Oj oj oj va trött Littorin är


Ser en trött och sliten arbetsmarknadsminister i Agenda. Undrar just om det är regeringens orättvisa politik som gör honom trött eller om det är insikten att hans politik inte fungerar i lågkonjunktur.

Men han lovade i alla fall mer pengar till arbetsförmedlingen och mer pengar till utbildning. Det är på tiden eftersom den moderatstyrda regeringen dragit ned på KOMVUX, dragit ner på arbetsförmedlingen och på uppdragsutbildningar.


HÅLL LÖFTET - STOPPA AIDS!



                                                                           

Karin Långstrom Vinge har bjudit in mig att medverka på världsaids dagen. Självfallet vill jag vara med när en så fruktansvärd epedemi uppmärksammas.

Det är Svenska kyrkan i Skövde och RFSL Skaraborg som samarbetar.

kl 18.30 är det fika. Musikgudstjänsten börjar kl 19.00 den 1 december i St Helena Kyrka

Det är de fattigaste, mest utsatta, minst privilegierade i u-världen som är offren i det som långsamt och obönhörligt utvecklats till mänsklighetens största katastrof någonsin.

I över 25 år har människor smittats av HIV/AIDS. Afrika är mycket hårt dabbat men ingen världsdel, inget land har kommit undan från aids.

Hiv och aids påverkar allas våra liv på ett eller annat sätt. Epidemin har nu funnits så länge att det finns vuxna människor som inte känner till hur världen var utan hiv och aids. Det borde vi alla hjälpas åt med att ändra
Världssamfundet har i lovat att stoppa aids framfart till 2015. World AIDS Campaign och World AIDS Day handlar just om det. HÅLL LÖFTET-STOPPA AIDS! I år är undertemat "Take the lead" - Ta täten!

Tänk om det varit du som drabbats?

http://www.wad.se/


Jippi nu är det kalldoppet över vi

MMS

Jippi nu är det kalldoppet över vi blev 47 som trotsade kylan


oj oj oj bara 2,5 gr i Vättern hur

MMS

oj oj oj bara 2,5 gr i Vättern hur ska det gå?


dags för Hjodoppet

MMS

dags för Hjodoppet


Festen är slut, högkonjunkturen övergår till lågkonjunktur, tårtan är uppäten. Dags för regeringen att vakna upp ur baksmällan

 Volvo i Skövde, Arkivator i Falköping, Paroc i Hällekis, Vedum Kök och Bad i Vedum, Pharmadule Emtunga, IAC i Tidaholm, Kellve Bulkteknik i Kvänum osv osv

Varslen bara fortsätter, det räcker inte med de 3000 hittills varslade i Skaraborg nu kommer nästa våg som blir byggindustrin vilket dagens varsel på Marbodal i Tidaholm osv osv.

Och innan regeringen lyft ett finger kommer också varslen inom kommun och landsting som ett brev på posten eftersom skatteintäkterna minskar när arbetslösheten ökar.

Men det går fortfarande att mildra krisen om bara regeringen inser alvaret i situationen



räddningsplan


Mona och Lars på Volvo

MMS

Mona och Lars på Volvo


en bild som mötte oss på Volvo

MMS

en bild som mötte oss på Volvo


Mona Sahlin på Volvo

MMS

Mona Sahlin på Volvo


Mona på Radio Skaraborg

MMS

Mona på Radio Skaraborg


Mona handlar på apoteket i Skövde

MMS

Mona handlar på apoteket i Skövde


Mona besöker fullsatt möte i Skövd

MMS

 Seniorutskottet har bjudit in till öppet möte med Mona Sahlin. Det blev fult hus trots att det var onsdag förmiddag


Har Littorin slutat sköta sitt uppdrag?


Fortfarande upprörd över hur arbetsmarknadsministern missköter sitt uppdrag.

I går kväll skulle han debattera med oss riksdagsledamöter dels om lågkonjunkturen, arbetslösheten som stiger och alla varsel som inte bara duggar över Sverige, utan fullkomligt ösregnar över landet.
Dessutom skulle han debattera om hur handikappade och andra som står långt från arbetsmarknaden skulle få en chans att komma in i arbetslivet. Men mitt under debatten meddelade ministern att han hade sjuka barn hemma och var tvungen att avstå från resten av inläggen.

Visste han inte när vi började debatten att han hade sjuka barn, så att han hade kunnat förvarna om det? Debatten i kammaren ajournerades eftersom nästa minister på talarlistan inte hunnit komma.

Har inte han som alla andra skyldighet att sköta sitt uppdrag?

Tänk om en undersköterska på KSS i Skövde klockan åtta på kvällen sagt, nej jag måste hem till mina sjuka barn. Då hade arbetsgivaren frågat om undersköterskan inte hade någon anhörig eller ordat med omsorg på annat sätt till exempel barnvakt.

Eller tänk om Mona Sahlin gjort så när hon var minister, då hade hon fått löpa gatlopp.

