Ja det stämmer att mitt twitterkonto blivit kapat

I skrivande stund vet jag inte vad ni som läser mina tweeds har behövt genomlida.

Jag får sms, mejl och meddelande på FB att det inte är någon rolig läsning.

Eftersom jag befinner mig på resa, men dåliga uppkopplingsmöjligheter har jag haft svårt att överhuvudtaget komma ut på nätet och ännu svårare att stoppa kontot.

Just nu har jag kommit över ett nät men ska strax flyga vidare. Jag har meddelat twitter att mitt konto är kapat, att jag inte kommer åt mitt eget konto längre. Än så länge har jag bara fått standardsvar om att de kanske kan hjälpa mig inom 5 dagar.

Så om ni kan eller vill hjälpa mig så berätta gärna att det inte är jag som skriver dessa vidrigheter (eller vad det nu är som sprids). Annars får ni sluta läsa ett tag, blockera eller på annat sätt försöka härda ut

 

Vet inte när jag kan skriva igen, ni får ha det så bra så länge


Varför röstar Sverige nej till Palestinas medlemskap i UNESCO?

 

Oavsett om din granne är trevlig eller om du inte umgås med dem så har du ingen lust att grannen flyttar in sina trädgårdsmöbler i din trädgård. Om grannen dessutom säger åt dig att flytta på dina trädgårdsmöbler och börjar bygga nya hus där? Klart du blir arg, men om du börjar protestera så hotar din granne dig och påstår plötsligt att du är dum mot honom.

 

Palestina är ockuperat av Israel och de som påstår att de båda parterna ska klara konflikten själva vet att Israel inte kommer att flytta på sig frivilligt.

Det är ytterst allvarligt att Sveriges representanter inte ser detta maktspel från Israel. Det är oerhört tragisk att Sverige idag röstat nej till medlemskap i UNESCO. Palestina behöver finnas med i alla internationella sammanhang, de behöver stöd och ett erkännande.


läs oxå Anders Lindberg i Aftonbladet


Bilder från info om presidentvalet i Kirgizistan




Fred och säkerhet

 

Kirgizierna röstade för fred och säkerhet. OSSE bedömer valet var i det stora hela demokratiskt, tyvärr överskuggades mycket av det undervaldagen.. Valkampanjerna har kunnat genomföras i öppenhet och respekt, media har kunnat skildra fritt och valdagen genomfördes med noggrannhet och möjlighet för observatörer att ostört kunna övervaka både i vallokaler och vid röstsammanräkningen.

Men det har också förekommit oegentligheter som bland annat att människor har saknats i röstlängderna. Det har rört sig både om ungdomar, sjömän och nyinflyttade, men även sådana som bott på samma ställe länge och som försökt registrerat sig på bästa sätt före utsatt tid dvs. 20 oktober . I södra delen av landet förekom även vissa oroligheter mellan representanter från olika presidentkandidater.

De fyra ordförandena för de olika internationella valorganisationerna OSSE PA, EU, Europa Rådet och ODHIR genomförde en gemensam presskonferens om att valet i det stora hela gått till på ett demokratisk sätt och att det är positivt för ett land som så nyligen haft våldsamma uppror.

Men de tillade naturligtvis också att det finns betydande förbättrings potential. Så som att röstlängderna ska innehålla alla som registrerat sig som väljare, att rösträtten ska gälla även de som sitter i fängelse, att det borde ha funnits kvinnor som presidentkandidater osv.

 

 

Det har visat sig att kvinnorna har burit upp detta val men det är män som har kandiderat till president. Kvinnorna har fört registerringen av väljarna, har lämnat ut valsedlar, kontrollerat röstlängderna och genomför röstsammanräkningen med stor öppenhet och stått upp för demokratin.


-10% -6% -3% oavsett vilket - GE INTE UPP!

När jag så här på avstånd från Kirgizistan ser de olika opinionsmätningarna förvånas jag över vi socialdemokrater trots allt har 29%. Förra veckan skulle vi ha tappat 10% enligt SIFO, för några dagar sedan skulle vi ha tappat 6% enligt Synovante och i den senaste mätningen som gjordes av Novus har vi tappat 3%.

Fortsätter det så här har vi väl inte tappat någonting om ett par dagar... Skämt å sidor

Det är en tuff turbulent tid vi genomlider men som vi måste igenom. Om det kan var någon tröts i bedrövelsen kan vi ändå konstatera att vi socialdemokrater alltid är hårt granskade och ifrågasatta.

Erlander var ifrågasatt i början och inte betrodd att kunna styra ett land, men gjorde det med bravur i 25 år. Hatet mot Palme piskades upp till nästan oacceptabla nivåer. Carlsson tillhör nog undantaget trots att han förlöjligades och påstods vara tråkig. Persson ifrågasattes för att han var bufflig och för att han byggde ett stort hus, större än det som är brukligt bland ”vanligt folk” m.m. m.m.

Sahlins auktoritet undangrävdes skickligt av hennes motståndare. Nu när Håkan Juholt var på väg uppåt i mätningarna var det dags att sätta in en stöt på honom. Å han hjälpte väl till en hel del själv med att hamna i den här situationen.

Både vi själva, högern och media har med rätta höga krav på oss. Dessutom försätter vi oss själva i nästan omöjliga situationer.  

