Orangeday i Västerås och på många andra platser

(null)

Var tredje vecka dödas en kvinna av en man som hon haft en nära relation med. I Sverige anmäldes drygt 24 000 sexualbrott och 38 000 misshandelsbrott mot kvinnor eller flickor, förra året men mörkertalet är stort. Endast 20 procent av våldet polisanmäls enligt uppskattningar av Brottsförebyggande rådet. Mäns våld mot kvinnor är en ständig pandemi som pågår dygnet runt om, året om. Idag på orangeday den 25 november är det FNs dag mot mäns våld mot kvinnor. Byggnader över hela världen lyser orange för att ta ställning mot våldet.

Jag är på väg till Västerås för att delta i en manifestation som representant för UN Women. FN:s jämställdhets organ UN Women arbetar i nära 100 länder för att förebygga och stoppa våld mot kvinnor och flickor. UN Women stödjer arbetet mot våld globalt och nådde närmare tre miljoner kvinnor förra året. 

Nu slumpar det sig så att även Sverigedemokraterna är i Västerås och jag förutsätter att även de poängterar vikten om arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Men det skulle inte förvåna mig om de glömmer av frågan. Vi nås av rapporter om att ärenden om våld mot kvinnor och sexualbrott läggs på hög, och att platserna på skyddade boenden för kvinnor som flyr från våld inte räcker till när platser reserveras för avhoppare från kriminella gäng. Det är helt oacceptabelt. Givetvis måste gängkriminalitet och mäns våld mot män stoppas. Men utan att det går ut över det mest grundläggande arbetet med att skydda våldsutsatta kvinnor och barn. 

Idag lägger polisen ner arbetsgrupper som är specialiserade på mäns våld mot kvinnor där man byggt upp kompetens och metoder för att utreda dessa brott, när detta arbete skulle behöva växlas upp och spridas till resten av landet. 

Nedskärningar i välfärden får enorma konsekvenser på kvinnofridsområdet. Sveriges Kommuner och Regioner larmade redan i våras om att pengarna till skyddat boende inte räcker och att kommunerna kommer att få svårt att leva upp till sitt uppdrag att förebygga och motverka våld mot kvinnor när det saknas finansiering.

Dagens manifestation i Västerås är en av många viktiga aktiviteter som sker under Orangeweek. Den gemnskap vi visar genom alla orange-arrangemang är ett styrkebesked som jag hoppas ger effekt både här och nu och inför framtiden. Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Tillsammans gör vi skillnad. 


Orangeweek En vecka fri från våld

(null)

Orange Week har börjat. Veckan när vi tillsammans manifesterar i orange och tar ställning mot mäns våld mot kvinnor och flickor i Sverige och resten av världen. Världen kommer lysa och kläs i orange som är färgen för optimism och en framtid fri från våld. Hela veckan pågår aktiviteter för att uppmärksamma mäns våld och vikten av att stoppa, förebygga och förhindra. 

Igår fick jag möjlighet att delta på ett frukostmöte där jag talade om hur vi kan förebygga mäns våld, särkilt mäns våld mot kvinnor och flickor. Det går att förändra ett beteende precis som Sverige lyckades förändra synen på barnaga. Att det tidigare var tillåtet och accepterat att slå barn känns numera helt främmande för oss. 1979 var Sverige det första landet i världen som förbjöd våld mot barn, både i hemmet och i skolan. Sedan det blev förbjudet enligt lag har Svenska folket förändrat sina beteenden och flera länder tog efter. Precis som föräldraförsäkringen, debatten om att dela föräldraförsäkringen pågår visserligen fortfarande men allt fler pappor tar tillfället i akt att komma närmare sitt barn och tar sin del av ansvaret för barnets uppväxt. 

Med det vill jag ha sagt att det går att förändra även machokultur. Nu forsätter aktiviteterna fram till den 25 november som är FNs dag mot mäns våld mot kvinnor. 


Våld mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid. Detta måste få ett slut och kan förebyggas. 


🧡 Runt om i världen och i Sverige lyser byggnader och platser upp i orange för att manifestera mot våldet och samla in pengar till UN Womens arbete mot våldet.

 

🧡 Att investera i arbetet med att avskaffa våld mot kvinnor och flickor är ett avgörande steg mot en mer rättvis och jämställd värld för alla.


🧡 #orangetheworld 

 


#orangetheworld #orangeday #noexcuse #stoppamänsvåldmotkvinnor #enveckafrifrånvåld #orangeweek 


Det urskillningslösa våldet och krigen måste få ett slut

(null)


Det är en orolig tid just nu och vi vill påminna om vikten av fred och frihet och vårt gemensamma ansvar att bekämpa våld och terrorism i världen. Vi följer med bestörtning den accelererande våldsspiralen i Israel och Palestina efter Hamas fruktansvärda attacker mot civila. 

De brutala massmord, systematiska våldtäkter och kidnappningar av oskyldiga kvinnor, män och barn måste fördömas. Hamas måste omedelbart frige de kvinnor, män och barn som kidnappats.

Dessutom måste Israel följa folkrätten och undvika att civila dödas. De massiva bombningar som nu genomförs i tätbefolkade områden utan att människor har någon chans att fly är helt oacceptabla. Både Palestinier och Israeler måste få tillbaka framtidstron, de behöver trygghet, mat och förnödenheter omedelbart. 

Samtidigt fortsätter Rysslands fruktansvärda oacceptabla kriget mot Ukraina och det pågår flera krig i Afrika, Afghanistan, Karsmir och Myanmar. Kvinnor utsätts för våldtäkt och sexualiserat våld i dessa krig och konfliktsituationer.

Det urskillningslösa våldet måste få ett slut. Attacker mot civila är aldrig acceptabelt, oavsett vem som utför det. 


Vi måste fortsätta stå upp för solidaritet och värna mänskliga rättigheter. 

Alla folks frihet- kan bli hela världens fred! Vi bör arbeta gemensamt för att främja en värld där alla kan leva i harmoni och respekt för varandras rättigheter. En annan värld är möjlig, en jämställd värld utan våld och förtryck. En värd där vi lever tillsammans i solidaritet, frihet och fred sida vid sida. 

Uttalande antaget av S-kvinnor i Skövde den 31 oktober 2023



RSS 2.0