Nu har jag ställt en fråga till Anders Borg angående hans floskeruttalande

Har just lämnat in en fråga till Riksdagen anående hans uttalande i TVs Rapportsändning  kl 19,30 förra veckan om att Riksdagen är en floskerfabrik

Volvo varslar igen och regeringen svarar med att straffar de arbetslösa med högre skatt.


Färre och färre nya jobb sedan 2006, då tillkom 153 000 nya jobb. Menats det i fjol året som var den borgerliga regeringens första år vid makten då tillkom 80 000 nya jobb. För i år var bedömningen, enligt vårbudgeten, ytterligare en halvering dvs. ca 40 000 nya jobb. Men sedan dess har jobbtillväxten tvärnitat. Detta kopplat till alla de varsel som fullkomligt haglar över Sverige. Idag beskriver DN, GP och svt med flera den katastrof som drabbar Volvoanställda med ytterligare 1000 varsel.

Under hela den här perioden har svaret från Fredrik Reinfeldt och Anders Borg att de har en politik för jobb. När de får en direkt fråga från varslade så har svaret varit - vilken tur att de har en regering som satsar på jobben. Om och om igen, om och om igen som en papegoja som har hakat upp sig har de sagt att de har en politik för jobb. I början trodde många på dem eftersom högkonjunkturen och ekonomin gick på högvarv.

Men vad är det de gör egentligen.

Jo, de sänker skatten för de som har jobb. Budskapet från regeringen är alltså de varslade på Volvo är egentligen lata. Så om de bara får högre skatt när de blir arbetslösa så hittar de sig ett nytt jobb.

Nu kommer någon omedelbart fråga mig om vi ska höja skatten när vi vinner valet. Och svaret är nej. Det går inte att hålla på att höja och sänka skatten som en jojo. Vi kommer naturligtvis att se till så att vi har en riktig jobbpolitik när vi vinner valet. Vissa skatter kan höjas men definit inte alla  Vi ska ha en politik som tror på människorna, som satsar i dåliga tider på omskolning, vuxenutbildning, forskning, investering m.m.

Inte som nu, en politik som bara straffar de drabbade


Mandatperioden 2007 - 2010 kommer att avslutas sämre än den inleddes, skriver regeringen själva i sin budget när det gäller sysselsättning och arbetslöshet

Det finns ett tydligt mönster i den borgerliga budgeten. De som står längst från arbetsmarknaden ska överges. Det gäller dem som går i den s.k. Jobb- och utvecklingsgarantin, där minst 20 000 kommer att överges av Reinfeldts s.k. "arbetslinje" och hänvisas till socialbidrag. Det gäller de som är arbetsskadade eller långtidssjuka och som inte är rehabiliteringsbara enligt Reinfeldts regering och som efter ett halvår slängs ut från sin arbetsplats och sin anknytning till arbetslivet. De gäller alla de som tidigare kunnat fort- och utbilda sig i vuxen ålder men som nu inte kan få plats på utbildningar därför att de statliga bidragen skurits ned kraftigt under de senaste åren. Det gäller alla som tidigare fått möjligheter till omskolning via arbetsförmedlingen, men där alla dörrar stängts av den borgerliga regeringen.


De som är längst från den ordinarie arbetsmarkanden överges helt av den borgerliga regeringen. De kommer att hänvisas till kommunernas socialbidrag för att överleva. VIlket leder till stora uppoffringar för de personerna.
 De ökande socialbidragen kommer att ta pengar som behövs i skola, äldreomsorg och barnomsorg. På så sätt straffar den borgerliga regeringen både de som står längst från arbetsmarknaden, alla kommuner och utgör därigenom ett hot mot den svenska välfärden.

Inte bara stolt, jag är nöjd också - Klasikerhalvan är min


Det började för ett år sedan med träning på Billingen. Där finns fina, ganska backiga, spår både för löpning (jogging) och skidåkning. På lediga stunder har jag joggat, åkt skidor men även tränat på gym.

I februari körde jag halva Vasaloppet och i början av juni bar det iväg till Motala för att cykla halva Vätternrundan en "liten" utmaning på 15 mil. En månad senare var det dags för halva Vansbro simningen, den var jag inte ett dugg orolig för eftersom jag simmade hela Vansbro 3000 m förra året. Men de av er som följt min blogg vet ju vilka bravader som hände då. Men i mål kom jag med nöd och näppe..

Så idag var det dags för sista etappen i denna klassikerhalvan.

Lidingöloppet, ja just det halva Lidingöloppet dvs 15 km jogging. Mitt mål var att jag skulle hålla mitt vanliga joggingtempo dvs 6 min/km men det höll inte. Jag fick gå i backarna och jag var ganska sliten den sista biten. Men det är en folkfest och ju närmare mål jag kom desto roligare blev det. Det var fullt med folk utmed banan som hejade, hurrade och applåderade och då går det även om det känns tungt. När jag gick i mål på 1 timme och 43 minuter (103 minuter) var jag mycket trött men väldigt glad.Trött, nöjd och svettig

Sossarna har 45,7 % i opinionen, borgarna har 37% ihop

Ytterligare en opinionsmätning som befäster att socialdemokraterna själva kan regera landet efter nästa val. Skillnaden är gigantisk och behöver inte skynda på kravet att vi socialdemokrater nödvändigtvis måste ha en gemensam valplattform ihop med något annat parti. Väljarna tycker uppenbarligen inte det är nödvändigt utan är en produkt planterad av de borgerliga partierna.

