Gott slut och ta det försiktigt med raketerna

Dags att göra slut på 2007, året då klyftorna ökade i rasande fart mellan rik och fattig, mellan stad och land och mellan män och kvinnor. Som det ser ut just nu så ökar klyftorna ännu mer nästa år......
Ha en bra nyårsafton och ta det föriktigt med champangen och raketerna....
image376

Hårda bud till de som fortfarande är arbetslösa

Riksdagen har nyligen beslutat om hur mycket pengar det ska satsas på jobbpolitiken nästa år. Tyvärr blir det varken satsningar eller förbättringar, bara fler tuffa besparingar. Under året med Littorin har utbildning, praktik och program hårdbantats. Långtidsarbetslösheten har skjutit i höjden, människor tvingas flytta från den första arbetslösa dagen och ungdomar låses in en så kallad jobbgaranti, med ett enda löfte - en snabbare sänkning av a-kassan.

En konjunktursvängning är på gång. Vi har ännu inte sett någon nedtrappning på arbetsmarknaden, men Ams gör en kraftig nedskrivning av nya jobb från 100 000 till 44 000. Sprickorna i arbetsmarknadspolitiken kommer att märkas när det vänder. Den stora frågan för småföretagen just  är bristen på utbildad personal som kan gå in där det finns lediga jobb. Flaskhalsproblemen är tydliga, samtidigt som nästan 5 procent är arbetslösa. Det finns inga möjligheter till praktik eller utbildning, för att arbetslösa ska få jobb.

Den moderatledda regeringens första år vid makten inleddes med stora försämringar av tryggheten. Högkonjunkturens guldläge schabblades bort. Regeringen hade alla chanser i världen att minska klyftorna - men man valde att öka dem. Det är resultatet av det borgerliga regeringsinnehavet 2007


NEJ Mona, gör det inte! Gör inte upp med Björklund


Visst det finns mycket att göra inom skolområdet och naturligtvis ska vi ha lung och studiero till alla elever. Men att göra upp med Major Björklund är att göra upp om den gammaldags skola vi alla vill komma ifrån. Mycket är faktiskt bra med den nuvarande skolan och det vore mycket oklokt att kasta ut barnet med badvattnet.

Jag var med på förtroenderådet i höstas då vi gav Mona Sahlin mandat att förhandla om skolan för partiets räkning. Att gå med på betyg i 6:an eller 7:an om den borgerliga regeringen gav upp införandet av skriftliga omdömen till 7-åringar. Det har Björklund redan sagt nej till, alltså finns det inget att förhandla om. Efter förtroenderådet har jag fått frågorna många gånger både av oroliga föräldrar, elever och lärare. Lärare som jobbat på ett modernt sätt, där elever kan lära sig i sin egen takt och inte efter den bästa eleven eller den sämsta i just det ämnet.

mitt blogginlägg om betygen


att sätta betyg i lägre åldrar har ingen förankring vare sig i skolan eller bland föräldramajoriteten.
Ska vi komma till rätta med problemen i skolan krävs en målmedveten och konsekvent politik.

Så jag uppmanar dig Mona - Gör inte upp med Björklund.


TT via DN

DNdebatt

svd


Skövde Nyheter Går i graven efter 101 år


TIDNINGEN som ägs av Herenco via Västgöta-Tidningar, läggs ner. De anställda ska fortsätta att bevaka Skövde-området åt andra tidningar i koncernen.
Första numret av tidningen kom ut 1907, men då under namnet Billingen. 1958 fick tidningen dess nuvarande namn Skövde Nyheter.
Tidningen ingår i Herenco via Västgöta-Tidningar tillsammans med Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet.
Orsaker till den sjunkande upplagan uppges bland annat vara försämrade pressläggningstider och förändrat tidningsformat . Och visst är formatet en av andledningarna, SN var lite och behändig för  15 år sedan men bytte till stort format när alla andra blev små...


Inte konstigt att Mona Sahlin är populäraste partiledaren


När det idag visar sig att Mona Sahlin är Sveriges mest populära partiledare blir jag inte ett dugg förvånad.

Hon är lätt att förstå, hon talar på ett mjukt och behagligt sätt. Hon har visat att hon har empati med de mest utsatta, hon upplevs som vanlig och kan säga ifrån.
Att hon dessutom leder det parti som står för rättvisa och solidaritet i motsatts till den borgerliga regeringen som ökar klyftorna drar naturligtvis upp siffrorna.
En annan fördel med Mona Sahlin är att hon gått igenom alla helvetes drev, visat att hon gör misstag och att det går att resa sig igen efter att varit golvad.

Sedan finns det kritik på att vi socialdemokrater ännu inte visat vad vi ska gå till val på om 2 och ett halvt år. Men det är sådant vi får leva med för det handlar om demokrati inom partiet. Det är väl ändå ideologin och inte sakfrågorna som är viktigast. Att få alla med in i framtiden, att ge fler chansen att läsa även i vuxen ålder, att använda politiken som redskap till att minska klyftorna som uppstår i samhället inte använda politiken till att öka orättvisorna.


48 procent har stort eller mycket stort förtroende för Mona Sahlin och Reinfeldt rasar från 52 till 45 procent.

Sifoundersökningen som gjorts på uppdrag av Aftonbladet baseras på telefonintervjuer


Om Mona i DN


mona i svd


ARN uppfyllde förväntningarna

image374

Här föll Arn Magnusson och hans mamma Sigrid lovade att om han bara överlevde så skulle hon överlämna honom till Varnhemskloster.

image375
Filmen om Cecilia Algotssdoter och Arn Mangusson får en trea även av mig.

