Vintern rasat ut – satsa på de unga i redan i sommar

Härliga Valborg, bort med den långa kalla, mörka vintern och de tjocka vinterkläderna.

Visst är det härligt med Valborg dels för de många eldarna och att människor samlas för att hälsa våren välkommen. Men mest för att det är dan före dan….

I morgon firas den stora högtidsdagen framför andra. Första maj firas på 100 tals och åter 100 tals platser i landet och tusentals platser i hela världen. Arbetarnas dag firas över nästan hela världen. Det är dagen vi rätar på ryggen och tillsammans kräver jobb, rättvisa och demokrati.

Vi sossar satsar extra på ungdomarna den här första maj, dels för att det är ett fullkomligt slöseri att var fjärde ung människa går utan jobb och dels för att den borgerliga regeringen vänt dem ryggen.

Några av våra satsningar som presenteras i morgon är 30 000 utbildningsplatser och sommarjobb åt ungdomar i sommar

Vi vill erbjuda en framtid som gör att de unga kan växa och utvecklas och därmed bidra med sin fulla potential. Under sommarmånaderna går många unga sysslolösa fast de skulle vilja arbeta eller studera.

 

Dessutom föreslår vi 15 000 sommarjobb för gymnasie- och högskolestudenter

Ett sommarjobb är ofta ungdomars första kontakt med arbetslivet. Förra året anslog regeringen resurser till cirka 15 000 extra sommarjobb i kommunerna. I år tas detta bort med hänvisning till ett bättre arbetsmarknadsläge. Men Sverige har fortfarande en av Europas högsta ungdomsarbetslöshetsnivåer. Vi vill att satsningen kvarstår, men också gå till statliga myndigheter och till högskolestudenter. Särskilda insatser ska vidtas för att nå ungdomar från utsatta områden.

Men det kommer mera och det skriver jag om i morgondn PA seb MM Göran Persson lade grunden expr


Valstugan invigd med tandemcykel

img_3457 (MMS)

Valstugan invigd med tandemcykel


Fram med pengarna till E20

Igår friserade Göteborgs Posten sanningen i god borgerlig propaganda. De påstod att jag sitter på två stolar. De känner inte mig, jag sitter sällan. Å i det här fallet är det faktiskt såväl borgerlig press som borgerliga ledamöter som ska upp till bevis och inte skylla på andra.

När moderaterna var i opposition påstod de i insändare och olika jippoutspel att de skulle fixa E20 på nolltid. Många väljare hade nog trott att de många utspelen, skulle betyda något i konkret handling. Nu låter det annorlunda om det tar tid att planera, finansiera och bygga vägar.  Dessutom gör de av valtaktiska skäl plötsligt E20 till en angelägenhet bara för regionen inte för den borgerliga regeringen som faktiskt skickat med för lite pengar.

E20 idag uppfyller inte alls företagens krav rörande leveransprecision och säkerhet. Att bygga ut hela E20 till fyrfältsväg är därför en viktig förutsättning för företagen i Skaraborg. Den enda ombyggda sträckan mellan Lundsbrunn och Holmestad är den som beslutades under socialdemokraternas regeringstid. Sedan har inget hänt.  Vi har lyft upp vikten av sträckan förbi Hova och trafikplatsen i Jung. Och just dessa sträckor finns numera med i infrastrukturplanen. Tyvärr skickar inte M-regeringen med pengar så att det räcker till en fyrfältsväg. De menar att kommuner och region ska avstå från vård och omsorg för att delfinansiera vägprojekt.

E 20 är en nationell väg och det är regering och riksdag som beslutar om vad som skall byggas. Det är också ett statligt ansvar att tillskjuta de ekonomiska resurserna som krävs.  Men när det gäller förbifart Hova har de bara skickat med pengar till en 2+1 väg . De vill att någon annan betalar.  Regeringen måste ta sitt ansvar och finansiera Europaväg E20 till en fyrfältsväg med 110 km/tim som hastighetsgräns hela sträckan mellan Stockholm och Göteborg. Inte bara komma med fina ord och sedan påstå att regionen ska betala.

