kommunalare besöker Riksdagen

0359eb5f655502345fdd57f8c82cc796.png

kommunalare besöker Riksdagen


kommunals kamp för rättvisa

0-5dd5b4cd4d003beb4edb3679cd5a01be.png

kommunals kamp för rättvisa


Besöket på Ranstad - Nej till Uranbrytning -
Kärnkraftsutbyggnaden skapar oro för eventuell uranbrytning

Nu öppnar Regeringen för att bygga ut kärnkraften. Det är dumt av flera skäl. Dels för att incitamentet för industrin att forska fram förnyelsebarenergi minskar. Dels för att det är dyrt och osäkert och för att det skapar oro för att det ska börja brytas uran igen i våra Västgötaberg. Tyvärr har Statsministern och Näringsministern givit otydliga besked på den punkten.  Vi vill inte göra om misstaget en gång till. Vi vill vara tydliga med att det inte kommer att bli någon uranbrytning.

Idag besökte vi skelettet vid Ranstadverken. Vi träffade Jan Lindholm från Naturskyddsföreningen. Flera utländska bolag har sökt och
prospekteringstillstånd för att borra efter på uran på Billingen, Kinnekulle, Halle och Hunneberg med omnejd. Vi säger nej.

Den socialdemokratiska regeringen sa nej till uranbrytning och detta nej upprepar vi nu.

Vi har också slagit fast att en rödgrön regering inte kommer att tillåta uranbrytning i Sverige.

Skriv på namninsamlingen  Värna Västergötland- Nej till uranbrytning
Värna Västergötland- Nej till uranbrytning


De tror på fullt allvar att fattigdom är vägen till framgång

Vi är inte i Bush-USA eller i Thatcher -England, vi är i Sverige här och nu. Men vi upplever gammelmoderater i dess konservativaste tappning.  Helena Revieres bok Bidragskulturen: filosofin bakom socialbidraget. Den påminner mycket om Fredrik Reinfeldts numera klassiska verk Det sovande folket, fullspäckad med nedsättande omdömen, översitteri och argument baserade på påhittade personer.

Moderaterna tror på fullt allvar att låga försäkringar gör människor friska och hittar sig jobb. De tänker inte på hur det är i de länder där dessa typer av utanförskap används. Där bygger medelklassen murar runt sina samhällen och låser grindar för att stänga ute och slippa se de fattiga. De tänker inte på att brottsligheten ökar när tryggheten försvinner. I sin fullständiga naivitet tror de gamla moderaterna att det går att blunda bort problem, som att om det inte finns möjlighet att söka socialbidrag så försvinner socialbidragstagare.

Med all respekt för att vi i en demokrati ska alla möjliga åsikter i Riksdagen men moderaterna har påstått att de har kommit längre, de påstår till och med att de är nya nu för tiden.

 

alliansfrittsverige.nu


Efter en vecka med moderatffel vore det bra att prata politik igen

 Jag har fått nog av fuskande moderater. Jag vill hellre prata politik än älta moderaternas interna stridigheter.

Hellre fokus på fler jobb och utbildning än snack om hur stockkonservativa moderater tar kål på varandra.

Hellre åtgärder för minskade klyftor och framtidstro än ytterligare skattesänkningar på lånade pengar.

Hellre klimatsmarta lösningar och trygghet för barnen än splittrade, ofokuserade borgare som inte kan hålla ihop.

 I övrig ät jag både stolt och glad Skaraborgare. Tjejgruppen Timotej från Skara/Skövde gick direkt vidare till finalen i Melodifestivalen och Markus Hellner från Lerdala tog OS-guld igår. Härligt!

 

veronica-palm

svd

politikerbloggen/


Jobben och framtidsvisionen gör att vi vinner valet

Till hösten söker vi mandat för en socialdemokratisktledd röd-grön regering.

Vi vinner valet på att lösa jobbkrisen och välfärden.

Jobbkrisen måste mötas med investeringar i jobben. Våra förslag utgår från en ansvarsfull ekonomiskt politik som sätter jobben först.

Vi föreslår investeringar i byggbranschen med hjälp av investeringsstöd och

och ett utökat ROT-avdrag, som inkluderar hyresrätter, det ger både fler jobb och energieffektiva hus. Investeringar i entreprenörer skapar också nya jobb. Även grön teknik kan skapa fler jobb, exempelvis inom vindkraften, biogasen och emissionsfällor. Investeringar i kollektivtrafiken är ett grönt sätt att få fler jobb . Regionalpolitiken behöver återupprättas och därför måste det tas fram en landsbygdsstrategi värd namnet. Samarbetet mellan näringsliv och högskolorna behöver stärkas liksom de företag som kan uppstå i mötet mellan akademi och industri.  Kluster har visat sig vara effektiva sätt att skapa nya jobb.

