Valborgsmässoelden ser jag i Skultorp

De flesta som bor eller har bott i Skultorp med omnejd, ja till och med i Skövde med omnejd. Följer traditionen att se Valborgsmässoelden vid Sjötorpssjön i Skultorp.

Jag är just hemkommen från denna mysiga, trevliga, folkfyllda tradition för att ta itu med nästa tradition. Just det första maj. Äntligen kommer dagen med stort D som de flesta av oss väntar på. Att få fira första maj, demonstrera, protestera mot orättvisor världen över är en fantastisk känsla. I år ska vi socialdemokrater fira på 350 plaster i Sverige, det är häftigt och i vetskapen om att det sker på 10 000 tals platser runt om på jorden så blir det mäktigt.

Jo jag vet att de som inte delar våra värderingar tycker att vi är få, tycker att vi är mossiga och trista. Jag tycker precis tvärt om nämligen att vi är många, moderna och tuffa.

Nu ska jag skriva mitt första majtal som jag ska hålla i Tidaholm i morgon

Jorden tillhör ingen man!

Så går en av stroferna i Ingenmansland. Har ni hört den sången av Vladimir Vysotskij ?

Jag har hört den många gånger tillsammans med Sången om jorden, Den döde, Balladen om barndomen, den festligt svängande Ninka, Vargjakten och Hästarna.

Sångerna/visorna kommer från Fria Proteaterns album Sånger av Vysotskij. Nu har jag varit och njutit av föreställningen Vargjakten och andra visor av Vysotskij på Scalateatern. En fantasisk föreställning som ger en bitter känsla av sovjetunionens förtryck, vemod blandat med överlevnadskamp och humor.  När Tomas Bolme sjöng elda bastun satt jag och önskade att det aldrig skulle ta slut, den blev nämligen bara bättre och bättre ju längre han sjöng. De andra i ensemblen Stefan Ringbom, Elisabeth Nordkvist, Hasse Björk, Bo Hülphers, Pär Lindblom, Johan Mannerstedt var minst lika bra. 
vis

http://www.scalateatern.nu/FriaProteaternVargjaktenSangeravVysotskij.htm

Nu har jag fått träffa Nisse och hans kompisar

nisse

 Å va härligt att se allt engagemang i föreningslivet på ungdomssektionen av FMCK på Kråkberget i Skövde. Idag fick jag se verksamheten på plats och det har utvecklats betydligt sedan jag var där senast .
Ett hundratal barn och ungdomar med föräldrar och ledare träffas varje lördag för att i ordnade former lära sig köra motorcykel.  Detta är "samhällsnyttig verksamhet" och försvaret bör i allra högsta grad ge dem möjlighet att få fortsätta använda banan även i framtiden.
Historien började med att FMCK i Skövde fick besked att de inte längre fick köra på försvarets mark. Orsaken till det plötsliga stoppet för FMCKs 15-åriga verksamhet på försvarets mark är att försvarets mark endast får lånas till "samhällsnyttig verksamhet". Det är jurister på försvaret som läst ett förarbete till en 4 år gammal förordning och då fått för sig att föreningsliv och idrott inte skulle räknas dit.Inte bara FMCK blev drabbade utan även fotbollsklubbar, handbollsföreningar, Orienterare, Brukshundsklubbar, cykeltävlingar har fått nobben av försvaret. Men tack vare Nisses brev och mina interpellationer till Mikael Odenberg har nu försvaret mjukat upp sin rigida hållning.

Idag fick jag ett tack av alla på kråkberget och jag fick möjlighet att tacka dem för sitt engagemang
tack
Jag är så glad över att det ordnat sig sedan både Nisse 9 år och jag engagerat oss.

rosor från plusjobbare

rosor fr?n plusjobbare

Döm om min förvåning när blomsterbudet ringde på dörren. Jag blev både paff och glad när det visade sig att det var plusjobbarna från Skogstyrelsen som skickade blommor. De tackade för hjälpen med att de skulle få behålla jobbet till årsskiftet.

Men det är ju jag som borde tacka dem för att de gör så fint i skog och mark runt Skövde och Billingen. Däremot är det skamligt av högerregeringen att förvägra dessa människor sina arbeten. De har brutit avtalen som vi socialdemokrater gav plusjobbarna. Nämligen att de som fyllt 60 år skulle få gå kvar till sin pension och att kommunerna skulle få ersättning för handledning, administration och omkostnader. Detta bröt högerregeringen så fort de kom till makten eftersom de tyckte att det var fult med plusjobb.

Jag är glad över att det borgeligt styrda Skövde städar upp efter sviterna av regeringens beslut men jag är besviken på högerregeringen som sviker de som står långt från den ordinareie arbetsmarknaden.


Tack för rosorna och tack för att ängarna och vandringsleder blir så fina med era insatser


God Morgon Herr minister...

Vid statsministerns frågestund igår medgav Fredrik Reinfeldt att kvinnorna drabbas mer än männen av högerregeringens budget men det är inte för att de är kvinnor, påstod han. Det är för att de inte är så förmögna som män, för att de inte lönearbetar lika mycket och för att de inte har så hög lön. Undrar hur han tänker egentligen. Med andra ord vet han att bugeten drabbar de lågavlönade att det är en orättvis politik. Men det är ju förståss det de gått till val på att det skulle vara större skillnader i samhället...

