på Anna Lindh ger trots allt livsglädje


Det kan kännas som en paradox att just en sådan människa som kunde ge lust, glädje och inspiration fick en sådant fruktansvärt, idiotiskt och tragiskt slut. Men just för att hon gav allt och ställde upp för andra med en enorm kraft så känns det som att vi har uppdraget att föra Annas passionerade ljusa minne vidare. När Anna Lindh höll sina minnesord på Olof Palmes begravning sa hon: "Olof Palme visade att politiken ska vägledas av idéer, moral och känsla, att politik är mycket mer än teknik och administration. Olof Palmes engagemang gjorde att politiken blev spännande, att människan bakom statistiken inte försvann, att visionen bakom den lilla reformen inte glömdes bort." Detta gäller i allra högsta grad även Anna. Hon visade att det fanns enskilda människor bakom siffror och beslut, hon ville lyfta upp den lilla människan i de stora besluten. Hon jobbade över hela världen men var fast förankrad i det lilla och visade att det gick att förena. Hon såg tidigt kvinnorna som utnyttjas i den nya tidens sexslavhandel, använde alla internationella arenor för att bekämpa trafficing.

Det är fyra år sedan hon rycktes bort mitt i sitt livs gärning och det fortfarande obegripligt.

Mona Sahlin har sagt att Anna Lindhs tal och texter är som ett pussel. Hela tiden byggde hon på och la till nya pusselbitar. Engagemanget för miljö, internationell solidaritet, jämställdhet, fred och folkrätt, kultur. Alltihop fogade hon samman till en egen politisk vision. Nu finns en bok utgiven som heter "människovärdet är grunden" där tal och texter finns samlade. Vi borde citera Anna ofta när vi skriver våra egna tal eller artiklar. Just för att ha henne kvar i minnet och för att visa att det finns kvinnliga förebilder. Vi borde berätta om henens engagemang och ta efter det inspirerande, sätt hon uttryckte sig på.

På bilden syns Susanne Lind som spelade på vår minnesstund i Skövde
susanne

http://www.annalindh.net/


Helt plötsligt Kommunfullmäktiges ordförandePå förra kommunfullmäktigemötet fick jag hoppa in som ordförande eftersom Mikael Wendt plötsligt blivit sjuk. Jag är viceordförande och har inga problem med att leda möten, det är till och med riktigt roligt. Nu visar det sig att Mikael tyvärr kommer att vara hemma ett tag till. Då kom frågan om jag var fullmäktiges ordförande i två månader eller om jag är arbetande vice ordförande. Efter samråd med kommunjurist, kommunallag och arbetsordning fick jag besked att jag formellt är kommunfullmäktiges ordförande under denna tid.

Jag tycker uppdraget är både intressant och givande men jag vill inte att någon ska vara sjuk.

Så jag hoppas på snar bättring för Mikael


Jag fick mejl av Mikael Odenberg

Nu på torsdag skulle jag ha debatterat med Mikael Odenberg i Riksdagen angående räddningsverkets framtid. Jag hade begärt debatten eftersom utredaren Mats Sjöstrand föreslår i sin utredning "Alltid Redo" en nedläggning av Räddningsverkets skola i Skövde.

Utbildningen är det bästa sättet att upprätthålla samhällets förmåga till likvärdiga och effektiva räddningsinsatser över hela landet.

Om Skövdeskolan läggs ner skulle det medföra ett flertal konsekvenser - risker på både kort och lång sikt, nationellt såväl som regionalt. En nedläggning av Skövdeskolan innebär mycket allvarliga konsekvenser för samhällets krishanteringsförmåga. Skövdeskolan är en nationell resurs och en avgörande länk i krishanteringskedjan - speciellt när det gäller farliga ämnen så som kemiska preparat, ammoniak och olja 

Därför frågade jag försvarsministern vilka åtgärder han tänker vidta för att behålla den viktiga kompetensen i Sverige att hantera farliga ämnen i krissituationer?


Men nu har jag alltså fått mejl av Mikael Odenberg att han inte längre är försvarsminister och att han alltså inte kan ta debatten på torsdag. Jag hoppas på att kunna få en debatt med Sten Tolgfors istället, men det är ytterst osäkert om det blir så


Häpnadsväckande

Så står alliansens partiledare där och försöker stötta varann nu när moderaterna så öppet visat sin osämja sin emellan. De vet att skenet måste hållas uppe, de får inte visa utåt

att de har olika uppfattningar om vårdnadsbidraget och jämställdhetsbonusen,

att de har olika uppfattningar om de fackliga rättigheterna,
att de har olika uppfattning om infrastrukturens utbyggnad,

att de har olika uppfattning om miljöpolitiken osv. osv.  