Den är bra, särskilt bra är det när jag känner igen Vänern, lövskogarna, ängarna på  Kinnekulle, Varnhem med flera hembygder. Sedan är det lite segt i striderna vid Jerusalem men det tyckte jag även när jag läste böckerna. Men samtidigt gillar jag att vi Svenskar inte alltid måste kopiera alla krigs och snabba actionfilmer från USA.

En av det dåliga sakerna är att vi var tvungna att se 15 minuters reklam inledningsvis. En av anledningarna att se film på bio är att slippa reklam tycker jag men så är det inte längre tyvärr.
Men som sagt, filmen är bra, gå och se den !!!


http://www.arnmovie.com/

Arn i Svd¨

arn i dn

arn slår rekord

historiska fel


I väntan på ARN


Efter att ha läst böckerna om Cecilia och Arn Mangusson och sett inspelningsplatserna på Kållandsö, Varnhem, besökt Årnäs, Skara och Forshem, sett teatern på Hellekis säteri vid Kinnekulle ska det bli riktigt trevligt att få se filmen. Jag ska villigt erkänna att jag tyckte att bok nr ett och tre var mycket bättre än den där sega krigsboken som jag upplevde att tvåan var. Men Jan Guillou skriver bra och jag tycker det ska bli kul att vad jag tycker ikvällhttp://www.arnmovie.com/

Arn i Svd


GOD JUL


Utöver det vi alla önskar nämligen Fred och mat till (är det verkligen fred vi vill ha ....)

Önskar jag att alla blogg läsare får njuta av julefrid med vänner, god mat och kanske en och annan klapp av tomten.

För mig blir det både Kalle Anka och det som är ännu viktigare dvs. Karl Bertil Jonsson.

Där emellan blir det både mat och tomtebesök, hoppas jagDN


tomten kom med julmust och julskum

image373
tomten kom med julmust och julskum.
Vi blev glada och överaskade. Hoppas tomtarna får en God Jul

Socialdemokraterna når en ny rekordnivå med 46,7 procent


En julklapp som heter duga. Men så har borgarna också gjort självmål på självmål. Människor gillar inte att se när orättvisorna ökar, när de som har det svårt får det ännu sämre. De allra flesta vill ha ett lugnt och tryggt samhälle och då måste alla få vara med.

Just nu går det bra för Sverige och jobben strömmar till. Den brinnande högkonjunkturen gör att det under det senaste året okt 06- okt 07, tillkommit drygt 80 000 nya jobb. Det är jättebra, men vi ska komma ihåg att under socialdemokraternas senaste år okt 05-okt 06 i regeringsställning tillkom mer än 150 000 nya jobb, detta utan att straffa de arbetslösa.

Ersättningen i a-kassan har sänkts och reglerna hårdnar allt mer, plusjobben har tagits bort, alla möjligheter till en andra chans i livet - oavsett om det har kallats Komvux eller arbetsmarknadsutbildning - minskar eller försvinner helt. Unga drabbas särskilt hårt.

Allt detta gillar inte människor därför sjunker deras siffror som en sten.

Men det är inte val nu och det är långt kvar innan vi socialdemokrater kan ropa HEJ


DN


Annika Lanzt ringde mig angående min debatt med Nyamko Sabuni


Hon ska ha en radiorevy i TV i eftermiddag där Nyamko Sabuni ska få berätta varför kvinnliga ministrar lämnar regeringen.

Kul att de tar mina interpellationsdebatter som manus till revyer.

Men det var också ganska märkliga saker Sabuni sa. Bland annat

Att det ska det bli skattereduktion för köp av hushållsnära tjänster. De kvinnor, statsråd och statssekreterare som har fått avgå, tjänar mellan 80 000 och 100 000 i månaden. Har de inte råd att anlita hjälp i hemmet? Det förvånar mig. Om de nu inte vågar fråga sina män om avlastning - har de då inte råd när de tjänar 80 000-100 000?  De har råd att köpa tjänster,  andra skattebetalare ska inte behöva vara med och subventionera för dem som tjänar så mycket pengar.

Det är väl tillräckligt att skattebetalarna ska betala 2 miljoner till Ulrica Schenström för att hon kysst en journalist och varit full på krogen.

Jag känner många kvinnor som skulle kunna tänka sig kyssa en journalist för 2 miljoner....Lantz

debatten


Barnen får inte ens julklappar

Fler fattiga barn har blivit ännu fattigare och har de arbetslösa föräldrar som inte får ut sin ersättning, kanske barnen ens får julklappar i år.

Nu kommer det som många varnade för när samordningen mellan försäkringskassa och a-kassa beslutades; de arbetslösa får inte sina pengar. De får alltså inte pengar till jul. Och det ser inte ut som de får pengarna ens efter jul. Vad ska de ta sig till ? Ska de ta sms lån för att kunna ge sina barn julklappar?  
En redan hårt prövad grupp drabbas nu återigen av en katastrof. Regeringen har visserligen inte tagit några hänsyn tidigare men borde denna gång göra det.


BRIS beskriver på DN-debatt  hur barn och ungdomar inte har någon att vända sig till utanför familjen. Det blir tuffare för de som redan har det svårt. Klyftorna och oron ökar i samhället Det går väl an för de framgångsrika, de med studievana, de med föräldrar som tar sig an och orkar med sina barn.
Men hur går det för de barn som har föräldrar som inte orkar med sitt föräldraskap? För de som blivit tilltuffsade av livet. För de med någon form av handikapp som nu får sina ersättningar sänkta. För de som hänvisas till socialen därför att den borgerliga regeringen dragit undan tryggheten för dem. Hur går det för de barnen?

