Framtidsinriktat försvar i Karlsborg

Idag har jag varit i Karlsborg för att titta på K3s försvarsverksamhet. Det var optimism och framtidsanda jag mötte. Både bland officerare och värnpliktiga fanns engagemang stolthet över att Karlsborg återigen vuxit efter försvarsbeslutet. Nu finns många idéer om hur ny teknik ska användas i de insatsstyrkor som utbildas. Att Karlsborg är en del i det moderna försvaret som numera görs insatser på oroliga platser runt om på jorden. Naturligtvis fick jag frågor om vad Sverige gör för Libanon. Givar konferensen som idag går av stapeln i Stockholm är en del av Sveriges insatser för att hjälpa till att bygga upp landet. Men det behövs mer. Vilka typer av FN-styrkor som ska användas i Libanon och vad Sverige gör med fredsbevarande och fredskapande insatser kommer att ge sig ganska snart.

De värnpliktiga som satt och rengjorde sina vapen i gröngräset, önskade mig sedan lycka till i valet.

 


Monica


Varför ska högeralliansen anklaga AMS när arbetslösheten sjunker?

Idag har jag deltagit på möte med den lokala arbetsförmedlingsnämnden. Vi fick besked om att arbetslöshetsiffrorna är på väg ned. Ordföranden för nämnden moderaten Tord Gustafsson, kommenterade informationen " Svenskt näringsliv går bra, det är positivt att det går åt rätt håll" (slut på citat) Arbetslösheten har sjunkit i tolv av Skaraborgs femton kommuner. Därför är det anmärkningsvärt att Cecilia Widegren och andra moderat företrädare fortsätter att försöka svart måla verkligheten. När högeralliansen kommenterar dessa fakta talar de olycksbådande om att Sverige går åt fel håll. De använder statistiken med minst sagt fria händer och skapar på så vis runt en miljon arbetslösa fler än det verkligen finns. Eftersom inte kartan stämmer med terrängen ritar de helt enkelt om den.

Nyligen presenterade AMS de senaste siffrorna över arbetslösheten. Positivt nog sjunker den, framför allt för långtidsarbetslösa ungdomar. Men istället för att glädjas skjuter den borgerliga alliansen på budbäraren och hotar AMS generaldirektör med avsked om de vinner valet. "Bosse Bylund levererar ju nästan veckovis nu siffror som ska stödja regeringen, och så säger han hela tiden som ett mantra att arbetslösheten sjunker" Säger borgerliga företrädare och hotar med att avskeda honom för att han kommer med positiva besked.

Vi är på rätt väg, men vi är inte framme än. Vi socialdemokrater sätter Sverige i arbete genom utbildningssatsningar, goda villkor för företagande och trygghet för alla. Det är den modell som under de senaste tio åren gett Sverige hög tillväxt, låga räntor och 300 000 nya jobb. Nyföretagandet är det högsta på 20 år. Reallönerna har stigit tio år i rad – den starkaste utveckling vi har haft sedan 1960-talet. Människor får mer kvar i plånboken helt enkelt.


Hur länge ska borgarna vara överens den här gången? en dag eller en vecka???

- Nu säger de borgerliga partierna att de är överens om att det är de föräldralediga, sjukskrivna, arbetslösa och pensionärerna som ska betala alliansens stora skattesänkningar.  Jag tror att många  har haft svårt att ta deras förslag om omfattande besparingar på föräldralediga, sjuka, arbetslösa och pensionärer på allvar – och trott att de skulle backa och överge det när vi väl närmade oss valet. Men så blev det inte. Högeralliansens politik slår hårt mot dem som redan har det sämst – inte minst många kvinnor. Det är varken rimligt eller rättvist – och det är definitivt inte någon politik för nya jobb.  - Det blir inte fler jobb för att en arbetslös byggnadsarbetare  får sänkt ersättning till 65 procent och inte får del av takhöjningen i A-kassan. Konsekvensen av sänkta ersättningsnivåer blir ökad otrygghet, minskad köpkraft och lägre tillväxt. På samma sätt blir konsekvensen av slopad förmögenhetsskatt och riskkapitalavdrag ökade klyftor – inte fler jobb. Högeralliansen har en politik för sänkta skatter – inte för fler jobb. Jobben blir fler om vi har gott företagsklimat, ordning och reda i ekonomin, fasta spelregler, låg ränta, kreativitet och satsning på forskning och utveckling  Vad händer med familjepolitiken om högeralliansen vinner valet? Vad händer med biståndet Ska Sverige gå med i Nato? Och hur ska fastighetsskattens avskaffande finansieras? Högeralliansens valmanifest ställer fler frågor än vad det ger svar.   Hittills har varje utspel från alliansen följts av rubriken "Reinfeldt backar". Att kommentera högeralliansens valmanifest är lite som att kommentera börsen – det är ett rörligt mål. Snart kommer moderaterna backa efter en ny felräkning. Snart kommer moderaterna att backa när någon riktar kritik. Syftet med cirkusen verkar vara att inte ge några tydliga besked. Ena dagen är det nedskärningar för barnen och föräldrarna, andra dagen försämringar i sjukvården. Men en sak är säker. Med moderat politik blir det alltid nedskärningar i välfärden och tryggheten. Det går inte att både lova stora skattesänkningar och omfattande välfärdsreformer.  Monica