Jag har å andra sidan ingen emot att vi visar hur ett samarbete ska kunna gå till. Men som sagt Reinfeldts tjat om att det skulle vara nödvändig för Mona Sahlin att göra en "Bankeryd"  faller platt till marken.

Väljarna håller inte med Reinfeldt om det. Inte om det heller.....DN


Borg undergräver demokratin med sitt floskleruttalande

Det var pinsamt att lyssna till finansminister Anders Borgs uttalande i måndagens TV Rapportsändning  kl 19,30 om Riksdagen som " floskelfabrik". Det är inte bara en förolämpning mot Riksdagen och dess ledamöter utan ett visat förakt mot hela vår svenska demokrati som saknar motstycke.

Jag har tidigare haft en viss respekt för finansministern och uppfattat honom som kunnig på sitt område. Men nu träder en annan bild fram, en arrogant, överlägset och pressad minister. Han har ett slags studentikos gamängstil som han nog själv (och vissa andra) tycker är lite ungdomligt häftig men som faktiskt är rena katastrofen.

Uttalandet blir desto märkligare med tanke på att FRA-lagen nu ska ändras genom just olika initiativ i "floskelfabriken."


Anders Borg är inte folkvald, han är bara utsedd av Fredrik Reinfeldt och förstår uppenbarligen inte fundamentet i en demokrati

Nu har jag ställt en fråga till Anders Borg om hans floskler i Rapport


Nordiska arbetsmarknaden i en globaliserad värd.


Gestur Gudmundsson professor på Islands universitet började föredraget med att konstatera att alla länder kan och ska ta emot människor från andra länder. Men han menade att det är viktigt att alla får chansen till utbildning, till att tala sitt modersmål och sitt nya språk samt att snabbt få möjlighet till ett jobb.

Ingbjörg Hafstad som är undervisningschef på "Det Interkulturelle Hus" beskrev vikten av att invandrarbarn börjar i förskolan (Barnahagen, som hon kallade det) så snart som möjligt.

Dels för att lära sig språket men också kulturen.

Hon tog ett exempel med en kulturkrock med "Ida" som kom från ett land där man äter riset med händerna och när "Ida" kom till förskolan fick hon bannor av personalen för att hon gjorde som det lärt sig hemma. Ingbjörg menade att det finns hundratals kulturkrockar som barn möter dagligen.

Efter inledningarna hade vi en mycket intressant diskussion


Sorg även i Reykjavik


Vi skulle ha diskuterar den Nordiska arbetsmarknaden i en globaliserad värd.

Men vi började dagens möte med en tyst minut för att kunna tänka på den fruktansvärda händelsen som inträffat Kauhajoki i Finland. Jag har många finska kollegor här som är både chockade och bedrövade och vi andra kan inte göra annat än att instämma i sorgen.

Det egentliga temat om hur integrationen ska gå smidigt när länder berikas med människor från andra delar av världen är naturligtvis angeläget och viktigt. Men det finns inget värre än mord och då känns eventuella problem med invandrare lite futtiga eller småaktigt i sammanhanget


på plats i Reykjavik

MMS

på plats i Rejkavik


På vilken planet har Tiefensie, Pehrsson och Attefall varit på den senaste tiden?


Som en skiva som hakat upp sig stod c, fp och kds företrädare står de i regeringens talarstol och påstod att det är bra att få folk i arbete.

OJ då, har de missat alla varslen som duggar tätt i landet, har de missat att vi gått in i en låg konjunktur har de missat att arbetslösheten stiger.

Var ha de varit den senaste tiden?

Självfallet är det bra att människor arbetar. 2006 tillkom 153 000 nya jobb sedan dess har det bara blivit färre nya jobb

Ganska konstigt att de borgeliga företrädarna inte har en aaaaning om vad som händer i landet och i vår omvärld


Regeringen misslyckas med jobben

Nu står Anders Borg i talarstolen och försöker förklara bort regeringens misslyckanden. Regeringen Reinfeldts största misslyckande är jobben. Långtidsarbetslösheten har bitit sig fast, och nu ökar arbetslösheten. Om två år är den uppe i 6,6 procent. Och under de två senaste åren har regeringen slösat bort högkonjunkturens möjligheter. Regeringen själva bedömer att mandatperioden 2006-2010 kommer att avslutas sämre än den började. Sysselsättningsgraden beräknas sjunka från 75,6 procent 2007 till 75,4 procent 2010. Arbetslösheten väntas öka från 6,2 procent 2007 till 6,6 procent 2010. Nu viker konjunkturen. Varslen har fördubblats på ett år och arbetslösheten stiger. Ändå är regeringens budget kliniskt ren från investeringar som ger arbetslösa jobb. Vissa göms undan, andra glöms bort – till exempel i regeringens olika arbetslöshetsgarantier. Trots konjunkturavmattningen får färre möjlighet att gå på högskolan och alltför få möjlighet till vuxenutbildning.

Hit och dit. Flipp och Flopp med Borg.