DN Bris


på väg från Riksdagen till julen

image370 
Jag är på väg från Riksdagen till Julen.
Ska julstäda, köpa julklappar, koka knäck och griljera skinka och åka skidor på Billingen

Plötsligt står Johan Persson och berättar om olagligheter som pågått i bankbranschen


Mycket ska man höra från Riksdagens talarstol. Men frågan är om inte Johan Persson tar priset när han i replikskiften plötsligt berättar om hur bankkunder kom undan förmögenhetskatt. Han berättade helt öppet att på den tiden han jobbade på bank så gick personalen runt och stoppade in växlar i bankkundernas fack för att de skulle slippa förmögenhetskatt. Frågan är om detta bara slapp ur honom eller om han ville bikta sig.

Men vi fick i alla fall veta att det var så det gick till.


nu startar finansutskottets debatter i Riksdagens kammare

DSC00469.JPG
nu startar finansutskottets debatter i Riksdagens kammare

Även seco demonstrerade för rättvisa

image366

svensk pop vid demonstrationen för rättvisa

DSC00460.JPG
svensk pop vid demonstrationen för rättvisa,
Vi var många, många, många som deltog i fackeltåget. Det känndes varmt att vi var så många men det var iskallt i luften, kall som den borgeliga regeringen

fackeltåg mot orättvisorna

DSC00459.JPG
fackeltåg mot orättvisorna, flera tusen samlas vid på Norra bantorget

författaren och journalisten yukiko Duke

image367
författaren och journalisten yukiko Duke på Riksdagens bibliotek

Författarafton på Riksdagens bibliotek

DSC00458.JPG
Författarafton på Riksdagens bibliotek

Sverige ska ta täten i klimatfrågan -även efter Bali


 USA fortsätter att köra två spår som i värsta fall bara leder till frivilliga åtagande. Det var bra med Bali är målet om klimatavtalet skall vara klart 2009 och att USA tar på sig liknande åtaganden.

Utvecklingsländerna har fått igenom förslag om som tekniköverföring, pengar till anpassningsprogram och pilotprojekt för att förhindra fortsatt skogsskövling. Men att inte ta med flyget inom utsläppsrätterna är ett misslyckande
Vaga dokument med många svåra avvägande och beslut som skjuts på framtiden. Men en gemensam global klimatpolitik endast sätter miniminivån. Vi kan köra på med

1.       Skärpta klimatmål.  Sverige borde ta täten i klimatfrågan med att utsläppen av växthusgaser minskas med 35-40 procent till 2020.


2.       Ett brett investerings- och forskningsprogram.  Socialdemokraterna satsade 2 miljarder kronor mer än regeringen till forskning 2008-2011 i budgeten för 2008. Av dessa riktas 100 miljoner kronor per år till företagsnära forskning till småföretag, tjänstesektorn och miljöteknikbranschen.


3.       Lätt att handla rätt. Staten, tillsammans med livsmedels-, energibranschen, transport- och bostadssektorn ska ta fram en ny enhetlig klimatmärkning


4.       Efterkonvertering av bilar. Stöd till efterkonvertering av bilar, så att fler får möjlighet att köra miljövänligt


5.       Skrota gamla bilar. Ökade resurser anslås till bilskrotningsfonden


6.       Mer riskkapital till miljöteknikbranschen. Socialdemokraterna föreslår att 6:e AP-fonden särskilt ska fokusera på miljöteknikbranschen.


7.       Biologisk mångfald. Ökade resurser för att nå miljömålet om levande skogar  


8.       Lokala klimatinvesteringar (KLIMP). För att underlätta kommunernas klimatarbete avsätts resurser till lokalt miljöarbete
svd om Bali

Maud om Etanol

DN

DN om Bali

sorkfeber


Kvarteret framtiden på Örebroseminarie


Idag har Örebro partidistrikt firat sitt 100-årsjubieum. Det gjorde de genom att ordna en mäng spännande framtids diskussioner om klimatet, barnen, jobben, globaliseringen och om livspusslet.

Jag fick möjligheten att medverka i diskussionen som handlade om hur livspusslet ska gå ihop i vardagen. Det blev en intressant eftermiddag där vi lyfte fram s-kvinnors paradprogram "kvarteret framtiden". Vi talade om hur boendet ska ske mer blandat så att unga och gamla kan hjälpa varann

Om att om svenskar och invandrare fortsätter att bo åtskilda i olika bostadsområden, då kommer främlingsfientligheten att öka.
Man bråkar inte med den man känner. Därför måste vi lära känna varandra.
Vi tog upp miljönvänligt byggande som avgörande. Om det goda arbetet och delad föräldraledighet, om mer tid för barnen och mycket mer
 
Att ha en bostad är en social rättighet. En egen bostad är nyckeln till en fungerande tillvaro, och för den som är ung är det ett steg mot att bli vuxen. Men i storstäderna finns det nu knappt några bostäder att uppbringa samtidigt som det i andra delar av landet finns ett stort överskott.

Den sociala bostadspolitiken är en del av den generella välfärdspolitiken. Men många människor har varken möjlighet att välja boendeform eller bostadsområde. Fastighetsägarna i storstadsområdena har ett klart övertag med sina möjligheter att välja och vraka bland de bostadssökande, vilket ofta utestänger invandrare, ungdomar, arbetslösa och människor med svag ekonomi och/eller ibland sociala problem.