Rättvisa och fler jobb

Det socialdemokratiska valmanifestet innehåller en rad konkreta förslag för attstärka Sveriges konkurrenskraft och öka sysselsättningen. Några av de förslag somskapar jobb direkt:? 100 000 nya bostäder för äldre.? Mer personal i äldreomsorgen.? 3 500 erfarna medarbetare i äldreomsorgen erbjuds möjlighet att bli mentorer.? Väg och järnvägsnätet ska förnyas, rustas och underhållas? Det utökade landsbygdsprogrammet och EU:s strukturfonder? 1 000 resurspersoner till de skolor och elever som har det tuffast.? 3 000 fler fritidspedagoger och annan personal i fritids.? Resurserna till sjukvården ska fortsätta att öka.
Hela valmanifestet finns på vår hemsida www.socialdemokraterna.se


Välbeställda vinner mest på Högern (ingen nyhet..)

Högeralliansens förslag om slopandet av fastighetsskatten gynnar bara fastighetsägarei 15 Stockholmskommuner. En genomsnittlig villa i Danderyd får fastighetsskatten sänkt från cirka 33 000 om året till drygt 23 600 kronor, en minskning med över 9300 kronor.
En villa i Lidingö får över 7 700 kronor i lägre skatt.
Läs mer på www.svt.se/nyheter

Dagens fakta 2323 nya jobb varje arbetsdag, i snitt förra veckan, anmäldes till arbetsförmedlingarna runt om i landet. Ökningstakten i antalet nya jobb stiger också kraftigt jämfört med2005. 108 238 fler lediga jobb har anmälts till arbetsförmedlingen under 2006 änmotsvarande tid 2005.
Läs mer på www.ams.se 

Monica Green

Ann-Christin Nykvist prisutdelare på All star crusing i Skövde

bybussen

Ann-Christin Nykvist besöker Skaraborg två gånger under sin matturné i landet. Dels i lördags när socialdemokraterna i Skövde hade sin valupptakt. Då talade hon om jobben, om satsningar på de äldre, på fritidshemmen, om sänkt maxtaxa i förskolan och om matkvalité förståss. Dessutom fick hon vara prisutdelare på all stair cruisers, på bilden syns hon med vinnarna i BYbussen. Nästa gång kommer Ann-Christin Nykvist till Matfestivalen.


Och jobben då?

I dag kom socialdemokraternas valmanifest. Det är en ansvarsfull reformpolitik som kan sammanfattas med: Alla ska med : Tänderna, barnen, de äldre ska få det bättre.

Men jobben då? Högern har redan frågat, de ser nämligen inte satsningar på fritidspedagoger, på äldreomsorgspersonal, på lärare som jobb. Det är tragiskts med en sådan höger att de ser ner på personalen inom vården, skolan och omsorgen så till den milda grad att de inte ens räknas som arbete för högern.

Valmanifestet innehåller också löften till de som står utanför arbetsmarknaden. Dels genom erbjudande om jobb och utbildning och dels genom att lova att de inte ska straffas ekonomiskt.  Ett valmanifest med många jobbförslag och förslag på hur skolanska bli bättre. Vill vi skapa fler jobb.
Genom ett bra företagsklimat, låg ränta och möjligheter för företag att anställa högskoleutbildade, lärlingsplatser, plussjobb, forskning och utbildning ska möta framtidens arbetsmarknad. Det enda högern vill är att sänka lönerna och straffa de sjuka och arbetslösa.