Läs Peter Hultkvists blogg i samma ämne
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=26


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=647525

Vädjan till Mats Odell -Stoppa utförsäljningen av Svenskarnas egendomar!

Idag har vi haft offentligutfrågning om utförsäljning av de statliga bolagen.Trots att det inte finns tillräckliga med konsekvens analyser så forcerar högerregeringen utförsäljningen av Telia, SBAB, Nordea, OMX och Vin och sprit osv. Förutom att regeringen gör detta av rent ideologiska skäl, De vill inte att bolag ska finnas i folkets ägo.Förutom det vill de betala av på statsskulden istället för att satsa på till exempel infrastruktur Värdet på bolagen är 250 miljarder kr.     Mats Odell svarade på frågor i Riksdagen och svarade ja på frågan att det inte behöver gå så  fort. Men varför har han då så brottom Dessutom tyckte han att det är viktigt att huvudkontoren finns i Sverige, att forskningen och utvecklingen ska kvar i Sverige Men hur ska staten kunna styra det om de ska sälja till högsta pris och sedan den nya ägaren flyttar alltihop utomlands eller säljer det vidare??Frågorna hopar sig, svaren får vi inte?.

Tog mig till Stockholm trots den vilda flygstrejken

 

Jodå jag tog mig till Sverige, det går ju faktiskt tåg på Öresundsbron. Men det var kaos och rörigt för många resenärer när jag drog från Köpenhamn i Danmark,

Jag hann till Stockholm för att delta i en avtackning för Birgitta Svensson.

Birgitta har jobbat på socialdemokratiska partidistriktet i 42 år. Hon har varit en klippa på expen där hon hållit ordning på både räkenskaper, medlemmar och pappersarbete.

Ingen har så god ordning som hon på vad som händer i partiet. Valsedlar, medlemsomröstningar, nya partiledare som kommit och gått. Birgitta berättade om att hon var med på den partikongress som Olof Palme valdes till partiordförande. Hon har varit med om mycket den kvinnan?


Norden i Fokus i Globaliseringens tidevarv

Just nu är jag i Köpenhamn för att diskutera tillväxt, näringspolitik, gränshinder m.m inom Norden. Dessa frågor blir ännu viktigare nu när allting globaliseras.

Hur ser vi till så att vi i de Nordiska länderna kan vara öppna för moderniseringar, tuffa miljökrav och solidaritet utan att vi stryper vår egen ekonomi och lägger krokben på våra egna företag. Vi socialdemokrater är övertygade om att det är möjligt att klara båda delar dvs både tillväxt och trygghet. Ja det är till och med en förutsättning för att klara de utmaningar vi står för

briggen
Här syns Christer, Maria, Bily, Kerstin och Göte sola sig framför en vacker Brigg vid Packhuskajen i Köpenhamn


Visst bordeNisse Sandberg och alla hans kompisar få fortsätta köra i FMCK på Kråkberget

Försvarsminister och jag var överens. Det är en för stram hållning som försvaret gjort av den förordning som finns. Föreningslivet är samhällsnyttig verksamhet. Viktig både pedagogisk och sportsligt. I 15 år  FMCK Skövde fått tävla på militärens mark. Visserligen försökte Mikael Odenberg skylla på sossarna men jag ville inte träta med honom idag trots att jag vet att socialdemokraterna alltid jobbade för att utveckla och stödja föreningslivat. Försvarsministern erkände sedan at det var jurister på försvarshögkvarteret som tolkat detta mycket stramare, de har inte bara tolkat förordningen utan också förarbetet till den samma  Men nu är det upp till försvaret att meddela att de tolkar idrott och föreingslivet som samhällsnyttigverksamhet och att de då kan fortsätta med att låna ut mark och logement Det hela är ett missförstånd som måste kunna gå att lösa relativt lätt, tycker jag.Förhoppningsvis ges den mindre stramare hållningen före sommaren så att inte tävlingar och arrangemang stoppas. Det är många idrottsklubbar som blir drabbade.

Orienterare, fotbollsklubbar, handbollsklubbar, brukshundsklubbar, cykeltävlingar, cuper, enduro, MC, jeepklubbar som kommer i kläm om inte detta löser sig


plusjobbare oroliga för sin framtid

plusjobbare oroliga f?r sin framtid

Nu är de plusjobbare som jobbar med skogsröjning och underhåll av Skövdes många naturreservat varslade om uppsägning till den 30 juni. Idag  har jag lyssnat på deras oro för framtiden.

- Det känns oerhört trist att dessa duktiga naturvårdare inte ska få fortsätta längre, det är både personliga och mänskliga tragedier, De berättar för mig om sin oro dels över att inte få göra en insats för miljön men också de rent ekonomiska problem som uppstår.

Flera är över 60 år och hade av den förra regeringen blivit lovad att få fortsätta sitt plusjobb fram till pensionen något som den borgerliga regeringen brutit.