Trots det ser det ut som om att vi har ca 30% i opinionsmätningar. Det skulle vara en mycket dålig idé att kasta in handduken och ge upp. Våra väljare kräver något helt annat av oss. De förväntar sig kamp för fler jobb, gemensam välfärd med hög kvalité i hela landet, de förväntar sig att vi tar fajten för en rättvis a-kassa och stopp för stupstocken i sjukförsäkringen. De förväntar sig att vi står upp för ett jämställt, jämlikt, hållbart, rättvist samhälle. Låt oss ta den fajten.


SVD DN AB 2 Expr 2 Högberg Henningsson Oscarsson


Valdagen över i Kirgizistan

 

Så var då valdagen över och vi kan summera ett valdeltagande på åtminstone över 50%.

Det har varit en intensiv men intressant dag. I väntan på valresultatet fyller vi i våra observationsprotokoll och tittar på de bilder vi kunde ta under dagen


förtsa vallokalen



Daniella och jag lämnar in de första rapporterna till OSSE


tolken och chauffören räknar ut vilka vägar vi kan åka



Valobeseravtörer från de olika politiska partier och andra NGOs följer valsammanräkningen.



Trötta men nöjda valadministratörer, de har haft sin vallokal öppen i 12 timmar, kollat vilka som är röstberättigade, delat ut valsedlar, räknat och visat öppenhet för observaatörerna


Vallokaler, valobservationer och presidentkandidater

Idag har vi fortsatt genomgången med hur vi ska arbeta som valobservatörer på ett korrekt sätt i morgon. Vi har gått igenom vilka som arbetar tillsammans, vilka vallokaler vi ska besöka och hur vi ska agera om vi ser några oegentligheter.  Vi talade om de som inte registrerat sig i förväg och därför inte kan rösta. Vi talade om hur till exempel funktionshindrade har möjlighet att rösta m.m.

Dessutom har vi träffat tre presidentkandidater och tre representanter för tre andra kandidater.

Det var en ganska brokig skara med män med olika ingångar om varför de ville bli presidenter.

Slutligen träffade vi långterms observatörer dvs. de som jobbar åt OSSE och stannar i respektive valland i 5-7 veckor före valet. Det gör de för att kunna följa valkampanjerna och se om det pågår felaktigheter, fusk eller andra problem.

De tog bland annat upp problemet med att det kommer presumtiva väljare till vallokalerna som av olika anledningar inte finns med i vallängderna. Några kommer utan att ha registrerat sig i förväg, några kommer utan legitimation.Dessutom upplyste de om de 300 000 bosättare som finns i Kirgizistan och som inte har rösträtt.

 

Sedan satte vi oss i grupper och gjorde upp körchema till vallokalerna. Jag kommer att finnas i Bisjkek här finns 200 vallokaler, vi från OSSE kommer att hinna med ca 100 av dem resten ska ODIHR täcka upp. Jag har gjort upp med chauffören och tolken om att vi ska åka i väg tidigt i morgonbitti för att besöka första vallokalen vid 7-tiden i morgon.

Snön vräker ner men det är fortfarande 0-gradigt, om det fryser på i natt blir det nog en och annan som halkar ner i diket......


Presidentkandidater, media och säkerhet

Idag har vi dels fått en genomgång av valsystemet och konstitutionen I Kirgizistan. Vi har också träffat representanter från media, en tidning, en radiokanal och en Tv-kanal. Nu finns sex huvudkandidater kvar av de 86 som känt sig manade från början. Det är Almazebek Atambaev f. 1956, Adakhan Madumarov f.1965, Kamchybek Tashei f 1966, Omurgbek Suvanaliev f 1960, Kubatbek Baibolov f 1952 och Anartbek Kalmatov f 1963. Vidare hade vi en noggrann genomgång om säkerheten p.g.a oroligheter i landet. Rån, våld, ficktjuvar och droger är tyvärr vanligt och vi uppmanades till stor försiktighet i allt det vi företar oss




PRM

Snöblandat regn 0-gradigt

Vi är ett 50 tal observatörer från många delar av världen. Det ska bli mycket intressant att följa presidentvalet och vi hoppas det går rätt till. Vi kommer att stiga upp kl. 5 på morgonen för att vara på plats när vallokalerna öppnar, sedan följer vi och observerar vad som sker hela dagen tills vallokalerna stänger, och rösträkningen tar vid.
Det regnar snöblandat någon semester lär det inte bli men ett viktigt steg för demokratin


Kirgizistan Кыргызстан, Kyrgyzstan, Киргизия, Kirgizija

Nu har jag anlänt Republiken Kirgizistan, mellan Kina, Kazakstan, Usbeckistan och Tadzjikistan i Centralasien. De ska ha presidentval på söndag och jag ska vara där som valobservatör tillsammans med andra OSSE- ledamöter. Just nu är vi i huvudstad Bisjkek och ska samlas om en liten stund för att gå igenom förutsättningarna. Kirgizistan blev självständigt 1991 från Sovjetunionen och var relativt demokratiskt och stabilt fram till 2005. Sedan dess har den demokratiska situationen i landet försämrats och oppositionen förtryckts. 2010 hade Kirgizistan parlamentsval efter det att presidenten Kurmanbek Bakijev flytt efter våldsamma gatuprotester, han och hans medarbetare är åtalade för massmord i Bisjek. Det ska bli mycket intressant att följa och observera valet. Vi får se vilka möjligheter jag har att blogga om mina upplevelser här