Utöver jobb i den privata sektorn som i tillverkning, handel, service, IT och säkerhet, vill vi ha kvar jobben i den gemensamma välfärden.

Vad är det för mening med att säga upp tusentals och åter tusentals personer inom skolan och vården om det bara leder till högre arbetslöshet, sämre service till medborgarna och stressigare jobb för de som är kvar?

Läs mer om varför vi vinner valet hos Martin Moberg och hos claeskrantz


Nu dras den gemensamma välfärden ner

 

Idag kom ytterligare ett bevis på att Sverige slits isär när den borgerliga regeringen prioriterar skattesänkningar på lånade pengar. Välfärdsarbetarna blir färre

 SCB, statistiska centralbyrån, visar att antalet anställda minskar i den offentliga sektorn med 2,5 procent det fjärde kvartalet 2009 jämfört med 2008.

 Hur ska kommuner och regioner/landsting upprätthålla välfärden i Sverige när tvingas skära ner på personalen? Vi behöver investera och nyanställa för att klara generationsväxlingen, inte skära ner. Vi vill ha en bra kvalité i skolan med engagerade lärare. Vi vill ha sjukvård i världsklass där personalen hinner med patienterna. Vi vill ha den bästa äldrevården, inte utarbetat, stressad, utsliten personal som får tid att bry sig om våra äldre.

 Regeringen klarar inte att hålla uppe sysselsättningen i kommuner och landsting. Välfärden får stryka på foten när regeringens skattesänkningar för lånade pengar går före.

Enligt SCB blev antalet anställda färre inom kommunerna och landstingen. Den största minskningen skedde inom kommunal sektor, där minskningen uppgick till 3,6 procent. I landstingen var minskningen 1,6 procent.


Länge sedan jag skrev om tågförseningar

För drygt ett år sedan slutade jag att blogga över min frustration över att tågen var försenade så ofta. Då hade jag gjort 20 blogginlägg om förseningarna

Jag slutade inte för att tågen kom i tid, utan för att jag tröttnade. Då hade jag inte kunnat skriva om någonting annat. Denna vinter känns det som att tågförseningar är det normala. Det går inte att lita på någon tågtid eftersom det alltid kan inträffa något.

Ett felpackat timmertåg, snö i växlarna, ingen elförsörjning när ”elamen” tappat kontakten, is, bromsar som fryser osv allt kan inträffa.

Nu blir frågan återigen aktuell eftersom det blir flera IP debatter och utfrågningar i Riksdagen den närmaste tiden.

Vi får se vad som kommer ut av det. En sak vet jag i alla fall i förväg, den borgerliga regeringen kommer inte ta ansvar,  de kommer i vanlig ordning skylla på andra,

låt mig gissa rangordningen på vems felet är enligt de borgeliga:

1. Socialdemokraterna,

2 SJ,

3 Banverket,

4 Vintern

5 Övriga tågoperatörer


Kallaste och längsta vintern men det är inte bara vädret

Nu upplever vi den kallaste, längsta och snörikaste vintern som vi kan minnas.

Men det är inte bara vädret som är kallt. Vad värre är har vi fått ett kallt klimat för våra minsta, våra sjuka kamrater och för utsatta kompisar.

Det räcker nu, nu får det vara nog.med iskall politik mot sjuka och arbetslösa. De sjuka och arbetslösa har fått det sämre menas friska som har jobb fått lägre skatt.

Nu är det dags för värme och omtanke, det behövs en annan politik för att de  sjuka ska bli friska och att arbetslösa ska få jobb.

 Nu startar LO och LO-förbunden en hemsida och en debattserie för att synliggöra den borgerliga politiken och visa på alternativ.

Som exempel kan nämnas 4/2: Dagens Industri, Per Bardh om att minskad kris kan ge lättare avtalsrörelse.

Per Bardh i DI i Uppsla nya tidning och wanja Lundby Wedin i GP

Läs mer på:

 

kallasverige


In med tandvården i sjukvårdens högkostnadsskydd

Dålig tandhälsa minskar livskvaliteten avsevärt och kan leda till följdsjukdomar. Tack vare tidigare investeringar och den fria barn- och ungdomstandvården har allt fler i vårt land en god tandhälsa jämfört med tidigare generationer. Men tandvården har blivit adlelses för dyrt. Tyvärr avstår fler vuxna tandvård av ekonomiska skäl. Så kan vi inte ha det. För att säkra en god tandhälsa i befolkningen och förhindra nya klasskillnader i tandhälsa måste vi ändra det där. Det är nödvändigt att gå regelbundet och jobba med förebyggande tandvård. Det måste finnas ett bra skydd mot riktigt höga kostnader.