Hur länge ska Littorin få leka minister i en skyddad verkstad?


tåget står still i Flen

MMS

tåget står still i Flen


Littorin har gett upp, har kastat in handduken vill inte vara med i debatten längre


Ikväll var det dags för Riksdagen att debattera om arbetslösheten och alla de varslade i Skaraborg. Rapporter om varsel kommer så gott som dagligen från Vara, Tidaholm, Falköping, Essunga med flera orter. Nu senast är det Volvo powertrain i Skövde . Varslet gäller 580 anställda i Skövde, 110 i Göteborg och 210 i Köping. I det senaste varslet är det alltså Skövde som drabbas hårdast. Volvo Powertrain tillverkar och utvecklar motorer, växellådor och drivaxlar till bland annat lastbilar.

Då är det mycket upprörande att a Sven-Otto Littorin plötsligt avstår sina debattinlägg.

Han har gett upp att försöka hjälpa de arbetslösa. Regeringen står inte bara handfallen efter högkonjunkturen. Nu visar ministern att han inte borde ha det uppdraget.

Han har redan gett upp, undrar när Reinfeldt lyfter bort honom ur regeringen?


Äntligen


I'm back in business. Efter nästan fyra dygn utan dator har jag äntligen min laptop i knäet igen. Känns tryggt och bra att få blogga normalt igen.

Just nu sitter jag på socialdemokratiska Riksdagsgruppen och lyssnar på LO-ekonomerna.

De vill att vi konstruerar en politik som riktar sig till de arbetslösa, till individerna så att de kommer snabbt i arbete igen. De menar att den borgerliga regeringens så kallade jobblinje, är både dyr och missriktad. Det visar inte minst den lågkonjunktur vi befinner oss i just nu.

Det behövs en bra ersättning vid arbetslöshet, men med noggrann kontroll så att ingen får det som inte ska ha det. De vill ha satsning på många olika typer av utbildningar, fortbildningar och omskolningar.

De behövs stimulans av ekonomin och investeringar m.m.


Åke ler

MMS

Åke Jönsson är oppositionsråd i Skövde. Jag brukar reta Åke för att han inte ser glad ut. Men nu är han glad


Sabina i Kvänum

MMS

Besök i skolan i Kvänum, läs mer på min hemsida


Datorhaveri

Plötsligt händer det!!!
Min dator ville inte längre trots att jag försökte med "första hjälpen", nödhjälp, felsäkertläge, (tänkte till och med ge mun mot mun metoden) eftersom jag inte kunde tänka mig ett liv utan min dator.
Nu har jag levt utan i tre dagar och får låna av snälla männikor när suget blir för svårt.
Jag hoppas att jag snart kan skaffa en ny hårddisk och att inte allt för mycket gått förlorat.
Jag inser också att jag behöver tänka över mitt beroende......

Statsministern anklagade Mona Sahlin


Idag på frågestunden vas statsministern både oengagerad och passiv. Han ville inte veta av att de varslade skulle bli kunna bli arbetslösa.

- Hushållen måste kunna behålla sin betalningsförmåga, sade han. Jaha och hur ska det gå till? Det sade han aldrig. Han sa också att de får ta de jobb som står till buds. Jaha men om det inte står några jobb till buds, vad gör den arbetslöse då?

Reinfeldt hänvisade också till det omställningsstöd som finns och uppmanade oss socialdemokrater att "inte göra människor mer oroliga än nödvändigt". Men det är ju statsministern som oroar genom sin passivitet

Om nu inte statsministern vill lyssna på de arbetslösa, de visstidsanställda och de varslade eller på oss socialdemokrater. Då kan han lyssna på sin egen finansminister. Eftersom finansminister nu efter många om och men insett att arbetslösheten stiger upp mot 9,5% nästa år.


OOOPS Går inte Folkpartiet i takt med Carl B Hamilton?


För det kan inte vara så att Carl B Hamilton inte går i takt med sitt parti. Olika tycker de i alla fall om a-kassan. När budgetdebatten pågick i Riksdagen föreläste Carl B Hamilton om hur han tycker att vi andra ska tycka om landets ekonomi.

Han var tydlig med att det behövs incitament för att de arbetslösa ska skaffa sig ett arbete (underförstått : bara de blir tillräckligt fattiga så hittar de ett jobb, trots att jobben försvinner just nu)

Då hade uppenbarligen Carl B Hamilton ingen aaaaaaaning om att hans egen riksdagsgrupp vill höja taget i a-kassan.  
Förslagsvis röstar folkpartiet med våra förslag när a-kassenivån ska fastställas. Eller är makten viktigare för folkpartiet än trygghet för den enskilda individen


Anders Borg vill hellre angripa sossarna än ägna sig åt att mildra lågkonjunkturen


19 521 löntagare varslades om uppsägning i oktober, att jämföra med 3 103 förra året

Inte på 15 år har så många löntagare varslats under en månad (november 1992)

Småföretagsbarometern visar den största nedgången sedan bankkrisen på 1990-talet.

Konjunkturinstitutets barometer är på den lägsta nivån sedan mätningarna började 1996.

Anders Borg förutspår numera en arbetslöshet på över 9%

Ändå vill inte Anders Borg ta till ytterligare åtgärder för fler jobb, för trygghet och utbildning.