Arbetslösheten och utanförskapet på arbetsmarknaden ökar

Det skulle vara deras "paradgren" att minska utanförskapet och sänka arbetslösheten. Och oj vad de slogs sig för bröstet och tog äran åt sig när jobben strömmade till. Trots att Anders Borg sagt att det tar två år innan regeringens åtgärder ger resultat. Men nu när de två åren har gått och lågkonjunkturen för länge sedan knackat på dörren är läget helt annorlunda. Nu är det inte längre regeringens insatser som kan rädda människor från arbetslöshet eller utanförskap.

Idag när budgeten presenteras för riksdagen är alla reformer redan kända. De fyra partiledarna har lagt ut en bombmatta med utspel på utspel de senaste veckorna för att rädda tillbaka sitt anseende. Därför har Anders Borg inget nytt att berätta, han får istället fullt upp med att förklara varför arbetslösheten stiger och klyftorna ökar. Och varför han håller på med flipp flopp politik. Först slakt av vuxenutbildning sedan en liten återställare på, först höjning av arbetsgivaravgiften för småföretagare sedan en liten återsällare, först dyrare att vara med i a-kassan och sedan en liten återställare osv. Hit och dit flipp och flopp med Borg


Borg i dn

om sysselsättning i DN

Budgeten i korthet enligt DN

svd

om budgeten i GP


Inställt tåg


Jag brukar gnälla över tågförseningar, men nu är jag inte bara gnällig. Jag är ARG.

Vägen till Stockholm för att lyssna på budgetdebatten i Riksdagen fick ett abrupt slut när jag kom fram till stationen här i Skövde. Jag småspringer alltid lite för at jag ska hinna med allt på morgonen. Idag startade jag inte datorn innan jag gick hemifrån. Jag såg istället fram emot att läsa tidningar och blogga lite på tåget. Men icke, på TV monitorn står det små ord bakom tågnumret, INSTÄLLT. Det står inte varför och det finns ingen utrop i högtalaren om vad vi förväntas göra i stället. Det står en mycket låååång kö till biljettkassan så jag bedömer att det inte är så stor ide att ställa sig där. Jag sätter mig ner och startar datorn ser på SJs hemsida att det är ett lokfel. Nästa tåg som går till Stockholm kommer att vara överfyllt, då alla kommer att försöka tränga sig med där. Jag får ställa in mig på att stå de timmarna istället och kanske lyckas lyssna på budgetdebatten på radion.

Det är bara så tröttsamt. En del tycker väl att vi bara ska ha Stockholmare som är Riksdagsledamöter (då skulle ju tid och pengar sparas) en del tycker nog att vi som är valda från landet inte ska resa och delta i möten i våra valkretsar på helgerna. Min åsikt är att SJ borde fungera bättre...


Borg och Littorin hjälper inte de fackförbund som har haft det kämpigast sedan valetDet är så upprörande att påstå att det ska göra det billigare att vara med i a-kassan igen. Borg och Littorin har visserligen förstått vilket kaos de ställde till med när de höjde avgiften till a-kassan och tvingade på så sätt 500 000 människor från a-kassan.

Men de nya a-kasseavgifterna efter regeringens så kallade "återställare" visar att det är långt ifrån tillfredställande.  En genomgången visar att 17 fackförbund har fått sin avgift åtminstone fördubblad - trots regeringens sänkning med 50 kronor.

Dessutom hjälper det inte för de fackförbund som är över taket på 300 kr. Dvs de fackförbund som har det kämpigast så som Handelsanställdas förbund och Hotell och Restaurang anställda.

Det visar med all önskvärd tydlighet att de vill slå sönder fackföreningsrörelsen


Eleverna förlorar på slagfält om skolan

Det finns problem inom skolan, många skolor innehar obehöriga lärare, för små resurser och otillräckliga stödinsatser till elever som behöver extra hjälp. Detta är alltså problem som måste lösas, men lösningen måste vara långsiktig. Med slagfält om skolan blir eleverna de största förlorarna.


Vi vill ha en sammanhållen skola som ger alla samma chans. Att sortera och nivågruppera barn redan i tidig ålder, att tvinga barn att göra val för livet redan vid 10 års ålder anser vi socialdemokrater vara ett steg i fel riktning. Vi vill ha betyg som följer upp varje elevs kunskaper med tydliga mål för varje betygssteg men inte från sju års ålder. Betygsättning av barn som är så små får inget stöd vare sig hos forskare, skola eller bland föräldramajoriteten.


Goda kunskaper i svenska, engelska och matematik ska vara allas rättigheter, inte bara de som läser teoretiska kurser på gymnasiet. Detta medför att dörren till högskolan hålls öppen även för de som läst yrkesförberedande kurser på gymnasiet.


Det krävs fler platser på landets högskolor och universitet samt att alla som har intresse och behörighet ska få läsa vidare. Det betyder att det måste fram satsning på samtliga högskolor i hela landet inte enbart på våra "prestigefyllda" universitet. Det gäller också att satsa på kvalificerade yrkesutbildningar. Detta är speciellt tydligt i dag då det finns tydlig arbetskraftsbrist inom vissa yrken.


