Lugnt vid Tahrirtorget


Tahrirtorget, Kairo, Egypten

 

Tusentals människor samlades i natt på Tahrirtorget i Kairo för att visa sitt missnöje med fattigdom, förtryck och bristen på förståelse från regimen.
Jag befinner sig just nu i Kairo. Efter att ha spenderat natten några hundra meter från demonstrationerna på Tahrirtorget tvingas jag att evakueras från det hotell jag bodde på.

Jag är egentligen i den egyptiska huvudstaden för att besöka Gaza på västbanken tillsammans med organisationen IPU (Inter-Parliamentary Union) som jag ingår i. Det var när vi kom tillbaka från Gaza som vi möttes av beskedet att vi måste lämna landet för vår egens säkerhetskull.
Vi hörde ju demonstrationsropen och tutande bilar, de som är våra värdar här i Egypten vill inte ta risken att demonstrationerna utvidgas.
Under tisdagsförmiddagen gick jag till Tahrirtorget i Kairo för att se förödelsen. Då var läget lugnt, men jag såg militären rustar för ytterligare våldsamheter, jag såg människor som försökte städa upp brända bilar, förstörda fönsterrutor och ta bort stenar från gatorna.
Jag gick tillsammans med en egyptier bort till torget och jag inser att det inte hade varit lämpligt att gå dit själv, han fick gå in mellan mig och folk när jag försökte ta kort.

Nu har vi bytt hotell och försöker bringa ordning i tillvaron. Mötet på parlamentet blev inställt eftersom det var omringat och vi får sammanfatta våra intryck och sedan försöka ta oss hem till våra respektive länder.

 


Några bilder från Gaza

några av de 250 000 barn som går i UNWRAs skolor
 
 sedan en veckas kriget i november 2012 finns det lite större tllgång till fisk eftersom fiksegränsen flyttats ut något
 

Gaza

Nu är IPUs Mellan Östern kommitte äntligen iväg på vår Gaza-resa.
 
Vi åkte via Kairo och El Arish. Sedan blev det lite strul med transporten till gränsen Rafah. Men med stort tålamod löste det sig med både minibuss och militärkonvojen som skulle skydda oss. Vi kom igenom gränsen efter normalt väntande, stämplande och ältande. På Gaza sidan blev vi varm mottagna av UNRWA personal.
 
Heléne från Norge hade jobbat med bistånd på Gaza i 2 år hon gjorde sitt yttersta för att "briefa" oss om läget. Sedan 2007 har Gaza varit stängt av Israelerna, det går inte att förflytta sig eller varor över gränserna på något normalt sätt. Blockaden som Israel utsätter Gazaborna innebär naturligtvis stora svårigheter.
 
1,7 miljoner invånare bor på en mycket liten yta. det är mycket trångt. Här finns fattigdom, arbetslöshet, brist på mat och rent vatten. 44 % av befolkningen ca 700 000 behöver mat av UNRWA varje dag och skulle svälta om stödet försvann. UNRWA bedriver 250 skolor där barnen går i skift med för och eftermiddagspass så att det motsvarar 500 skolor och ca 250 000 barn. Det i stort sett lika många skolor som bedrivs av staten Palestina.
 
Vi träffade också Robert Turner director UNRWA operation in Gaza samt Ziad Abu Amir PLC f.d minister.
På PLCs byggnad i Gaza mötte vi Ahmed Bahar PLC ledamot Hammas-medlem och f.d talman.
Dessutom träffade vi representanter från Fatta och andra så kallade oberoende politiska partier i PLC
Det där ska jag berätta mer om i kommande bloggar när jag får tid att skriva rent mina anteckningar
 
Men eftersom vi är påväg tillbaka till Egypten nu tänker jag på det som Ziad Abu Amir sa om Muslimska Brödraskapet Att de har samma problem som Hamas har (eller har haft). De tror att det bara finns en sanning, en syn på saken, att de alltid har rätt och att de som inte tycker som dem är emot dem. Muslimska brödraskapet måste lära sig att ge och ta, att demokrati och politik ofta handlar om kompromisser mellan olika grupper/synsätt/folk/företrädare.

Välkommen till Skövde Löfven, vi behöver dig!