Monica Green

Trafiksäkerheten är viktig

Just nu debatterar vi trafiksäkerhet med MHF,NTF och Vägverket med flera i Halmstad.
Oerhört viktigt at vi jobbar långsiktigt med attidyder om hur du som trafikant kan köra billigare, energisnålare och säkrare genom "mjukare" körning.
En kul grej  inträffade när vi kom in på ungdomars attityder och hur ungdomars vanor kan påverkas till mjukare körning eller ecodriving som vi också kan kalla det. Det var  undersökningar som visar att allt måste inte vara "hippt", "snabbt" och "häfftigt" för att ungdomar ska lyssna. Det kan lika gärna vara med ödmjukhet och trovärdighet. Då fick vi se en bild på Jan Eliasson. Han utpekades som trovärdig, lyssnande och övertygande. Jag tyckte det var jätte kul att en oberoende källa pekar ut vår utrikesminister som den som bäst kan övertyga även bland ungdomar. Som kriterier angavs hans långa erfarenhet av förhandlingar och hans insatser inom FN.

Monica Green

Cecilia Widegren vill inte erkänna att hon röstat emot tidigareläggningen av E20an

I måndags påbörjades satsningarna på E 20 av Göran Persson. Detta med hjälp av den förskottering som görs av socialdemokraterna, centern och folkpartiet i Regionen och en enig Götene kommun. Kommunen tar ett lån som inte kostar någonting. Lånet betalar vägverket tillbaks om två år. Regionen betalar räntan. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet har istället för att bråka tagit initiativ till att denna satsning på E 20 Ansvarsfulla politiker som samarbetar och satsar på regionalutveckling och skapar resultat i Skaraborg och Regionen som syftar framåt.

Vad har då moderaten Cecilia Widegren gjort för E 20 förutom mediautspel och förutom att klaga?
Verklighetens Cecilia Widegren har röstat emot förslagen om satsningen på E 20 i Regionfullmäktige. Hon har till och med reserverat sig mot besluten! Anledningen till att hon motsätter sig förslaget är att hon vill att enbart staten ska betala för utbyggnaden av E 20. Inget nytänkande eller flexibilitet, kreativitet eller alternativ för den damen inte!
När hon var Regionstyrelsens ordförande var ekonomin körd i botten. Nu när regionen kan satsa framåtsyftande då är moderaten Cecilia emot...

Monica Green
http://hallekis.com/xx060814a.htm

Moderaterna gillar allt som sossarna gör

Träffade på en av mina grannar idag. Hon var mycket förvånad över hur Fredrik Reinfeldt kan lova att införa alla socialdemokratiska reformer.Vad menar Moderaterna egentligen, är allting som sossarna gör så bra att de ska ha precis samma välfärd men ändå sänka skatterna, sade min upprörda granne. Ska de köpa väljarna med samma reformer, samma politik som socialdemokraterna men med lägre skatt? Jag höll med henne om att det äventyrar både tillväxten och välfärden.

Det är ansvarslös och orättvis om de alltså inte ska finansiera skattesänkningar.  

Det är orimligt att påstå att det samtidigt går att bibehålla den svenska välfärdsmodellen.

Hur kan ett parti som påstår sig vara seriösa göra så ogenomtänkta utspel?
Men varför rösta på några som ska göra socialdemokratisk politik utan att ha ekonomi för det?

Monica Green

Hjo socialdemokrater startar valrörelsen med stormvindar

Hjotrafik

Det blev nästan stormvind när Socialdemokraterna i Hjo startade sin valrörelse med att åka med Ångaren Trafik. Men det var mycket god stämning trots att vågorna stod höga på Vättern.
Pierre Rydén presenterade valmanifestet för Hjo, Hans Aronsson berättade om sjukvården och den regionala utvecklingen i Västra Götaland. Dessutom fick jag chansen att tala om de viktigaste frågona i valrörelsen dvs jobben, tryggheten och rättvisan och att den Svenska välfärdsmodellen är hotad av höger alliansen. Alla var överenns om att jobba hårt för en socialdemokratisk seger den 17 september