 

 

 

svd.se

ingvarpersson i ab

Birro

Ny tid

Cecilia Dalman Ek

GP i går


Två steg framåt och ett bakåt i Panama

Så här på avslutningsdagen av IPU-kongressen känns det bra att vi nått framgång på flera viktiga områden. Vi fick igenom ändringsförslag om bland annat att mints 30% av Nationernas Parlament ska vara representerade av kvinnor. Det var många märkliga argument mot den skrivningen men det gick tillslut igenom utan reservation. 

Självklarheter som att flickor ska ha samma möjligheter till utbildning (känns märkligt att vi inte kommit längre år 2011 men så är det)

Dessutom ska inte valkretsindelningar kunna ändras hit och dit mitt under valkampanjer. Det är viktigt att slå fast eftersom det finns regimer som ändrar valkretsar för att stänga ute vissa Riksdagskandidater. Dessutom beslöt vi att det ska vara mer öppenhet i samband med val så att det lätt ska kunna kontrolleras.

En annan viktig fråga som jag fick argumentera för att få in var att alla ska ha rösträtt, dvs även de som inte ha en fast adress. Hemlösa ska givetvis ha sina demokratiska rättigheter de också 

Däremot kom vi inte ända fram när det gäller om hur internationella valövervakare fritt ska kunna kontrollera val. Där jobbar vi på en reservationstext just nu


Barnen, Panama och framtiden

I går deltog jag på studiebesök strax utanför Panama city. Det tar inte många minuter med minibuss innan de enorma skyskraporna försvinner och slummen breder ut sig. Det är mycket tydligt att Panama har enorma ekonomiska klyftor och att de allra flesta invånarna i Panama är mycket mycket mycket fattiga. Panama som en gång i tiden stått centrum för latinamerikas slavhandel men lämnat det bakom sig för länge sedan, har svåra utmaningar inför framtiden.  

Tyvärr breder narkotikahandeln ut sig både när det gäller odling och smuggling från kanalbåtarna och mindre typ av flygplan berättade en av FN-personalen som var med oss på studiebesöken. Framtiden bygger på att barnen har det bra.

Vi åkte till två olika projekt som stöds av UNICEF. Först åkte vi till en by där kommunen satsade på barn i så kallade riskzoner, de barnen var inte brottslingar eller indragna i droghärvor men riskerar att hamna där om de inte får gå färdigt skolan, får möjlighet till bra fritidsaktiviteter eller har vuxna som sätter ramar omkring dem.

Därefter åkte vi till ett hus där fattiga mödrar och deras barn fick möjlighet till utbildning i hantverk, manikyr, sång och musik, engelska m.m. så att de så småningom skulle kunna leva och få inkomst på sina färdigheter.

Det var härligt att se all kreativitet och entusiasm mitt i all annan misär.

 

Men nu tillbaks till konferensbygganden och förhandlingar om de uttalanden vi 155 länder ska enas om. Jag återkommer om det

dn 2   
exp  svd


Flykting i Sverige nu parlamentsledamot i Chile

-          Vi Chilenare är väldigt tacksamma över er solidaritet som Sverige visade i aktiv handling för oss Chilenare.

Så sa Parlamentsledamoten från Chile Tucapel Jiménez som bott i Sverige i 14 år. Hans pappa blev mördad i  Chile början på 80-talet för att han var aktiv i facket. Familjen flydde till Sverige. Tucapel Jiménez växte upp i Rinkeby och senare i Skärholmen, innan han kunde flytta tillbaks till Chile.

Det känns stort att befinna sig på IPUs världskongress med 700 delegater och få en sådan uppskattning av den svenska humana flyktingpolitiken.Kanske känns det extra nu när strömningarna är annorlunda, nu när Sverigedemokraterna till och med finns med i Riksdagen och när Sannfinnarna blivit så enormt stora i vårt grannland Finland.