 

Skaraborg behöver inte bara Stefan Löfven som statsminister, vi behöver en regeringen som sätter jobben först i praktiken, inte bara snackar om det.

Den borgerliga Regeringens politik har prövats i både hög- som lågkonjunktur och de har misslyckats med det de påstod att de skulle fixa.

 

De sa att de skulle fixa jobben men stå handfallna när omvärlden skakar. Det är uppenbart att ökade klyftor inte leder till fler jobb.

 

Skaraborgarna är hårt drabbad av arbetslöshet, varslen och jobb som försvinner inom industrin på Volvo i Skövde och i Vara, Electrolux i Mariestad, Asko Cylinda, Swedwood i Tibro och Arkivator i Falköping,  Dessutom hotas SLU i Skara, osäkerhet för Högskolan i Skövde består.

 

Antalet människor som låses in I FAS3 ökar och arbetsförmedlingen skickar tillbaks pengar för att regeringen krånglat till reglerna för de arbetslösa möjlighet till jobb och åtgärder.

 

Därför är Stefan Löfven naturligtvis extra välkommen till Skövde idag när han samtidigt presenterar strategin för fler jobb.  

”Full sysselsättning är vår övergripande politiska prioritering. Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat. Jobben ska sättas främst i hela den ekonomiska politiken. Vi socialdemokrater ska vidta de åtgärder som krävs och söka de allianser som är nödvändiga för att bryta arbetslösheten och få fler människor i arbete.”

Socialdemokraterna förnyar politiken med jobben som utgångspunkt och har det senaste året lagt fram en rad förslag för fler jobb.

 

Bland annat ett mål om att sluta sysselsättningsgapet mellan kvinnor och män. Det är oacceptabelt att arbetsmiljön för många kvinnor är så slitsam och stressig att de inte klarar av att arbeta fram till pensionen.

Dessutom förslag om hur offentliga upphandling ska tas hänsyn till sysselsättningseffekterna.

 

Det ska han få berätta mer om på dagens aktiviteter på Rosenhaga förskola, i radio Skaraborg, på Högskolan i Skövde och på medlemsmötet i kväll.

Centern överger Skaraborg – allt till Stockholm

 

Nu har visserligen landsbygdsministern varit i Skövde och lovat en bondeutredning, men det räcker inte. Det behövs långsiktiga spelregler för näringslivet och regelförenkling, för att gröna näringar ska kunna växa. Vi skulle kunna utveckla bioenergin på ett helt annat sätt än idag till exempel.

 

Runt om i Skaraborg blir det allt längre till närmaste butik, mack eller serviceställe. Små företagen får allt svårare att verka och utvecklas. Det blir sämre möjligheter till utbildning när både Komvux, Högskolan i Skövde och SLU i Skara får sämre förutsättningar och till och med hotas.

Varslen i Skaraborg slår hårt mot arbetstillfällena och arbetslösheten ökar.

 

Småhusen, villorna i Skaraborg har inte fått lägre fastighetskatt som de borgerliga företrädarna lovade. Vi har inte fått några fler polisstationer som borgerliga företrädare påstod att det skulle bli. Apoteken är visserligen fler i Skövde och Lidköping men de hotas utanför städerna dessutom finns inte den medicin som efterfrågas däremot ett väldigt stort utbud av plåster och hudsalva…..

 

Det krävs en helhetssyn om landsbygden ska kunna blomsta och utvecklas som vi vill. En sådan politik måste innehålla åtgärder som förbättrad stöd till näringslivsutveckling, stöd till småföretag, förbättrad tillgång till offentlig och kommersiell service.

 

Sverige har många fördelar på den internationella marknaden tack vare landsbygden. Genom  stora naturtillgångar och satsning på utbildning i hela landet har vi kunnat bygga upp en exportekonomi som stärkt den svenska industrin. En levande landsbygd är en förutsättning för att Sverige ska stå sig väl på den globala arenan.

 

Forskning visar att tillgången till högre utbildning också är avgörande för den långsiktiga ekonomiska utvecklingen i en region. Genom en målmedveten politisk satsning från Socialdemokraternas sida finns det idag högskolor som fungerar som kraftcentrum för utvecklingen i varje region, något som regeringen nu nedmonterar.