Kirgizistan

Nu är jag påväg för att valövervaka i Kirgizistan. Återkommer med rapporter här på bloggen när det finns möjlighet


Innovationsmiljö på Portalen i Skövde

img_3581 (MMS)

Inovationsmiljö på Portalen i Skövde


Påväg till Högskolan i Skövde

img_9599 (MMS)

Påväg till Högskolan i Skövde


Högskolan i Skövde

Idag skriver Högskolan i Skövdes rektor Sigbritt Karlsson ett svar till Jan Björklund på DN debatt. De regionala högskolorna behövs i allra högsta grad. Dessutom kommer Mikael Damberg till Skövde för att informera sig om läget


DN 2

Stoppa farliga arbeten

Idag har socialdemokraterna med Ylva Johansson i spetsen presenterat vårt arbetsmiljöprogram. Vi borde hindra farliga, utslitande, allt för stressiga arbetsmiljöer.

Människors kompetens, kunskaper och erfarenheter måste tas tillvara. Arbetsmiljön spelar en avgörande roll för om människor ska kunna arbeta mer. Arbetslivets villkor, arbetsuppgifternas utformning och arbetsmiljön avgör om vi ska ha möjlighet att jobba ett helt arbetsliv utan att slitas ut eller skadas. Vi måste göra insatser mot brister i den psykosociala arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken, kartlägga den obetalda övertiden och ha en nollvision för dödsolyckor.

Dessutom behövs ett kraftfullt Arbetsmiljöverk så att fler inspektioner kan utföras. Nya arbetsmiljöproblem inom det moderna arbetslivet måste redas ut och dessutom behövs ordning och reda på jobbet

Läs mer på socialdemokraterna





AB 2 expr DN Svd Tord O


Solig söndag men sorglig föga förvånande Sifo


Härlig höstdag det varit i dag. Jag har passat på att njuta av höstsolen.


Men SIFO mätningen var inte särskilt rolig idag. Inte särskilt förvånande att Socialdemokraterna får 25 % efter all den turbulens som varit den sista tiden. Jag är mer förvånad över att vi skulle ha haft 35% i vecka 40. Det var inget jag lade märke till då i alla fall. Jag tror inte att SIFO brukar delge veckomätningar. Det kanske blev extra intressant att göra det nu. Eller så finns det någon slags taktik bakom det också? Ni som läser detta och som är tabellnördar/specialister får gärna reda ut mina frågetecken åt mig.

Förövrigt noterade jag ett stort intresse på twitter igår både på den roliga #stuffmoderaternadid

men också över min blogg igår där jag uppmärksammade regeringens misslyckade jobbpolitik.

Jag fick många retoriska frågor/påståenden på det i stil med "det är väl ingen som fixat jobb åt alla" och det stämmer ju. Men som vi brukar ropa på första maj "Jalla Jalla, jobb åt alla", så är det för mig ett vedertaget begrepp om att målet fullsysselsättning aldrig aldrig får överges


Men låt inte det skymma det faktum att 8% arbetslöshet inte är acceptabelt


 

svd Vilgot Peter A Anders L SIFO GP  Expr AB


Vadå arbetslinje- Hallå ! 8% är arbetslösa

Han pratar på och kommer undan med sitt snack om arbetslinjen, trots att arbetslösheten är högre än 2006 och att des ser värre ut framöver.

Reinfeldts självgodhet och det faktum att ingen ställer kritiska frågor till honom om jobben, utanförskapet och klyftorna gör att han blåser upp sig.

Hur länge ska han få hålla på innan media börjar granska den innehållslösa politiken?

 

 

ab 2 3 exp DN


Reinfeldt talar om frihet men för vem? på politikerbloggen

Ser på twitterflödena att Moderaterna har stämma i Örebro. Att Reinfeldt säger att ”samhället blir vad fria människor gör det till”. Men de ofria människorna då, vad ska du göra med dem Fredrik?
Arbete ökar människors frihet genom egen inkomst, gemenskap och utveckling. En stark och hållbar, konkurrenskraftig ekonomi kräver en bred politik för fler jobb och full sysselsättning, så är det inte idag.

Över 8 procent är öppet arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd. Den höga arbetslösheten som bitit sig fast har även inneburit stora kostnader för kommunerna i form av ökade kostnader för försörjningsstöd och lägre skatteintäkter. De senaste två åren har antalet socialbidragsmottagare ökat med 400 000 personer. Dessa personer är mycket ofria och fattiga. Flera av dem har barn, barn som växer upp i fattigdom känner sig inte fria, tvärtom.

Sedan den M- regeringen tillträdde har de påstått att den har en arbetslinje. Den så kallade arbetslinjen har gått ut på lägre ersättningar och högre skatt för dem som är arbetslösa. Att straffa den enskilda individen i stället för att göra något åt problemet har inte lett till lägre arbetslöshet. Tvärtom vi har i dag ännu högre arbetslöshet än då regeringen tillträdde.

I dessa massarbetslöshetstider visar sig nu tecken på att läget kommer att bli ännu värre och regeringen har ännu inte visat några vassa verktyg att ta till.

Många av de arbetslösa är inlåsta i FAS 3, hur är det med deras frihet?

Hur är det med friheten för de ungdomar som inte längre får behörighet till Högskolan?

Hur är det med de äldre som inte får någon hjälp att gå ut från sitt äldreboende för att personalen inte hinner med, vad har de för sorts frihet?