Monica Green


Högeralliansen anklagar AMS för att ha glädjekalkyler när arbetslösheten sjunker

Visst är det märkligt att höger alliansen nu anklagar AMS för att ha glädjekalkyler när arbetslösheten sjunker? Varför vill de inte glädjas åt att det går bättre för Sverige.AMS har räknat på samma sätt även under den borgerliga regeringens tid, då var arbetslösheten över 10 %, om de menar att beräkningsmodellen var fel då också så var arbetslösheten uppemot 17-18% under den borgerliga regeringens tid.  Det vill jag inte tillbaks till.
Det anmäls rekordmånga nya jobb till arbetsförmedlingen. Vi får gå sjutton år tillbaks i tiden för att hitta så många nyanmälda lediga platser som under juli i år. Sedan 1994 har 300 000 nya jobb tillkommit och bara på det senaste året är det ett tillskott på 80 000 nya i Sverige. Det är mer än 350 jobb varje arbetsdag. Det bästa med det är att arbetslösheten sjunker är att det ljusnar för ungdomarna. I juli i år var 10 000 ungdomar färre arbetslösa än juli 2005. Dessutom har långtidsarbetslösheten för ungdomar halverats. Även här i Skaraborg har arbetslösheten minskat kraftigt. Men hur skulle det gå om Högeralliansen sparar 11 miljarder på arbetsmarknadspolitiken. Det betyder att nästan 100 000 fler blir öppet arbetslösa och får klara sig på egen hand. Högeralliansen vill också sänka a-kasseersättningen, sjukersättningen och ta bort fyra månader i föräldraförsäkringen. Att ge sig på sjuka, arbetslösa och föräldralediga ger väl inte fler inga jobb, det ökar bara klyftorna.

Monica Green

Har du råd med bil om högeralliansen vinner valet?

Idag har jag varit på Folksam och räknat på högeralliansens förslag om privatiserad trafikförsäkring. Det visade sig att premien (bilförsäkringen) för en bilägare i Skövde kommer att fördubblas om olyckan skulle vara framme och vi får en borgerlig regering den 17 september. Ibland har vi presskonferens ihop med företag som vill ha E20an utbyggd, ibland har vi presskonferens ihop med lantbrukare som är beredda att odla ekologiskt. Idag valde vi att ha en presskonferens ihop med Folksam, just för att i denna fråga tycker vi lika. Det vill säga att vi tycker att sjukförsäkringskostnaden ska ingå i den generella välfärden och inte behöva dras i långbänk hos försäkringsbolag.
Man undrar ju vilken grupp som ska drabbats härnäst av högerns idéer om att ta ur vissa grupper ur den allmänna sjukförsäkringen? Om de börjar med att spara 8 miljarder på fordonsägare. Är nästa grupp arbetsskador eller är det idrottsskador, alkoholskador eller är det de äldre som ska skaffa privata försäkringslösningar för att få ersättning och rehabilitering?

 


Monica Green


Uppstart med sossarna i Skövde.

 Ikväll träffades förtroendevalda i Skövde hemma hos Åke och Anna.Vi tänker vinna valet i Skövde, helst på egna mandat men annars ihop med andra partier. Skövde förtjänar en bättre ledning än moderaterna. Den senaste mandatperioden har Skövde fått mycket resurser av staten i form av ökade statsbidrag, bidrag till fler lärare i skolan, ytterligare satsningar på Högskolan, försvarsbeslutet gick Skövdes väg m.m.
Om vi hanterar detta rätt har vi alla möjligheter att utveckla hela Skaraborg tillsammans. Det är tydligt att politiken lokalt och centralt hänger ihop. Skövde och Skaraborg har tjänat på att ha en socialdemokratisk regering. Nu förtjänar Skövde en bättre ledning. Socialdemokraterna har utarbetat ett handlingsprogram för Skövdes framtid. Där alla, såväl unga som äldre, män som kvinnor, ska känna att de får den service de behöver i form av bra förskola, skola, utbildning, äldrevård med personal som trivs och kan utvecklas. Kulturen och musikskolan ska utvecklas. Föreningslivet och fritidsverksamheten stärkas.
Kort sagt alla ska med, så enkelt är det.

Monica.nu

Det är barnen som lider mest av krigen

Vaknar mitt i natten och tänker på de bilder vi kan se av kriget i Libanon.Det är oacceptabelt att så många civila får sätta livet till i konflikten mellan Israel och Libanon och på Gaza. Israel använder militärt våld utan några som helst proportioner. Rätten att försvara sitt land innebär inte rätten att döda barn och andra civila. Vi måste göra något för barnen i Mellanöstern. Det är bedrövligt det som sker just nu, för jävligt rent ut sagt. Civila dödas av Israels bomber, med USA i ryggen. När till och med FN byggnader bombas då har det gått alldeles, alldeles för långt. Vi har säkert olika förklaringar till varför situationen är som den är och vad som kan göras för att stoppa kriget, men vi vet nog alla vilka som drabbas hårdast av bomber. I krig är det aldrig de som bestämmer, utan oskyldiga civila som drabbas.  Det eskalerande våldet drabbar barnen mer eftersom de är extra utsatta och beroende av vuxnas agerande.  Krig är ett jättesvek från de vuxna.
Omedelbart elldupphör! Ge FN mandat att stoppa kriget!