En skolpolitik som tar större hänsyn till vetenskapliga undersökningar och lärarnas beprövade erfarenhet, än till kortsiktiga utspel och snärtiga uttalanden om hårdare tag. Ytterst handlar det om våra barns framtid och möjligheten för skolan att bryta klasstillhörigheten


dn


Grattis Västsverige. Carina blir EU-kandidat

MMS

Grattis Västsverige. Carina blir kandidat till  EU-parlamentet i valet nästa år


hurra hurra vi vann med 33-28

MMS

hurra hurra vi vann med 33-28


jippi Skövde leder men 18-17

MMS

jippi Skövde leder men 18-17


Arena i Skövde invigs

MMS

Arena i Skövde invigs med Damhandbollen


fåren är också med på LO-dagen 2008

MMS

fåren är också med på LO-dagen


stort intresse 2008

MMS

stort intresse av sossarnas information på Aspö


köp korv från LO 2008

MMS

köp korv från LO


kommunal Skaraborg 2008

MMS

kommunal Skaraborg sätter reflexer på barnen


Lotta, Roger och Nellie 2008

MMS

Lotta, Roger och Nellie vid LOs bord


Transport visar fylleglasögon 2008

MMS

Transport visar fylleglasögon


Handels avd 14 2008

MMS

Handels avd 14 visar vikten av kollektivavtal


IF Metall är med på noterna 2008

MMS

IF Metall finns givetvis med på LO-dagen (kolla hönorna)


ABF visar EU-material 2008

MMS

ABF visar EU-material på ASPÖ


Johan klappar kor på ASPÖ 2008

MMS

Johan klappar kor på ASPÖ


Unga Örnar på plats på ASPÖ 2008

MMS

Unga Örnar på plats på ASPÖ


Amanda, Martin, Anita och Johan 2008

MMS

Amanda, Martin, Anita och Johan beredda på att berätta om SSU och S


Regeringens största misslyckande är jobben


Halvtidsutvärderingen fortsätter
Visst har utvärderingen av den moderatstyrda regeringen kommit i skymundan av den internationella bankkrisen. Men å andra sidan är de ju inblandade i den i allra högsta grad. De borde inte ha schabblat bort de goda åren. Visserligen står vi starkare rent ekonomiskt starkare nu efter alla de åtgårder med hängslen och livrem som Göran Persson med flera genomförde efter förra krisen på 90-talet.
Men utvärderingen bör fortsätta av regeringens politik.  De största misslyckandena gäller jobben. De möjligheter de senaste årens goda tider inneburit har inte tagits tillvara.

Den moderatstyrda regeringen skurit ned på aktiva arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning. Arbetslösa har inte getts möjlighet att utbilda sig till de jobb som finns, utan har fått förbli arbetslösa. Den aktiva arbetsmarknadspolitiken bytts ut till passiva åtgärder för de arbetslösa.

Högkonjunkturens möjligheter har slösats bort. Nu stiger arbetslöshet och värst är det för ungdomarna. Långtidsarbetslösheten ligger kvar på hög nivå. Cirka 40 000 långtidsarbetslösa göms undan i regeringens så kallade jobb- och utvecklingsgaranti. Dessa står mycket långt bak i kön vad gäller insatser som praktik och utbildning men räknas inte som arbetslösa i SCB:s statistik. Socialbidragen ökar i över hälften av landets kommuner.


Över 60% tror att socialdemokraterna vinner nästa val


Någon som är förvånad över den senaste mätningen när regeringen schabblat bort högkonjunkturen med orättvisa skattesänkningar? Till och med de borgerliga väljarna har redan tappat sugen och tror nu på ett regeringsskifte.

Men två år återstår, två mycket långa svåra år, där de borgerliga kan ställa till det än värre i takt med att desperationen sprider sig från Reinfeldt och Schlingmann ut i moderatorganisationen.

När det gäller vilka vi ska samarbeta med tycker jag vi ska ha en öppen dörr. Men det gäller att gå till val på en rättvis, solidarisk, miljövänlig, jämställd politik där alla människors lika värde är ledorden. De som ställer upp på det borde få vara med i samarbetet.över 60%


Just avklarat ett möte med finansutskottet som idag handlade om den ekonomiska krisen


Vi hade kallat till oss både Finansinspektionen och Riksbanken och fick en mycket noggrann genomgång av situationen. Både Finansinspektionen och Riksbanken poängterade att svenska banker står sig starka i nuläget. Men det är ett mycket allvarligt läge och vi har ännu inte sett botten på lågkonjunkturen och den internationella ekonomiska krisen.

Märkligt nog har inte regeringen velat informera finansutskottet om läget.

Spänd fortsättning följer dag för dag.


Halvtid - och Sverige ligger under

Varslen duggar tätt...

Finansminister Anders Borg har sagt att det tar två år innan han kan ta åt sig äran av

effekterna av moderaternas politik. Nu har två år gått sedan valdagen. Hur ser då

resultatet ut? Är Sverige på väg i rätt riktning? Svaret på den frågan är nej.

För två år sedan gick svensk ekonomi för högvarv. Nu är läget ett annat. När Sverige

stod inför en ekonomisk överhettning genomförde den moderatstyrda regeringen stora

skattesänkningar främst riktade till dem med de allra största förmögenheterna.

