Svensk järnväg i kris och Moderaterna tar inte problemet på allvar

Som boende längs Västra Stambanan och beroende av en väl fungerande tågtrafik är jag less på alla dessa tågförseningar. Det är bedrövligt att den moderatledda regeringen inte förstår problemet med stilla stående tåg. De senaste katastrofala dagarna med oacceptabla tågförsening lamslog stora delar av tågsverige.

 

Pendlare och företag som vill få fram sitt gods har tappat förtroendet för järnvägen.

En studie från Kungl. Tekniska högskolan (KTH) visar att den svenska exportindustrin förlorar 1,5 miljarder kronor årligen i intäkter på grund av järnvägskaoset. Enbart företaget SSAB beräknas förlora 150 miljoner om året i intäkter. Det går naturligtvis ut över jobben inom exportindustrin.

 

 

Samtidigt varslas underhållsarbetare för järnväg med över 700 personer trots att regeringen påstår att de satsar på järnvägen. Ett splittrat järnvägsunderhåll gör att ingen tar ansvar.

 

Sverige har både en dåligt fungerande järnväg och dessutom högre arbetslöshet än många andra jämförbara länder.

Dessutom har Riksrevisionen sågat sättet att styra och leda järnvägen.

 
 

Allt detta sammantaget borde leda till eftertanke hos Anders Borg som påstått att Svensk järnväg är överinvesterat. Det borde leda till handling av infrastrukturminister Elmsäter- Swärd och det borde leda till att statsministern tar tag i tågkaoset. Men tyvärr har vi en trött, oengagerad, kraftlös regering som istället för handlingskraft tycks längta till att bli befriad från sitt uppdrag den 14 september.

 

Vi socialdemokrater vill investera för framtiden när det gäller järnvägen och jobben. Därför måste vi både våga investera i ny järnväg, förbättra den som redan finns och se till att underhållet fungerar. Vi vill samla järnvägsunderhållet, vi vill ha moderna välfungerande metoder för kapacitetstilldelning och trafikledning.

Det är dags att ta i tu med tågkaoset på allvar.


Å i morgon blir det Viken RuntEfter flera veckors intensiv men rolig valrörelse och valövervakning i Ukraina har det nu varit några "normala dagar" i Riksdagen. 

Om vårt uppdrag kan betraktas som normalt, så har det i alla fall varit trafikutskott, debatt och beslut i kammaren, möte med OSSE-delegationen mm. På mötet med socialdemokraternas Riksdagsgruppen hade vi en första valanalysdiskussion. Vi höll i alla fall ställningarna och tappade inget mandat. Men med det enorma valarbetet vi genomfört hade vi förväntat oss ännu lite till. Vi gladde oss åt senaste SCB-undersökningen och ser fram emot nästa valrörelse, det ser ut att bli kul. 

Dagens votering innebar återigen ett bakslag för regeringen. Denna gång gällde det den dyra och inneffektiva nedsättningen av socialavgifter för unga. 

Men nu bär det hemåt igen, om tågen går vill säga. 
Eftersom jag inte varit hemma på långe ska det bli skönt att komma hem ikväll.
I morgonbitti ska jag cykla Viken Runt, det ska bli kul.  

Internationell presskonferens ang. valet i Ukraina"Våld i vissa delar av land får inte stoppa demokratiska val eftersom det skulle kunna innebära att våldsbenägna minoriteter i alla länder skulle kunna stoppa väldigt många val världen över och den  riktningen vill vi inte ha av världen. Vi vill ju ha mer demokrati inte mindre, mer fred inte mindre, mer frihet inte mindre"

Det var varmt och trångt på den gemensamma presskonferens som arrangerades av de internationella organisationer som deltagit i valövervakningarna i Ukraina.
Det började med informationen att valdeltagandet varit högt 60% är med tanke på omständigheterna. Tyvärr har ju inte valet kunna genomföras i Östra Ukraina på ett bra sätt. I övriga landet låg valdeltagandet på 70%. Det är ett högre valdeltagande än till EU och till presidentval i USA. 

Generellt sett har valet genomförts välorganiserat och säkert. Valkampanjer och val har genomförts utan problem. 
Alla valadministratörer tackades särkilt för sitt arbete med att får vallokalerna att fungera på ett bra sätt. Dessutom påpekades att  60% av dessa valadministratörer var kvinnor. Tack vare kvinnorna har alltså valet genomförts på ett utmärkt sätt.
Vi får hoppas att valet leder till den stabilitet, lugn och säkerhet som folket röstade för. Men det får framtiden utvisa. 
Ukraina röstar


Just nya går miljontals Ukrainare till valurnorna. Hur valresultatet blir vet vi inte ännu. Vi inte heller hur många som röstar och om alla som vill kan rösta.

Men det jag sett hitills har varit glädje, beslutsamhet och engagemang. Många har hopp om framtiden, om att få slut på korruptionen och om att få bestämma över sina liv.