Han försöker med en dåres envishet att påstå att våra stimulanspaket och trygghets skapande åtgärder skapar otrygghet. Det märks att han är en teoretiker. Hans teoretiska modeller fungerar inte i praktiken. Verkligheten har kommit i fatt Anders Borg. Det är lätt att styra ett land under de goda åren. Men nu är det ett helt annat läge och det märktes på Borg att han var trängd idag.


Borgarna skyller ifrån sig (som vanligt)


Idag är det budget debatt i kammaren. Det är en märklig debatt eftersom de borgerliga partiernas budget som de ska dunka igenom idag är byggd på helt felaktiga grunder.

Regeringens budget vilar på överspelade prognoser. Oberoende bedömare har gjort kraftiga revideringar de senaste veckorna. Jobbkrisen förvärras. Varslen är mycket omfattande. Pessimismen breder ut sig både bland hushåll och företag. Det behövs insatser här och nu!

Regeringens ekonomiska prognoser skriver om oförändrad sysselsättning, om en måttligt ökad arbetslöshet och om en hygglig tillväxt


Men Riksbanken (23 oktober) förutser nu nolltillväxt, minskad sysselsättning och kraftigt ökad arbetslöshet.

Konjunkturinstitutet (29 oktober) bedömer att jobben blir 100 000 färre, att arbetslösheten stiger till 8,2 procent och att tillväxten nästa år blir negativ.

Nordea (5 november) bedömer att BNP sjunker med 0,5 procent nästa år och att arbetslösheten ökar med närmare 100 000 personer under de närmaste två åren.


I debatten säger bland annat Carl B Hamilton att det är anledningen till att de arbetslösa ska ha lägre ersättning och högre skatt är att det behövs incitament. Med andra ord menar han att de varslade och de arbetslösa och de sjuka har valt det själva


Vanja tar fajten för den Svenska m

MMS

Vanja tar fajten för den Svenska modellen på Mynttorget


Svensk Pop på Mynttorget

MMS

Svensk Pop på Mynttorget


protest på Mynttorget mot regering

MMS

protest på Mynttorget mot regeringens antijobbpolitik


Hinner inte blogga, trots att det finns så mycket att blogga om


Bluffen om regeringens jobbpolitik, skulle vara kul att blogga om.

Jobbkrisen i Skövde och neddragningarna på vuxenutbildningen skulle vara viktigt att blogga om

Anders Borgs reträtt skulle vara kul att blogga om.

Socialdemokraternas krismotion skulle vara bra att blogga om

Mona Sahlin skulle vara kul att blogga om, liksom mer om Annelie Hultén.

Men jag hinner inte. Det är bara utskott, sammanträde, möte och inläsning hela tiden.

Nästa gång jag sitter och möglar på ett försenat tåg ska jag blogga mer


Grattis Göteborg till utnämningen av Hultén

Bra val som socialdemokraterna gjorde i Göteborg

Alexander firas på fritidsklubben

MMS

Alexander firas på fritidsklubben i Nossebro


kortspelande tjejer i Nossebro

MMS

kortspelande tjejer i Nossebro


Patrik, Ann, Magnus och Carina på IF Metall i Tidaholm

MMS

Patrik Björck presenterterade socialdemokraternas krismotion för  Ann Österberg, Magnus Thorsell och carina Larsson på IAC i Tidaholm


Investera Sverige ur jobbkrisen


Framgång kräver rättvisa. Två år med en borgerlig regering visar att

orättvisor inte är lösningen på Sveriges problem. Tvärtom. Vi vet att i

kampen mot orättvisorna finns också framtidens jobb; när

bostadsbristen och segregationen minskar, när lärarna i skolan och

sköterskorna i vården blir fler. Vi vet att också i kampen mot klimatkrisen

finns framtidens jobb; när byggandet blir energieffektivt och när

industrin kan använda förnybara energikällor och producera varor som

bygger på avancerad miljöteknik. Därför presenterar vi investeringar för

att ta Sverige ur jobbkrisen.

Under de senaste månaderna har det ekonomiska läget försämrats kraftigt i Sverige.

Prognosmakare efter prognosmakare har reviderat ned sina siffror. Hushållen och

företagen är historiskt pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen. Riksbanken

förutser nu nolltillväxt, minskad sysselsättning och kraftigt ökad arbetslöshet.

Konjunkturinstitutet valde den 29 oktober att kraftigt revidera sina ekonomiska

prognoser.

Det bästa sättet att skapa god ekonomisk utveckling och full sysselsättning är en

stabil ekonomisk politik. Det kräver sunda offentliga finanser, låg inflation och låga

räntor. Men det är även för att kunna föra en aktiv politik i sämre tider som vi

socialdemokrater står för ordning och reda i statsfinanserna. Sedan den ekonomiska

krisen på 1990-talet har statsskulden minskat kraftigt och sunda offentliga finanser

skapats.