AB    expre   dn svd


186 av 700 parlamentariker

IPU kongressen i Panama fortsätter med debatter, diskussioner och bilaterala samtal. Det är både intressant och lärorikt men också tragisk av insikten om att världen är så fruktansvärt ojämställd. Trots alla tjusiga ord som sägs i plena om män och kvinnor är det en förkrossande mansdominans som styr både nationella parlament men också IPU.

Av oss 700 ledamöter som deltar i kongressen är 186 kvinnor. Och det var ändå en fantastisk förbättring gentemot förra kongressen. Därför kändes kvällens särskilda kvinnomiddag extra angelägen och rolig. Vi åkte minibussar ut till något som kallas gamla stan men som var en ruinstad. Där hade de dukat upp till fetsmåltid i månskenet.

Höjdpunkten blev Chiles ex-president Michelle Bachelet som numera är chef för FN: s kvinnokonvention, den nya myndighet skapas för att synliggöra genus-och kvinnofrågor. Hon hade tidigare under dagen gjort ett lysande inlägg om kvinnorepresentation och de underliggande manstrukturerna som styr samhället.

När hon dök upp på middagen blev hon hyllad som en rockstjärna. Hon var först överrumplad och lite blyg över all uppskattning men insåg läget och hälsade på alla som ville. Att hon dessutom var hon en hejare på dansgolvet visade sig när musiken kom i gång och kvinnor från hela världen äntrade dansgolvet tillsammans. Det blev en fantastiks kväll att minnas länge länge

dn expr  svd

Fria rättvisa val

I den första kommittén som jag deltar i här på IPU-kongressen i Panama diskuterar vi just nu fria och rättvisa val. Alla inlägg handlar om hur vi ska göra det möjligt att utveckla demokratin nu när en demokratiseringsvåg sveper över världen. Men det blir lite märkligt när vissa länder säger att de är för fria val för alla, utom för kvinnorna. De borde skämmas över sin inställning att utestänga halva sin befolkning från de demokratiska rättigheter. Det finns också länder som hävdar att de internationella valopseravtöterna inte är seriösa när de påpekar valfusk, de borde skämmas de också. Mitt inlägg handlade om att fria demokratiska rättvisa val innebär att alla ska ha rätt att rösta. Men också om att alla ska veta vad valet handlar om. Där kommer folkbildning och sociala medier in som ett bra redskap. Fattiga människors åsikt ska inte köpas för pengar, även hemlösa ska ha rätt att rösta osv. Jag hoppas vi kan enas om att ta ytterligare steg på demokratins stege

Kanalen

Panamakanalen byggdes 1914 och inte förrän 1977 undertecknandes Torrijon-Carterfördraget, och 22 år senare dvs 1999 fick Panama överta kontrollen. Nu utger den 20% av landets inkomster. Landet planerar att bygga ut den lagom till 100-årsjubileet och därmed ska även dagens stora fartyg kunna passera. Utbyggnaden/breddningen av kanalen ses som mycket positivt med en fördubblad trafik till 2025, fler arbetstillfällen och ökad handel. 
Vi åkte till Panamakanalen på lunchen idag. Vi hade två timmars lunchuppehåll och trodde att vi skulle hinna se kanalen och äta lunch på den trevliga resturangen vid en av slussarna på den tiden.
Det gjorde vi också men vi missbedömde den täta eller stillastående trafiken. Det tog mycket längre tid än den information vi fått. Men vi kom fram tillslut, såg den magnifika kanalen i ösrgenet
(det är 37 grader varmt men någon slags regnperiod). Det var en Svenks fraktbåt som just slussades när vi var där.

Jag som begärt ordet på punkten efter lunchen, kastade i mig lite mat och tog en taxi före de andra.
Naturligtvis fastnade jag i trafiken och blev väldigt sen tillbaka, tur i oturen att många andra var sena och att introduktionstalarna talade länge, länge.