Örebros socialdemokrater firar 100 år

image360 
Örebros socialdemokrater firar 100 år

Bygg "kvarteret framtiden" - Ett bra boende skapar bättre livsvillkor för människor.


När S-kvinnor för många år sedan drog igång debatten om att bygga på ett mer miljövänligt, familjevänligt, blandat sätt blev vi ofta förlöjligade. Men nu talar många om vikten att bygga passiva hus (dvs. mer miljövänliga), om att blanda byggnationen så att hyresrätter, bostadsrätter och villor finns i samma bostadsområde, om lekytor, park och grönområden, om upplysta stigar, om kollektivtrafik till och från bostadsområdena osv

Nej föresten alla talar inte om det. Inte borgarna i alla fall

  

De har inga visioner. Inga intressanta förslag för att se till att ungdomar kan hitta ett eget boende. Ingen vilja att skapa goda förutsättningar även för människor med små inkomster.


Produktionen av bostäder har under det senaste året minskat med 19 procent, och andelen hyresrätter som i dag byggs har halverats jämfört med 2006.

Orättvisorna på bostadsmarknaden ökar, och många - inte minst unga människor - letar förtvivlat efter lägenhet.

  

De borgerligas lösning är att sälja ut allmännyttiga hyreslägenheter så det blir ännu svårare att hitta ett eget boende.

Det behövs skapa attraktiva och levande förorter. Nej till marknadshyror och stora klasskillnader. Priset för det är enligt vår mening ett "grönt" investeringsbidrag och en översyn av boendebeskattningen. Vad den borgerliga regeringen vill får vi inte veta. Mer att sälja ut allmän nyttan och ta bort räntebidrag till nybyggnation. Det skapar bara mer segregation, ensamhet och oro


ensamhet


Den orättvisa skattepolitiken

Under fredagen den 14/12 diskuterar Riksdagen skattepolitiken och måndagen den 17/12 klubbas beslut om skatten för nästa år. Det blir en orättvis skattepolitik med ökade klyftor, Orättvisor skapar bara motsättningar och oro. Sverige tjänar på en rättvis fördelning. Regeringens skattepolitik leder till ökade orättvisor, den undergräver välfärdens långsiktiga finansiering och leder till ett krångligare och mer svåröverskådligt skattesystem.

De största skattesänkningarna går till dem som har de tjusigaste och högst taxerade villorna, andra villaägare och bostadsrättsinnehavare får liten eller ingen sänkning alls. De får betala reformen genom att andra skatter på boendet höjs, nya skatter införs och regler som skyddar dem med lägst inkomster avskaffas.

     Villaägarnas riksförbund har räknat ut att 220 000 villaägare får högre fastighetsskatt 2008 än 2007. I Skövde rör det sig om ca tusen villaägare. Att kalla detta för att avskaffa fastighetsskatten är knappat sanningsenligt.....  (osant, falskt eller lögn - välj valfritt ord)

Flyttskatten betyder ökade kostnader för många som har uppskov med beskattningen den kapitalvinst som uppkommit vid försäljning av en villa eller bostadsrätt.  I Västra Götalands län har 80 000 personer uppskov och det genomsnittliga uppskovet ligger på 300 000 kronor vilket ger en årlig skatt på 1 500 kronor.


Många borgerliga år hävdat att förmögenhetsskatten har spelat ut sin roll och att den inte längre betalas av de rika - utan bara av vanliga villaägare. Så är det inte Statistiken från RUT (Riksdagens utredningstjänst) visar att 60 procent av förmögenhetsskatten betalas av den tiondel av befolkningen som har de högsta inkomsterna - och det är således denna grupp som tjänar på att förmögenhetsskatten avskaffas.

Avskaffandet av förmögenhetsskatten gynnar män mer än kvinnor. 63 procent av förmögenhetsskatten betalas av män och endast 37 procent av kvinnor.

I Västra Götalands län finns 31 000 förmögenhetsskattebetalare, de under 30 år är knappt 400 så någon framåtsyftande ungdomsreform är det ju knappast heller.


Det behövs mer rättvisa inte mindre i det här landet

dn

svd


Skövdes Lucia på Västerhöjd

DSC00450.JPG
Skövdes Lucia på Västerhöjd

Hillary for president!!!!! or not ? (en reflektion från mina dagar I New York)


I Svensk media och europeisk med för den delen är Hillary Clintons valseger så gått som i hamn och att det blir en promenad seger. Visst vore det bra om det vore så. Att vi fick ett slut på den republikanska tiden. Men så enkelt är det inte. Det vi vet är att Busch ska sluta, det gör han inte för att alla Amerikaner ogillar honom för det gör de inte. Tvärt om han är fortfarande förvånansvärt populär i många led. Nej han slutar för att han bara kan sitta två perioder. Jag var med och följde valkampanjen 2004 på ära håll, både i New York och Florida. Det var ett oeerhört engagemang både från parternas kampanjer och från frivilliga (vollontärsorganisationer) som jobbade stenhårt från båda hållen. Ändå blev valdeltagandet lågt.

Det blir ingen lätt match för Hillary Clinton. Dels ska hon vinna striden inom Demokraterna. Sedan ska hon vinna över den man (för det kommer att bli en man) som blir Republikanernas kandidat. Och de kommer inte ge upp i förtid var så säker. De laddar rejält och kommer att dra på i valrörelsen med stor kraft.