Nu är det dags att använda dessa marginaler som vi tillsammans har byggt upp. Nu

vill vi använda de politiska verktyg som finns för att försöka dämpa den ekonomiska

krisen, ge människor chanser att ta sig vidare och bygga Sverige starkt och

konkurrenskraftigt inför den dag då konjunkturen vänder igen. Vårt mål är full

sysselsättning - arbete åt alla. Det är en tydlig arbetslinje för att alla ska få möjligheter

att ta sin del av ansvaret. Vi vill investera Sverige ur jobbkrisen:

Investera i utbildning. Vi vill använda lågkonjunkturen för att rusta människor så

att de står starkare på arbetsmarknaden när de nya jobben kommer. Vi vill därför

investera i utbildning för dem av oss som står utan jobb, som förlorar eller riskerar

att förlora jobbet. Det handlar om ett spetskompetenslyft, yrkesinriktad

arbetsmarknadsutbildning, Komvux och ytterligare högskoleplatser.

Investera i entreprenörskap. Vi vill underlätta för nyföretagare som behöver låna

för att expandera sin verksamhet. Vi ser allt fler tecken på att nyföretagandet

minskar. När möjligheterna att få tillgång till kapital allvarligt försämras behövs

utökade insatser från offentliga aktörer.

Investera i infrastruktur. Vi vill investera mer än regeringen i infrastruktur -

järnvägar, kollektivtrafik och vägar med en tydlig betoning på grön infrastruktur. Vi

är beredda att i rådande konjunkturläge tidigarelägga nödvändigt

infrastrukturunderhåll och påskynda pågående projekt. Vi vill införa investeringsstöd

för att öka byggandet av framför allt hyresrätter.

Investera i industrin. Industrin spelar en avgörande roll för svensk ekonomi och

sysselsättning - nu och i framtiden. Vi socialdemokrater vill öka samverkan med

industrin kring forskning och hållbar utveckling. Vi vill skräddarsy utbildningar för

industrin och främja svensk export. En fungerande kapitalförsörjning måste

säkerställas.

Investera i tjänstesektorn. Många av de nya jobben kommer att komma inom

tjänstesektorn. Vi vill tillsammans med näringslivet investera i den högproduktiva

tjänstesektorn, som IT och företagstjänster. Vi vill utveckla ett framtidsprogram

tillsammans med den breda upplevelseindustrin, och utveckla tjänstesektorn genom

investeringar i utbildning. Investeringarna i Turistlandet Sverige måste öka.

Investera i Sveriges ungdomar. När arbetslösheten ökar drabbas ungdomar särskilt

hårt. Det blir svårt att ta det första steget in på arbetsmarknaden. Istället för att

subventionera de branscher som har många ungdomar anställda vill vi rikta våra

investeringar till de ungdomar som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Alla

ungdomar som varit arbetslösa i mer än 90 dagar ska erbjudas arbete, praktik eller

utbildning.

Investera i välfärdsjobben. Kommunernas och landstingens ekonomi är mycket

konjunkturkänslig. Nu när jobben försvinner minskar intäkterna samtidigt som

socialbidragen ökar. Kommuner och landsting måste tillföras resurser för att undvika

stora uppsägningar och därmed försämringar i välfärden. De ökade resurserna ska

främst användas för att öka eller behålla antalet sysselsatta inom skolan, sjukvården

och omsorgen.

Investera i trygghet för förändring. Otrygghet tvingar människor att stanna vid det

gamla istället för att pröva nya möjligheter, som att tacka ja till ett nytt jobb,

vidareutbilda sig eller kanske flytta. En god och pålitlig arbetslöshetsförsäkring

uppmuntrar till rörlighet på arbetsmarknaden och skapar en bred uppslutning för

öppenhet och utveckling i vår ekonomi. Alla ska kunna lita på att

arbetslöshetsförsäkringen fungerar som den ska - att den ger en inkomsttrygghet och

att den inte missbrukas. Vi vill sänka avgifterna till a-kassan så att svenska löntagarna

får tillbaka rätten till ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Vi vill höja taket så att de

allra flesta får ut 80 procent av sin tidigare inkomst. Arbetsförmedlingen måste ha

tillräckliga resurser för att fullgöra sitt uppdrag runt om i landet.

Investera i miljön. I lågkonjunktur avvaktar många stora investeringar. Med ett nytt

ROT-avdrag kan enskilda familjers investeringar i byggnadsarbeten och

klimatåtgärder på småhus och lägenheter skapa jobb. Det är ett väl använt sätt att

dämpa konjunktursvängningar. Med en förlängd miljöbilspremie kan också inköp av

miljöbilar stimuleras.

Utöver dessa investeringar behövs direkta konsumtionsstimulanser. Dessa ska rikta

sig direkt till de grupper som har är störst behov; barnfamiljer och pensionärer.

Sämre tider ställer höga krav på att vi tillsammans verkar för Sveriges utveckling. . I

den svenska modellen delar vi på riskerna för arbetslöshet och otrygghet genom en

solidarisk finansiering för att starkare kunna välkomna förändring, våga anta

utmaningar och utvecklas. Aldrig är det så viktigt som när ekonomisk kris och

massarbetslöshet hotar.

Sämre tider ställer höga krav på att politiker vågar agera. Vi socialdemokrater

kommer genom jobbkommissionens arbete runt om i landet att noga följa

utvecklingen. När ytterligare insatser krävs står vi beredda att göra det som är

nödvändigt för att Sverige ska komma stärkt ur krisen. Det kan röra sig om

ytterligare stimulanser av konsumtionen för de hushåll som har små marginaler.