Kvinnomöte i Panama

Eftersom de 150 länderna som är medlemmar i IPU är anmodade att ta med minst en kvinna till denna kongress har vi ett särskilt kvinnomöte innan själva utskottsarbetena börjar. Här tas frågorna upp som senare ska diskuteras under veckan. Dels för att det är bra att belysa t.e.x mänskliga rättigheter ur ett kvinnoperspektiv men också för att kvinnor världen över ska kunna stötta varandra. Just nu har vi fått en föredragning om hur kvinnorepresentationen ser ut i världen. Så nu ska vi dela upp oss i två grupper. En som pratar om hur valrörelser finansieras och en om hur våldet mot parlamentariker, särskilt våldet mot kvinnor som stäler upp i val,  kan förhindras.  En bra grej är att efter halva dagen med bara kvinnor bjuds männen in för att ta del av vad vi kommit fram till och så har vi en gender-dialog parlamentariker emellan.
Anlänt PanamaEftersom jag ingår i Riksdagens IPU-delegation har jag fått möjligheten att åka till Panama för at vara med på Världskongressen. Nu har jag anlänt efter en mycket lång resa. Det var skönt att komma fram men varmt här är det 37 grader i skuggan just nu.

Panama är ett land, en republik, i Latinamerika med ca 3,5 miljoner invånare, de pratar spanska men väldigt många kan engelska. Deras främsta exportvaror är bananer, räkor, socker, kaffe och kläder. Ekonomin bygger mycket på tjänster inom transport, byggnation och bankväsendet.  Ojämn inkomstfördelningen, fattigdom och korruption som påverkar rättssäkerheten och därmed också människors rättigheter. Skolan är gratis upp till niondeklass men många barn går inte färdigt skolan för att de måste hjälpa till med försörjningen åt familjen. Jag återkommer nog i fler blogginlägg om det.

En stor inkomstkälla för Panama är kanalen, den ska vi besöka i morgon. Men annars är det mest möten i utskott och debatt om mänskliga rättigheter och demokrati jag ska ägna mig åt de närmaste dagarna. Det ska bli oerhört intressant att träffa parlamentariker från nästan hela världen.


Jobblinjen saknar jämställdhetsperspektivAtt alltid alltid alltid föreslå skattesänkningar som tas bort från nödvändiga investeringar är inte hållbart i längden. Sverige starkt inför framtiden, det är inte att ta ansvar. Det är tecken på brist på nytänkande och att man har fastnat i gamla hjulspår. Dessutom är regeringens jobblinje torftig och innehållslös.

 

Det saknas investeringar i god arbetsmiljö, mindre stressiga arbetsplatser och möjligheter till fortbildning för de som jobbar.

 

Regeringen sviker också den stora grupp av arbetslösa som inte kan ta de jobb som nu kommer i konjunkturuppgången eftersom de saknar utbildning eller praktik.

 

 Regeringens jobblinje med skattesänkningar och försämringar i trygghetsförsäkringarna syftar till att skapa sysselsättning inom lågproduktiva branscher som t ex hushållstjänster. Vi står inför en strukturomvandling som kommer att leda till ökande inkomstklyftor och försvagad skattebas för välfärden. I de framtida lågproduktiva jobben betalas låga löner och arbetsvillkoren kan förväntas bli usla med deltider och osäkra anställningsförhållanden. 

 

Med lågproduktiva jobb och otillräcklig barnomsorg riskerar kvinnor att fastna i deltidsarbete, ekonomiskt beroende och fattigdom. Det verkar som regeringen har tänkt ut en särskild arbetslinje för kvinnor.  En jobblinje som saknar jämställdhetsperpektiv

dn
DN1, DN2, DN3, DN4, SVT1, SVT2, SVD1, SVD2, GP1, GP2, GP3, EXPR1, EXPR2,

Tommys debut

img_9292 (MMS)

Tommys debut


Var är satningar på livskvalité på jobbet


Regeringens fortsätter sina ensidiga satsningar på skattesänkningar, mest till de som har det bäst (jag får 600 kr mer i månaden men en undersköterska 189kr).