För att inte tala om undersköterskan som har ett så stressigt jobb att hon/han inte hinner med de gamla, hur fritt är det?

Hur fria är de som sliter med stress, tunga lyft, får belastningsskador och drabbas av arbetsolyckor?

M- Regeringen har hittills sänkt skatten med drygt 100 miljarder, mest till dem som har det bra. Det har lett till ökade klyftor och ofrihet för de som har det sämst. Det sliter i sär Sverige.

Frihet är att ha ett jobb därför behöver vi investera i det som gör Sverige starkt och ökar friheten för individen. Frihet handlar om att kunna göra sina egna livsval och styra sitt liv.
Kunskap är makt och ger frihet att styra över sitt eget liv. Frihet är att kunna få utbilda sig även om föräldrarna inte har studievana. Det är därför de små och medelstora högskolorna är så viktiga. Men nu hotas de, eftersom regeringen spelar svälta räv med de mindre lärosätenas resurser.

Kunskapsbaserad ekonomi är frihet för individen och gör samhället starkt. Att se till att det finns ett gott inkomstskydd/försäkring för de som drabbas av sjukdom eller arbetslöshet är också både tryggt och ger frihet. Att inte behöva avstå från god vård, skaffa en utbildning eller att ha möjlighet att behålla sin bostad vid sjukdom eller arbetslöshet, det är frihet.


Så framför riktig frihet, jämlikhet och systerskap. Det gör Sverige starkt


politikerbloggen DN svd expr ab 2


Världen, Sverige och Örebro

När jag kommer hem till Sverige efter mycket intressanta dagar på IPU i Bern händer det.

Nyheten om att Moammar Gaddafi sprider sig som en löpeld genom all media. Förhoppningsvis är kriget slut nu och det mödosamma arbetet med att bygga upp landet igen ska ta vid.

Den Arabiska våren har visserligen övergått till höst men det är otroligt vad mycket som hänt under 2011 för frihet och demokrati. Social media har spelat in och Internet gör det svårare och svårare för diktaturer att överleva. Jag hoppas att fler stater tar efter. Det ska bli intressant att höra hur det går för Tunisierna på deras första valdag på söndag.




Moderatstämman i Örebro kommer i skymundan och jag kan tänka mig att Reinfeltd tycker det är skönt att bara få kommentera världsnyheter. Men å andra sidan är det väl ingen som skulle ha ställt några frågor om massarbetslösheten, om ofrihet för de mest utsatta, ökade klyftor, hemliga bidragsgivare till moderaterna m.m.

Det är ganska häpnadsväckande ändå att de slipper undan den kritiska granskningen från media.

Hur kan de komma undan med 8% arbetslöshet, det är betydligt högre än 2006 och ändå får de slå sig för bröstet och påstå att de har en arbetslinje.....

 

Alliansfritt, Toker, Ledarbloggen, LO-bloggen, Erik Laakso, Sjölander, Sebastian Peter Andersson

AB DN 2


Det där med ekonomisk makt och jämställdhet....

Jag deltog i utskottet som handlade om omfördelning av makt, ekonomi och internationella organisationer m.m. Vi diskuterade IMF, Världsbanken och hur ”väst-världen” av tradition lagt beslag på mycket av den internationella makten. Men också det faktum att förändringar i den ekonomiska världsordningen kommer att ändras i takt med att ekonomin växer mer i andra delar av världen. Men dets om slog mig var att rapportörerna inför sessionen inte tagit med den skrämmande bristen på represenation från halva delen av befolkningen. Så det fokuserade jag min a inlägg på.  IPU uttalar i alla andra sammanhang att kvinnor ska dela makten med männen i såväl politiken som näringslivet.

Inte minst i dessa tider av globala ekonomiska krisen, är det uppenbart att ta tillvara kvinnors kunskap om god ekonomisk hushållning. Om Lehman Brothers hade varit Lehman Sisters är jag ganska säker på att företaget fortfarande hade existerat. Jag ser jämställdhet inte bara som en avgörande fråga om mänskliga rättigheter, utan också en fråga om smart ekonomi.

Att omfördela makt och ge tillgång till den internationella dagordningen för att alla människor i samhället är nödvändigt. Jag vill se kvinnor i styrelserna för Bretton Woods-institutionerna - IMF och Världsbanken och den första kvinnan som FN: s generalsekreterare.

Men vad hade jag väntat mig? 129 länder är närvarande i Bern, vi var 34 ledamöter som yttrade oss i denna fråga. Av dessa 34 var vi 4 kvinnor


Tillägg till denna blogg några timmar senare:

Med 7 rösters övervikt valdes 76 åriga Mr. Abdelwahad från Marocko till IPUs nya president. Han vann en spännande omröstning över 47 åriga Mrs Nurhayati Ali Assegaf från Indonesien

Riksdagens PRM


Bilder från IPU i Bern




   

  


  



125 IPU-mötet i Bern behandlar makt

 

Lord Judd från Storbritannien, och O. Benabdallah från Marocko, har skrivit varsin rapport till IPU om hur makten ska omfördelas mellan världens länder.  

De uttrycker oro över de konsekvenser som kommer av ojämlikheten i makt mellan världens länder. Utvecklingsländer har lite att säga till om då beslut

fattas som de påverkas av i stor utsträckning och resurser fördelas på ett orättvist sätt.

Benabdallah pekar bland annat på den maktförskjutning som skett de senaste åren, då finansmarkaden fått mer makt och dessutom att öst tar över efter väst.