När Amerikanarna går till val om ett år väljer de mellan två högerpartier. Det ena lite mer reformistiskt än det andra. Det ena lite mer för sociala reformer med gemensamma lösningar inom sjukvård och skola än det andra. Det ena lite mer emot Irak kriget än det andra osv.  

Det är ett krångligt system att registrera sig, de tusentals bostadslösa till exempel kan inte registrera sig. Redan på förhand vet vi alltså att många inte kommer att rösta. Av de är det många som har det tufft, fattiga, bostadslösa, lågutbildade osv.

Men trots att medelamerikanen kanske inte är mogen för att rösta på en kvinna så har Hillary Clinton har stor chans att bli första kvinnliga presidenten.


http://www.dagensarena.se/index.php?sid=1&pid=7&#commentformhash1


Stoppa våldet, konflikterna och krigen

image356

Barn dör i konflikter, av fattigdom, av sjukdomar så som HIV/AIDS, i krig och av att vi andra inte bryr oss tillräkligt.
Debatten fortsätter i FNs toppmöte om barns rättigheter, samtidigt som klimatmötet på Bali pågår

Stora så kallade rundabords samtalmed flera hundra deltagare

rundabordimage355

Rundabordssamtal i FN-skrapan om utbildning och skydd mot våld och övergrepp


Trots att världens länder redan 1948 bestämde sig för at utbildning är en mänskligrättighet. Trots det saknar 77 miljoner barn möjlighet att gå i skola. Fattigdom och brist på utbildning hänger ihop. Därför samlas representanter från 170 länder för att göra gemensamma ansträngningar till att nå målet utbildning för alla (education for all, EFA).

Inläggen görs från barn och vuxna från Vietnamn, Bulgarien, Skandinaviska länderna, Zimbawe och så vidare alla gör tydliga ståndpunkter.

Det handlar om att utöka och förbättra förskoleverksamheten, särskilt för de mest utsatta barnen. Det handlar om att säkerställa att alla barn (flickor och pojkar) går i gratis obligatorisk skola senast 2015. Det handlar om lika och lämplig tillgång av kunskap för ungdomar och vuxna. Ta bot skillnaderna mellan könen i grund och påbyggnadskolan och det handlad om att säkerställa kvalitén på utbildningen.

I länder som drabbas av katastrofer och konflikter är utbildningen det som gör att samhällen hålls samman. Flickor är särskilt utsatta i krig och konflikter och måste särskilt säkerhetskälla rätten till utbildning. Dessutom finns det tyvärr siffror om visar at barn med handikapp inte får gå i skolan.

Starka inlägg och mest intressant blir det när barnens själva berättar och ställer frågor till vuxna i beslutande ställning. Slående nog blir de vuxna ofta svarslösa när barn ställer intelligenta rättframma frågor


Att befinna sig i FN-skrapan i New York när en annan FN byggnad attackeras är ganska speciellt.


141 talare är anmälda för att beskriva vad respektive land gjort för barnen men nu beklagar alla attentatet mot FN i Algeriet.  70 människor har dödades när två sprängladdningar detonerade i huvudstaden Alger.  

När plötsligt alla talare börjar med att visa sin bestörtning över det som inträffat och när FN-chefen Ban Ki-Moon med hårda ord fördömer morden så inser vi det allvarliga i det som inträffat.

Svenska ambassaden hade höjd beredskap och var beredd på att något kunde hända på tisdagen, eftersom flera attentat har ägt rum just den 11:e i månaden. Al-Qaidas nordafrikanska gren tog senare på sig attentatet i Alger.

Men självfallet får inte idiotiska våldsmördare styra världen, vi måste visa att världen ska styras av folken och folkens valda representanter dvs. politiken inte våldet ska avgöra människors livsöden. Därför måste vårt möte om barnsituation i världen fortsätta med oförtruten optimism och framåtanda för det är ju alltid barnen som får lida mest i krig och konflikter


UNICEF-rapporterar att mycket har blivit bättre för barnen i världen.


Men samtidigt lider 143 miljoner barn av undernäring. Det visar Unicefs rapport Progress for Children.

Rapporten innehåller en mängd data om läget för barn i världen, och om hur utvecklingen förhåller sig till FN:s millenniemål som världens ledare har ställt sig bakom.

Mellan 1990 och 2004 har mer än 1,2 miljarder människor fått tillgång till rent dricksvatten. Fler mammor ammar sina barn. Mellan 1996 och 2000 ökade antalet mödrar som uteslutande ammade sina barn med 20 procent i vissa afrikanska länder söder om Sahara. Mer än fyra gånger så många barn fick A-vitamin 2005, jämfört med 1999. Detta är glädjande framsteg men tyvärr finns också det motsatta. Nedslående fakta är att

143  miljoner barn är undernärda - mer än hälften av dem finns i Sydasien.

Malaria och lunginflammation orsakar årligen 27 procent av alla dödsfall bland barn under fem års ålder.

1,5 miljoner barn dör varje år av diarréer som orsakas av smutsigt dricksvatten och dåliga hygieniska förhållanden.

Nu är det upp till världens ledare att ställa upp för de utsatta barnen. Då måste vi alla göra något.

Läs rapporten i sin helhet här »


Barn är oslagbara

FN:s konferens "A World Fit for Children" i New York.

Nu samlas under några dagar barnministrar, barn, riksdagsledamöter och organisationer som jobbar för barns rättigheter från hela världen för att följa upp och fortsätta arbetet med att stärka barns möjligheter.