Riksbanken har tvingats att gång på gång höja räntan. För de allra flesta som fick

sänkt skatt har skattesänkningarna ätits upp av höjda priser, avgifter och

boendekostnader.

Den moderatstyrda regeringens politik har gett Sverige sämre möjligheter att möta

den internationella lågkonjunkturen.


Halvtid - och Sverige ligger under

Varslen duggar tätt...

Finansminister Anders Borg har sagt att det tar två år innan han kan ta åt sig äran av

effekterna av moderaternas politik. Nu har två år gått sedan valdagen. Hur ser då

resultatet ut? Är Sverige på väg i rätt riktning? Svaret på den frågan är nej.

För två år sedan gick svensk ekonomi för högvarv. Nu är läget ett annat. När Sverige

stod inför en ekonomisk överhettning genomförde den moderatstyrda regeringen stora

skattesänkningar främst riktade till dem med de allra största förmögenheterna.

Riksbanken har tvingats att gång på gång höja räntan. För de allra flesta som fick

sänkt skatt har skattesänkningarna ätits upp av höjda priser, avgifter och

boendekostnader.

Den moderatstyrda regeringens politik har gett Sverige sämre möjligheter att möta

den internationella lågkonjunkturen.


Socialdemokraternas forskningsdag i Riksdagen


Ingvar Carlsson och Mona Sahlin inledde socialdemokraternas forskningsdag. Båda tryckte på vikten av långsiktig, hållbar forskning för framtiden. Ingvar gjorde också en tillbakablick på hur socialdemokraterna genom åren satsat på olika forskning.

Johan Rockström inledde debatten om forskning för hållbar framtid och ett rikare liv. Men han började ganska dystert om de pågående klimatförändringarna och den globala uppvärmningen och utsläppen av växthusgaser.

Finns det något mer patetiskt än kungssången?


Vi betraktar oss som en av världens mest demokratiska land, vi försöker vara jämställda, jämlika, bekämpar våra fördomar mot människor från andra länder och jobbar för att underlätta för handikappade med mera med mera.

Men vi har mycket märklig kvarleva kvar från urminnestider. Vi ställer oss upp när kungen kommer in och sjunger kungssången både i Riksdagen och på kvällen i konserthuset. Nja dvs. jag sjunger inte men många sjunger och tycker att det är helt OK, de får naturligtvis göra som de vill för mig men jag blir förbryllad.......


Vi avslutade Riksdagens högtidligand öppnande med en mycket trevlig kväll i konserthuset.

Vi lyssnade till Kungliga filharmonikerna med dirigent Sakari Oramo och Erik Ericsons kammarkör. Det var fantastiskt och bäst var som vanligt värden Stefan Forsberg, utan honom hade jag inte förstått särskilt mycket. Han var både rolig och pedagogisk när han berättade om vad vi skulle få njuta av. Så det blev en bra avlutning på dagen.

Det som drar ner humöret är finanskrisen, den borgerliga regeringens handfallenhet och kungssången...


FRA

MMS

Förra valet tjuvläste folkpartiet våra mejl. Nu vill de läsa allas mejl

Ni minns väl hur det var? De kom över ett lösenord och tyckte att det var OK att gå in och läsa mejl och planeringar. Hur skulle du tyckt om någon hittat din nyckel, hade det varit OK att gå in i din lägenhet och rycka upp dina byrålodor...


lite munterhet uppstod i kammaren

MMS

lite munterhet uppstod i kammaren när statsministern gick fram till talarstolen då vi skulle lyssna på Fredmans Epistlar. Så han fick stå och vänta menas orkestern spelade


Nu startar Riksdagens högtidliga öppnande

MMS

Nu startar öppnandet.
Men min vana trogen sjunger jag inte med I kungssången och det gör inte min bänkgranne Urban heller


Min väninna som varit arbetslös sedan plusjobben avskaffades får det allt svårare


Att lyssna på Maud Olofssons pladder gör mig så ledsen säger Eva som söker 5 jobb om dagen och som inte fått något jobb sedan borgarna avskaffade plusjobben. Eva är en ambitiös 57åring som prövat på många spännande jobb sedan hon slutade på posten för 15år sedan. Hon läste vidare som vuxen, har jobbat som informatör och som extra resurs i skolan m.m.. Hon fick aldrig något fast jobb efter sin vidareutbildning men tyckte alltid att alla jobb hon fick var lika intressanta. Plusjobbet i skolan blev hennes rädding men sedan de borgerliga partierna avskaffade denna möjlighet har det gått sämre för Eva. Hon hör på radion varje dag om att det måste vara större skillnad mellan de som har ett jobb och de som inte har det. Hon blir allt fattigare och känner sig hånad av Maud Olofsson som indirekt påstår att Eva är lat. För nu ska det bli ännu lägre skatt för de som jobbar

Nu ska det bli ännu större skillnad och Eva måste sälja sin bil. Problemet är att då kan jag söka färre jobb än när jag har bil, eftersom det ofta är ett krav att ha egen bil eller kunna ta sig till platser dit inte kollektivtrafiken går säger Eva som känner sig lurad av samhället


De gick till val på vägar, polis och sänkt fastighetsskatt


Att konservativa politiker gör en bild av stå för mindre socialvälfärd och mer individualism är allmänt känt. De menar att samhället ska fixa gator, gatubelysning, polis och försvar. Individen och familjen ska sköta sig själva och andra ska inte lägga sig i.....