2008 infördes det nya statliga tandvårdsstödet. Tanken var att komma till rätta med svenskarnas tandhälsa. Men det fungerar inte.

Patientkostnaderna i tandvården borde omfattas av ett högkostnadsskydd av samma modell som gäller inom hälso- och sjukvården. Det är en modell som gör det möjligt att börja bygga en tandvårdsförsäkring där man successivt kan genomföra förbättringar för att nå målet.

Dags att komma till rätta med tandvärken


Stupstock, stupstock, stupstock

 

Den oro som människor känner, och så många som blivit drabbade av de nya sjukförsäkringarna har inte gått obemärkt förbi. s-Buzz skriver idag om det enorma engagemang som sjukförsäkringen som bloggare visat.  Totalt mellan perioden 27/11, 2009-31/01, 2010 har det skrivits inte mindre än 6003 inlägg om sjukförsäkringen.

I min lokaltidning SLA (finns bara i pdf-format för prenumeranter) har det blivit en insändarsurr om att jag är för arg på de försämrade sjukförsäkringsreglerna, att jag förstorar problemet och att jag orättvisst kallar det stupstock.

Det tyder väl på att vårt budskap äntligen har sjunkit in, och att en del borgare blir arga på att vi kallar saker vi dess rätta namn. Det är nog därför som försäkringskassans generaldirektör måste gå ut idag och påstå att det finns överdrifter. Men faktum kvartsår, det finns en sista dag som precis som Veronica Palm skriver


Handels uppsökeri i Skövde

62e9a5c63b90a4dc4cb454c06611af61.png

Jag fick möjlighet att följa med mitt fackförbund handels avd 2 på sitt uppsökeri i Skövde. Det var jätte kul att träffa handelsanställda, de ville veta mer om avtalsrörelsen, om sina semestervillkor och som här på Willys där de ville starta fackklubb


handels uppsökeri i Skövde 2010

-d173cdc4abe88e9799a0e4941c2a83e.png

Det är en viktig tradition för handels att varje år vecka 6 bedriva uappsökande verksamhet.
Träffa anställda, informera om facket, om avtalsrörelsen, och vikten av att om den Svenska modellen ska fungera så måste det finnas två likbördiga parter på arbetsmarknaden dvs arbetsgivarna och de fackliga organisationerna. Om den nuvarande regeingen får fortsätta sin politik kommer tyvärr facket att försvagas på olika sätt.
Jag är medlem i Handels avd 2 och fick förmånen att vara med i år igen
Här syns Krinsite Engström beöka Interport i Skövde och informera om avtalsrörelsen
 


Reinfeldt skyller på att vi är ett exportberoendeland

Nu när det visat sig att Sverige klarat krisen sämre än andra länder, skyller Reinfeldt på att vi är ett exportberoendeland. Men det finns ju fler länder som är.det. Ekot beskriver hur vi åker nedför

OECD-länderna rankas efter köpkraften hos ländernas invånare. Man utgår från BNP per invånare och räknar om till vad man faktiskt får för pengarna.
Det första högerregeringen införde när de tog över var just att försämra reglerna vid arbetslöshet. Som kulturbloggen skriver : Självklart drabbar detta hårt, inte bara de människor som blivit arbetslösa med ännu sämre köpkraft

aftonbladet skriver att 2007 hade genomsnittssvensken en levnadsstandard som var elva procent högre än det normala för OECD-länderna – 2009 låg svensken bara sju procent högre.

Länder som har dragit ifrån är USA, Australien, Österrike och Norge.

Var och en får väl bedöma själv


Expressen har inte en siffra rättTrots att det är färre s-ledamöter som aviserat sin avgång från Riksdagen, har Expressen skriver att det är fler

Trots att Leif Pagrotsy sagt att han inte ska lämna politiken skriver Expressen att han ska avgå

Trots att Expressen fått de riktiga siffrorna av s i går så valde Expressen att låtsat som om de inte visste om det.

Vad har Expressen för syfte med sina vilseledande uppgifter?

Inte är att det att förmedla sanningen i alla fall

Läs mer på

Krister Kronlid

Och på

politikerbloggen där Sven-Erik Österberg beskriver förloppet


Gravid och minister javisst

Men vilket hallå det blivit om att Birgitta Ohlsson är gravid och åtagit sig uppdraget som EU-minister. Klart att man kan jobba som minister och ha nyfött barn. Det kunde Ulrica Messing, Mona Sahlin, Anna Lindh. Dessutom är det fler i regeringen som väntar barn i år Både Tobias Krantz och Sten Tolgfors väntar smått snart. Bara att gratulera!