 

Det är förvånande för att inte säga häpnadsväckande att centern vänder landsbygden ryggen


Mer tung trafik på vägarna pga borgerlig regering

 

Godstransporter på väg är en förutsättning för att överhuvudtaget skapa ett fungerande samhälle. Skog och malm måste vidare transporteras för förädling, mjölk måste hämtas vid gårdar för att slutligen transporteras ut till livsmedelsbutiker.

Lastbilstransporter är nödvändiga för att samhället överhuvudtaget ska fungera.

Men med det sagt måste vi också se den andra vågskålen med slitaget och trängseln på vägarna, miljöpåverkan och trafikolyckor. Lastbilschaufförer är oftast mycket pressade från alla håll, skyll inte olyckorna på dem.

Det är transportköpare och skrupelfria, oseriösa, giriga arbetsgivare som tvingar chaufförer till en ohållbar arbetsmiljö.

Dessutom är det häpnadsväckande korkat av regeringen att skynda på ökningen av tung trafik genom att höja banavgifterna på järnvägen.

Igår på frågestunden ställde jag en fråga till Elmsäter –Swärd om den dystra utvecklingen och tog ansats i den fruktansvärda olyckan på Tranarpsbron.

Ministern blev svaret skyldig.

Klimatutmaningen visar tydligt att det är av största vikt att koldioxidutsläppen från lastbilstransporter minskar kraftigt. I Naturvårdsverkets redovisning av svenska utsläpp av växthusgaser under 2010 är det tydligt att utsläppen från tunga fordon ökat stadigt sedan 1990. Utsläppen från tunga fordon måste minska. Ny teknik som minskar koldioxidutsläppen och oljeberoendet måste bli kommersiellt gångbar så fort som möjligt.

Hela åkeribranschen har stora utmaningar framför sig och i synnerhet för alla de som arbetar som förare inom branschen. Regelbrott som äventyrar arbetsmiljön och låter förare arbeta under närmast livegna villkor har blivit allt vanligare. Oseriösa aktörer utnyttjar arbetskraft med hjälp av falskt egenföretagande och lönedumpning. Det är inte ovanligt att dessa chaufförer med dåliga anställningsvillkor får bo en lång tid i lastbilen bara i väntan på en körning.   

 

Dagens situation skapar en snedvriden konkurrens för seriösa aktörer i branschen som följer kollektivavtal, regler och lagar. Det ger även sämre förutsättningar för att arbeta med åtgärder som höjer trafiksäkerheten och förbättrar miljön.     

 

Regeringen är inte bara handfallen med att komma åt brottslighet på vägarna, utan skyndar  dessutom på utvecklingen från tåg till väg. Detta är inte acceptabelt

 

SVD 2 DN AB 

Expressen


borgarnas arbetslinje ger inga jobb, bara fattigare arbetare

Såg Reinfeldt i Agenda säga att jobbskatteavdragen är det viktigaste intrumentet att till fler jobb. Otur då att det inte ger några jobb. Arbetslösheten ökar, sysselsättningen står still och långtidsarbetslösheten tredubblats. Nyligen presenterade Eurostat siffror som visar att arbetslösheten växer snabbare i Sverige än i alla andra EU-länder förutom Spanien. Så ser facit ut efter en och en halv mandatperiod med ”arbetslinjen”.

De differentierade a-kasseavgifterna är ett fiasko och Reinfeldt säger att han är beredd att lyssna på arbetsmarknadens parter om vad de tycker om detta fiasko.

När det gäller reformer som sänkt restaurangmoms så sitter Reinfeldt i Agenda och säger att han är i konflikt med vänstern som vill ta bort alla restaurangjobb.

Men hallå, vad säger karl? Vem, vilka, har sagt att alla restaurangjobb ska bort? Jag har inte hört någon säga det.

Däremot har vi sagt att de 5 miljarder i branchstöd till restaurangnäringen, ska bort eftersom det inte har gett några nya jobb.