Den moderatstyrda regeringens politik fungerar inte. Under två års tid har de

systematiskt försvagat svenska folkets möjligheter att möta krisens utmaningar. Det

håller inte. Vi sätter alltid fler jobb framför stora skattesänkningar för dem som tjänar

mest. Vi vill investera Sverige ur jobbkrisen.


rättvisemärkta varor på kfstämman

MMS

rättvisemärkta varor på kfstämman


dags för konsumstämma

MMS

dags för konsumstämma


frågestund i Riksdagen

MMS

frågestund i Riksdagen, jag fick aldrig ordet på frågestunden. Jag blev både arg och bedrövad över Littorin och Olofssons påståenden om att den budget de lagt i september ska räcka till alla uppsagda, konkurser och varsel som nu lägg som en bombmatta över Sverige


Inte särskilt förvånande att den Svenska jämställdheten är sämre men det är tragiskt

Sverige har dalat från första till tredje plats i den granskning som World Economic Forum gjort,

 Norge är etta och Finland är tvåa. Norden dominerar. Island är nämligen fyra både nu och för.
Det är tragiskt att färre pappor stannar hemma med barnen, men som bekräftades nyligen av statistik från försäkringskassan.

I ett ojämlikt samhälle får även jämställdheten sig en törn. Just nu ökar klyftorna mellan rik och fattig, mellan män och kvinnor helt enkelt för att högern har den samhällsmodellen som mål. De tror att större skillnad ökar drivkrafterna. Den kvinna som förminskas i den politiska nämndens sammanträdesrum eller den kvinna som förvägras tillgången till börsbolagets styrelserum kan inte alltid hänvisa till klassamhället.


World Economic Forums jämställdhetslista omfattar 130 länder. Sämst förutsättningar har kvinnorna i Jemen, med Tchad och Saudiarabien framför sig i listans botten.

I bedömningen har man jämfört till exempel skillnaden i löner för män och kvinnor, utbildningsmöjligheter, kvinnors möjlighet till viktiga politiska poster och plats i företagsledningar samt skillnader i förväntad livslängd.

Noterar också att Svensk näringsliv inte ens vill kommentera rapporten eftersom de inte har någon som jobbar med jämställdhet det är en katastrof att Svensk Näringsliv inte bryr sig

svd


Det är med bestörtning jag lyssnar på Littorin

Vi har just haft en särskild debatt om alla tusentals varsel som läggs just nu och den oro som människor känner runt om i landet, bland annat i Skövde.

Men han bara upprepar att det behövs inga nya åtgärder än det som redan är presenteras. Problemet är ju bara att när regeringen lade sin budget i september hade inte alla dessa varslel lagts. De lade budgeten med en prognos på betydligt lägre arbetslöshet än vad som blir fallet nästa år. Han fortsätter tjata om att de arbetslösa hittar sig säkert nya jobb bara ersättningen är tillräckligt låg. Han påstår alltså att de varslade valt att bli varslade. Det är ett hån mot alla de som nu inte vet om de får behålla jobbet. Självklart måsta alla fokusera nu på att nya jobb tillkommer. Och då måste alla medel vara tillåtna, även Littorin borde väl någon gång erkänna att omskolning faktiskt leder till jobb. Han tycker AMS är fult därför han tagit bort sådana utbildningar.

Han påstår att han givit 1, 5 miljarder till arbetsförmedlingen. Det är ju inte sant de pengarna har omfördelats inom nuvarande ram för arbetsmarknadspolitiken och de pengarna försvinner vid årsskiftet då en nu budget börjar gälla. Vid årsskiftet har inte de varslade ens blivit arbetslösa. Det kommer att bli ett mycket mörkt 2009 om inte regeringen gör något mer än att påstå att allt som behöver göras är redan gjort


Varsel i Skövde - Regeringen står handfallen

Rapporter om varsel kommer så gott som dagligen från Vara, Tidaholm, Falköping, Essunga med flera orter. Nu senast är det Volvo powertrain i Skövde . Varslet gäller 580 anställda i Skövde, 110 i Göteborg och 210 i Köping. I det senaste varslet är det alltså Skövde som drabbas hårdast. Volvo Powertrain tillverkar och utvecklar motorer, växellådor och drivaxlar till bland annat lastbilar.

Enligt Konjunkturinstitutet är det frågan om så många som 100 000 jobb som försvinner de närmaste två åren. Hur detta ska kunna hanteras utan mer pengar till arbetsmarknadspolitiska insatser är en gåta.

Värst drabbas förstås de människor som nu tvingas ut i arbetslöshet och hänvisas till den av regeringen urholkade A-kassan om det inte finns en näringspolitisk som ser till att fler nya och andra företag kan etableras.

Jag kontaktade Lars Ask, han var arg och besviken. Se till så att vi får vuxenutbildningar typ kunskapslyftet sa Ask.