Om det blir så och om de blir nöjda med den de valt, vet vi inte än. Även det får framtiden utvisa 

”Det finns en speciell plats i helvetet”….

"There's a special place in hell for women who don't help each other” så sa Madeleine Albright 2006.
Idag träffade jag den korta men bestämda och kraftfulla damen. Hon invandrare från Tjeckoslovakien var USAs utrikesminister 1997-2001. Jag kommenterade att vi hade en gemensam vän i Anna Lindh och Madeleine sa att Anna var en mycket nära vän och saknad. 
 
Att även Madeleine Albright besöker Ukraina just nu tyder väl på att presidentvalet i morgon är intressant för väldigt många och alla är måna om att valet går så demokratiskt till som möjligt. 
 
Det går inte genomföra val på Krim pga Ryssland annektering och det kommer vara begränsat valmöjlighet i vissa delar av Östra Ukraina. Trots det kommer ca 70 % av Ukrainerna gå till valurnorna i morgon.
 
 Men för att återkoppla till det där med att stötta kvinnor kan jag bara konstatera att i Ukraina är mannen norm. Trots att kvinnor är välutbildade och jobbar som läkare, lärare och jurister så göre dig sig inte besvär i de beslutande församlingarna, Julia Tymosjenko utgör undantaget som bekräftar regeln. Endast 10% av parlamentarikerna är kvinnor till exempel. 
 
I morgon avgörs om den favorittippade Petro Porosjenko kommer att får över de nödvändiga 50% av rösterna eller om det blir en andra valomgång den 15 juni

På plats i KievJust nu har vi en noggran genomgång om Ukraina inför valdaget den 25 maj. Vi är ovanligt många valövervakare på plats i Kiev som ska bidra till att det genomförs ett så demokratiskt val som möjligt.

Vi kommer att vara i Kiev med omgivningar samt områden i södra, västra och nordöstra Ukraina. Däremot åker vi inte till de östliga regionerna Luhansk och Donetsk, av säkerhetsskäl.


Från hela organisationen OSSE/ODIHR (Kontor för demokrati och mänskliga rättigheter) deltar 100 långtidsobservatörer och 900 korttidsobservatörer, varav 37 svenskar som sänds ut från Sida. Dessutom deltar vi cirka 150 parlamentariker från 24 olika nationella parlament inom OSSE:s parlamentariska församling, varav 12 Svenska Riksdagsledamöter. Utöver oss finns även Europarådet och EU med flera här. 


Trots att vi är många är det svårt att hinna med. Ukraina är ett väldigt stort land med 45 miljoner invånare. Som ni säkert känner till har varit en hel del oroligheter och strider mest i Östra Ukraina. Men den information vi får nu tyder ändå på att den senaste veckan har varit förhållande vis lugnt. 

Just nu går vi igenom valkampanjerna, kvinnors deltagande, minoriteters deltagande, medias möjlighet att följa valet, kandidat registreringen, väljarnas möjlighet att ta sig till vallokalerna och mycket annat

Det är 23 presidentkandidater varav 2 kvinnor. I eftermiddag ska vi få presentation av  4 toppkandidaterna

Jag har förtidsröstat, har du?


Enligt rapporter som kommer in verkar det bli ovanligt många som förtidsröstar i årets EU-val.
Om man är riktigt valnördig går det ju faktist att rösta två ggr. Både förtidsrösta och rösta på valdagen den 25 maj. Det är den sensate avlagda rösten som räknas.
 
 
 
Anledning till att jag har förtidsröstat är att jag åker till Ukraina nu.
Jag ska vara valövervakare där under presidentvalet på söndag. I morgon kommer vi få en brefing i Kiev av OSSE, valmyndigheten och ODIHR med flera. På lördag ska vi förflytta oss till det distrikt/stad som vi fått oss tilldelad. Under söndagen besöker vi sedan flera vallokaler både innan öppnandet och under dagen genom oanmälda drop in. När vallokalerna stängt följer vi sammanräkningen i en av de vallokaler vi besökt under dagen och på natten följer vi med till valmyndigheten och är med vid överlämnandet.
 
Måndagen går åt till att sammanställa intrycken, författa en rapport och avsluta med en presskonferens om trovärdigheten av resultatet.
 
Det kommer att bli både intressant och spännande. Om det går ska jag blogga om mina upplevelser, i annat fall får jag rapportera i efterhand
 
 

Har du röstat ännu?

 

Du vet väl att på söndag är det sista dagen att kunna påverka framtiden för EU.

Det är ju morsdag på söndag så du kanske har full upp då och glömmer av att gå till vallokalen.

Eller har du tänkt ta med mamma för att det ska bli en extra högtidlig dag? Så sa Tomas Eneroth när han besökte Skövde igår.

Tomas som arbetar i Riksdagens socialförsäkringsutskott besökte bland annat försäkringskassan och fick ytterligare exempel på hur svårt sjuka människor har fått det under de senaste åren. De blir fattigare och fattigare och har egentligen bara en önskan, nämligen att bli frisk.