De tre arbetslagen har gjort i ordning vid Rydsängar, på Syd Billingen, vid orkidéängarna, Runt Skultorp med flera ängar och skogsmarker. De är anställda av skogstyrelsen som nu har tvingats varsla de 20 männen och kvinnan eftersom Regeringen beslutat att ta bort plusjobben

- Skövde kommun kommer att förlora på detta dels genom att de då måste köpa tjänster för underhåll av naturreservaten. Dels om personerna som idag jobbar med detta endast ska leva på 65% a-kasseersättning. Jag hoppas att det går att hitta en lösning så att de slipper gå ut i öppen arbetslöshet avslutar


Al Gore sätter sina spår...

Sedan den obekväma sanningen kom som film har skolor, föreningsliv och privatpersoner verkligen engagerat sig. Idag har jag diskuterat  hotet mot vårt klimat. Den pågående globala uppvärmningen kan bara förhindras om användningen av fossilbränslen minskar. Klimatförändringarna är en av vår tids allra största utmaningar. Att det sker klimatförändringar på vår jord står klart. Temperaturen stiger och extrema situationer av torka och översvämningar blir allt vanligareDet andra är oron över oljepris och tillgången på olja. Flera av de stora oljeproducentländerna präglas av politisk oro, samtidigt som efterfrågan på råvaror som olja ökar, både i USA och EU, men också som en följd av Kinas och Indiens snabba industrialisering. Att vara oberoende av olja blir då en stor fördel, inte minst för vår konkurrensutsatta industri.Vi kan göra Sverige modernare och starkare, vi kan gå i täten. Ansvaret för vårt klimat och konkurrensen om oljan tvingar länder att söka andra energilösningar. Tar Sverige ledningen i omställningen till hållbara energilösningar, kommer det att generera tillväxt, export och sysselsättning.

Mona kom från Norge till Skara

mona
Mona Sahlin besökte oss på s i västs årsmöte som vi hade i Skara idag.

Hon är så fantastiks att lyssna på. Ödmjuk i sitt sätt. Hon talade bland annat om att det är

två år till nästa val och tre år till nästa riksdagsval.

Att vi ska återta förtroendet innan dess att vi har en hemläxa att göra.

Vi ska inte vinna valet för vinnandets skull. Utan för att vi vill ha ett rättvisare,modernare, miljövänligare samhälle. Det spelar stor roll i hur människor röstar

Skillnaden finns i jämställdhet, i trovärdighet och i solidaritet till de som har det svårt.

Vi har en annan människosyn än de borgerliga höger partierna helt enkelt.

Skillnaden finns på Arbetsmarknaden borgarna säger att den ska bli rörligare (de menar ännu otryggare)

Skillnaden finns i Skolan.

Björklund vill införa Godkänt icke godkänt för 6 åringar i skolan, det är att sätta en stämpel i pannan på de barn som tillexempel utvecklas senare.

Dessutom ska Vuxenutbildningen slaktas med borgarnas politik, dörrarna stängs för de som misslyckas. 25:4an tas bort, antalet platser på högskolan dras ned.

Skillnaden finns i Sjukvården

Utförsäljning av universitetsjukhusen. Gräddfiler i vården införs.

Vi får en Stor ideologisk strid. Vi ska stå upp för vår politik

?Var och en efter förmåga - åt var och en efter behov?

se fler bilder på min hemsida
http://www.socialdemokraterna.se/Templates/Page____113393.aspx


Kom med i motståndsrörelsen mot ökade klyftor

obs
Det uppmuntrade vi socialdemokrater de Skövdebor som kom till Coop Forum för att handla på fredagseftermiddagen. Det blev många intressanta möten både med oroliga män och kvinnor, ointresserade män och kvinnor och frågvisa män och kvinnor.

Vi fick frågor om hur det ska gå för dem som är förtidspensionerade, om de gröna plusjobben som staten dragit in, om utebadet som ska stängas m.m.

Många är upprörda över att de ökade klyftorna ökar i samhället. De berättar gärna om att de själva faktiskt har det bra och är villiga att dela med sig till de som har det svårt. Däremot fanns det ett motstånd mot att dela med sig till de förmögna

Dessutom passade vi på att fråga om vad Skövdeborna tyckte om att äldreomsorg och annat kommunalverksamhet ska konkurrensutsättas av de borgerliga partierna i Skövde.

 

Naturligtvis berättade vi om 1 maj demonstrationen också

Det var kul men kallt oh sedan började det hagla också, då åkte vi hem...


Fredrik Reinfeldt var inte i Riksdagen idag

Han prioriterade annat, antagligen viktigare saker än att debattera infrastruktur med mig i den interpellation jag ställt till honom.