Kommunernas ekonomi blir allt sämre men nu påstår Kommunalrådet i Skövde att ha har råd att satsa på de arbetslösa. Tord Gustafsson (m), säger att det är ett hårt slag mot kommunen och att man kommer att hjälpa alla som vill till utbildning genom Komvux och andra åtgärder.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta åt det. Varför var det rätt att dra ner på vuxenutbildningen för ett år sedan. Hur kortsiktigt får man tänka egentligen?

Han tror på Skövde som handelstad. Javisst inget fel idé men då måste ju folk ha råd att handla också.
Han säger dessutom att efter en nedgång kommer en uppgång. Visst men tänk om de hade tänkt på det i högkonjunkturen att det skulle komma en lågkonjunktur och inte bara slarva bort de goda åren i gigantiska skattesänkningar.


http://www.sr.se/skaraborg/nyheter/artikel.asp?artikel=2435506

http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=457445


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=850465

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=850499

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2025217.svd



11 i 11 en ödesdag


Det känns fruktansvärt att Volvo Powertrain varslar 580 personer i Skövde. Det är ett dråpslag och är tyvärr bara ett i raden av det som sker nu i Vara, Tidaholm och Essunga.

 Nu måste regeringen göra något man kan inte stå handfallen längre. Det räcker inte med att utpeka samordningsmän eller som universallösning hittills att sänka skatterna för de som får ha jobbet kvar.

Vi vill investera klokt för att bryta arbetslösheten och skapa fler jobb. Vi vill stärka näringslivet genom ett program för att möta varsel i industri och tjänstesektor där företag kan få stöd till vidareutbildning av personal som varslats och medel för forskning och utveckling.


När konjunkturen vänder ner är det ofta ungdomarna som drabbas först. Regeringens svar på ungdomsarbetslösheten är en jobbgaranti för ungdomar - som vare sig är någon garanti för jobb eller utbildning: Tvärtom. Vi vill ge alla de 10 000 långtidsarbetslösa ungdomar som göms undan i regeringens passiva åtgärder möjlighet att pröva på att jobba, få referenser och skaffa sig ett yrke.


När varslen ökar så kommer behoven av utbildning för att möta lågkonjunkturen. Redan idag finns stora krav på arbetskraften att klara snabba omställningar. Kunskaps- och utbildningskraven ökar hela tiden och behoven av fortbildning är stora. Det inser inte regeringen utan har dragit in en tredjedel av utbildningsplatserna. Arbetspraktik har nästan försvunnit helt och trots att arbetsmarknadsutbildning leder till jobb, har regeringen tagit bort 70 procent av platserna. Vi vill göra tvärtom och investera i 9 000 platser i bristyrkesutbildningar för arbetslösa redan 2009. Dessutom vill vi tillföra 4 500 fler platser till den kvalificerade yrkesutbildningen. Vi föreslår också 7 000 fler platser på Komvux än regeringen, varav 4 500 platser riktas till yrkesvux.


Under regeringen Reinfeldt har mer än en halv miljon människor har trängts ut ur arbetslöshetsförsäkringen. De står utan denna trygghet när Sverige går in i en lågkonjunktur. Det är en tickande bomb. Vi socialdemokrater vill förbättra arbetslöshetsförsäkringen så att de allra flesta får ut 80 procent av sin tidigare inkomst.


Läget på arbetsmarknaden kräver en bättre jobbskapande politik, som hindrar utslagning i arbetslivet, som ger möjligheter att komma vidare och en väl fungerande trygghet för dem av oss som förlorar jobbet. Men regeringen ser bara på. De som varslats och som är på väg att förlora jobbet förtjänar bättre.


Skandal


Följetången om skandalerna inom Carnegie tycks aldrig ta slut. Nu behöver staten äga banken för att städa bort lurendrejarna. Det är märkligt att det kan samla sig så många så kallade "duktiga" affärsmän män tvivelaktigt syfte på ett och samma ställe. Dessutom är det ytterst anmärkningsvärt att den borgerliga regeringen använt dessa personer som rådgivare. Nu står de där med skägget i brevlådan och får förstatliga hela klabbet. Men nu är det lika bra att behålla Carnegie tills det går att få ordning på denna företagskultur. Staten behöver inte har bråttom att sälja ut sitt ägande. Det behövs stabilitet och långsiktighet för att garanterad bästa möjliga lösning för skattebetalarna.


Carnegie

Odell hade Carnegie som rådgivare

om Carnegie i DN och i svds naringsliv


politiker i Skövde svarar på elevers frågor om demokrati









'



Elever ställer frågor


Nu har eleverna chansen att ställa frågor om kommunen, besluten och demokratin

Vi pratar om inflytande och makt, vi pratar om hur politierna väljs och utses m.m.


Demokratidagar i Skövde

Just nu pågår öppet hus i Skövdes stadshus där politikerna bullat upp med "bokbord", information och är beredda på allmänhetens frågor.
Skövdes gymnasier är inbjudna och Mikael Went (fp) och jag finns i fullmäktigesalen och berättar för intressaerade elever.





opinionsiffror och dags för regeringen att agera i jobbfrågan



När det gäller opinionssiffrorna är det bra att vi socialdemokrater inser att det inte blir en promenadseger. Ingen kan slå sig till och tro att sossarna vinner på att inte göra någonting.