Vi socialdemokrater menar att vi istället måste använda de resurser vi har för att investera i det som långsiktigt bygger Sverige starkt. Den som inte har ett jobb ska få stöd, utbildning eller praktik som leder till jobb. Återvändsgränden Fas 3 ska avskaffas och ersättas med aktiva insatser som leder till jobb. Arbetslösa unga ska få stöd från dag ett. Vi vill investera i fler högskoleplatser, yrkesutbildning i de branscher där företagen har svårt att hitta medarbetare och ge unga möjligheter till traineeplatser. Vi vill införa utbildningsvikariat så att redan anställda kan komplettera och bygga vidare på sin utbildning samtidigt som en långtidsarbetslös får praktik och jobb inom viktiga framtidsbranscher.


Fattiga efter jul kan inte fira student!

Nu är den härliga julen över och januari kan bli knapert för en del. I takt
med att klyftorna ökat blir det extra tufft för vissa menas andra lever i
överflöd. Nästa stora ekonomiska ansträngning kan vara studenten för
tonårsföräldrar.


Utbildning är gratis i Sverige. Att ta studenten kostar inga pengar – på
papperet. Ändå är många elever som ska gå ut gymnasiet oroliga för att
pengarna inte ska räcka till. Eftersom allting kostar: Balklänning,
studentbal, fotografering, håruppsättning, flashig bil eller släp, fester,
studentmössa m.m. Kraven på den perfekta studenten kan leda till ett
socialt grupptryck. Att bryta mönstret kan vara svårt.


Utgifterna droppar ofta in under våren, men slutar inte sällan på långt
över 10 000 kronor. Enligt Svensk Handel kostar ett studentfirande i
genomsnitt 16 000 kronor numera. Det är svindlande belopp för ensamstående
och låginkomsttagare. Även för en familj med hyggliga inkomster gräver
studentfirandet hål i plånboken.


Det handlar inte om bortskämda ungar utan om tonåringar som bara drömmer om
att få stå på flaket tillsammans med sina vänner och fira sin student.

S-kvinnorna i Skövde har på våra temamöten om fattigdom stött på problemet
för en del studenter. De inte har råd att fira och att det är för skamset
att berätta för andra. Samtidigt vet vi att för det för många inte är några
som helst pengaproblem.

Eftersom vi stött på detta problem har vi funderat mycket på hur det skulle
kunna gå att förbilliga studentfirandet. I Skövde beslutar eleverna själva
genom representanter från skolorna hur de ska ha sitt studentfirande. Det
är bra, det ska vi vuxna inte ta ifrån dem.

Men vi S- kvinnor har ställt oss frågan om det kan gå att förebygga en del
utgifter, att tipsa och visa på billigare alternativ, hur själva balen kan
bli billigare.

Går det att hitta en lokal som är billigare/gratis och tillräckligt stor så
att alla studenter, från alla skolor, kan vara med?

Kan elever i gymnasiets åk 2 som ett led i sin utbildning utöva praktik
genom att göra håruppsättningar, laga catering mat för studentbal, servera,
hålla i programpunkter för underhållning m.m.

Det är bara några funderingar vi har. Vi är säkra på att eleverna själva,
när de börjar spåna i dessa banor kan komma på ännu bättre idéer, och
kanske Skövdeborna  bidra med fler kreativa idéer så att
studenten blir ett positivt oförglömligt minne för alla.

S- kvinnor Skövde 

Sigurdsen 90 år idag

 
En av våra stora förebilder som gått i bräschen för mycket inom Svensk socialdemokrati, Gertrud Sigurdsen fyller 90 år idag.
Hon borde både hyllas, debatteras och få en egen dokumentär tycker jag.
Gertrud Sigurdsen slet hårt inom en mansdominerad fackföreningsrörelse för 70 år sedan och visade att det gick att förändra som kvinna även om det var tufft. Hon tog steget in i politiken och har varit såväl  biståndsminister och hälsovårdsminister, socialminister och riksdagsledamot.
Gertrud var tidigt ute med krav om flexiblare öppettider inom barnomsorgen och förresten barnomsorg överhuvud taget. 
Dessutom har hon varit aktiv inom Unga Örnar vilket gör henne till en extra bra förebild enligt mig.  
Det finns böcker, program inom utbildningsradion om Sigurdson men hennes gärningar borde bli än mer känt bland allmänheten.
Så varför inte hylla Gertrud på hennes 90-årsdag genom att kräva en dokumentär om henne.
 