 

Judd vad det är som behöver förändras, exempelvis Säkerhetsrådets utseende, Världsbankens voteringssystem och tillsättningen av FN:s generalsekreterare samt WTO:s och Världsbankens ordföranden.

 

Det mest slående är att dessa personer kan skriva två rapporter om maktförskjutningen i världen utan att överväga det faktum att kvinnor inte finns i de beslutande församlingarna.

Det är ju det som är felet med hela den ekonomiska världsordningen och det tänker jag påpeka i mina inlägg


IPU can elect its second woman president - or not

Today we listened to the presidential candidate Nurhayati Ali Assegaf from Indonesia. I hope that the IPU receives its second female president in its 122 year history. There have been 25 men and one woman so far. Unfortunately, many opposes her with all practical means.
They ridicule her, they diminish her ​​and they put pressure on certain countries, to vote for the candidate from Morocco.
Election to the new president will take place on Wednesday.


However IPU does a lot of other things too. Key policy issues for the whole world, such as disarmament, famine in Somalia, the Israeli occupation of Palestine and measures to prevent / mitigate the economic crisis


Ljusspel på parlamentet

img_8740 (MMS)

Ljusspel på parlamentet


Från kris till kris

När jag lämnar den inrikespolitiska turbulensen kan jag inte påstå att jag gör det med lättnad. Vi har klarat av en bit av stormen men det är inte över än. Vi har väldigt mycket att reda ut och bygga upp igen.

Trots att jag är besviken på Håkan Juholt över att han klantat till det för oss. Så är jag ändå djupt imponerad över hans styrka att stå pall när det blåser. Att inte bara genomföra en partiledardebatt mitt i den värsta media stormen. Att dessutom klara av densamma med bravur är fantastiskt bra gjort, för att inte säga enastående.
Han har visat både mod och styrka i såväl intervjun med Lotta Brommé och andra sammanhang under veckan.

Han var slagen och uträknad till 9 men ställde sig upp på 9, 5 det är inte illa av på förhand utdömd person.
Men som sagt det är inte klart än. Nu återstår ett enormt arbete för att återfå förtroendet.

Jag åker till Bern för att delta i IPU och det blir inte lättare. I  Inter-Parliamentary Union

ska vi hantera såväl den ekonomiska krisen som snedfördelningen av makt i Världen och mänskliga rättigheter.

Den internationella ekonomiska kris som pågår just nu och följderna av den samma är betydligt värre än det vi upplevt i Sverige de senaste dagarna . Kan det vara som att åka från askan i i elden?



DN AB 2 SVD Expressen GP 2


Kavla upp ärmarna och kör

 Klart att vi har lågt förtroende nu, efter allt som hänt. Allt annat hade varit mycket märkligt.  Det blir mödosamt men helt nödvändigt för oss att vända trenden. Men politiken behövs mer än någonsin nu när Sverige slits isär. Vi har enormt mycket att göra.

Det behövs en ny bostadspolitik som ger en större rörlighet på bostadsmarknaden och blandande bostadsområden. Alla människor, inte bara de med goda ekonomiska förutsättningar, ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader i en stimulerande och trygg miljö. Då krävs att staten och kommunerna gemensamt tar ansvar för att det byggs fler bostäder. Och att nuvarande bostadsbestånd får en ordentlig upprustning till energismarta, miljöanpassade, modena lägenheter där bredband är lika självklart som el och vatten.

Sverige är ett glest befolkat land med behov av snabba miljövänliga transporter.

Trots det har vi Europas mest underinvesterade  järnväg.

Det finns ett enorma behov av infrastrukturinvesteringar i hela landet, inte minst i och kring våra stora städer. En del i en ny färdriktning för Sverige bör vara att nu börja lägga grunden för fungerande snabba järnvägar i Sverige. Dessutom behövs fungerande mobiltelefoni och bredband med hög överföringshastighet i hela landet

 

Samhällen som håller ihop, har bättre ekonomisk tillväxt och lägre brottslighet än samhällen med låg tillit. Sverige behöver en ny färdriktning där alla tillsammans är med och ta ett gemensamt ansvar för att hålla ihop vårt land. De som tjänar allra bäst kan bidra lite mer i ett tufft ekonomiskt läge. Tillsammans kan vi med en aktiv social investeringspolitik. prioritera att avskaffa barnfattigdomen, ge fler barn och unga god utbildning, möjligheter till kulturupplever och möjliggöra för fler att komma ut i arbete.

Så kom igen nu. Nya tag, nya utmaningar, NU kör vi för ett bättre samhälle för alla

svd AB 2 expr 2 3 DN GP


Igår svarade jag på frågor till Rapport

Jag blev stoppad av en av journalisterna när jag var på väg ut från Riksdagens frågestund med Regeringen.

Jag svarade på frågor om hur det kändes just nu. Jag sa att det kunde ha varit bättre.

Nästa fråga handlade om att Carin Jämtin skötte personfrågorna menas vi i Riksdagsgruppen fick ägan oss åt politik. Jag svarade att jag tyckte det var bra eftersom det är just politik vi sysslar med. Jag beskrev också i korta ordalag den motion vi lagt om investeringar i utbildning och infrastruktur, om satsningar för fler jobb i hela landet och de orättvisor som växer fram med den borgerliga regeringen.