Samtidigt har försäkringskassans anställda en allt mer stressad situation med fler regler, byråkrati och tumskruvar som dras åt av den borgerliga regeringen. Det där vi vill vi ändra på om vi vinner valet den 14 september.

 

Men nu står vi inför ett annat val som påverkar oss i Sverige otroligt mycket. Det påverkar jobben, upphandlingen, maten, miljön, schysta villkor och möjligheten för företag att utvecklas.

Ändå hörde jag ett ganska tragiskt radio program igår där människors uppmanades att ringa in och berätta vad som var dåligt och bra med EU, vilket ledde till att många ringde och sa att det var för dyrt och att vi därför borde gå ur trots att det är 20 år sedan vi gick med efter en folkomröstning. Det kan man naturligtvis göra. Men jag undrar om det kommer att ordnas radioprogram till hösten där folk ringer och säger att det är så dåligt med Riksdagen så vi i Skaraborg borde gå ur Sverige.

 

Naturligtvis finns det både bra och dåliga saker både med Sverige och med EU. Stösta problemet enligt mitt sätt och se det är att både EU och Sverige är högerstyrt. Vi behöver en annan inriktning ett mer socialt, rättvis, schyst, mänskligt och varmt samhälle. Alltså behöver vi het enkelt byta både ledning i EU och i Sverige.

På söndag kan vi tillsammans avgöra EUs framtid.

Har du röstat ännu?
Full pott för S i Skövde

 Idag måndag kändes det som det blev en riktig höjdardag, en fullträff, ja helt enkelt full pott för alla valarbetare som jobbar för fler sossar i Europa.

Partisekreteraren Carin Jämtin gjorde besök på Gothia Science Park och ett bejublat framträdande på Hertig Johanstorg. Dessutom hade Fria S med Malin Wadman i spetsen fullt ös utan för S expeditionen där de bjöd på korv, dansade bugg och lanserade deras egna EU-valfilm.

 

Senare på kvällen hade vi besök både av Urban Ahlin och SSUs Elenor Eriksson, de hjälpte till vid dörrknackningen i Södra Ryd. Den dörrknackningen var nog den mest välbesökta jag varit med om. Vi genomförde flera hundratals samtal, värvade medlemmar och uppmanade till att rösta på söndag

 

När vi sedan hörde på Radio Skaraborg att socialdemokraterna vunnit skolvalet i Skara kunde det inte bli bättre. Så vad gör det att solen försvann och ersattes av ösregn?

En mycket bra dag är slut. Mera sånt, i morgon kör vi igen

 


Bredband åt alla, ja tack

Sverige har gått från framgångsrik IT-nation till att halka efter i internationell rankning. IT-företag har svårt att rekrytera. Jobb försvinner från Sverige. Samtidigt går urbaniseringen med en rasande takt. Gles och landsbygd utarmas och storstäderna klarar inte av att ge service, jobb och bostäder till alla som tvingas lämna sin hembygd.

En moderatledd regering skär ned på högskolan, prioriterar skattesänkningar och städjobb. Så kan vi inte ha det. Utvecklingen måste vändas. Förutom en satsning på grundläggande service runt omkring i landet behövs ytterligare bredbandssatsningar.

 

Det behövs en nationell IT-strategi. Visionen är att år 2020 ska Sverige vara Europas ledande och ett av världens främsta center för innovation och utveckling av IT-baserade varor och tjänster. Då kan tusentalsjobb skapats inom IT-sektorn och många fler jobb i anslutande sektorer.

 

IT är vår tids stora teknikskifte; vår tids industrialisering. Då måste vi förhålla os till det genom att ta tillvara IT-utvecklingen inom utbildning, sjukvård, samhällsservice, kultur och infrastruktur är en förutsättning för framgång och offentlig sektor har här en ledande roll. Fortfarande saknas en struktur för IT i skolan och i högre utbildning, trots att behovet är stort och välkänt.

 

Att utveckla journalhanteringen och IT-systemen i vården är en nödvändighet för att vårdpersonal ska kunna ägna mer tid åt patienterna och anpassa vården efter varje patients behov. Bredband och IT-infrastruktur behöver byggas ut och förbättras i hela landet. Därför välkomnar jag Stefan Lövens besked idag på Landsbygdsriksdagen om ytterligare 80 miljoner i investeringsstöd. Det är ganska uppseende väckande att den borgeliga regeringen har som mål att lämna 10% av befolkningen bakom sig när bredbansutbyggnaden pågår

 

 

läs mersocialdemokraterna och Aftonbladet , SVD


Cykla mera

 
 
Sådana här underbara försommardagar är det inte svårt att plädera för mer cykling. Men faktum är att det är bra både för ekonomin, miljön och hälsan att cykla mer. Fördelarna gäller både oss som enskilda individer men också för samhället. Cyklister är friskare, har bättre immunförsvar och lever längre. Dessutom påverkar cyklister miljön minimalt i jämförelse med bilister eller kollektivresenärer.
 