Numera vet de flesta att det inte är en framkomlig väg. Vi behöver varandra, omgivningen måste bry sig om andra, samhället måste ställa upp på alla. På så sätt blir det tryggare för alla.

Men nu visar det sig att de inte ens fixar sina egna grundläggande kärnfrågor

I Skaraborg gick moderaterna till val på "bygg E20 nu", "100 fler poliser" och sänkt fastighetsskatt. Så här i halvtid kan vi konstatera att de brutit alla tre vallöftena.

Många hade förväntan såg fram mot stora satsningar på "våra" vägar. Men E20an finns inte med i utspelet om 7, 8 miljarder på infrastruktur. Det som i valrörelsen var helt nödvändigt är nu istället bortförklaringar som "andra viktiga projekt" m.m

Moderaterna med Cecilia Widegren, Jan-Erik Wallin och Sten Bergheden i spetsen har under många år pratat om behovet av satsningar på E 20. Nu har de makten och får äntligen visa vad de går för.

De enda vägbyggen vi i Skaraborg kommer att se innan det är dags att sopa ut borgarna från regeringskansliet 2010 är de som beslutats av oss Socialdemokrater. Förbifart Skultorp, E 20 förbi Götene, RV 49 mellan Skara och Axvall är några exempel.

Lika illa är det med vallöftet om sänkt fastighetsskatt. Det blev höjningar istället.

När det gäller poliser så kan vi titta i kikaren efter dom och när de inbrott som skedde i Gullspång och Hova förra veckan begick fick polisen inte ens uppdrag att åka dit.

De konservativa värderingarna med en "nattväktarstat" tycks vara lång borta och de moderata företrädarna har fullt upp med att slinga sig som maskar på metkroken för att förklara bort sina misslyckanden. Att de dessutom vill tysta oppositionen med att säga att vi inte ska klaga förrän i nästa valrörelse är inget annat än ett desperat försök att hindra yttrande friheten


vi minns Anna Lindh

MMS

vi minns Anna Lindh


heja kommunalarna som varje torsdag demonstrerar för rättvisa

MMS

heja kommunalarna som varje torsdag demonstrerar för rättvisa på mynttorget


fantastiskt duktiga ungdomar

MMS

fantastiskt duktiga ungdomar uppträder i Gullspång


Emil ställer in drickan i köket

Emil ställer in drickan i köket på fritidsgården i Gullspång


hårdrock på fritidsgården i Gullspång

MMS

hårdrock på fritidsgården i Gullspång


Clautidia och Emma spelar airhocke

MMS

Clautidia och Emma spelar airhockey


Fortsatt baklängesdans för den borgeliga regeringen


Två steg bakåt och ett framåt, två steg bakåt och ett framåt.


Denna sensommar blir nog inte bara i hågkommen för allt regnande utan också för den BORGERLIGA REGERINGENS återställare från sina egna försämringar.

Men de fortsätter sin baklängesdans in i framtiden. En sänkt arbetsgivaravgift ger inte särskilt många fler anställningar. Fortfarande är småföretagarna besvikna och är inte ens tillbaks från början av försämringarna som Maud Olofsson genomförde när hon tog över makten. Netto får de nu en höjning med 30.000 kronor, eftersom regeringen i två steg har höjt avgiften med 37.000 kronor. Det här är bara en femtedels återställare.

Maud Olofsson har ju lovat att småföretagen skulle få sänkt arbetsgivaravgift. Men har hittills inte uppfyllt det löftet och beskedet nu tyder inte på att hon lever upp till sina löften.

Att regeringen försöker stoppa den avancerade skatteplaneringen inom företagssektorn anser och att Sverige får en konkurrenskraftig bolagsskatt är helt OK men som Thomas Östros flera ggr påpekat är det småföretagen som är förlorare.

Det vore bättre att satsa på Rättvisa arbetsgivaravgifter än bara sänka.

Gränsdragningen mellan olika branscher är mycket godtycklig och försvårar konkurrens på lika villkor. Det är fortfarande krångligt med olika skatteregler för olika branscher blir det en snedvridning konkurrens och innebär gränsdragningsproblem.

Goda och likvärdiga villkor för alla företag skapar bättre förutsättningar för en långsiktigt god utveckling.dn om småföretagen

Två steg bakåt och ett framåt


På område efter område gör den borgerliga regeringen nu utspel på utspel för att rädda sitt skinn. Så även på Arbetsmiljöområdet

Vår "kära"  arbetsmarknadsminister Littorin gör ett utspel om att Tarzanmentaliteten (anställda struntar i skyddsutrustning) på arbetsplatserna måste bort.

Den så kallade nyheten är att han lägger tillbaka lite symbolpengar på Arbetsmiljöverket efter att ha skurit bort en tredjedel av verkets resurser direkt efter regeringsskiftet, lagt ner Arbetsmiljöinstitutet och försvagat facket. Svenska folkets arbetsmiljö går back.

De försöker sig på att dansa jenka men tyvärr går det bakåt i dansen för den borgerliga regeringen och detta har svenska folket genomskådat


Eloge till SJ och Banverket


Idag är tåget i tid till Stockholm. Skönt att jag hinner i tid till mitt möte som börjar kl10.