När jag just skulle gå fick jag frågan om Håkan Juholt och till den har jag inga kommentarer just nu eftersom vad man än svarar på det så blir det fel.

Men vad tror ni rapport tog med ????

Jo just det bara den korta snutt om att jag inte har några kommentarer.

Det är ju naturligtvis uppenbart att media bara vill få fram en enda bild.

Just nu tycker jag att journalister beter sig som en flock vargar som känner blodvittring på ett offer.
Jag tycker det är osmakligt.


AB Expr dn svd 2 ekot


Rädda Högskolan i Skövde

img_1233 (MMS)

På fredagen besökte Urban Ahlin, Carina Ohlsson och jag Högskolan i Skövde. Där fick vi en gedigen genomgång om läget av PRO Rektor Lars Niklasson. Tyvärr vill regeringen öka klyftorna bl.a. genom att göra det svårare att läsa vidare


Satsa på jobb nu och i framtiden

 I ett läge där världsekonomin står inför oerhört tuffa utmaningar och osäkerheten kring hur kriserna i Europa och USA kommer att utvecklas är hög, har regeringen som strategi att införa en sänkning av krogmomsen. Hur visionslös vår regering än är, måste man ändå säga att det här är något av ett rekord i brist på konstruktiv initiativförmåga. Riksdagens utredningstjänst har tidigare räknat fram att en sänkning av krogmomsen skulle kunna leda till 3 500 arbeten. Då momssänkningen kostar 5,4 miljarder så är det till en kostnad av 1,5 miljoner kronor per arbete! Nu vet inte regeringen om det ger några jobb alls.

   Bara sådär ansvarstagande och sådär långsiktigt, skulle jag vilja hävda. Att däremot investera i det som bygger Sverige starkt – utbildning, infrastruktur och bostäder, är att på allvar bedriva en ekonomisk politik som gör oss rustade för såväl dagens som morgondagens utmaningar.

   Det reformutrymme som finns det kommande året är inte stort och måste användas väl. Just därför är det varken särskilt smart – eller seriöst – att i det här läget sänka krogmomsen och sedan ropa om ett ansvarslöst oppositionsparti. Inte ens Moderaterna själva kan på allvar tro att sänkt krogmoms är svaret på framtidens utmaningar.


Lysande i partiledardebatten

 

Mycket kan sägas om Håkan Juholt i dagen läge men han är en lysande talare.

Han är enormt duktig på at beskriva hur vi vill investera för att göra Sverige starkt.

Det är imponerande att han, trots allt det som sker omkring honom som person just nu, lyckas att sätta ord på vår politik.

Den budgetmotion vi socialdemokrater lade på Riksdagens bord för några veckor sedan handlar om att investera för att bygga Sverige starkt.

Att Reinfeldt i sitt tal påstod att hans arbetslinje fungerar passar förstås han retorik men det är inte sant.

Man måste ju räkna alla som står till arbetsmarknadens förfogande.

Reinfeldt talar inte längre om arbetslösheten i procent, för det skulle vara till hans nackdel.

 

Nej behållningen av dagens debatt var att se hur stark Juholt var

 

 

 

ab

expre

arena


Heltid en rättighet deltid en möjlighet

Har ni tänkt på att det går att lösa arbetsscheman för heltidsanställda i butiker där det jobbar flest män trots att de har öppet lika ofta och länge?

Det är märkligt att kulturen att det ”bara” går att göra schema om de anställda jobbar deltid och delade turer nar bitit sig fast i kvinnodominerade yrken.Kvinnor och män arbetar i olika sektorer, inom olika yrkesgrupper och på olika positioner. Kvinnor och ungdomar används alltför ofta som flexibilitetsbuffertar på arbetsplatser.

 De anlitas vid behov och vid arbetstoppar –men slås ut lika snabbt som de kommer in. Kvinnor får i högre grad deltids- och tidsbegränsade anställningar istället för fasta jobb. Bland män dominerar heltidsanställningar. Korta anställningar innebär mer ensidiga och monotona arbetsuppgifter, mindre frihet och sämre möjligheter till utveckling i jobbet.

Vi behöver bryta den könsuppdelade arbetsmarkanden och vi måste ge kvinnor chansen att leva på sin lön och inte fasta i vik och timanställningar

I skuggbudget lyfter vi upp jämställdheten och lovar lagstiftning för rätt till heltid. Vi vill stimulera de kommuner som har förskola och fritidshem på kvällar, nätter och helger, eftersom ett modernt arbetsliv innebär krav på att kunna jobba på så kallad obekväm arbetstid

Svenskt arbetsliv måste utformas på ett sätt som gör det möjligt för alla, kvinnor som män, att försörja sig på heltidsjobb!

 

 

s-kvinnors debattartikel


Samordningsförbunden i Västra Götaland – Ge alla chansen!

En spännande och intressant dag om samordning i Västra Götaland där vi får ta del av olika former av smörjmedel för att ge möjligheter för de som hindras från arbete i dag. Vi lotsat genom dagen programpunkter av Johan Jonsson

Håkan Andersson, en lysande talare, inleder under rubriken ”Det är inte de utestängda som behöver komma ut, det är de innestängda som behöver komma ut” Håkan beskriver sitt arbete som psykiatriker och hur det är att träffa människor som med av lämplig hjälp och stöttning kan bli fantastiskt duktiga på sina arbeten, om de bara får chansen till en meningsfull sysselsättning.