Å andra sidan kan ju inte regeringen vara hur passiv som helst när det gäller att se till så att människor kommer i arbete. Det behövs betydligt fler åtgärder, aktiviteter och medel än att bara sänka skatten för de som har ett jobb. Thomas Östros och Mona Sahlin skriver idag i dn. Stärk småföretagen, satsa på byggandet. Återinför ROT-avdraget är några viktiga krav från socialdemokraterna.

Jag har träffat många småföretagare i Skaraborg den senaste tiden som är djupt besvikna på den borgerliga regeringen. De hade ju aldrig kunnat ana att de skulle få höjda arbetsgivaravgifter med borgarna vid makten. Särskilt inte som Maud Olofsson var ute och lovade att de skulle få sänkta avgifter. Antagligen fick den moderata Riksdagsledamoten Sten Bergheden bita i det sura äpplet när han besökte Karlsborg nyligen. Där fick han höra hur Karlsborgs butiksägare har förlorat flera tiotusentalskronor på den högre arbetsgivaravgiften.


250 jobb bort när IUC i Tidaholm lägger ner - vad hjälper det att de som har jobben kvar får sänkt skatt?


Jobbkrisen har slagit hårt mot tillverkningsindustrin.. Nu behövs investeringar för att pressa tillbaka växande arbetslöshet och sjunkande tillväxt. Men regeringen gör inget. Många känner oro inför framtiden - signaler som vi socialdemokrater tar på djupaste allvar. Jag kontaktade IF metalls ordförande på IUC i Tidaholm Ann Österberg som fått bråda dagar nu.

- Vi är förtvivlade och missnöjda säger Österberg, men vi får kämpa på för att alla ska få hjälp.


Socialdemokraterna vill investera klokt för att bryta arbetslösheten och skapa fler jobb. Vi vill stärka näringslivet genom ett program för att möta varsel i industri och tjänstesektor där företag kan få stöd till vidareutbildning av personal som varslats och medel för forskning och utveckling. En särskild satsning på att förnya den svenska bilparken görs under nästa år genom utökade premier för bilskrotning.


När varslen ökar så kommer behoven av utbildning för att möta lågkonjunkturen. Redan idag finns stora krav på arbetskraften att klara snabba omställningar. Kunskaps- och utbildningskraven ökar hela tiden och behoven av fortbildning är stora. Det inser inte regeringen utan har dragit in en tredjedel av utbildningsplatserna. Arbetspraktik har nästan försvunnit helt och trots att arbetsmarknadsutbildning leder till jobb, har regeringen tagit bort 70 procent av platserna. Vi vill göra tvärtom och investera i 9 000 platser i bristyrkesutbildningar för arbetslösa redan 2009. Dessutom vill vi tillföra 4 500 fler platser till den kvalificerade yrkesutbildningen. Vi föreslår också 7 000 fler platser på Komvux än regeringen, varav 4 500 platser riktas till yrkesvux.

Det enda regeringen gör är att säga till de arbetslösa att bara de får högre skatt och lägre ersättning så hittar de sig säkert ett nytt jobb...


Nu är jag framme i "Berlin"


Ni minns kanske att jag anmälde mig till Riksdagens stegräknar tävling

Jag är med i laget Duracellsossarna och vi ligger på en hedrande 32:a plats eftersom vi gått 400 km i genomsnitt. Jag har pinnat på med min stegräknare sedan 1 oktober.
Har försökt att gå till alla möten i Skövde, går i riksdagens trappor även till våning 10, går på kvällarna i Stockholm och tränar på gym några ggr i veckan som vanligt.
Alltså inte elitidrott men ändå hållit igång hela tiden.
Å rätt som det var så visar hemsidan tappa.se att jag redan är framme i Berlin dvs att jag gått 545 km och med andra ord kommit fram till målet Berlin.
Jätte kul, men jag går vidare och sätter siktet mot Paris vi får se hur långt jag hinner innan mina kollegor kommit fram till Berlin


kommunals kamp för rättvisa i Mariestad

MMS

Jag besökte kommunalarna som bedriver kamp för rättvisa i Mariestad. Ambitiösa kommunalare berättar för Mariestadsborna hur orättvisan som den borgeliga regeringen beslutat om slår till just nu.
A-kassan är dyrare, försäkringarna dyrare, ersättningarna lägre, ökade klyftor, frysta statsbidrag till kommunerna osv


barnturné i Karlsborg

MMS

barnturné i Karlsborg


Grattis USA, Grattis världen, Barak Obama har redan gått till historien nu ska han till framtiden

Det är stort, historiskt och hissnande, det ger hopp åt så många människor som trodde att de inte kunde påverka politiken. Det är en seger för demokratin bland annat därför att valdeltagandet ökade. De finns all anledning att fira, glädjas och hoppas på förändring.

Men hur blir det med utrikespolitiken?, hur blir det med att agera världspolis eller kommer FN få en viktigare roll nu? Kort sagt hur blir det med bombandet? Kan USA sluta kriga och börja ta ansvar i de länder som de slagit sönder infrastruktur och ekonomi?