Även i lördags hann jag till mitt möte i Falun. Trots den dåliga starten så lyckades SJ köra in en del när vi närmade oss Borlänge, så det löste sig


Det går inte att planera efter tågtider längre


Tidigare kunde jag titta i tågtidtabellen och planera in möten efter det.

Det går inte längre. Ta till exempel min resa till Falun idag. Mitt möte börjar kl.14 och det kändes rimligt att boka ett tåg som anländer Falun en och en halvtimme före. Då skulle jag ha gott om tid att hitta platsen för mötet och prata lite med de ansvariga osv.

Nu sitter jag på detta lämpliga tåg och har inte ens kommit till Sala. P.g.a. "spårledningsfel".

Vi segar oss fram genom naturen. Jag hörde just en medpassagerare säga till sitt ressällskap

•-        vi åker så sakta att det går att räkna stenarna utanför fönstret.

Jag har tidigare skrivit om att alla dessa tågförseningar inte bara är SJs fel och det stämmer ju. Banverket och andra operatörer är inte ett dugg bättre och till syvene och sist hamnar ansvaret på oss politiker. Satsas det inte på upprustning av järnvägar och tågset så blir det fel med förseningar som följd.

Därför är det också intressant att följa debatten om att vi ska satsa på höghastighetståg i Sverige. Visst det ska bli jätte kul att fara fram i 350 km i timmen på ett spår som kostat 300 miljarder. Det är både häftigt och modernt men jag hoppas att vi även ska se till så att befintliga järnvägar fungerar och att det där ska bli möjligt att köra snabbare i framtiden.

Just nu håller jag mest tummarna för att jag ska hinna framtill Falun före klockan två


Regeringens åtgärder för att stärka psykiatrin är för kortsiktiga.


Särskilda satsningar ska minska köerna till barn- och ungdomspsykiatrin samt för utbildning och kompetensutveckling av personal. Visst är det bra men för lite och för kort tid.

Regeringen redovisar bara en satsning på tre år. Mycket av det som står i, den statliga psykiatriutredning ledd av Anders Miltons, kräver en långtidssatsning. Det borde vara ett perspektiv på 5-10 år. Totalt satsar regeringen 2,7 miljarder kronor under åren 2009, 2010 och 2011. Av de 900 miljoner kronor per år som pengapåsen innehåller är 250 miljoner redan aviserade satsningar.

Snart kommer en infrastrukturproposition från regeringen och den kommer att innehålla sisådär 500 miljarder i ett långsiktigt perspektiv 10-15 år. Det görs med motiveringen om att det tar lång tid att planera och bygga vägar och järnvägar. Då är det märkligt att det går att ha ett långsiktigt perspektiv på hårda frågor men inte på sköra människor. Det borde vara ännu viktigare när det gäller människor som mår dåligt.

Den satsning regeringen gör utspel om innebär att kommunerna själva ska satsa ännu mer. Men bland åtgärderna finns ett ekonomiskt stöd till kommuner som bidrar till att skapa sysselsättning för människor med psykiska funktionsnedsättningar genom idéburna organisationer. Villkoret är att kommunerna själva skjuter till halva kostnaden för att finansiera projektet.

Dessutom måste skolhälsovården fungera bättre i kommunerna och det behövs satsning på  grundutbildningar och  forskning inom psykiatrin. Kort sagt, regeringen lappar och lagar från sina egna tidigare misstag, de är oansvariga. De lovade fler jobb och färre i utanförskap - nu ökar både utanförskap och arbetslöshet. De har slösat bort chans på chans för Sverige, för konkurrenskraft, välfärd och jobb.


om psykiatrin i DN

psykiatrin i svd

mer i svd


Höjd ränta - tuffa tiderInför dagens räntehöjning hade Riksbanken ett mycket svårt läge, som regeringen aktivt har bidragit till, eftersom den har eldat på inflationen med mycket stora skattesänkningar.

Många svenska hushåll får betala för denna politik i takt med den högre inflationen.

Vi riskerar att få sänkta reallöner i år för första gången på tolv år. Dessutom har boendekostnaderna rakat i höjden under de två senaste åren.

Den höjda räntan påverkar köpkraften. Ihop med senaste tidens höjda bensinkostnader och livsmedelspriser blir det tufft får många.  Över huvudtaget är det ett mycket spänt ekonomiskt läge Hushållens konsumtionstillväxt mattas av, minskad nybyggnation ger lägre investeringar och exporten är inte längre den starka motorn för svensk tillväxt. Samtidigt är arbetslösheten på väg upp.

Tyvärr har vi en regering och en Finansminister som konsekvent felbedömt utvecklingen av inflationen, räntorna och tillväxten. Trots att så många varnat för utvecklingen har regeringen inte vaknat till liv förrän efter sommaren och gör nu utspel på utspel för att rädda upp situationen.