Alla har utvecklingspotential säger Håkan och menar att det behövs ett nytt Kunskapslyft. Han tycker också att det skulle behövas en omställningsmyndighet i stället för arbetsförmedling och försäkringskassa. Individanpassad utveckling behövs för att bryta långtidssjukskrivning och långtidsarbetslöshet. Ge alla samma utvecklingsmöjligheter, säger Håkan Andersson.

Sedan talar Gunilla Nordgren från Socialförsäkringsutskottet och Jenny Kärrholm, från inspektionen för socialförsäkringen Förutom viktiga möten mellan professionen och förtroendevalda kommer även Igor Adoris mental tränare som blivit känd genom TV-serien 9A.


Samordningsförbunden
ISF  2 om brister i sjukvårdsmiljarden

Barn har rätt

Även i år blev det många motioner som handlar om barn under allmänna motionstiden. Det är viktigt att både jobba internationellt med bistånd och på annat stätt södja drabbade barn världen över. Men det är också viktigt att vända trenden med fattiga barn i Sverige. 220 000 barn lever med fattiga föräldrar i Sverige, så kan vi inte ha det.

Alla barn har rätt att växa upp i trygghet, såväl ekonomisk som emotionell. Samhället måste kompensera de barn vars familjer, av ekonomiska eller andra skäl, inte räcker till. Därför behövs förskoleplatser och fritidshemsplatser till arbetslösas barn, det behövs läxläsningshjälp, det behövs ett rikt föreningsliv och det behövs stopp för oskäliga avgifter i skolan.

Vi har en särskild barngrupp mellan oss socialdemokratiska Riksdagsledamöter. Många av oss har lång erfarenhet inom Unga Örnar. vi samarbetar för att fokusera på barnens situation. Det känns viktigt att göra skillnad. När jag dessutom såg TVs Världens barninsamling blev jag extra peppad att göra lite mer och naturligtvis bidra till insamlingen

34 motioner

motion 1038

motion 21095

världens barn

Unga Örnar


BRA budgetmotion och BRA att inte stå bredvid SD

Men allt annat kunde vi varit utan just nu.

Efter alla turer med budgetmotionen fick vi fram en riktigt riktigt bra fördelningspolitisk rätt motion. Det är investeringar för jobb och utbildning samt förslag på hur vi ska bryta massarbetslösheten och minska klyftorna igen. Att vi från Riksdagsgruppen fick så mycket att säga till om är mycket glädjande och bra för demokratin i partiet. (jag har sett i en del media att det påstås att den är tunnare än den Håkan Juholt visade upp, men med alla kommittémotioner på respektive utgiftsområde blir den faktisk så tjock)

 

Dessutom tycker jag det är utmärkt att markera mot att vi inte på något sätt samarbetar med det främlingsfientliga SD-partiet. Vi kan inte acceptera normaliseringen av SD.

Därför tycker jag att partiledningen beslutande sig för att inte medverka i Agenda. Är det partiledardebatt så är det! Inte en debatt mellan två regeringsalternativ som tydligen Agenda ville ha det till.

 

Men där slutar glädjeämnena för den här veckan. Det är inte roligt just nu att se och höra de ena påstående efter det andra när det gäller Håkan Juholt. Han har gjort fel och just nu pågår drevet. Hur långt drevet går vet vi inte just nu. Att han snabbt betalar tillbaks de pengar han  felaktigt fått för mycket är naturligtvis en förutsättning.  Jag förutsätter att han inte behandlas bättre än någon kvinna skulle ha gjort i motsvarande fall. ( så som det blev i samband med till exempel TV-licens skandalerna i den borgerliga regeringen, då fick de kvinnliga icke licensbetalande ministrarna gå men inte mannen Tobias Billström)

Men alla drev är olika och ingen vet var det slutar. En tröst i bedrövelsen är vetskapen av att alla drev går över

OBS - efter alla synpunkter har jag ändrat i denna blogg. Det stämmer det som många av er påpekat, att det går inte dra alla över en kam.Vi har inte alltid gjort rätt historiskt o mitt systerparti i Danmark drogs också in på ett sluttande plan. Men vi måste alla hjälpas åt mot vardags rasismen och mot främlingsfientliga krafter som finns

 

Ulf Bjered Staffan Dopping SVT 2 SSU sap DN


Handen upp den som tror att sänkta skatter inte märkts i välfärden

 

Först försöker borgerliga anhängare påstå att vi har en ofinansierad budget. Sedan ser de att vi faktiskt ökar intäkterna så ska det skrämmas med att vi höjer skatten.

Men efter skattesänkningar med mer än 100 miljarder, mest till de som har det bäst. Måste vi  berätta för väljarna att bättre välfärd och fördelning handlar om skatter. Att betala efter förmåga och få ut efter behov är ett beprövat solidariskt uttryck som berättar tydligt att det är bra för ett samhälle att ställa upp på varandra.

Att höja skatten för de som tjänar över en miljon, att höja trappa av jobbskatteavdraget för höginkomsttagare är helt rätt. Det blir inte fler jobb av ökande klyftor ,bara oroligheter.

För oss socialdemokrater handlar det nu om att långsiktigt bygga Sverige starkt, att investera i utbildning, infrastruktur och bostäder.

 

Vårt mål är full sysselsättning. Av arbete blir vi rika, både ekonomiskt och mänskligt. Men då måste alla få chansen, inte bara betraktas som lat och därför ska ha lägre ersättning. Det behövs utbildning, omskolning, praktik och bättre matchning.