Med risk för att bli betraktas som för "präktig" måste jag tillägga att jag har full förståelse för att gående är rädda för cyklister som kör för fort och är dåliga på att ta hänsyn på gång och cykelvägar. Det är naturligvis också så att cyklister kan råka ut för olyckor i rullgrus, i blandad körning och i singelolyckor. Men i det stora hela är det enorma fördelar med att uppmuntra till att ta cykeln i stället för bilen eller bussen.
 
För att cyklingen ska kunna öka behöver såväl säkerheten som kapaciteten för cykling öka. I storstäderna är det ofta trångt på cykelvägar och på cykelparkeringar. Det är fortfarande så att många cykelparkeringar saknar tak trots att det regnar mycket. För att underlätta för cykling är det viktigt att inte fortsätta med gång och cykelvägar. Det behövs separata cykelvägar utan hinder som inte syns på långt håll, utan stänger och vägmärken mitt i stråket.
 
Cykeltrafiken måste helt enkelt få en större betydelse i hela transport- och samhällsplaneringen. Vid anläggning av mötesfria vägar till exempel 2+1 vägar måste säkra möjligheter till cykling ordnas. I storstadsregionerna är det även viktigt att den kommunala planeringen utgår från ett regionalt perspektiv för att underlätta cykelpendling mellan närliggande kommuner.
 
Cykellederna på lågtrafikerade vägar så som Sverigeleden, Västgötaleden har ökat cykelturimsmen, livskvalitet och ett gott friluftsliv. Dessa kan kompletteras med nya separata cykeltrafikleder runt omkring i Sverige. Kort sagt det går att göra mycket mer för att uppmana till mer cyklande och förenkla för cyklister.
 
Så leta fram din cykel, pumpa däcken och smörja kedjan för att ge dig ut för att njuta av sommarsverige. Eller ta cykel till jobbet, börja med nån dag i veckan och fortsätt så, det tjänar både du, miljön och samhället på.

Fortsatt kamp för schysta villkor

 

Igår besökte vi Fjärrmilen i Stenstorp idag fortsatte Marita Ulvskog och Anders Ygeman vår kamp för schysta villkor, ordning och reda på vägarna.

Seriösa åkerier är under hård press. Oseriösa åkerier dumpar löner och fuskar med skatter och avgifter. Det finns åkerier baserade i Sverige som hyr in personal till långt under kollektivavtalsenliga löner. Så här kan det inte fortsätta. Det krävs en aktiv politik både i Sverige och EU för att vi ska ha väl fungerande lastbilstransporter som kombinerar goda arbetsvillkor, hög trafiksäkerhet och minskad klimat- och miljöpåverkan. Det går inte att som regeringen gör tro på avreglering och blunda för kraven på bättre regler, större möjligheter för polisen att kontrollera och mer samarbete mellan såväl myndighets som mellan lönder.

Fempunktsprogram
Vi har fem punkter för vårt arbete både i EU och Sverige för att stoppa den illegala lastbilstrafiken. För oss är det självklart att svenska löner och villkor gälla för alla i Sverige.

1. Skapa ett progressivt samarbete i EU för ordning och reda på vägarna.
2. Stoppa EU-kommissionens och moderaternas förslag på avreglering av lastbilstransporterna.
3. Alltid internationella frakthandlingar i hytten.
4. Fördubbla sanktionsavgiften i Sverige för illegal lastbilstrafik.
5. Rätt kunskaper hos polisen för att kontrollera lastbilar.

 

 

läs mer http://www.socialdemokraterna.se/upload/Gruppledare/Anders_ygeman/lastbilstrafik.pdf


Ordning och reda på vägarna

 Idag besökte Dan Gabrielsson och jag åkeriföretaget Fjärrmilen för att diskutera de olagliga transporterna inom åkeribranschen. Det är Mikael och Helen Torstensson som driver företaget med cirka 40 anställda chaufförer och 19 bilar som rullar från Jämtland till Skåne. De beskrev sin situation för oss och svårigheten med att konkurrera med oseriösa företagare som utnyttjar förare till låga löner eller som kör med stulen diesel osv.

 

Informationsutbytet mellan myndigheter i Sverige och motsvarande myndigheter i EU-länder är bristfälligt och EU-länderna måste nu se till att de uppfyller de krav som de varit med att besluta om.

Sverige har bra ordning på bilregister medan andra länder har svårt att få fram uppgifterna.

Men det är tragiskt att den moderatledda regeringen inte delar i samarbetet med övriga EU-länder som vill ha en bättre ordning och reda på reglerna.  