Eller är det ytterligare ett bevis på den osynliga stadsministern?
Han var i Riksdagen på sin egen frågestund, då när han antydde ngt om Trollhättepaketet. Sedan såg jag honom lyssna på Anders Borg i måndags.
Då när Anders Borg berättade att det går bra för Sverige, att tillväxten inte varit så god någonsin. Han sa inte att det är därför de arbetslösa och sjuka ha mindre i ersättning och de förmögna ska ha mindre skatt. I måndag sa Anders Borg att det går bra för Svensk ekonomi men tydligen inte så bra så att det går att satsa på infrastrukturen. Det hävdade de borgerliga politikerna när de var i opposition, då låg de borgerliga partierna över socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiets anslag till infrastruktur. Men nu när de styr landet och det är mycket goda tider, då räknas inte anslagen ni inte upp. Undrar vart de pengarna har tagit vägen 
2,5 procent av den svenska befolkningen får det bättre när den borgerliga högerregeringen sänker förmögenhetsskatten.  Samtidigt aviseras nu att väg och järnvägsprojekt ska senare läggas, det är inte rimligt. Det är förvånande att en borgerlig högeralliansen regering inte har något att komma med på det området. Väljarna trodde nog, inte minste med tanke på alla de högerpolitiker som var ute hela förra mandatperioden och lovade vägsatsningar, att det skulle komma mer inte mindre pengar till vägar och järnvägar. Socialdemokraterna anslog 8,2 miljarder kronor mer till infrastrukturen i höstens budget än vad den borgerliga högerregeringen gjorde. Dels 7,1 miljarder att amortera på de lån som Vägverket och Banverket har, så att de kan använda pengarna till satsningar i stället för avbetalningar. Dels genom att Infrastrukturindex räknades upp med 1,1 miljarder. Men det förslaget röstades ner av högeralliansens företrädare i riksdagen.
Enligt organisationen Sveriges hamnar skeppas 65 % av landets godscontainrar via Göteborg. Enligt SIKA har Västsverige har tre av landets sex viktigaste godstråk det gäller såväl järnväg, väg som vattenstråk, de kommer att öka i betydelse i framtiden. Med andra ord gått proportionellt för lite infrastruktursatsningar till Västsverige.
Därför behövs mer satsning, inte mindre, till Västra stambanan, till bl.a. E20 i Skaraborg, till Partihalsförbindelsen i Göteborg och framkomlighet till och från Norra Europas största hamn dvs. Göteborgshamn för både järnväg och väg. Och inte minst till underhåll av de vägar vi redan har.

Men Stadsministern hade som sagt annat för sig idag än att debattera detta.


kungsträdgården blommar

kungstr?dg?rden blommar

Kungsträdgården blommar

Kunde inte låta bli att ta kort på de underbart rosa blommorna i Kungsan i morse.

Det är en märklig tid vi lever i med varma sommardagar som snabbt slår över till kalla vintermornar. Det känns osäker på hur mycket klimat förändringar det är. Trots det är det ingen tvekan om att vi måste ändra vår livsföring för att miljöpåverkan ska bli mindre.

Men träden blommar på våren, det gör mig glad
kungs


Ikväll har vi träffat fackförbundet Handels med Lars-Anders Häggström i spetsen

Det blev en trevig kväll med mycket diskussion om facklig-politisk samarbete. Att samarbetet är viktigare än någonsin var vi helt överens om.  Men facket är fortfarande en livfull motkraft mot de neddragningar och försämringar som den borgerliga regningen genomför.  Men även Svenskt Näringsliv vill försvaga facket så att de anställda inte får något att säga till om. De säger att arbetsrätten måste ?moderniseras? genom att tillåta att det på många arbetsplatser inte ska behöva finnas några kollektivavtal.

 Enligt Handels har finansminister Anders Borg (m) och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)  en annan taktik. De tänker inte ändra på arbetsrätten. Kollektivavtalen ska vara kvar liksom parternas fria förhandlingsrätt och rätt att ta till stridsåtgärder. Istället monterar de ned a-kassesystemet, tar bort all omskolning och vuxenutbildning och gör det dyrt att vara med i facket. Allt för att skapa en arbetsmarknad med en försvagad fackförenings­rörelse där de osäkra anställningarna och låglönejobben blir ännu fler. En betydligt listigare taktik där målet ? att ändra på maktförhållandena ? är detsamma.

Det positiva just nu är förhandlingen om det nya avtalet gick i mål strax före påsk. Här blottade Svensk Näringsliv sin osämja och motstånd mot jämställdare löner.
Men Svensk handel stod på sig och skrev på


Skärgårdarnas framtid

sk?rg
Idag träffade jag skärgårdsborna som ordat ett nationellt möte omskärgårdarnas viktigaste frågor. Med sitt "sjögräsperspektiv" redovisades situationen för barnen, för företagandet, ny teknik och kommunikationer och förslag till åtgärder för framtiden.Till konferensen var olika parter som ansvarar för hur dessa frågorhanteras. Skärgårdsbor från hela landet, från Norrbotten till Bohuslän och frånde stora insjöarna. Riksdagsledamöter, statliga verk, länsmyndigheter och skärgårdskommuner, och flera som är engagerade i skärgårdarnas utveckling. Det var mycket intressanta rapporter vi fick ta del av dessutom fick vi stekt strömming, potatismos med lingon, mycket gott

pub

Västerhöjdsgymnasiet i Skövde har Italienskt besök

italien
Ett elevutbyte mellan elever från Skövde och elever från Verona är positivt på många sätt.