Borgarna har misslyckats med sin jobblinje. De har slut på idéer.. Vi investerar i det som bygger Sverige starkt.

 

 

ab KA expr Youtube svd 2


Nu är budgetmotionen klar

Tänk vilken bra budget det blev när alla bidragit med sina åsikter, kunskaper och erfarenheter. Det är säkert inte många som tror men jag kan intyga att vi har haft väldigt bra möten och spännande diskussioner.

Det har varit högt till tak och tuffa förhandlingar, det gillar jag.

En demokratisk process tar lite tid, men det blir så mycket bättre när alla fått säga sitt. Problemet var väl snarare alla andra som skulle tolka vad som sagts och att det speglades som rosornas krig, höger och vänster, förnyare eller traditionalister. Så upplevde inte jag det.

I morgon presenterar Tommy Waidelich budgetmotionen i Riksdagen och vi andra i våra valkretsar utifrån hur budgeten påverkar lokalt

 Det handlar om investeringar i infrastruktur, fler bostäder, miljö, välfärd och ekonomisk trygghet. Vår budget är givetvis fullt finansierad, vi tar ansvar för att klara framtidens utmaningar.

En av våra stora satsningar är skolan och utbildningen. Vi fokuserar på att höja resultaten i skolan genom att investera i lärarnas kompetensutveckling, möjlighet att göra karriär och på att utveckla rektorerna som pedagogiska ledare i skolan. Vi accepterar inte regeringens neddragning i gymnasieskolan utan investerar lika mycket som regeringen drar ned. 

Dessutom satsar vi i ett nytt kunskapslyft. Vi ska ge fler möjlighet att studera inom vuxenutbildningen inklusive yrkesvux, folkhögskola, yrkeshögskola och högskola.  För att fler ska ha reell möjlighet att studera föreslår vi ett korttidsstudiestöd.

 För Socialdemokraterna är Högskolan i Skövde viktig på många olika sätt. Högskolan i Skövde höjer utbildningsnivån och skapar en kreativ miljö för arbetstillfällen och arbetskraft. Det är oerhört trist att den borgerliga regeringen drar undan möjligheten för Högskolan i Skövde. Det vill vi ändra på

DN  
SVT
 TV4 Socialdemokraterna¨AB Peter A


En kristdemokratisk TV- journalist är arbetslös liksom 7% av befolkningen

 Oj oj oj vad synd det är om den kristdemokratiska TV-kändisen som ville bli partiledare.

Oj vad han tycker synd om sig själv och om sin fru. Det visar sig nämligen att de bott gratis på TV4as bekostnad. En förmån de haft men nu snyftar han i hopp att någon rik person ska förbarma sig över dem så att de slipper bo som många andra i förorten,

Men om han tror på den politik han antytt att han sympatiserar med (åtminstone om han skulle få bli partiledare), så är det bara att klippa sig och skaffa sig ett jobb….

Högern tycker att det är den arbetslöses eget fel att han/hon är arbetslös. Högern tror att om de arbetslösa blir fattiga hittar de sig jobb, det gäller för övrigt för högerns åsikt om de sjuka också.

Högern har inte lyckats bekämpa arbetslösheten i det här landet. Vi hade på tok för hög arbetslöshet 2006, med 6%. Sedan dess har det inte blivit bättre förutom att klyftorna ökat eftersom de som har jobb fått lägre skatt och de sjuka och arbetslösa fått det sämre.

Men han kanske kan ta detta som en lärdom. Anmäla sig på arbetsförmedlingen, gå in i jobb och utvecklingsgarantin och lära sig skriva CV. Då kanske han kommer till insikt om att det skulle vara mycket bättre med att investera i välfärd och fler jobb, än att straffa de arbetslösa


AB  expr  DN  SvD


Jag ser fram emot onsdag

Vi har debatt inom Socialdemokratiska Riksdagsgruppen om budgeten. Det har vi varje år. Alltid tuffa, spännande debatter om hur Sverige ska bli konkurrenskraftigt, rättvist, solidariskt, miljösmart och modernt.

Kunskapsbaserad ekonomi och värdeburen tillväxt är ledstjärnor för framtiden.

Jobb, investering och utbildning är svaren mot de ökade klyftorna, massarbetslösheten, barnfattigdom och en regering tom på idéer för framtiden.

En stark a-kassa och ekonomisk trygghet för de sjuka är grundläggande.

Det blir inte fler jobb av att göra de arbetslösa och sjuka fattigare.

 

I år fick flera av oss ta del av ett diskussionsunderlag till budgeten på ett mycket tidigt stadium. Det var ett försök till att göra fler delaktiga. Tyvärr höll inte det underlaget vare sig till form eller innehåll. Men vi fick många spännande debatter inom gruppen. Alla bidrog med konstruktiva lösningar och förslag.

 

Jag tycker inte att vi kan kalla det för uppror. Däremot kan man tro det i media. Alla som inte varit med på gruppmötena har tvärsäkra uttalanden om att det pågår stridigheter och osämja. En del tolkar det som för eller emot förnyelse och alla möjliga konstlade åsikter pådyvlas på oss sossar. Det är inte sant.

Att vi har högre ambitioner för Sverige kommer att visa sig när vi presenterar budgeten på onsdag. Jag längtar dit

 

 

Skattesmitaren expressen SvD


RSS 2.0