 

Thomas Morell, regionchef på Sveriges Åkeriföretag Skaraborg välkomnade vårt engagemang och uttryckte tydligt att socialdemokraterna tagit problemen på allvar och är det parti som ligger på hårdast för att få en bättre ringens ordning.  Men han tillade att löftena idag förpliktigar efter valet 
       


Debatter i Riksdagen


Idag var det både utskottssammanträde och interpellationsdebatter samtidigt. Det brukar inte vara så. Vi Riksdagsledamöter brukar kunna delta i kammardebatter och det kan vi inte när utskott pågår. Men det blev att laga efter läge och springa mellan trafikutskottets sammanträde och Riksdagens kammare.
Min första debatt handlande om E-tjänster i äldreomsorgen och hemvården. Det skulle kunna innebära betydligt bättre kvalite för de äldre genom daglig kontakt med sjukvården och stor avlastning för personalen. Idag sliter personalen hårt, stressar och lider av dåligt samvete för att de inte hinner med.
Min andra debatt handlade om avregleringen av apoteken och de problem det inneburit.
Sedan deltog jag i de interpellationsdebatter som Anders Ygeman initierat om kapacitetsbrist, varsel och uppsägningar på järnvägen. Samt arbetet i EU mot den illegala lastbilstrafiken. 

Den senare debatten blev oerhört intressant eftersom trafikutskottet krävt åtgärder av ministern för att komma tillrätta med fusket på vägarna. Än så länge har regeringen inga åtgärder att ta till men det sägs att regeringen tänkt lägga en proposition mitt i sommaren, det innebär att vi i Riksdagen inte kan hantera den och än  mindre fatta beslut om förbättringar.

Fortsättning lär följa    
Bort med högerdominansen i EU

 

  

Idag åker jag till Falköping för att peppa valarbetarna. Det ska bli kul att får höra hur det går för dem.

Vi ska prata om socialdemokratisk politik i allmänhet och EU-valet i synnerhet. EU-parlamentet har haft en högermajoritet, liksom kommissionen.

Högerpartiernas vägval för EU har varit felaktiga och Europas medborgare har fått betala priset i form av svag eller negativ tillväxt, skyhög arbetslöshet, sjunkande sysselsättning och dystrare framtidsutsikter.

Som socialdemokrat sätter jag alltid jobben främst. Ordning och reda i statens finanser är grundbulten för fler jobb och bra välfärd för oss alla.

Arbetslösheten i EU har ökat dramatiskt, fortsätter oroväckande nog att öka och ligger i dag på hela 10,8 procent. Medan arbetslösheten steg i Europa mellan 2009 och 2013 sjönk den i USA – från 9,3 procent till 7,4 procent.

Nu finns möjligheten att EU som helhet får en annan politisk färdriktning.

Såväl EU som Sverige behöver drivas utifrån en betydligt mer jobbfokuserad agenda. Vi vill att alla EU:s beslut ska bedömas utifrån huruvida de bidrar till fler jobb, en så kallad jobbstreaming av EU:s politik. Genom ett tydligt fokus kan vi nå resultat och öka sysselsättningen i hela EU. Både Sverige och EU behöver en ny politisk ledning som sätter jobben först.

Förutom vårt jobbfokus med fler och schystare jobb för både män och kvinnor, prioriteter vi miljö och klimatfrågorna

Europa behöver en ny riktning. Med fler socialdemokrater i Europas ledning blir det lättare för oss att minska arbetslösheten och förbättra välfärden i Sverige.

Rösta NU och fram till den 25 maj - för fler jobb, schysta villkor och bättre miljö!

 

 

 

 

 


Europaparlamentsvalrörelse i Mariestad

 

Varför behövs det mer feminism i politiken?

 

För många är det självklart att inte acceptera den nuvarande normen dvs att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp. Vi som är villiga att arbeta för att bryta denna könsmaktordning kallar oss feminister.  Socialdemokraterna är ett feministiska parti och ska aktivt arbeta för ett jämlikt jämställts samhälle.

 

Lagen ger kvinnor samma rättigheter som män, men verkligheten ser annorlunda ut. Arbetsmarknaden är starkt könsuppdelad. Kvinnors arbete är nedvärderat med lägre lön, otryggare anställningsformer och mer deltidsarbete. Kvinnor utför fortfarande fler arbeten – på arbetsmarknaden, i hemmet och tar ett större ansvar både för barnens och föräldrarnas (även svärföräldrarnas) liv. Kvinnor är underrepresenterade på alla beslutsfattande nivåer i samhället. Våld mot kvinnor och sexuellt våld är ett stort problem.

När Stefan Löven levererar löften om rätt till heltid är det inte bara välkommet utan även självklart för det feministiska parti vi är. Bra där!  fortsätt så :)

 

Läs mer      flera

S och lyssna

 


Genom ett regnigt Europa

Denna regniga dag firas Europadagen och jag kan inte låta bli att nynna Tomas Ledins fina låt Genom ett regnigt Europa. Annars finns ju Jan Hammarlunds Jag vill leva i Europa som  Arja Saijonmaa sjunger, eller varför inte lyssna på  I love Europa med Christer Sjögren. Ett sätt att fira är att använda sin rösträtt till Europa Parlamentet. Givetvis vill jag att ni tar en socialdemokratisk valsedel och kryssar en kvinna men det viktigaste är att använda sin demokratiska rättighet.
 