Dessutom har de nog inte förstått själva att de håller på att förstöra för småföretagen.


1 januari 2008 tänker regeringen att sänka arbetsgivaravgiften i vissa tjänstebranscher.  Sänkningen av arbetsgivaravgiften gäller per anställd och oavsett företagets storlek. Det innebär att de största företagen också får de största subventionerna. Totalt kostar nedsättningen netto för staten 5,6 miljarder kronor per år. Det förslaget ger inga nya jobb enligt finansdep. egen utredning så leder den kostsamma sänkningen varken till sänkta priser eller till ökad efterfrågan. Istället går subventionen oavkortat till att öka vissa företags vinster.


För att finansiera sitt förslag höjer regeringen samtidigt arbetsgivaravgiften kraftigt för landets småföretagare. För ett företag med 2-3 anställda innebär detta 37 000 kronor i höjda arbetsgivaravgifter. Företagare som drabbas finns till bland annat inom miljö- och energiteknikbranschera.


Det är häpnadsväckande

alliansen kompisar i DN


Är en tredjedel av de nya jobben regeringens förtjänst?

Många borgerliga företrädare har de senaste dagarna påstått att en tredjedel av de nya jobben är regeringens förtjänst, och hänvisat till Konjunkturinstitutet. Men vad är det som sagts egentligen?

I Konjunkturinstitutets senaste prognos (som publicerades den 28 augusti) står det så här:

"Regeringens politik för att stimulera arbetskraftsdeltagandet bedöms också få betydande effekter de närmaste åren. Det föreslagna andra steget i jobbskatteavdraget bedöms öka potentiell arbetskraft på längre sikt med ca 0,3 procentenheter Denna effekt är dock mycket osäker och genomslaget bedöms ske successivt under flera års tid."

Det Konjunkturinstitutet skriver om handlar om prognosen för framtiden - inte om vad som ännu har skett. Dessutom betonar de att effekten av regeringens politik är mycket osäker.


Dessutom har Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till Dagens Nyheter så sent som för två veckor sedan sagt att regeringens politik inte har haft någon som helst inverkan på sysselsättningsutvecklingen hittills (DN 23 augusti 2007).

Även SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inne på samma linje som Mats Dillén. Han säger så här: "Jag tror att vi hade fått en bra sysselsättningsutveckling i vilket fall som helst" (DN 23 augusti 2007).


Visst många tycker att detta är en strid om påvens skägg. Men med facit i hand så vet vi alltså att denna sysselsättningsökning skulle ha skett även med en socialdemokratisk regering. Som vi också sa i valrörelsen. Dessutom hade vi inte försämrat ekonomin för de som ändå är kvar i arbetslöshet och för de sjuka. Man behöver inte öka klyftorna bara för att jobben ska strömma till. Och man behöver inte dramatiskt höja a-kasse och fackföreningsavgiften. Det gör den borgerliga regeringen för att de vill att fackföreningsrörelsen ska tappa kraft.

Dessutom drar de ner på komvux och på arbetsmarknadsutbildningar för att man ska få färre chanser i livet att utbilda sig. De går ifrån sin egen så kallade jobblinje när de inför ytterligare ett bidrag.  Nämligen bidraget till unga friska människor så att de ska stanna hemma för 3000 kr i månaden. Det kallas vårdnadsbidrag men är inget annat än "öka skillnaderna mellan män och kvinnor bidrag"


DN om fp


svd om fp


EUROPEAN SMALL ISLANDS NETWORK

Jag har besökt en konferens på Ön Hydra om små öars situation i  Europa. Hydra är väl bevarad och har lyckats förena gamla värden med framtiden. De har en väl fungerande bredbandsutbyggnad med trådlösa nät i många byggnader. På det sättet kan de sälja, köpa och ha utbyte med hela välden. Men på ön Hydra är bilar bannlysta, där får Åsnorna dra många lass med tegelsten, byggmaterial, varor till butikerna och väskor åt turister.