Denna länkhär är från min Riskdagskollega
Mariam Osman Sherifay
http://www.fromisraeltolebanon.info/

Denna länk går till SSUs insamling till Gaza
http://www.ssu.se/index.php?p=2&a=2069

Denna länk går till Palmecentret

http://www.palmecenter.se/RegionerOchLander/Mellanostern.aspx
Oavsett vad du gör, gör något. Vi kan inte stå handfallna och se detta längre.

Monica.nu


Laketown Cruisers i Hjo

10088-54

Laketown Cruisers i Hjo ordnade en mycket trevlig veteranbilsträff i år igen.
http://hem.passagen.se/laketowncruisers/
Med rally, frågor, aktiviteter och omröstning av fina bilar. Vi körde de dryga 3 milen runt vackra omgivningar i ett soligt Hjo. Det blev rekord år i år igen med många fina ekipage. Målgången var i stadsparken där det också blev prisutdelning. Första pris gick till Göran Carlsson för han hade lyckats svara rätt på alla frågor. Dessutom kunde han sparka boll med styltor, backa bilen längs en lång bräda, skruva i muttrar på nolltid och kasta hästskor m.m. Detta gjorde honom till en värdig vinnare. Men på den hedrande andra platsen kom kompisarna Kent och Eva Eriksson.

Monica.nu


Valstugan invigd i Vara

10088-53
Nu har jag tagit mig till Vara för att vara med på socialdemokraternas valstugeinvigning.

Naturligtvis var det jätte trevligt. Jag är säker på att alla de valarbetare som jag träffade idag kommer att göra en jätte bra insats i valrörelsen.

Lite kul var det när jag fick möjlighet att önska lycka till och säga några ord om denna jämna, otroligt spännande valkampanj som just börjat. Då kommenterade jag dels hur viktigt det var för tryggheten, jobben, tillväxten och ekonomin att Sverige får en socialdemokratisk regering den 17 september. Jag berättade också om min oro för landet om det skulle bli höger alliansen som vinner valet. Eftersom de vill genomföra gigantiska skattesänkningar och därmed måste dra ner på välfärden. Då stod folkpartisterna lite längre bort vid sin valstuga och gjorde förvånade miner. Efteråt gick jag bort till dem för att prata lite, de var mycket upprörda för de påstod att de minsann inte skulle dra ned på någonting. Jag frågade hur de skulle ha råd med både skattesäkningar på 50- 250 miljarder och ändå ha allting kvar som finns idag. Kunde de naturligtvis inte svara utan drog till med "dynamiska effekter" ja du milde…..

Men sedan blev vi sams och pratade om hur bra det var med fp, c och s i Västra Götalands regionen.

 

Monica.nu


Byggstart motorvägen E20 Lundsbrunn-Holmestad

Snart smäller det, snart inträffar den stora dagen då Skaraborg ska få sin första motorväg.
Byggstarten kan ske tack vare att Regionen, som styrs av socialdemokrater, centern och folkpartiet gemensamt ,avsatt åtskilliga miljoner för regionaltillväxt. Därför kan Götene kommun ta lån för tidigare läggning av första etappen av E20. Regionen betalar räntan så för kommunen kostar det inget extra.
Detta är en typ av alternativ finansiering. En del är emot bland annat moderater att regionen gör sådana här satsningar. Jag tycker det är trist med bakåtsträvande, konservativa politiker som vägrar ha flexibelt tänkande.
I alla fall så har regeringen givit sitt godkännande och planeringen i fullgång för fösta spadtaget som statsminister Göran Persson ska ta den 14 augusti.Idag träffade jag bland andra kristdemokraten och kommunalrådet Bo Bergsten i Götene samt representanter från vägverket för at diskutera och färdigställa ”första spadtaget för motorvägen i Skaraborg”. Jag ser fram emot den dagen. 

Monica.nuRSS 2.0