Låt ungdomar få jobba

Läser i Skaraborgs allehanda om problemet med den höga ungdomsarbetslösheten. jag känner många ungdomar som inte tas tillvara och som tappar framtidstron. Nästan 400 000 människor i Sverige saknar idag ett jobb att gå till. Det är en hisnande siffra – nästan åtta procent. Bakom siffrorna döljer sig en än mer hisnande verklighet. Det är föräldrar som inte med egna medel kan försörja sig och sin familj. Det är ungdomar som inte kan ta klivet ut i vuxenvärlden, utan tvingas bo kvar hemma. Det är ett stort misslyckande för regeringen.

Varselvågen har svept in över Sverige och skapat oro och förtvivlan hos många familjer. Arbetslösheten ökar. Ändå skickar arbetsförmedlingen tillbaka tre miljarder till staten. Pengar som den borgerliga regeringen sett till att de inte kan använda.

Arbetsförmedlingen har inga möjligheter att göra på annat sätt. De är bakbundna av ett alltför stelbent regelverk från regeringen. Jag har mött många exempel där arbetsförmedlingen tvingats neka den arbetslöse en kompletterande utbildning eller kurs som skulle ge dem ett jobb. Det kan ha varit ett lastbilskörkort eller ett truckförarkort. Eller att man slutför en vårdutbildning. Arbetsförmedlingen tvingas säga nej på grund av att du inte har varit arbetslösa tillräckligt länge, eller på grund av andra byråkratiska hinder.

Det är ett enormt slöseri. Arbetslösheten är mycket kostsam. Både för den enskilde, men också för samhället som sådant.

Samtidigt som detta sker har många arbetsgivare svårt att hitta personal. I början på december presenterade Svenskt Näringsliv ännu en i raden av alla de rapporter som handlar om att företag inte lyckas rekrytera den arbetskraft de behöver.

Vi vill att Arbetsförmedlingen ska få använda resurserna friare och arbetsförmedlarna måste få använda sin professionella kompetens. Och vi vill ha mer resurser till utbildning, omskolning och validering. Alla borde få chansen att jobba, inte hindras av byråkratisk krångel


Vad sägs om att starta året genom att satsa på framtiden?

Om vi menar allvar med att investera för framtiden måste vi satsa mer på skolan och fritidshemmen.

Ska Sverige konkurrera med kunskap så duger inget annat än att Sveriges elever toppar de internationella mätningarna. Resultaten i grundskolan har sjunkit sex år i rad och vi ser i den internationella kunskapsmätningen PIRLS att vi fortsätter att tappa i läsning. Försämring i läsförmåga är det som oroar mig allra mest då läsförmåga är centralt för hela skolgången men också för framgång i arbetslivet och deltagande i samhället i stort.

 

För att vända den negativa utvecklingen ser vi behov av stora investeringar i skolan. Vi föreslår investeringar om ytterligare 3 miljarder i skolan i vår budget. Det finns behov av mindre klasser i lågstadiet för att lägga grunden, inte minst i läsning och matematik, som varje elev sedan kan utvecklas ifrån. Socialdemokraterna kräver att regeringen i detta mycket allvarliga läge för skolan agerar för att minska de stora klasserna i förskoleklassen till och med årskurs 3.

 

Undervisningen i skolan behöver också utvecklas och då behöver vi investera mer i lärarnas kompetens men också i utveckling och forskning för att utveckla de bästa undervisningsmetoderna. Vi ser att andra länder  fokuserar på att ständigt utveckla undervisningen lärare emellan genom så kallade ”learning/lesson” studies och coachning. 

 

Det behövs satsningar på kommunerna så att de kan investera i våra barns framtid. Det behövs färre barn per klass, fler lärare och fritidspersonal. För som jag skrivit om så många gånger tidigare så är fritidshemmen bortglömd på många håll, inte minst här i Skövde. Vi socialdemokrater skrev tre motioner till fullmäktige om fritidshemmen, innan den borgerliga majoriteten vaknade och insåg att det behövs göras något.


RSS 2.0