Jag kunde pågrund av tidsbrist inte delta på hela det fina program som Grekerna gjort.

Det var diskussioner om energiförsörjning, om miljöåtgärder, om ekonomi, arbetstillfällen, skatter, transporter, bredband och mycket mer. Jag träffade entusiastiska Finländare, Fransmän, Italienare, Irländare, Skottar och Danskar som alla hade det gemensamt att de ville ha en bra tillvaro och utveckling för små öar. Dessutom fick jag möjlighet att fördjupa mina kontakter med Skärgårdarnas riksförbund och träffa många trevliga engagerade optimistiska Svenska öbor.

Hydraåsnor


Skärgårdarnas Riksförbund är en 25 gammal organisation som arbetar för den bofasta befolkningens intressen. Arbetet omfattar frågor kring boende, arbete och service i landets alla skärgårdar, öar utan fast landförbindelse, längs kuster och i de stora insjöarna.

mera om Hydrakonferensen Läs mer  på http://www.skargardarnasriksforbund.se/_


Mona Sahlin kommer hit till Grekland


Mona Sahlin besöker det grekiska socialdemokratiska partiet PASOK och dess ordförande George Papandreou.

 PASOK och Socialdemokraterna i Sverige har ett starkt band sedan lång tid.  Hon hjälper gärna till för att få människor att gå och rösta i parlamentsvalet den 16 september.  Dessutom ska även hon informera sig om brandkatastroferna. Jag fortsätter träffa människor i den Grekiska ö världen oc har lärt känna en hjältinna från befrielsekriget från ockupationen av Turkarna i början på 1800-talet. Detta och mycket mer har jag fått ta del av på ön Spetsos om Laskarina Bauboulina.

Läs mer om Bobolina


Det brinner inte längre i Grekland men förödelsen är stor och befolkningen arga

När jag närmade mig Athen såg jag enormt stora områden som var helt nedbrunna, det såg hemskt ut.

Senare på kvällen när jag åt mat med bland annat borgmästaren från Nisyros fick jag höra om bedrövelsen och att det brunnit även på ön Hydra där jag befinner mig. Grekerna är arga på att så lite har gjorts från myndigheterna, inga förberedelser, inga möjligheter till att stoppa eldhaven i värmen. 70 människor har fått sätta livet till och många hundra har fått sina hem helt förstörda. Många tror att det Grekiska valet som hålls den 16 september kommer att påverkas av eldkatastrofen.

På bilden syns jag och Borgmästaren Nikos Karakonstantinos, vi ser glada ut för vi talade inte bara om bränderna utav även om framtid och ekonomi för skärgården.
Hydra


Samarbete med nordvästra Ryssland

Jag har varit i St: Petersburg med Nordiska kontrollkommittén. I Ryssland har situationen förändrats mycket de senaste åren. De vill samarbeta med Norden och de vill kunna påverka processen.Ryssarna försöker hitta investeringar till infrastruktur samt utveckling med samband till innovation och ny teknolog. Gemensamma intressen finns inom utbildning och innovation: universiteten i de nordvästryska regionerna är intresserade av samarbete och utbyte som förbättrar deras relationer med näringsliv. Vi har också diskuterat de informationskontor som  finns i Kaliningrad och S:t Petersburg  Informationskontoren är viktiga för det nordisk-ryska samarbetet. Alla som bads kommentera frågan tyckte att samarbete inte varit möjligt om informationskontoren hade stängts. Dessutom hann jag med att se det underbara mycket imponerande Vinterpalatset med State Hermitage museum. Och ett besök på Saint Isaac?s Cathedral. Det var fantasiskt. Dagen avslutades med dansuppvisning och jag behövde inte visa mina kosackdanskunskaper och tur var väl det

En ledare som inte är en ledare, vad är han?