Småbarnsförälder och minister har även Thomas Bodström och Thomas Östros varit. Vi får förutsätta att ministrarna lever i ett jämställda förhållanden och att de delar på föräldraskapet.

 Sedan är det en helt annan sak att hon inte är lämplig p.g.a sitt förnekande av Palestiniernas rättigheter och pläderar för ett NATO-medlemskap

Dessutom är det tveksamt om en EU-minister är särkskilt modernt när alla EU frågor behandlas av respektive berörd minister. EUs jordbrukspolitik, hanteras av Eskil Erlandsson, EUs arbetsmarknadspolitik hanteras av Sven-Otto Littorin, EUs ekonomiska frågor behandlas av Anders Borg osv trenden i övriga medlemsländer är att inte ha någon särskild EU-minister. – EU-politiken ses som en uppgift för statsministern och de olika fackministrarna

 För övrigt läser jag i DN att Maud tror att centern skulle bli populärare om de blev duktiga på att berätta på vad de gjort. Jag tror tvärt om


Därför är jag arg på allmosepolitik

Jag har fått en fråga varför jag är arg på insamlingar av liggunderlag i Riksdagen

Jag förklarar gärna varför jag är kritisk till allmosepolitiken.

Den borgerliga regeringen har sänkt skatterna för de som har det bäst. De som tjänar mycket och äger mycket har fått 60-70 000 i skattesänkningar.

De har alltså prioriterat att sänka skatten i stället för att stärka välfärden. Dessutom har de sänkt ersättningarna och höjt skatten för de som är sjuka och arbetslösa.

De säger på fullt allvar att det måste vara större skillnader. (det kallas för incitament för de tror att om man blir fattig av att vara sjuk och arbetslös så "hittar" man sig ett jobb)

De har dragit in stödet till att bygga nya bostäder och de har inte givit kommunerna några långsiktiga besked om statsbidrag till välfärden i kommuner och landsting.

De ökat klyftorna

När sedan denna insamling dyker upp blir jag rent ut sagt tvärilsken. Det är ju politiken som gjort de hemlösa hemsösa , ska vi sedan vara så "snälla" och ge er ett ligggunderlag?

De ansvariga politikerna ska fixa tak över huvudet och boende, inte ett täcke för att fler ska kunna sova under en bro.

Det helt ok med ideella krafter, föreningar, medmänsklighet, solidaritet och insamlingar.

Men jag tycker att ansvariga politiker borde skämmas över hur det ser ut i det borgerligt styrda Stockholm idag


PRO kämpar på för lika skatt

6dcc12ef5bfdfc05b8d03d6451914c69.png

PRO kämpar på för lika skatt. Heja PRO som står i ur och skur utanför Riksdagshuset och uppmärksammar alla på det orättvisa i att de betalar mer skatt. Det är åldersdiskriminering


Så här kan vi inte ha det Fredde

 I gårdagens debatt påstod statsministern att antalet sysselsatta hade ökat med 100.000. Det är helt fel.

Fakta är:

Sista kvartalet år 2006 var antalet sysselsatta 4.452.000. Sista kvartalet 2009 var antalet sysselsatta 4.458.800.

Under den borgerliga regeringsperioden har socialbidragen blivit fler, utanförskapet har ökat och antalet arbetslösa har blivit över 100 000 fler. Varje dag under det senaste året har långtidsarbetslösheten ökat med 140 personer.

Nu har regeringen tvingats backa från dessa felaktiga påståenden och erkänna att siffran inte stämmer. Statsministern skyller sitt felaktiga påstående på finansdepartementets tjänstemän. Och finansminister ger Östros rätt om att siffran var fel.

Det är beklagligt att statsministern har bristande kunskaper om utveckling på den svenska arbetsmarknaden. Men hans brist på kunskap om utvecklingen på arbetsmarknaden är sannolikt en av fler förklaringar till varför regeringen inte har någon politik för jobb. Eller vill han bara förvilla

Statsministern borde istället för att trixa med siffror börja ägna sig åt att utveckla en politik för jobb. Det är tydligt att sänkt skatt på lånade pengar inte fungerar. Det enda som ökar med regeringens politik är arbetslösheten.

Så här kan vi inte ha det Fredde!!

 dn

socialdemokraterna

svd

aftonbladet

expressen


RSS 2.0