Det är en av frågorna. De andra frågorna handlar om finanskrisen, miljö och klimatutmaningarna, sjukvårdsreform och frihandeln. Utmaningarna är stora, tuffa och hoppfulla men kommer att hindras på många sätt. Snart kommer missnöjet, bakslagen och kriserna slag i slag. Barak Obama är skicklig nog att klara det även om det blir svårt.


Barak Obama har redan gått till historien nu ska han till framtiden


svd.se

valfest i svd

Obama vann

Yes

stora krav

ekonomisk kris


Natalie gungar på Skogsnallarna i

MMS

Natalie gungar på Skogsnallarna i Tidaholm


Kommunals kamp för rättvisa


Denna vecka tar Kommunal Skaraborg kampen för rättvisa genom att besöka Skara, Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde.

De menar att den politik som bedrivs just nu drabbar kommunals medlemmar.  Sveriges ekonomi går allt sämre och konjunkturen tvärnitar men det hjälper inte att öka klyftorna och försämra tryggheten menar kommunalarna.

Jag besökte dem i Falköping under tisdagen, det var ett glatt gäng som visserligen tyckte att det var kallt men som höll ånga uppe genom att springa runt på torget och dela ut material och diskutera med Falköpingsborg



http://www.kommunal.se/Avdelningar/Skaraborg/

Ökade klyftor gör Sverige till ett svagare land"


Vaknar regeringen?


Oj oj oj säger Borg med kompisar idag på DN-debatt. " Vi hade ingen aaaaaning om att vi skulle driva bort människorna från a-kassan när vi höjde avgiften" "Vi trodde att de skulle lämna facket", så säger de inte med den fackföreningsfientliga inställningen förstår alla att det var det som var avsikten. Nu kryper de till korset och bekymrar sig över att över en halv miljon människor lämnat a-kassan nu när lågkonjunkturen slår till med full kraft och beräknas ge en arbetslöshet på 8-9% redan i början på nästa år.

De påstår att människor har råd att vara med eftersom de sänkt skatten. Men den 1000-lappen har ju för länge sedan ätits upp av dyrare avgifter på allting. Dyrare att ha bil, dyrare hyra, dyrare mat. Dessutom slår de ifrån sig och påstår att de inte kan rå för att lågkonjunkturen drabbar de mest utsatta. Men varför tog de äran åt sig när det gällde högkonjunkturen? Varför använde de inte de goda åren för att alla skulle kunna landa mjukt i de svåra åren. Men för ett år sedan lät det annorlunda. Då var det bara sänkta skatter och höjda avgifter som skulle vara räddningen på allt. Verkligheten kommer i kapp.

Vakna upp, regeringen


Klart att jag ska följa valet idag och i natt


Trots min skepsis till det mycket konservativa landet i väster, följer jag med spänning hur valet går. Det har ju onekligen förändrats en hel del det senaste halvåret. Då trodde många att det skulle bli en lätt seger för republikanen McCain. Men nu ser läget helt annorlunda ut och det kanske, kanske kan gå vägen för Obama.

Men att USA är ett drömland för högern i Sverige går att ana genom att följa artiklar om fackföreningsfientligheten. Högern i Sverige skulle ju aldrig erkänna att de är emot facket, men det syns i praktiken.

Eric Sundström gör filmsnuttar på aip en av dem handlar om hur svårt det är att driva fackföreningar i USA men att det finns några goda exempel.

Håkan A Bengtsson skriver i dagens arena att Barack Obama nämner facket i sina tal, bara det är ett framsteg. Han ville göra det lättare för de fackliga organisationerna att bilda lokalavdelningar och sluta avtal med arbetsgivarna. Demokraterna har redan lagt fram ett sådant konkret förslag i kongressen. Obama talar om att det är viktigt att sluta sig samman i fackliga organisationer.

Jag hoppas att det inte bara är fackföreningsmedlemmarnas röster Obama är ute efter utan att han också ger större möjligheter i framtiden för att starta och driva fackföreningar


dn.se

McCain knapar in

Oviss utgång enligt svd

Dessutom är det intressant att läsa om el bilar i USA


För fyra år sedan följde jag USAs presidentsvalskampanj på plats



Nu när det bara är två dagar kvar och kampanjerna går på högvarv. Barack Obama leder visserligen stort i opinionsmätningarna men det är inte avgjort ännu.

Jag hoppas att den blivande presidenten tar miljöfrågorna på större allvar, att FNs barnkonvention antas även i USA, att fredsfrågorna blir viktigare och att frihandel ökar m.m.

Men tyvärr har jag inte så stora förhoppningar på att det händer så mycket. Det ska bli intressant att följa hur det går även om det är ett jippo, eller kanske just därför...


För fyra år sedan följde jag USAs presidentsvalskampanj på plats

Det var spännande att se all aktivitet. Det var kul att se det på plats och väldigt lärorikt.

Även då höll jag på demokraterna och fick se hur de jobbade med dörrknackningar, "skyltviftande" i gatukorsningar, röstvärvning per telefon m.m.


En av demokraternas valarbetare var Jessie Jackson och det var ju kul att ha fått prata med honom  





Svenskar hejar på Obama

dn

aftonbladet

usavalet2008 i svd/

expressen

resekrönika 2004

Florida 2004


RSS 2.0