Reinfeldt med sitt sätt att inte finnas som ledare är som om det är att verka men inte synas. Men han uträttar väl inget heller, rider på högkonjunkturen och låter ministrarna göra grovjobbet. Så ska han ligga lågt tills året före valet då han ska kliva fram med en massa paket till väljarna o.d. Men eftersom detta genomskådas nu är det frågan om han verkligen fixar det. Han har låtit Odenberg och Borg bråka offentligt ända sedan Almedalsveckan. Bristen på ledarskap är förödande för regeringen och för Sverige. Det är inte högkonjunktur i all evighet och vad händer när det vänder om han inte ens klarar av det i goda tider?DN

Tåget kom i tid och solen skiner

 

Eftersom många, som tycker att jag är optimistisk och glad, förvånat sett min ilska över att tågen kommer sent. Till er vill jag meddela att solen skiner i Stockholm. Tåget var i tid både i Skövde och ankomst Stockholm. Visserligen hördes högtalarna berätta om tågförseningar till Malmö Att det dessutom berodde på personalbrist gör mig lite förbryllad, för det kan nog inte banverket ha med att göra i alla fall. Men eftersom jag inte vill vara sur så tänker jag inte sura över det. Tycker bara synd om dem som ska åka åt det hållet.


Festlig, fyndig, fartfylld festival

image258
Årets matfestival i Skövde är över. Det var god mat, trevlig stämning och fina uppträdanden.Jag var med utanför sossarnas exp och delade ut böcker och ballonger. Vi träffade mycket folk och jag fick till och med skriva autograf.Maten vid montrarna var god. Jag åt kycklingspett och hjortfärsmedaljong på fredagen och fisksoppa och entrecote på lördagen allt var mycket gott.Naturligtvis var jag i Hotell och restaurangfackets tält där de bjöd på alkoholfria drinkar och hade frukttävling. Dessutom delade de ut Skövdes Schyssta lista, dvs. en lista med de restauranger och matställen som har kollektiv avtal och bra villkor för de anställda. De var inte glada över centerns högersväng och fackföreningsfientliga politik. De berättade för mig att sedan bråket med salladsbaren i Göteborg har de fått hundratals nya restauranger som tecknat kollektiv avtal. Bra för de anställda och bra för restaurangägare som slipper konkurrens från osunda näringsidkare.

Dessutom var jag med på Nattvandrarna Vuxna på stans viktiga arbete. Jag beundrar engagemanget både hos vandrarna och aktiviteterna där ungdomar får visa att de är nyktra genom att blåsa grönt och vara med i utlottningar m.m.

 

Läs mer om schyssta villkor på http://www.hrf.net/

Läs mer om matfestivalen på http://www.vastsverige.com/templates/portal____9433.aspx


Varför går centern högerns ärenden?

 Olofssons har förflyttat sig från mitten till höger eftersom hon riktar in sig mot Svenska modellen med starka parter på arbetsmarknaden och därmed också mot välfärdsbygget. Platt skatt, alltså lika hög eller låg skatt för fattig som för rik, hyllas av stureplanscentern. Facket och löntagarna skall lära sig att veta hut och buga och bocka. Det började med ett förslag om lägre minimilöner för ungdomar. Och det har fortsatt med en ihärdig kritik mot fackets konflikträtt. På partiets stämma som pågår nu diskuteras om vilken väg centern ska gå
Fortsatt förtroende för en modell som ger stabilitet och arbetsfred och som fungerar väl för såväl anställda som företag? Eller aggressiv attack mot just denna modell ? som så många andra länder just nu håller fram som gott exempel ? och istället ha siktet inställt på en orolig, skakig och kall arbetsmarknad? Beskedet lär bli nedslående. Centern driver att facket inte skall kunna agera mot företag utan anställda som är med i facket. Det ger arbetsgivare som vill konkurrera med lägre priser skäl att hålla arbetsplatsen fri från fackföreningsanslutna anställda. Det ger fritt spelrum för den arbetsgivare som vill pressa löner neråt och försämra arbetsvillkoren för att skaffa sig konkurrensfördelar. Det gör löntagaren till en spelbricka i oseriösa arbetsgivares jakt på större vinst. Schysta arbetsgivare riskerar att snabbt slås ut med oschysta medel. Centern visar ingen respekt och förståelse för arbetsrätten och kollektivavtalen knappast visas. Sverige befinner sig på toppen av den kanske starkaste högkonjunkturen på drygt 40 år. Då borde inte centern krossa en fungerande svenska modellen borde centerpartiet utan åt de verkliga problemen på svensk arbetsmarknad. Antalet långtidsarbetslösa blir större samtidigt som arbetsgivarnas behov av utbildad arbetskraft ökar. Ofinansierade skattesänkningar eldar på ekonomin och räntorna stiger.
Klyftorna i samhället växer. Och i täten för den utvecklingen står tyvärr centern,
varför går de Högerns ärenden?  DN

RSS 2.0