 
  

Europadagen är en symbol för det enade Europa och för värderingar om fred, säkerhet och demokrati. Länderna som på demokratisk väg har valt att ansluta sig till EU, har antagit dessa freds- och solidaritetsvärderingarna som är själva hörnstenarna i EU- gemenskapen.
Den 8–9 maj (olika dagar pga tidsskillnaden) firas också ”Segerdagen”, dvs seger över Nazismen och Nazityskland.

 

Det är värt att tänka på nu när vi ser oroligheter på flera håll och en upptrappad stämning i Ryssland, Ukraina och Krim.

Men å andra sidan växer högerkrafter sig starka i många länder i Europa på grund av fattigdom, skillnader och otrygghet. Att just spela ut människor som grupp mellan varandra är inte bara fel fel fel. Det innebär också en uppiskad stämning där vissa kan ta till våld och måsta fördömas så fort det dyker upp.

 

Det är också därför vi måste hjälpas åt att argumentera mot Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti med flera som tror att vi skulle vara så mycket bättre och värda mer bara för att vi är födda här. Det är ytterligare ett argument till att rösta i Europa Parlamentsvalet, dvs att minska högerkrafternas och rasisternas framfart.

 

Samarbetet i EU måste utvecklas hela tiden för ett Europa som respekterar varje människas frihet och rättighet dessutom varje lands identitet men med "det som kan göras bättre gemensamt bör göras gemensamt".

 

Så fira gärna både Europadagen och segern över Nazismen men gör det med hjärta och hjärna för solidaritet, sammanhållning och samarbete som ledstjärna  


Hektiska dagar i Riksdagen

 

 
 

Det är intensiva dagar i Riksdagen just nu. I förgår rusade jag direkt från trafikutskottet till paneldebatt om medfinansiering av infrastruktursatsningar, sedan direkt till Riksdagsgruppen för att bland annat lyssna på Stefan Löven diskutera kvinnors osäkra anställningar och bättre öppettider inom förskolan och på fritidshemmen. När gruppmötet var slut tog jag tunnelbanan till Högalid för att vara med glad Stockholmssossar att knacka dörr. Senare på kvällen anslöt jag till S-kvinnors maktmingel på kulturhusets terrass, det var verkligen trevligt att träffa så många ambitiösa kvinnor som brinner för feminism, jämställdhet, solidaritet, kvalité i välfärden och tryggare anställningar mm  

 

Igår var det en spännande partiledardebatt inför EU-valet där bl.a Reinfeldt krävdes på svar om alla dessa osäkra anställningar och visstidsanställningar som staplas på varandra. Jag blev förvånad att Reinfeltdt visste så lite om hur kvinnors osäkra anställningar ser ut, han som brukar skryta med om att han besöker kvinnor som jobbar i vården. Dessutom visade han tydligt att han inte såg de många visstidsanställningarna som ett problem. Han tyckte att det var en frihet för arbetsgivarna i stället.

Efter debatten tog jag tunnelbanan till Solna för att träffa NTFare, sedan tillbaks till Riksdagen för gruppmöte och votering.

 

På kvällen gjorde vi arbetsplatsbesök på Solvalla och träffade tjejer som var hästskötare och som var medlemmar i fackförbundet kommunal. Sedan hade vi en jämställdhetsdiskussion om hästsporten och passade på att spela…

 I dag startade jag som vanligt med Body Balance, ett härligt sätt att börja torsdagar på. Sedan tog jag emot, och visade runt, 90 elev från Fredriksdalsskolan i Lidköping.
 
Därefter var det träff med Västsvenska kollegor, följt av länsbänksansvarigträff och frågestund med statsministern. Tyvärr fick jag inte ställa någon fråga. Det hade i så fall handlat om de osäkra sms-anställningarna och de oschyssta villkoren på arbetsmarknaden.

 

Snart ska jag votera och efter det ska jag möta en gymnasieklass från Ale

 

Det var lite nedslag i en Riksdagsledamots vardag ;) 


För allas bästa i hela Skövde


Ikväll träffades den nya fullmäktigegruppen på ungdomens och möjligheternas hus Nyeport i Skövde. När jag kom dit fanns Volvogymnasiets tjejnätverk där. Det var full aktivitet med workshops, kreativa arbeten och rörelse, som dessa sumobrottare på bilden.

Ungdomens hus Nyeport är ett exempel på hårt, långt demokratiskt arbete, det tog 12 år från det att vi socialdemokrter lade den första motionen tills huset äntligen togs i bruk.
Men i kväll träffades vi för att gå igenom valarbetet och de frågor vi går till val på.