Trots inflationsförväntningarna stack iväg redan för ett år sedan har regeringen har varit helt passiv. I stället har regeringen förnekat problemen eller skyllt ifrån sig. I januari konstaterade finansministern att han inte kände någon oro för inflationen. I vårpropositionen i april skrev regeringen att inflationen skulle avta. Så sent som i partiledardebatten i juni skyllde statsministern inflationen på höjda priser på citroner. Men nu har alltså Riksbanken fått parera med en höjd ränta
Det innebär att de som har lån på 1 miljon kr blir lånet 146 kronor dyrare per månad netto. För de med lån på 1.5 miljoner: 219 kronor per månad och för de med Lån på 2 miljoner kronor blir det 292 kronor dyrare per månad.


räntan höjs

så drabbas bolånen

riksbanekn höjer räntan


IAC Group säger upp 52 i Tidaholm (borgarna straffar de uppsagda med högre skatt)Bara de arbetslösa blir fattiga så hittar de sig ett jobb! Så har det låtit de senaste tre åren, dels i valrörelsen och sedan som ett mantra i takt med försämringarna för de arbetslösa som de borgerliga partierna tryckt igenom. De har visserligen inte sagt exakt de orden "de arbetslösa ska bli fattigare". De har sagt att det måste vara större skillnad på att ha ett arbete och att inte ha det, det måste löna sig mer att arbeta, eller jobbskatteavdraget ger incitament om det ska låta riktigt tjusigt.

Men innebörden är det samma "bara de arbetslösa blir tillräckligt fattiga så släpar de sig iväg från soffan och pralinerna och söker sig ett jobb".

En synisk människosyn som har fått råda och som till och med har fått extra stöd under högkonjunkturen.

Att vi socialdemokrater lovat att höja den sänkta a-kassan när vi kommer tillbaks har mötts med föraktfulla uttalanden från borgerliga företrädare så som - typiskt er sossar ni ska bara höja bidragen. Trots att a-kassan inte är ett bidrag utan en försäkring...

Men efter en högkonjunktur kommer alltid en lågkonjunktur så även i Sverige. Måtte den bli kortvarig och måtte vi klara svängningarna så mjukt som möjligt.
I går varslade IAC Group 280 anställda om uppsägning på fem fabriker i landet däribland Skara och Tidaholm. Jag kontaktade IF Metalls klubbordförande på IAC i Tidaholm Ann Österberg. Hon är djupt bekymrad för sina medlemmar och berättade att så sent som i våras varslades 30 anställda och att de har knappt hunnit gå hem. Och nu kommer nästa hårda slag.

Just nu har IF Metall fullt upp med MBL förhandlingar, turordningslistor och hur kompetensen ska behållas.


Stig har jobbat på Marbodal i 50

MMS

Stig har jobbat på Marbodal i 50 år, Här syns han tillsammans med Claes från skogs och trä


Magnus kantsprutar

Magnus kantsprutar


Annika, Håkan, Per-Anders och Jonn

MMS

Annika, Håkan, Per-Anders och Jonny på Marbodal visar mig hur de jobbar


Carina, irene och Claes på Marboda

MMS

Carina, irene och Claes på Marbodal


Först slakta komvux och sedan försöka få poäng på att bygga upp det igen....


Så kom då beskedet som alla visste skulle komma. Vi måste ge vuxna chansen att utbilda sig.

Ge de vuxna en chans till och en chans till, till utbildning om det strulat sig i tidigare åldrar.

Att satsa på yrkesutbildning och på komvux är helt nödvändigt.  Men det är förödande med de två förlorade år som gått efter slakten som de borgerliga partierna tryckte igenom efter valet. Då minskades komvux med en tredjedel i hala landet och innebär att många fått lämna sina pågående yrkesutbildningar.

Beskedet om att nu försöka bygga upp utbildning för vuxna igen är visserligen bra men för sent.

Det hade varit ännu bättre om de inte smutskastat komvux, yrkesutbildningar och åtgärder med föraktfulla uttalanden. Vi socialdemokrater har hela tiden hävdat att fler i jobb kräver fler chanser till utbildning. När regeringen skar ned på komvux, arbetsmarknadsutbildning och stoppar högskoleutbildningen, gjorde vi tvärtom. Vi föreslog en generös vuxenutbildning, vilket skulle göra det möjligt för var och en att välja den bästa utbildningsformen. Vi ville genomföra en särskild satsning på vuxenutbildning. Nu har borgarna vaknat

Att de borgerliga partierna ska släppa nyheter från sin budget med jämna mellanrum fram till dess att den ska presenteras den 22 september tyder på att de har panik i Rosenbad. Men om de tror att de ska få poäng för att bygga upp något som de rivit ned är ganska svårt att tro...http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=822670


Andra spridda skurar att ta del av

opinion.svt.se

Mera brjörklund

jämställdföräldraledighet


besök på St Olofsgatan 11 i Falköping


just nu besök er jag äldreboendet på St Olofsgatan 11 i Falköping.
Elisabeth Karlsson från kommunal ville visa mig det om och tillbyggda boedent mitt i stan


Lill-Britt, Anette, Gunnel och Ingela

MMS

Lill-Britt, Anette, Gunnel och Ingela på Rödklöverns förskola i Skara.
jag besöker arbetsplatser ihop med kommunal för att förbättra välfrdsarbetarnas arbeten.
(jag lägger inte in bilder på barnen eftersom jag inte har tillstånd av föräldrarna att göra det)


Inga i köket på rödklövern

Inga i köket på Rödklövern
Visst ser maten färgglad ut?


RSS 2.0