Solidaritet med krigsdrabbade- Fred NU

(null)


På årsdagen av Rysslands olagliga oförsvarbara krigsinvation i Ukraina behövs det fler som står upp för fred. 

Det pågår alldeles för många urskillningslösa krig i världen, som måste upphöra. Barn, kvinnor och män mördas, svälter, fryser, utsätts för misshandel och sexuella övergrepp i flykt. 

Rysslands olagliga invasionskrig mot Ukraina har i grunden ändrat förutsättningarna för fred och stabilitet i Europa.

Jag fick nyligen frågan om jag står i solidaritet med de utsatta i Gaza eftersom jag uttalat mig om vikten av solidaritet med folket i Ukraina. Svaret är JA. 

Det palestinska folket ska inte straffas för Hamas terroristhandlingar. Det humanitära läget i Gaza är fruktansvärt och blir bara värre. Barnen, kvinnorna och männen på Gaza behöver frihet, tillgång till mat, vatten, el, och medicin, det är grundläggande förnödenheter. Israels och Hamas vedergällningar måste upphöra. Dessutom måste Israeliska gisslan släppas fri precis som oskyldiga Palestinier som sitter i Israeliska fängelser.

Vi har en skyldighet att hjälpa de som flyr från våldet. Vi står i solidaritet med de drabbade. Det måste bli ett slut.


Kreativa, konstruktiva, kraftdagar i Karlstad


(null)

När Forum Jämställdhet hölls för sjunde året i rad år var intresset rekordstort. I två dagar möttes mer än 1200 deltagare i Karlstad. Människor som på olika sätt jobbar för jämställdhet, i sin yrkesutövning eller ideellt, utbytte idéer och kunskap. 

Tyvärr har utvecklingen för jämställdhet stannat av och gått bakåt bland annat på det ekonomiska området. 

Löneskillnaderna minskade länge om än långsamt men förra året ökade de igen för första gången på 15 år. Inkomstskillnaderna mellan könen i Sverige är lika stora i dag som 1995, 23 procent.

Mäns våld mot kvinnor ökar, tydligast mot unga kvinnor och framför allt på nätet. 29 procent av alla kvinnor mellan 20–24 år uppger att de har utsatts för sexualbrott. Våld mot unga kvinnor är fruktansvärt och unga kvinnors ohälsa är mycket oroväckande. 

Det finns en växande grupp unga män som tycker att jämställdheten har gått för långt. Detta är allvarligt särskilt som många tror att jämställdhet ska komma automatiskt med nästa generation, i stället är det precis tvärtom. Det är tydligt att det krävs ständigt pågående arbete för att återta mark för varje generation.


I EU:s senaste jämställdhetsindex syns det att andra länder knappar in på Sverige vad gäller de olika jämställdhetsparametrarna. Vad gäller fördelningen av obetalt arbete har det legat still i Sverige men det har förbättrats i andra länder. 

Det råder stor kris inte minst vad gäller välfärden och den offentliga sektorn. Denna kris drabbar kvinnor hårt då många jobbar inom väldfärdsyrken som exempelvis hälso- och sjukvård liksom barnomsorg och också är beroende av sektorn för sitt lönearbete.

– Både barn- och äldreomsorgen har varit avgörande för jämställdhetsarbetet och nu är krisen i välfärden värre än 1990-talskrisen. Det kommer att drabba alla kvinnor som behöver förskola och annan välfärd för att kunna arbeta, och det drabbar alla kvinnor som jobbar i välfärden också, kommenterade Clara Berglund inför årets Forum jämställdhet.

Svenska Fotbollförbundet fick Svenska Jämställdhetspriset 2024. De prisades för att, tillsammans med damlandslaget, ha tagit stora steg för att fotbollssverige ska bli mer jämställt. De har gjort ett enormt arbete precis som de andra fem finalisterna. 

I år lyftes FN:s globala hållbarhetsmål där jämställdhet både är ett eget mål, och ingår i flera andra av de 17 målen som enligt planen ska vara uppfyllda 2030.  Tyvärr är läget dystert i världen vi ser att krig och konflikter är förödande för jämställdheten eftersom kvinnor drabbas hårt. Det ser vi både i Ryssland krig i Ukraina och kriget i Gaza. Den iranska kvinnorörelsens långa kamp för frihet och läget för afghanska kvinnor och flickor där de rättigheter de hade tillskansat sig har rullats tillbaka efter att talibanerna tog makten i landet i augusti 2021. 


Forum jämställdhet har givit oss kraft att oförtrutet jobba vidare. Det finns många som är ganska ensamma i sina olika organisationer som stretar på med de här frågorna och som möter motstånd från olika håll. 

Efter intensiva jämställdhetsdagar är vi peppade och stärkta, nu jobbar vi vidare, var och en på sitt håll men med ny kunskap och ännu fler kontakter. 


För få kvinnor

H&M-vd:n Helena Helmerssons  beslut att avgå st äller må nga frågor . Nu är inte ens 10 procent av vd:arna p å bö rsen kvinnor. Det  är bedrö vligt på m ånga sä tt. Det privata näringslivet klarar inte att ge rä tt förutsä ttningar fö r att ta tillvara den kompetens som kvinnor har. 

Jag skrev boken Lyft varandra- en guide till halva makten i syfte att n äringslivet skulle kunna dra nytta av de erfarenheter p å jä mställdhetsomr ådet som ö vriga samhället tragglat med i  årtionden. Att det behö vs göra n ågot på  det området  är uppenbart. Det kan ta mycket l ång tid att få en atmosf är där b åde kvinnor och m än jobbar p å lika villkor. Det m åste  ändras i takt med att vi st äller krav p å fler kvinnor p å ledande positioner.

Som vd-kvinna blir du mer ifrå gasatt internt, det kunde en SNS-rapport visa h äromå ret. Dessutom bli kvinnor h årdare granskade i medierna. Förväntningarna p åkvinnor fr ån kvinnor och mä n internt, inom vänkretsen och i det omgivande samh ället ä r skyhöga. Det s ägs inte rakt ut men en kvinnlig VD ska ta ett betydligt st örre ansvar fö r hemmalivet ä n vad manliga VDar fö rvä ntas gö ra. Kvinnor har mycket mer att f örh ålla sig till i vd-rollen  än m än.  Det  är en v äldigt speciell position med ett enormt ansvar. Du f år b ära skulden och kan bli avsatt p å dagen. Och du f å fö rstå ocks å l ön d ärefter. De vd:ar som har varit l ängst p å b örsen har ofta varit p å ett och samma bolag v äldigt l änge. 

(null)


Jag intervjuade Amanda Lundeteg  VD Stiftelsen AllBright och i boken Lyft varandra en guide till halva makten utvecklar hon sin erfarenhet som j ämstä lldhetsexpert. Genom att mä ta andelen kvinnor i börskoncernledningar och hela koncerner g år det att bedö ma hur rekryteringsbasen för svenska styrelser utvecklas ö ver tid. Med hjälp av statistik  över andel kvinnor på civilingenj örs-, ekonom- och juridikutbildningar samt p å chefsnivå i privat sektor g år det att se hur kvinnor faller bort trots utbildning och erfarenhet . Enligt Lundeteg ä r det ä ven v äldigt stora skillnader mellan branscherna n är det g äller j ämst älldhet

Kvinnor har inte  heller samma nä tverk och få r inte de ryggdunkningarna som kan behövas i tuffa lä gen.

Så  här kan vi inte ha det i ett land som p åstå r att alla har samma rättigheter och m öjligheter. Det krä vs för ändringar fö r just nu går j ämstä lldheten bakåt på  många håll.


RSS 2.0