Våra Skövde ungdomar var i Verona för några veckor sedan och kom hem full av liv och upplevelser. Nu är Verona eleverna i Skövde och jag deltog i den gemensamma buffén som anordnades.
buffe

Det var jätte kul och det märks hur engagemanget sprider sig. Vidgade vyer är alltid till stor nytta och glädje för de som får möjligheten

elinora


kommundelsstämman i Stöpen en positiv kick


Det var en välbesökt  kommundelstämmor i Stöpen på tisdagskvällen. Det var både roligt och informativt att få träffa optimistiska och engagerade kvinnor och män

 Frågor som togs upp var: Vägar, gångbanor i Stöpen, cykelväg, kommunikationer, bussar till och från Stöpen, bättre Kommunikationer till vårdcentralen i Ryd efterlyses. 
Stort ideellt arbete för sport och idrott bedrivs för barn, ungdomar och vuxna i Stöpen  men det finns för lite golvyta, ytterligare en idrottshall behövs eller bygg ut befintlig hall. Fler ungdomar, fler föreningar borde kunna utöva idrott samtidigt. Skolans fotbollsplan borde återställas i användbart skick även Tennisbanorna är det utslitna och i dåligt skick de behöver åtgärdas.
Vägarna sköts av dels kommunen och vägföreningen.  Det behövs en helhetslösning, kommunen borde ta över skötseln av vägarna, kanske i med hjälp av någon form av samhällsförening. I vilket fall som helst är det idag mycket opraktiskt med två organisationer, två maskiner av samma sort, två olika kontakter osv. 
Det behövs fler containrar på återvinningscentralen och en utbyggnad med en infart och en utfart. Föreningen som sköter återvinningscentralen idag har stora problem med att hålla ordning. Det blir fullt oerhört snabbt med sopor på tisdagar och lördagar då det är öppet.  
Skolan är mycket sliten ingen renovering har sketts sedan byggnationen 1978.
Paviljongerna är i dåligt skick. När barnantalet ökar behövs en fräsch skola för såväl elev som lärare och anhöriga  
Nybyggnation i Stöpen är positivt. Släpp de 60 tal tomter som är aktuella. Det är en generationsväxling på gång därför behövs det fler möjligheter att bygga. Stöpen har stora möjligheter att växa och exploateras och bli en framtidsbygd.
Medskicket vi fick var
"Glöm inte ytterområdena, glöm inte Stöpen satsa på landsbygden. Stöpen har stora möjligheter att växa och exploateras och bli en framtidsbygd"
Vi som var där, kommunfullmäktiges presidie, lovade at framföra åsikterna till de politiska partierna i fullmäktige. .

 


Mycket imponerande jobbat av Urban Ahlin

Måste passa på att berömma min bänkkamrat och kollega, trots att han själv försöker tona ned sin roll i frisläppandet av de två Falköpingsborna i Iran. Både de frisläppta svenskarna Stefan Johansson och Jari Hjortmar och deras anhöriga berättar vilket stöd Urban varit under hela processen och de politiska kontakterna har säkert varit en stor bidragande orsak till att de släpptes trots att de var dömda till tre års fängelse. De båda byggnadsarbetarna var i den 26 februari i fjol landet för att utbilda iranier i en speciell betonggolvsteknik när de under en utflykt på ön Qeshm i Persiska viken började fotografera delfiner, krabbor och annat i rent turistiskt syfte.Då greps de misstänkta för spioneri, eller möjligen för att ha befunnit sig på olovligt område. Svenskarna ställdes inför en iransk revolutionsdomstol och dömdes till tre års fängelse.Själva har de hela tiden hävdat sin oskuld, och på måndagen sade Mohammad Ali Hosseini, talesman för det iranska utrikesdepartementet, att de benådats och skulle släppas.Han hänvisade till ramen för Irans humanitära ansträngningar och efter vädjanden från familjerna och upprepade vädjanden från svenska politiker. dvs socialdemokraten Urban Ahlin (min tolkning) Det har varit ett tufft år för familjerna i Falköping och det känns oerhört skönt att de nu är hemma i Sverige.

Skövde- Stockholm- Värsås- Hjo, en vanlig dag men extra solig!

 Debatten om vårbudgeten blev het i Riksdagen. Anders Borg gillar inte att bli påmind om att han tappar greppet, inte heller att räntan stiger och att han ber (väl inbäddat) Riksbanken om att höja räntan. Det är en orättvis, omodern och oansvarig politik som den borgerliga högerregeringen driver.

Efter debatten åkte jag till Värsås utanför Skövde på kommundelstämma. Vi var inte så jätte många som var där. Men vi som var där diskuterade äldrevården bland annat äldreboendet  

Sörbacka som bör anpassas med tiden och  renoveras det behövs olika former av äldreboenden även i Värsås. De äldre ska ha god vård och de som arbetar på äldreboenden ska ha bra arbetsförhållanden. Vi pratade bussförbindelser  mellan Vreten - Varola- Skövde. Om det finns för dåligt underlag för bussförbindelser borde anropstyrd trafik kunna vara ett alternativ. De som är äldre än 75 år åker gratis får också  utnyttja den anropstyrda trafiken.