Deras torftiga arbetslinje leder till ökad utslagning, stress och otrygghet på arbetsplatsen. Trots hög arbetslöshet och allt för många långtidsarbetslösa, satsar de hellre på skattesäkningar.

Trots den kraftiga tillväxten och de goda åren så ser inte regeringen behoven av investeringar så att människor ska orka jobba fram till pension. De borde vara tydligare med arbetets innehåll, förebyggande arbeten, utbildning, omskolning och satsningar på bristyrkesutbildningar.

Regeringen har inte några problem med att finansiera 15 miljarder i skattesänkningar - samtidigt som man inte anser sig ha råd med en mänsklig sjukförsäkring, kvalitet i förskolan eller aktiv näringspolitik

Låt mig få betala skatt så att det räcker till mer personal i vården, i skolan och i omsorgen.

Låt mig betala skatt eftersom det är så mycket bättre att satsa på gemensamma angelägenheter för framtiden än på privat konsumtion

Ab, SvD, DN, DN2, DN3, DN4, SVT.

Gäst i Rikdsagshuset

img_0181 (MMS)

Gäst i Rikdsagshuset


Fredrik Reinfeldt fegar ur

Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt utmanar statsminister Fredrik Reinfeldt på debatt i Göteborg.  Den 15 maj går över 1,2 miljoner väljare till valurnan för omvalet i Västra Götalandsregionen. Valet i Västra Götalandsregionen handlar om en av de viktigaste välfärds- och framtidsfrågor; sjukvården. Men på detta vill som sagt inte F Reinfeldt vara med.

Jag tycker det är fegt, andra tror att det är av taktiska skäl. Taktik i den meningen att Juholt är mer spännande och ny för väljarna än Reinfeldt. Men frågan är om moderaterna övertaktiserar detta. För väljarna är inte dumma.

Partisekreterare Sofia Arkelsten skriver på twitter att de måste veta vår politik innan de ställer upp på debatt. Så märkligt.  

För det första har vi politik för rättvis sjukvård för alla oavsett plånbok, politik som sätter jobben först, blir ett bättre arbetsgivare,  politik som vill satsa på investeringar i kunskap och infrastruktur, bättre kollektivtrafik, en politik som inte vill sälja ut våra sjukhus, en politik som sätter människan i centrum, kortar väntetiderna och håller ihop samhället inte drar isär.

För det andra en debatt är ett utmärkt tillfälle att få ta del av varandras politik, så om moderaterna vill veta mer om vår politik borde de ställa upp på debatt.

Dessutom handlar detta om ett förakt för det som inte sker i strax utanför Rosenbad. Tänk om omvalet skulle ske i Stockholm om en månad. Vilket liv det hade varit på all media, alla partiledningar. Ja hela etablissemanget hade stått på tå med 100-tals debatter, artiklar, debattprogram, morgon TV osv

De hela är mycket märkligt. Här har vi faktiskt chansen att för en gång skull inte komma i skymundan mellan kommunval och Riksdagsval. Då väljer moderater och alla andra at lägga locket på.

Är det fega politiker Svenskarna vill ha eller är det politiker som vågar stå för sin politik? Det kan man ju fråga sig när Statsministern fegar ur debatten inför omvalet den 15 maj.


Henrik O  GP 2 ab 2 Dn 2


Evy Palm en mästarnas mästare som vinner nattduellen

Det väldigt roligt att se en kraftkvinna som Evy Palm från Lidköping i mästarnas mästare. Hon är fantastisk.
För ett tag sedan fick jag öjlighet att jogga med henne. Det var en ära för mig. När vi sprungit 8 km ville jag lägga av och då sa hon att hon just hade kommit igång....