Rätten till utbildning och kunskap är lika viktig som rätten till arbete. Vi tar ansvar för Skövde genom att ge våra unga de förutsättningar som behövs för att få tillräcklig kunskap. Oavsett psykiska eller fysiska förutsättningar ska alla ha en värdig omvårdnad, omsorg och rätt till ett aktivt liv på sina egna villkor. För de som befinner sig i arbetslivet ska vi erbjuda lösningar som möjliggör att balansen mellan arbete och fritid underlättas.

 Förskolan är starten på det livslånga lärandet. Vår ambition är att minska gruppstorlekarna på våra förskolor och att göra förskolläraryrket mer attraktivt. Dagens grundskola ska forma morgondagens vuxna och kräver kvalitet och flexibilitet. Varje barn ska ges möjligheter att växa och utvecklas som individ. Engagerad, kunnig och välutbildad personal är den enskilt viktigaste faktorn för ett bra resultat i skolan.

 För att ungdomar ska ha en chans på arbetsmarknaden krävs gymnasieutbildning. Idag kan elever passera genom grundskolan utan att ha fått med sig tillräckligt med kunskaper för att kunna fortsätta utbilda sig. Högskolan i Skövde, Gothia Science Park är viktigt för utvecklingen och tillväxten. 

Vi ska arbeta för att utbildningsmöjligheter svarar upp mot kraven från kunskapsintensiva företag och organisationer och för att skapa förutsättningar för ett varierat och blomstrande näringsliv. Företagen i Skövde och Skövderegionen skapar utvecklingsmöjligheter för vår kommun. 
Såväl nya företag, sprungna ur Högskolan, som befintliga företag ska ges förutsättningar att växa och utvecklas. 

Skövde kommun ska givetvis underlätta kontakterna med olika instanser ”en väg in”, men också genom att byggklara tomter och infrastruktur finns på plats för företag som vill växa. Skövde ska vara tillväxtmotorn och ett regionalt centrum i vår del av Västra Götalandsregionen. För 


att uppnå det behövs väl fungerande infrastruktur med en bra kollektivtrafik, fungerande tågtrafik på Västra stambana, bättre vägar och cykelvägar.  

Trix, trix, trix

 

Att inte räkna alla arbetslösa, att kalla försäkringar för bidrag och påstå att välfärden är bra som den.

Allt det där är bara siffertrixande för att dölja att de misslyckats med sina vallöften dvs jobben och skolan.

Det är min reflektion om kvällens partiledardebatt. Plus att det diskuterades för lite om jämställdhet, feminism och kvinnors stressiga situation som sliter ut dem och gör dem sjuka. 

I ett läge där arbetslösheten ligger på 8 procent, där 400 000 går arbetslösa vill Fredrik Reinfeldt att vi ska byta mätmetod för arbetslösheten. Siffertrixande och taktiserande går före politik.

Sedan början av 2007 har Sveriges arbetsföra befolkning ökat med 437 000 personer, och då räcker inte 250 000 nya jobb särskilt långt. Sysselsättningen har faktiskt sjunkit under perioden.

“arbetskraften” säger ingenting om hur många som får ett arbete. Regeringen kan öka “arbetskraften” genom att utförsäkra människor, eller höja pensionsåldern. Eller så kan de skära ned på studiebidraget så att fler av de som studerar måste söka jobb.

Siffertrix bygger på att regeringen inte räknar in inflation – att pengar blir värda mindre – löneökningar eller befolkningsökning. För att man ska kunna behålla personaltätheten i exempelvis äldreomsorgen krävs det att resurserna räcker till att både möta de ökande behoven hos en stigande befolkning, och till att täcka personalens löneökningar. Ett bättre mått på hur mycket resurser som läggs på välfärden är att titta på personaltätheten. Antal anställda i till exempel äldreomsorgen har sedan 2006 minskat trots att vi har en kraftigt åldrande befolkning.

 


UN women har aktiviteter i Skaraborg

Tisdagen den 6 maj kl.18 i ABFs lokal kommer UN-womens Nationella kommitté nya ordförande Katarina Lindahl. Då får vi möjlighet att lära känna henne nu när Margareta Winberg slutat som ordförande.
 
UN-women uppmanar till att kryssa en kvinna i i EU-valet den 7-25 maj #kryssaenkvinna kampanjen läs mer på http://unwomen.se/kryssaenkvinna/ Där står bland annat: De svenska valsedlarna till Europaparlamentsvalet har generellt inte en jämn könsfördelning6, även om förstanamnen på valsedlarna inför årets val är jämt fördelade mellan kvinnor och män.
 
Dessutom är den totala representationen av kvinnliga respektive manliga ledamöter från hela EU inte jämn. Sverige har möjlighet att gå i bräschen för ett mer jämställt EU. Med en högre andel kvinnor än män på våra valsedlar kan vi jämna ut den ojämna representationen i Europaparlamentet.
Därför är det viktigt att #kryssaenkvinna i Europaparlamentsvalet den 25 maj.
 
