En t-shirt säger mer är 1000 ordNu pustar vi ut efter UN-womens seminarie Egenmakt att återerövra livet.
Det känns oerhört skönt att det blev så bra och att vi fick många besökare trots hård konkurrens bland över 2000 evenemang som pågår denna vecka i Visby.
Förutom att jag presenterade arbetet i UN-womens nationella kommitté Sverige hade vi tre starka framföranden. 
Maria Andersson berättade om sitt liv och hennes beslut. Det var en oerhört gripande berättelse om en omtumlande uppväxt och om männens makt över kvinnor i yrkeslivet. Hon beskrev också att ett av hennes mål var att få samarbeta med UN-women och att få tala i Almedalen. 
Något som alltså nu blev verklighet.

Skådespelerskan Malin Arvidsson talade om varför hon valt att börja samarbeta med UN-women Sverige. Om att hon kommer från El Salvador och hur kvinnor utsätts i hennes förra hemland.
Dessutom beklagade hon det trista faktum att USA inte ratificerat FNs kvinnokonvention.

Avslutningsvis fick vi lyssna på Elin Mohlander om varför JLindeberg valt att samarbeta med UN-women och om de t-shirt som hon tagit fram åt JLindeberg där intäkterna går till UN-women.

Så nu har vi två olika t-shirts en där det står Im Women från JLindeberg och en från T-shirt där det står HeForShe på framsidan och UN-women på baksidan. Båda säger väldigt mycket tycker jag.

Visst är det en bra bild?

PS jämställdhet är ingen kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet! 


Intensiva dagar i Visby

Naturligtvis är jag på Gotland denna när politikerveckan i Visby pågår. Jag och min kollega Carina Ohlsson har varit här sedan "urminnes tider" i alla fall i mer än 20 år.
Här pågår alltid spännande seminarier, debatter, utfrågningar, partiledartal i Almedalen, roliga mingel och möten.

I år är jag här för första gången som UN-women Sveriges ordförande vilket innebär att jag prioriterar många jämställdhetsaktiviteter. Det är både roligt och angeläget att berätta om feminism, UN-womens arbetet mot våld mot kvinnor och arbetet med att göra Kvinnokonventionen mer känd. Dessutom värvar vi män som är beredda att ställa upp för Heforshe. Det innebär inte att bara bli fotograferade att man blir fotograferad framför en skylt. Det innebär att man tar aktivt ställningen för jämställdheten och är beredd att gå i bräschen för att det ska bli möjligt.

Igår var vi med på ett spännande mingel med 5050klubben som är startad av kvinnor inom IT-branchen som ledsnat på mansdominansen. 

Idag är det socialdemokraternas dag och Stefan Löfven talar i Almedalen kl.19 det ska bli mycket intressant. UN-women Sverige finns på plats från kl.17 för att registrera de jämställda männen i Heforshe. 

I morgon inträffar ytterligare en hilight. Då håller UN-women sitt seminarie om kvinnors Egenmakt – att återerövra livet http://unwomen.se/infoaktiviteter-20112012/
Varmt välkomna 

Svensk jämställdhet måste bli starkare

 UN women och FN:s globala jämställdhetsprojekt HeForShe nådde Sverige när statsminister Stefan Löfven blev ambassadör tillsammans med Emma Watsson. Målet med HeForShe är att visa att jämställdhet inte är en kvinnofråga, utan en fråga för såväl kvinnor som män.

Jämställdhet ekonomiskt smart och moraliskt rätt. Därför är det vägen framåt för Sverige. Stefan Löfven har lovat gå i täten och genomföra en bred agenda för ökad jämställdhet i Sverige. Det är bra eftersom jämställdheten måste stärkas.

Jämställd hälsa

Kvinnor och män ska ha samma goda hälsa. Två av tre sjukskrivna kvinnor, många på grund av psykiska besvär. Det är en fruktansvärd situation som måste bemötas. Hälsoklyftorna mellan könen måste bort.

Jämställda Arbetsvillkor

Fortfarande skiljer det 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män i Sverige. En bidragande orsak är att kvinnors sysselsättning är lägre.