Vår

img_7088 (MMS)

Vår


Votering är begärd

img_3390 (MMS)

Votering är begärd


Vad handlar valet om den 15 maj?

Socialdemokraternas Alex Bergström beskrev på diskliktskongressen hur viktigt det är att vi jobbar vidare med en rättvis och bra sjukvård till alla. Därför är det viktigt att alla socialdemokrater röstar den 15 maj. Vi är inte emot privata vårdcentraler men våra gemensamma vårdcentraler ska ha högsta kvalité med bra bemanning av sjuksköterskor och läkare och öppet tider som passar innevånarna. Det är viktigt att alla får en trygg och säker vård och långa väntetider på akutmottagningarna är inte acceptabelt. Därför driver Socialdemokrater envist kravet om max en timmas väntetid på akutmottagningen för att få träffa en läkare. Vid svårare, akuta sjukdoms- och olycksfall handlar det förstås om att få vård bums, precis som sker redan idag. Det handlar om nya arbetssätt, fler erfarna läkare i första ledet på akuterna, snabbspår för lindrigare sjuka, hjälp med tidbokning på vårdcentral eller på sjukhusets mottagningar, utskrivning tidigare under dagen för att frigöra vårdplatser och snabbare röntgen. Socialdemokraterna kommer envist och målmedvetet följa arbetet. Löftet om max en timmas väntan innan man får träffa läkare på akuten är både rimligt och möjligt att uppnå.
Vi ska vara bättre arbegivare och vi ska stå fast vid vår målsättning att heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet.
 Regionvalet handlar också om bra kollektivtrafik, fri tandvård till alla under 25 år, regional utveckling, utbyggd tågtrafik och framkomligheten på E20. Vi socialdemokrater jobbar vidare med att få fyrfältsväg längs E20 Göteborg till Stockholm dvs också genom hela Skaraborg


dn 2 ab sosseväljaren

Alex å Urban på kongressen

img_7082 (MMS)

Alex å Urban på kongressen


Skaraborgs distriktskongress 2011

Nu startar partidistriktet i Skaraborg sin distriktskongress på Sötåsens Naturbruksgymnasium i Töreboda. Vi ska diskutera framtid för demokrati, människovärde, bekämpa arbetslöshet och barnfattigdomen. Vi ska med glädje ta oss an den kommande valrörelse eftersom vi vill ha en rättvis sjukvård till alla. Urban Ahlin börjar vår dag bra med att dra upp riktlinjerna vad vi har framför oss, det ska bli kul. jag återkommer kanske med bilder senare

Är djuren viktigare än arbetare för Moderatpartierna (M, C, Kd, Fp) ???

 

Idag på finansutskottet motsatte sig representanterna från Moderater, Kristdemokrater, Centern och Folkpartiet vårt förslag om krav på arbetsmiljö i offentlig upphandling.

Föga förvånande, det gör de alltid när det gäller att ställa krav på kollektivavtal, säkerhet på arbetsplatsen, arbetstider och andra villkor för anställda.

 Men på samma möte bara några minuter senare föreslog vi att utskottet även bör ha med kravet på bättre djurskydd när det gäller offentlig upphandling inom EU i framtiden.

Bakgrunden till att vi lade det förslaget var den oro alla grisproducenter känner just nu när de håller på att konkurreras ut av billigt utländskt kött som inte haft samma goda djurhållning.

 På det förslaget nappade de borgerliga ledamöterna. De har också uppmärksammats på samma problem. Tyvärr har de inte varit lika snabba med att anamma förslag om ursprungsmärkning av kött, men det är en annan fråga som jag kan utveckla i ett annat blogginlägg.

Det blev alla fall ett litet steg för att behålla en levande landsbygd, svensk julskinka och en jordbruksnäring som klarar sig.