Vi måste ha nolltolerans för våld mot barn och uppmana politiker, internationella organisationer, lärare, religiösa ledare att jobba mot barnaga och mot att barns ak behöva vara vittne till våld. Tyvärr finns här många länder som inte tycker att det är viktigt att förbjuda barnaga, så det finns mycket att göra. Ingen ska behöva bli slagen. Det finns ingen som helst koppling mellan uppfostran av barn och ta till våld. Tvärt om våld föder våld och ett barn som blir slaget när det är litet, tror att det är normalt och tar gärna till våld längre upp i åldrarna.


Likaså är det viktigt att länder med stor fattigdom har ett fribrev och förklara våldet mot barn med svält och misär. Självfallet sska vi motverka ökade klyftor och utrota fattigdomen. Men tyvärr finns det även rika länder och rika föräldrar som slår sina barn. Nej det handlar om upplysning, utbildning och stöttning i föräldraskapet och att skolor inför totalförbjud av barnaga, våld mot barn och visa att mänskliga rättigheter även gäller barn.

Barn är oslagbara


nu talar ett barn från Namibia, fantastiskt bra inlägg

DSC00429.JPG
nu talar ett barn från Namibia, fantastiskt bra inlägg

på plats i FNs Generalförsamling.

DSC00425.JPG 
på plats i FNs Generalförsamling.
Nu har detta viktiga barntoppmöte öppnats och länderna ska hålla tal om hur de har efterlevt den överenskommelse som gjordes för 5 år sedan.
Flera länder låter sina barnrepresentanter sitta med inne i generalförsamlingen, en mycket bra markering om att det är barnen vi ska lyssna på och ta hänsyn till.
sveriges representation i FN
.

här syns ungdomarna i FN-delegationen

DSC00419.JPG
här syns ungdomarna i FN-delegationen
Läs mer på deras egna upplevelser på :

anna och viktors unicefblogg


New York, New York


På Manhattan finns 12 000 taxibilar, 5000 bussar, 21 000 restauranger, 65 000 hotellrum, mycket extremt rika människor och mycket extremt fattiga människor. Här finns framgång men tyvärr också arbetslöshet, brott, fattigdom, prostitution och droger. Skillnaderna är enorma. Men här finns också FNs högkvarter och det är därför jag anlänt. Jag ska delta i FNs barntoppmöte med representanter från i stor sett hela världen.

Unicef som också finns här med sitt huvudkontor har arbetet med att synliggöra de oberoende barnrättsinstitutionerna och deras roll i en grundläggande strategi för att genomföra FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen.

Ett av syftena med barntoppmötet är stärka institutionerna som oberoende aktörer för att driva på och skydda barns rättigheter. Andra programpunkter är hur vi ska bekämpa HIV/AIDS och förhindra våld mot barn.

Som jag ser det är det skillnaderna i samhället som föder mycket våld. Därför är Fattigdomsbekämpning, mat till alla och fred helt avgörande för barnsuppväxtvillkor. Men självfallet ska vi vara fullkomligt medvetna om att våld mot barn pågår även bland väletablerade "rika" familjer. Därför måste barns rättigheter alltid prioriteras och FNs barnkonvention uppfyllas, efterlevas varje dag i alla länder.

Det blir mycket viktigt att driva på mot barnaga och uppmärksamma barn som är vittne till våld


hela New York är juldekorerat men nu har jag varit vaken i 22 timmar...

image350
hela New York är juldekorerat men nu har jag varit vaken i 22 timmar, dags att sova.
Det blir en lång intensiv dag i morgon

barnombudsmannen Lena Nyberg njuter av den Mexikanska musiken

DSC00417.JPG
barnombudsmannen Lena Nyberg njuter av den Mexikanska musiken

på ungdomsmottagningen vid unicefs lokaler i New York

DSC00409.JPG
på ungdomsmottagningen vid unicefs lokaler i New York

Just landat i Reykjavik på väg till FN-toppmöte i New York


När FN sammankallar till barntoppmöte diskuteras hur våld mot barn i alla länder ska motverkas. Våld, krig, svält och sjukdomar dödar tusentalsbarn dagligen. Även klimatfrågan som inte dödar någon just nu men som kommer att innebära stora komplikationer i framtiden kommer att uppmärksammas.

Oberoende nationella barnrättsorganisationer från hela världen i kommer till New York i samband med det möte om barn som hålls i FN den 11-12 december.

Vid barnmötet i New York 2002 antogs en deklaration och vid det här mötet ska arbetet med den stämmas av. Jag ska till i FN-byggnaden och ser fram emot ett möte som ger utrymme för dialog och diskussion.

Sedan 2002 har de oberoende barnrättsinstitutionerna barnföreträdare eller barnkommissionärer, etablerats i allt fler länder. En utveckling som har uppmuntrats av FN:s barnrättskommitté. I Sverige blossade nyligen ett förslag från statskontoret om att lägga ner Barnombudsmannen. Men det hade sett mycket illa ut av den borgerliga regeringen att lägga ner Barnombudsmannen och sedan skicka socialministern till FN för att få beröm för att Sverige gått i bräschen för barnsrättigheter, förbud mot aga och barnombudsmän


invigning av ugglan vid högskolans bibliotek

image344
invigning av ugglan vid högskolans bibliotek

idag har vi haft en fin invigning av den nya inglasade delen av bibiloteket

image345
 
Här syns konstnären med den uggla som blivit en symbol för den kunskap eleverna får med sig från högskolan

Först ska de straffa kvinnorna som ställt upp sedan ska de ge pengar till kommunerna

Nu säger den Ofeministiska jämställdhetsministern att de ska satsa 100 miljoner på kommunerna för att de ska skärpa upp sitt jämställdhetsarbete. Men har Saboni glömt att jobbet är den viktigaste jämställdhetsfaktorn och att kvinnorna inte fått den möjligheten

Heltid en rättighet, deltid en möjlighet är en devis som måste bli verklighet. Men regeringen börjar i fel ända och genomför  försämrade möjligheter för deltidsarbetslösa och fler karensdagar vid arbetslöshet.