Sedan kom vi in på  Sophantering

Får man ha privata soptippar var som helst? Svaret är nej man får inte skräpa ner på något sätt. På landsbygden blir det soptippar här och där, detta borde beivras, kontrolleras och anmälas om man upptäcker det.  Att lära barnen är ett mycket bra pedagogiks sätt att även lära de vuxna  Nästa fråga var "Kan Lanthandel i Varola få  stöd för att köra hem varor till de som inte kan ta sig till affäen?"  Handlare som åker hem till de äldre borde få ersättning som ett hemkörningsstöd, sådana ersättningar finns i andra kommuner. Finns det möjlighet för Skövde att göra samma som i andra kommuner? Sedan kom vi in på skolan och vi fick ett exempel på 25 barn i en första klass ska starta till hösten med endast en lärare, så borde det inte vara. Dessutom kom frågan om föreningsstöd till pensionärsföreningar upp, många äldre gör ett mycket stort socialtarbete och borde uppskattas för det.

När det mötet var slut for jag vidare i sommarkvällen till Hjo. Där träffade jag aktiva S-kvinnor och de var betydligt fler än de jag träffade i Värsås.  Vi fick en lång intressant diskussion om de ökade klyftorna i samhället med borgarnas budget. Om hur miljön och jämställdheten kommer på efterkälke och mycket mer


BLÅ SKATTEVÄXLING och ökade klyftor

Regeringens budget kan sammanfattas med ordet orättvisa. Det finns en väldigt stark djup känsla hos svenska folket att politiken som bedrivs i vårt land ska byggas på principen av rättvisa.
Grundtanken bakom den borgerliga regeringen politik är krass och enkel. Skillnaden mellan de som arbetar och de som är arbetslösa måste bli större. Drivkraften är ökade skillnader, det ska generera fler jobb. Lägre a-kassa ska göra så de arbetslösa masar sig upp ur sängen och söker nya jobb.

Förmögenhetsskatten avskaffas, samtidigt som a-kassan försämras.
Människor runt om i landet har anledning att bekymra sig för den ekonomiska politiken som bedrivs idag. Men samtidigt finns det de som har anledning att jubla.
 Vinnarna är några få villaägare i norra Stor-stockholm som kan räkna tiotusentals kronor i sänkt fasighetsskatt samtidig som deras villor kraftigt stiger i värde.
 Den här politiken kan sammanfattas i tre ord. Den är oansvarig, orättvis och omodern.
Dessutom innehåller mi
jöavsnittet  nästan ingenting och den biologiska mångfalden får mindre pengar för att finansiera miljöbilspremien. Dvs den som köper en ny bil för ca 250 tusen får 10 000 i bidrag. Även detta är klassmässigt felt, de som har råd att slänga upp 250 000 kr ska primernas, det är mycket tunt trots att Andreas Carlgren gör sken av det motsatta.

Regeringen straffar de unga

Trots en strålande svensk ekonomi och ett förbättrat läge på arbetsmarknaden har många svårt att hitta jobb. Därför straffar regeringen de unga bara för att de är unga. Lägre ersättning trots att de betalar samma avgift.
Anders Borgs sitter i TVs Agenda och säger att de arbetslösa är lata och söker för få jobb om de har bättre ersättningsnivåer. Han hänvisar till forskning....
Dessutom säger han att det inte är aktuellt att utbilda de arbetslösa.
Jag uppfattar det som att strategin är klar för de ökade klyftorna. Färre ska ha möjlighet till utbildning, skattesubventioner för låglönejobb och en underklass växer fram.
Ren och skär klass politik.
Varför kallar de sig nya moderater, när de är lika gammalmodiga och bakåtsträvande som vanligt? Kan de ha varit en fint/ en lögn/ en fasad de gömde sig bakom för att vinna valet?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=639504

Skaraborgs distriktskongress - en succémen regeringens politik - en katastrof

ds
Den borgerliga regeringen fortsätter i rasande fart att öka klyftorna.  Först avskaffar de förmögenhetsskatten. Sedan ändrar de fastighetsskatten så att småhusägare i Skaraborg ska vara med och betala för de rika i Danderyd, Täby och andra höginkomsttagarkommuner. Det är en gigantisk omfördelning mellan landsbygd och rikemansbygd. I stället för att bekämpa arbetslösheten väljer den borgerliga regeringen att bekämpa de arbetslösa. Ersättningen i a-kassan sänks, plusjobben tas bort, alla möjligheter till en andra chans i livet ? oavsett om de har kallats Komvux eller arbetsmarknadsutbildning - minskar eller försvinner helt. Unga drabbas särskilt hårt. Så sent som den här veckan presenterades det senaste förslaget: Alla mellan 16 och 24 år ska få sin a-kassa sänkt ännu en gång. Nu bara för att de är unga. Det enda som regeringen erbjuder är nystartsjobben, som, all marknadsföring till trots, än så länge bara har nått cirka 3 000 personer. I stället för att satsa på att förbättra välfärden väljer den borgerliga regeringen att sänka skatten kraftigt för de allra rikaste. Kombinationen av slopad förmögenhetsskatt, fastighetsskatten som byter namn till kommunalavgift, skatteavdrag för hushållsnära tjänster ger helt orimliga konsekvenser ? de allra rikaste får skattesubventioner i hundratusenkronorsklassen samtidigt som vanliga villaägare i Skaraborg får höjd reavinstskatt.  