 

Vad lär vi oss av detta? Jo att de borgerliga ledamöterna inte är ett dugg intresserade av att offentliga upphandlingar ska innehålla klausuler som garanterar arbetstagares löner, arbetstider och andra villkor som inte är mindre förmånliga än de som finns i kollektivavtal för arbetare i samma bransch. De verkar vara mer angelägna om bra djurskydd än arbetarskydd.


Klart att Sverigedemokraterna är borgerliga

Sverigedemokraterna stöder den borgerliga regeringen i de allra flesta omröstningarna det styrker TT idag. De vill ha större skillnader i samhället precis som den borgerliga regeringen.

Det har påståtts att vi aktivt samarbetar med Sverigedemokraterna för att komma åt regeringen. Vilket härmed har motbevisats.

Jag noterar att de påstår att de vill ändra de korkade a-kassereglerna men det är inte sant. När dessa förslag behandlades i riskdagens arbetsmarknadsutskott valde Sverigedemokraterna att rösta med regeringspartierna och mot våra motioner om a-kassan. Vi Socialdemokrater reserverades oss

De sänkta ersättningsnivåerna, höjda avgifter, ändrade medlems- och arbetsvillkor till a-kassan har lett till att en halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan. Var tredje löntagare står utan ett inkomstrelaterat skydd vid arbetslöshet. Endast var fjärde ung arbetslös har rätt till ersättning, och bara lite mer än var tionde heltidsarbetande får 80 % procent av sin tidigare inkomst i ersättning vid arbetslöshet.

 

Och det är bara ett av de många exempel på hur SD stöder de ökade klyftorna i samhället. Vet inte varför de skriver så få motioner. Antagligen för att de är nöjda med att bara gå omkring i korridorerna eller att de inte har så hög arbetskapacitet.

 

 

 

ab expr 2 DN svd Martin Moberg


Moderater vet inte att unga utnyttjas på jobbet

Idag när jag hade interpellations debatt med Hillevi Engström om hur unga utnyttjas på arbetsmarknaden, hoppade det upp två MUF-grabbar och började tjata om jag minsann inte skulle klaga. Det visade sig att de inte hade en aaaaaaning om det som media speglat den senaste tiden, uppenbarligen har de ingen kontakt med de som jobbar.

Att moderater är så verklighetsfrämmande är kanske inte är så förvånande men det är lite anmärkningsvärt att de avslöjar sin okunskap så öppet.

 De flesta som hänger med i nyhetsflödet och rör sig ute på arbetsplatser har ju sett försämringarna.
Men moderaterna som deltog i debatten visste inte ens att cirka 400 000 är arbetslösa = närmare åtta procent. Det är betydligt fler är arbetslösa idag än hösten år 2006. Idag är 1 av 3 arbetslösa långtidsarbetslösa. SCB/AKU och Arbetsförmedlingen.  

 

De visste inte att regeringens politik leder till ökade klyftor detta trots att deras egen partiledare ofta pläderar just för att det ska vara större skillnad. De tycktes nöjda med barnfattigdomen, att 200 000 barn är fattiga. De ville inte kommentera att statsministern påstått ungdomsarbetslösheten är en synvilla

 

Att MUF-grabbar blundar för verkligheten är en sak, jag förutsätter att arbetsmarknadsministern har information om hur det ser ut.  Unga människor utnyttjas av arbetsgivare som sätter provanställningar i system. Tjejer i butik och kiosker anställs på allt mellan 11,5 timmar till 58 timmar i veckan. Ungdomar sägs upp med ett SMS.

 

Hillevi Engström ville inte svara på min fråga om att Finansministern påstått att 15600 kr för en heltid är för högt. Det är många borgerliga politiker som tycker att ungdomar tjänar för bra, att de har för trygga anställningar och de är lata. I själva verket är det tvärt om.

 

Kolla in de här länkarna om ni vill veta mer

TV4play LOsungdomssekreterare  SVTplay  TV4play DN  Sydöstran SVTdebatt

min blogg när jag skrev IPn  kolla oxå lite aktuell politik om ni har lust AB


RSS 2.0