Kvinnor har svårare att få en heltidsanställning än män. På mansdominerade arbetsplatser är heltidsanställning norm. Inom vård och omsorg har kvinnorna ofta deltid och kan inte försörja sig. Men även inom handeln har männen heltid och kvinnorna deltid.

Att mansdominerade branscher har fler heltidsanställda framgår tydligt i radio/TV-handeln, där är de anställda ofta män och jobbar heltid. Inom skohandeln som har samma öppettider är nästan alla anställda kvinnor och jobbar deltid. Även kvinnor i offentligsektor drabbas av detta könsmönster och får inte den sysselsättningsgrad de vill ha.  65 000 kommunalare än ofrivilligt deltidsarbetande och nästan alla är kvinnor.

Skillnaderna i arbetstid får tydliga effekter på mäns och kvinnors inkomster.


Kommunerna borde kunna bli en föregångare som arbetsgivare och anta kommunals uppmaning om att bli en mönster arbetsplats. Förvaltningarna samarbetar inte för att erbjuda heltidsjobb. Men nu finns ett ypperligt tillfälle att bli en föregångs kommun genom att erbjuda heltidstjänster till alla som vill

- Varför går det att göra schema på de manliga arbetsplatserna och inte de kvinnliga?  Männen dvs. vaktmästare får alltid heltid men undersköterskorna får nästan aldrig det.


Regeringen straffar kvinnor för att de ställt upp på arbetsgivare som givit dem dålig anställnings förhållanden. Deltidsarbetslöshet drabbar främst kvinnor.

Den borgerliga regeringen har lagt ogenomtänkta förslag i Riksdagen. Besparingsförslag som inte går att genomföra för att de är för dåligt genomarbetande och kostar därför mer pengar för skattebetalarna. Deltidsarbetslösheten är ett sådant förslag som skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet men som nu måste skjutas på till april.  Regeringen begränsar rätten till a-kassa vid ofrivillig deltidsarbetslöshet. Det är att ta saken i fel ordning. Först ska man givetvis ge kvinnor möjligheter till heltidsarbete.


Kommunerna kan bli ett föredöme, sedan kan även affärer, hotell och restauranger följa efter. Regeringen straffar kvinnorna trots att det är arbetsgivarna som inte vill, kan och orkar göra vettiga arbetstider med lön som går att leva på


Saboni i DN


Hade Ulrica Scenström kunnat bli full på krogen och kyssa journalister om hon varit man?


Om Ulrica Schenström varit en man, hade hon kanske inte behövt avgå. Det tror Åsa Kroon, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap i Örebro. Schenström gjorde traditionellt okvinnliga saker, drack och framstod som utsvävande. Det är mindre tillåtet för en kvinna och hon framstod därför som extra oprofessionell, säger Kroon.

Enligt Kroons studier citeras kvinnliga politiker mer sällan än manliga, och kvinnor avbildas oftare mer intimt. Dessutom skildras kvinnor som mer passiva. Det finns ett mönster i detta.

Det ska ställas hårda krav på både kvinnor och män i regeringen, bland statsekreterare och politiker eftersom man ska vara ett föredöme för andra. Men det sänder ut fel signaler om kvinnor alltid ska dömas hårdare än män.

Jag har frågat Statsministern om det "Finns det skäl att se över varför fler kvinnliga statsråd och statssekreterare avgått under den borgerliga regeringens första år?"
Men han har just meddelat att det blir jämnställdhetsministern som svarar.

Jag tror att det handlar om att de håller sina egna om ryggen. Varför ska annars de som har det sämst klämmas åt och Ulrica Schenström får 2 miljoner för att vara arbetslös?


Stina Ekblad uppträder i Riksdagens på hyllningsfest för Finland

image341
Stina Ekblad uppträder på Riksdagens hyllningsfest för Finlands 90 års
Självständighetsfirande

Snacka går ju, men vad har borgarna för miljön egentligen?


 När den borgerliga regeringen presenterade sin första budget förklarade finansministern att man inte riktigt hunnit arbeta om samtliga delar i enlighet med den borgerliga regeringens politik. Fokus hade helt lagts på skattesänkningar för de rika och större skillnader (blir folk bara tillräckligt fattiga så skaffar de jobb och blir friska menar borgarna) Miljöpolitiken hade man glömt eller medvetet nedprioriterat efter Fredrik Reinfeldts uttalande i Almedalen 2006 om att det fanns viktigare frågor att ägna sig åt än miljön.

Klimatförändringarna kan kosta 51 miljarder kronor fram till år 2050 om ingenting görs nu, de alarmerande rapporterna från FN:s klimatpanel är några exempel som gjort att borgerligheten till sist tvingats ut på banan.