Detta och mycket annat behandlade vi idag på vår distriktskongress i Gullspång. Sossarna i Gullspång hade förberett vårt möte på ett jätte bra sätt.
ubbe
Vår distriktsordförande Urban blev insläpad till talarstolen av medeltida riddare.

Biträdande partisekreterare Håkan Juholt peppade oss att värva medlemmar och att bedriva folkrörelse verksamhet där vi ställer upp för de utsatta. Han tog exempel över hur unga flickor skär sig själva för att de inte blir sedda, inte duger i det sexualiserade köpsamhället. Han beskrev borgarnas privatisering av sjukvården och han ondgjorde sig över att den kommunala skatteutjämningen drabbar landsbygden på ett grymt sätt. Dessutom berömde han Skaraborg för att ha värvat medlemmar så bra.  

Partiets ideolog fram för andra Ann-Marie Lindgren talade om de ökade klyftorna som den borgerliga regeringen genomför. Ren och skär klasspolitik som vi måste protestera mot.

Sedan behandlade vi motioner,  valde styrelse, planerade kommande verksamhet, njöt av gemenskapen och av solenbs

Dessutom tackade vi Birgitta Svensson för hennes 40 år på expeditionen, hur ska vi klara oss utan henne?

fler bilder hitar du på

http://www.socialdemokraterna.se/Templates/Page____112577.aspx


högerregeingens så kallade jobbgaranti för ungdomar - besvikelse

 

Många trodde nog på högerpartierna när de i valrörelsen sa att de skulle skaffa jobb åt ungdomar. Men detta är en ren bluff

Förslaget garanterar inte ett enda jobb utan innehåller bara skärpta krav på unga arbetslösa och sänkta kostnader för staten. Det här är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd - det är en besparingsprodukt
från finansdepartementet. Mejl som jag har fått idag har gått ut på att det är kanske billigare att sätta foboja på ungdomarna eftersom de ändå inte ska få någon hjälp med förmedling av jobb, eller hjälp med att skaffa sig en yrkesutbildning
Det är klart att samhället ska ställa krav på att arbetslösa aktivt söker jobb men det kravet finns redan idag. Problemet som Littorin väljer att blunda för är att det finns massor av ungdomar som behöver rustas ytterligare för att kunna matchas mot ett jobb.   Sänkta skatter går återigen före enskilda unga individers behov av stöd för att hitta ett jobb. I veckan har vi debatterat bristen på arbetsmarknadsutbildningar läs mer på IP debatter i Riksdagen

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=100028&rm=2006/07&iid=516528386117


Att byta namn på en skatt betyder inte att den försvinner (Det vet Svenska folket)

De allra flesta i Skaraborg får ingen sänkt fastighetskatt men den byter namn till kommunalavgift.Däremot får inte kommunerna behålla pengarna som namnet antyder. Fastighetsskatten ersätts med en kommunal avgift på max 4 500 kronor eller maximalt 1 procent av taxeringsvärdet från den 1 januari 2008. Lägenheter får max betala 900 kronor eller 0,4 procent av taxeringsvärdet per år.Dessutom höjs Reavinstskatten vid försäljning av fastigheter höjs från 20 till 30 procent.I korthet betyder det att endast de som tidigare har betalat mer än 4 500 kronor om året i fastighetsskatt får sänkt skatt. För alla andra innebär förslaget bara försämringar när man säljer sin villa eller lägenhet.  Ännu ett steg i sin orättvisa skattepolitik. Alla landets småhusägare ska vara med och betala skattesänkningen för de rika i Danderyd, Täby och andra höginkomsttagarkommuner. Det är en gigantisk omfördelning mellan glesbygd och rikemansbygd.

Glad Påsk

glad


Hoppas ni får en solig och glad påsk i glada vänners lag och med många goda ägg
som är värpta av fria lyckliga hönor.

Så här års brukar jag dra till Blåkulla...

Det skulle kännas bra att dra någon annanstans när man ser hur Sverige ska brytas isär med stora skillnader och ökad otrygghet. Men just därför tänker jag inte flyga till Blåkulla i år. Just därför behöver vi som ser hur orättvisorna ökar med borgarnas politik stanna kvar och ta fajten.

Skämt och sidor, detta är mer allvarligt än att skoja om påskkärringars kvastflygande.


Det systemskifte på svensk arbetsmarknad som högerregeringen nu genomför går i snabb takt. Med målet att pressa lönerna nedåt och att öka lönespridningen och otryggheten.

 

Först föreslår regeringen gigantiska skattesänkningar. Mest sänks skatten för dem som har förmögenheter och stora villatomter i norra Storstockholm. För att finansiera en del av skattesänkningarna görs kraftiga neddragningar i arbetsmarknadspolitiken, vilket ökar den öppna arbetslösheten.