 
 
Efter Europaparlamentsvalet är det dags att planera inför Nordisk Forum i Malmö den 12-15 juni, där flera av oss ska delta Läs mer på http://nf2014.org/.
Vi Skaraborgare har ett fint erbjudandet om buss från Skövde lördagen den 14 juni http://www.kvinnaskaraborg.se/images/pdf/buss-till-nordiskt-forum.pdf%20
 
 

Det bästa och det sämsta i veckan

 
 Det har hänt mycket spännande, intressanta och positiva saker den här veckan.

Bland annat har Magdalena Andersson presenterat socialdemokraternas vårbudgetmotion men jobb och utbildningssatsningar. Dessutom har vi har fantastiska första majfirande runt omkring i hela landet med stor uppslutning, mycket god stämning och härlig medvind. En annan viktig händelse har varit Transportarbetarnas aktiviteter till schysta villkor och krav på stopp för att utnyttja chaufförer som kommer från andra länder under slavliknande förhållanden.

Ändå är det inte det bästa som hänt enligt min uppfattning. Det bästa och det största var den stora protesten mot nazisterna som demonstrerade i Jönköping. Att kyrkklockorna varnade för fara, var en stark insats och jag är mycket imponerad över de som tog det beslutet.

När Svenskarnas partis demonstrationståg avgick från Västra torget hördes åter Sofiakyrkans klockor. De ringde som de inte ringt sedan krigsutbrottet 1939. De varnade för en annalkande fara och de ringde i flera timmar.

Demonstrationståget kantades av motdemonstranter. Fredliga sittdemonstrationer stoppade nazisternas väg.

Tänk om detta kunde bli vändningen för den otäcka stämning som vuxit fram både här och i Europa där populistiska högerkrafter vill ställa grupp mot grupp, hetsa mot folkgrupper och dra alla över en kam för att de är födda i ett annat land.

Jag önskar att det kyrkan och alla fredliga demonstranter gjorde i Jönköping var ett första steg mot ett öppet, solidariskt samhälle där vi ställer upp för varandra med vetskapen om att tillsammans är vi starka


Pensionärsskatten

 Regeringen har infört pensionärsskatt. Och för varje nytt JSA, skattesänkning, de infört har klyftorna ökat mellan de som arbetar och de som har arbetet dvs pensionärerna. Regeringen trodde att om pensionärerna betalade mer skatt, trots att de har lägre pension, så skulle arbetslösheten minska. Regeringen hade fel, fel, fel. Arbetslösheten har i stället ökat.

Då tycker jag att det är på sin plats att omvärdera den verkningslösa pensionärskatten. Regeringen skäms lite inför pensionärerna både för att bromsen slagit till pga den höga arbetslösheten och för skillnaden i skatt. Därför har de höjt grundavdraget trots det har skillnaderna har ökat.

Sverige är nu det enda landet där pensionärer beskattas hårdare än löntagare.

Skattebetalarnas beräkningar visar att en genomsnittspensionär, med 15 800 kronor i månaden, i år betalar 4 100 kronor mer i skatt än om denna arbetat. Från 2007 uppgår den totala skillnaden till 52 000 kronor. Många pensionärer uppfattar detta som en mycket orättvis beskattning.

Därför har jag skrivit en interpellation till Anders Borg


Lyckad 1:a maj

 

 
 

Vilken härlig dag det blev idag. Solen sken, även om det var kallt, många slöt upp i demonstrationstågen. Så även i Skövde. Det var fullt av folk med lust att byta regering. Alla visade kampanda och lyckönskningar som gav enorm energi. Vi gick genom Skövdes gator och njöt av musiken och glädjen av att vindarna blåser vår väg just nu. Naturligtvis taggade vi med #walkingred.

 

Väl framme i Valhall blev det ett omväxlande program med bra musikunderhållning. Extra kul var det att lyssna på rockbandet Pretty Princess, de var härliga och medryckande för alla åldrar.

Förutom att jag talade om Rikspolitiken och vikten att rösta på sossar till EU-parlamentet så talade Johan Ask om sjukvården och Marie Ekman om Skövde och vårt framtidspaket. Ímponerande att SSUs representant Johan Samuelsson gjorde så bra ifrån sig om jobb till unga, bostäder och utbildning mm

 

Vi talade om jobben, bostäder, välfärden, mindre klasser och mer kunskap i skolan, om förskolor och fritidshem, om den orättvisa pensionärsskatten, jämställdheten och miljön. Vi har mycket att ta itu med till hösten men det gäller att ligga i för valet är vunnet ännu.

 

Jag blev så peppad att jag stack upp till Billingen och efteranmälde mig till ”spring för livet” ett välgörenhetslopp för insamling till cancerfonden. Det var kul och jag fick en hyffsad tid (5 km på 28 min) men nu är jag trött.

 Inte så konstigt efter en hektisk dag och att jag dessutom cyklade 7 mil igår för att träna inför Vätternrundan och var på Valborgsfirande till efter midnatt.  Nu får det nog bli vila resten av dagen.

 

 

från SLA


RSS 2.0