Vad har då den ettåriga miljöpolitiken under borgerligt styre inneburit rent konkret i fråga om handfasta förslag? Svaret är: skrämmande lite. Trots att det sannerligen inte saknats klimatvänliga utspel från miljöministern och andra statsråd lyser de konkreta åtgärderna med sin frånvaro även i denna budget.


Sanningen är att värdet på den så kallade "klimatmiljarden" ständigt devalveras i takt med att regeringens politik blir känd. Det blir därmed alltmer tydligt att de borgerliga inte antar den klimatutmaning som vi står inför. Istället byter anslag namn och nedskärningar betalar nya satsningar. Efter en genomgång av regeringens budget står det faktiskt ett minustecken på sista raden. I praktiken betyder det att de borgerliga tar bort mer pengar än de tillför på klimatområdet.


Det är knappast genom minskade resurser som vi i Sverige kraftfullt och effektivt kan möta de klimatförändringar vi står inför. Väljarna har dock fått ett viktigt besked för framtiden: Den borgerliga regeringspolitiken saknar miljömärkning. Men nu slår de sig för bröstet och påstår att de har höga ambitioner på EU. Städa upp framför den egna dörren först


dn


I kväll har S-kvinnor i Skövde krävt heltidsjobb

image339


Regeringen straffar kvinnor för att de ställt upp på arbetsgivare som givit dem dåliga anställnings förhållanden. Deltidsarbetslöshet drabbar främst kvinnor. Det innebär att kvinnor har sämre möjligheter än män att försörja sig på eget arbete. Regeringen begränsar rätten till a-kassa vid ofrivillig deltidsarbetslöshet. Det är att ta saken i fel ordning. Först ska man givetvis ge kvinnor möjligheter till heltidsarbete. Skövde kommun vill gärna vara i framkant i andra sammanhang. Här finns ett ypperligt tillfälle att bli en föregångs kommun genom att erbjuda heltidstjänster till alla som vill. Riv murarna mellan förvaltningarna och samarbeta över mellan olika arbetsplatser. Det går om bara viljan finns. Varför går det att göra schema på de manliga arbetsplatserna och inte de kvinnliga? Undrade Malin som också hade ett bra exempel på att hon från omsorgsnämnden mycket väl kan jobba inom skolnämnden vissa tider på dagen eftersom hon är barnskötare och kan stötta barn med särskilda behov. Om kommunen blir ett föredöme, kan även affärer, hotell och restauranger följa efter.   Regeringen straffar kvinnorna trots att det är arbetsgivarna som inte vill, kan och orkar göra vettiga arbetstider med lön som går at leva på.


sista mötet med Skövdes arbetsmarknadsnämnd

image338 
sista mötet med Skövdes arbetsmarknads nämnd.
Lite skum bild men personerna på bilden är inte skumma utan representanter från näringslivet, arbetsförmedlingen, kommunens arbetsmarknadsenhet, facket och politiker.
Vi kunde konstatera att det är ungefär lika många arbetslösa nu som vid förra mötet i september.
Det är högkonjunktur och arbetslösheten har sjunkt de senaste två åren.
Antalet långtidsarbetslösa har tyvärr bara miskat från 449 tll 439 det senaste året.
Sedan ägnade vi stor del av mötet med att reda ut vad den nya ungdomsgarantin innebär. Ingen garanti för jobb men väl en garanti för att ingå i ett program. Introduktionen innebär tre ettapper med introduktion, finna och formulera sin kompetens, coaching, praktik och utbildning

Moderaterna har haft fel fokus på det mesta


Nu ska moderaterna rycka upp sin sjukvårdspolitik säger Reinfeldt och Slingman.

Ska de tala sanning den här gången? I valrörelsen lovade Fredrik Reinfeldt dyrt och heligt att de inte ska sälja ut sjukhus. Men efter valet gör de tvärt om nämligen säljer sjukhus.

Samma sak med allmännyttan, i Skaraborg lovade Cecilia Widegren dyrt och heligt att allmännyttan inte skulle säljas ut (hon till och med påstod i tidningen att jag bluffade när jag berättade om deras planer). Men efter valet så säljs hyreslägenheter i allmännyttan ut.

Att de också lovade dyrt och heligt att ta bort fastighetskatten men efter valet gör de om det till avgift så att bara de med de stora husen i tillväxtområdena får sänkt skatt.

Borgarna påstår ofta att de genomför bara det de gick till val på. Men det är fel. Visserligen gick de till val på ökade klyftor och det löftet har de genomfört med råge, Aldrig någonsin har klyftorna ökat så kraftigt i landet som nu. De fördelar från fattig till rik, från landbygden till staden och från kvinnor till män.

Inte ens jobben klarar de av från oktober 2005 till oktober 2006 tillkom 153 000 nya jobb. Från oktober 2006 till oktober 2007 tillkom 83 000 nya jobb. De rider på högkonjunkturen just nu, men hur länge håller det?TT via DN

Filippa och per


sossarna i Hjo bjuder på soppa och värvar medlemmar

image333
sossarna i Hjo bjuder på soppa och värvar medlemmar,
Bra gjort att stå hela dagen utanför konsum i kylan.

efter det kalla juldoppet i Hjo

DSC00276.JPG
efter det kalla juldoppet i Hjo, här tillsammans med fångvaktare från Tidaholmimage335

ett nöjy, kalllt, blött gäng som just kommit upp ur den 5 gradiga Vättern

innan det stora jul doppet

DSC00268.JPG
innan det stora jul doppet

det stora juldoppet i Hjo

image334DSC00271.JPG
det stora juldoppet i Hjo

RSS 2.0