 

Sänkningen av ersättningen från a-kassan kommer därnäst, liksom att man förändrar beräkningsgrunden för förtidspensionerna, försämrar ersättningen från a-kassan samt genomför försämringar för sjukskrivna och förtidspensionerade. Detta drabbar människor hårt, inte minst barnfamiljerna.

 

Till sist gör man det billigare att köpa låglönetjänster genom skattesubventioner, som till största delen kommer att utnyttjas av dem som redan idag har råd att köpa tjänster riktade till hushållssektorn.

Målet är ökade klyftor, större otrygghet och mer till de som har. Dessutom brukar de ganska arrogant lägga till att vi har väljarnas mandat att göra detta

Men jag ser helst att högeralliansens företrädare som drar till blåkulla och helst stannar borta länge, mycket länge...

(för att ingen ska ta illa upp, så som Sven-Otto Littorin gjorde på mitt inlägg den 22/3

http://monicagreen.webblogg.se/2007/march/upprorande-hur-sven-otto-littorin-far-vraka-ur-sig.html#comment 
vill jag för påpeka att detta med Blåkulla är skämt)


Davids biljett

Davids biljett

Pariskännaren och kanslichefen på skatteutskottet David Ask är mycket noga med hur vi ska bete oss med tunnelbanebiljetterna. Han var förövrigt en perfekt reseledare som kunde berätta hur mycket som helst om Paris, byggnader, historia och politik. Tack David för en bra resa

Idag besökte vi Parlamentet dvs Nationalförsamlingen

Vi fick en genomgång av hur finansutskottet i Frankrike arbetar med sin statsbudget.Vilka utgiftsområden de har och hur budgeten följs upp inom varje utgiftsområde och hur olika program utarbetas m.m.  Vi tog del av sjukförsäkringsutgifter, kommunalskatter, försvarsutgifter, arbetslöshet med mera med mera. Det finns 36 000 kommuner här i Frankrike med i genomsnitt 1700 invånare i varje kommun. Vi fick också veta att de gjort en Sverigerapport eftersom de följer den Svenska modellen noga.

Men att vara i Frankrike just nu utan att beröras av den presidentvalskampanj som pågår, är omöjligt. Det är spännande och intressant att följa Ségolène Royals väg till presidentämbetet. Men det är stenhårt arbete just nu och den främsta motkandidaten Sarkozy är vass. Här är valkampanjer oerhört inriktat på personer, inte så mycket på politiska program. Det handlar om trovärdigheten och möjlighet att genomföra det som utlovas. De debatter som pågår handlar Ungdomars möjligheter, om arbetstillfällen, minimilöner, nationalism, protektionism, kärnkraft, trygghet och mycket mer. Här handlar det mindre om jämställdhet om miljö. Det ska bli mycket intressant att se hur det går om några veckor...

Just nu befinner jag mig på OECDs kontor i Paris.

Det är delar av Finansutskottet och skatteutskottet som tar del av olika rapporter om Sverige.OECD är ett forum för samarbete mellan regeringarna, inte mellan parlamenten för att en rad olika ekonomiska mål och främja tillväxt, hållbar utveckling m.m.De ger analyser, statistik, lär av varann m.m. OECD bildades 1961 och har nu 30 medlemsländer varav 19 EU medlemmar. Och skulle vilja bli fler medlemmar både bland likasinnade länder i resten av världen men också andra stora ekonomiska "spelare" på världsmarknadenVi började med att titta på hur huspriserna förändrats över tid och att de nu stigit mycket kraftigt. Vi fick en mycket intressant diskussion om huruvida det är rätt att sälja ut allmännyttan i Sverige. Det finns en risk enlig ekonomerna att priserna rasar eller åtminstone sjunker kraftigt i framtiden och då ökar osäkerheten. De förespråkade också mer flexibilitet på husmarknaden. Om man vill öka flexibiliteten på hyresmarknaden är det inte bra om alla måste köpa sin lägenhet. Sedan penetrerades fastighetsskatten. På OECD gillas inte tanken med att ta bort fastighetsskatten. Sedan kom vi in på andra stimulansmedel för ekonomin och andra skatter som OECD tycker att Sverige ska sänka.
Lite förvånande är att de är mycket imponerade av den Svenska modellen som med höga skatter och bra välfärd har en mycket stark tillväxt. Samtidigt som de berömmer Sverige för det, så vill de att vi ska ändra oss till modeller som länder använt där det inte går lika bra?...


oecd


årsmöte med sossarna i Skövde - kristisk valanalys

?rsm?

Sossarna i Skövdes årsmöte dominerades av valanalysen och det arbete Skövdes valanalysgrupp jobbat fram. Det var svidande kritik som framkommit i alla de intervjuer som gjorts. Anita Löfgren, Leif Eriksson, Benny Almgren, Maria Johansson, Birgitta Willersjö har jobbat med Skövdes valanalys. Precis som den centrala valanalysen handlade det mycket om jobben, trovärdigheten och ledarskap. Det blev en lång bra och intressant debatt om hur vi ska arbeta framåt med oppositionsarbetet, synligheten och framtoningen


RSS 2.0