Kvinnor och män ska ha lika hög sysselsättning. Arbetsgivare har ett stort ansvar för att erbjuda heltid. Sveriges Kommuner och Landsting som arbetsgivarpart ska införa heltid som norm. Den ytterligare en månaden som viks till vardera föräldern i föräldraförsäkringen är ett steg för att skapa ett mer jämställt arbetsliv.

Fler kvinnor i toppen

Om andelen kvinnor i styrelserna inte är minst 40 procent i slutet av 2016 kommer regeringen lägga fram en lag om jämställda styrelser. Fler kvinnor ska också kunna göra karriär inom akademin, ett rekryteringsmål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer kommer därför att sättas.

Våldet mot kvinnor måste både förebyggas, stoppas, hindras och lindras. Den värsta förnedringen som finns är våld, fysisk och psykisk misshandel och mord. Att behöva leva i ständig press, stress och rädsla för en nära anhörig är fullständigt oacceptabelt. Alla måste göra mer för att hindra våldet. Ett våld som dessutom kostar samhället en massa pengar. Här har både samhälle, arbetsgivare, fack, anhöriga och grannar ansvar.

På söndag åker UN-women Sverige till Gotland för att finnas på plats i Almedalen och ge fler män chansen att ställa upp i HeForShe och registrera sig eftersom jämställdhet inte är en kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet


Idag firar vi Boulogersjön


 


Välkomna på socialdemokraternas sommaraktivitet vid Boulognersjön 25 juni kl.16-18.
Nu har nygamla badsjön i Boulognerskogen i Skövde funnits i badbartskick i ett år. 
Det borde både firas och uppmärksammas.
Som ni vet fick vi kämpa i 25 år för att Boulognersjön i Skövde skulle återställas till den badsjö den en gång i tiden var. Vi skrev vår första motion till fullmäktige om sjön 1990 och fick återkomma gång på gång innan det äntligen hände något.
Förra året återinvigdes äntligen badsjön, visserligen en regnig dag, men sedan blev det bara bättre och bättre. Tusentals badsugna vallfärdade till Boulogner för att ta sig ett dopp och njuta av sommaren. 
Välkomna på socialdemokraternas sommaraktivitet,  vi bjuder på kaffe, hembakade bullar, ballongen och sol…..
Socialdemokrater finns på plats från kl.16 för att bjuda badgäster på fika och en pratstund

Välkomna 
 
 

Blockpolitiken har kanske nått vägs ände

 

För en vecka sedan fick samarbetsregeringen äntligen igenom sin budget. Ett omtumlande Riksdagsår kan läggas till handlingarna och vi kan ta nya tag. Men för att se framåt behöver vi ändå blicka lita bakåt för att kunna dra slutsatser.  

 

Det politiska minnet brukar vara kort, vem minns Reinfeldts första tid vid makten?  Redan första arbetsveckan avgick två statsråd pga. snedsteg som uppdagades. Under i stort sett hela första mandatperioden låg alliansregeringen efter de rödgröna i opinionen, som mest med 20 procentenheter. Detta trots att de regerade i majoritet och med egen budget.

 

Att oppositionen ser behov av att markera mot regeringens politik är inget konstigt. Under det omtumlande Riksdagsåret vi nu lägger bakom oss visar de drygt 100 tillkännagivandena tydligt att oppositionen nobbar inviter till samverkan över blockgränserna och försöker att bakbinda regeringen.

 

Men efter åtta år med alliansen finns det ett tydligt behov hos de borgerliga partierna att markera vilken politik de vill föra. Folkpartiet har tagit ställning mot allianslinjen både vad gäller föräldraförsäkringen och genom att bryta försvarsförhandlingarna. Allt oftare ser vi att åsikterna går isär, och att alliansen på riksplanet, precis som runt om i landet, faller samman.

 

Blockpolitiken har kanske nått vägs ände, det vore mycket bra i sådana fall.

 

Vi kommer att fortsätta söka samarbete över blockgränserna och ser goda förutsättningar för det, i takt med att de borgerliga partierna vågar ge uttryck för en egen politik bortom alliansen.  En bred enighet i riksdagen garanterar långsiktighet vilket är bra för Sverige. Sverige behöver mer av samverkan, inte mindre!


Bankerna försämrar servicen till alla och gör miljardvinsterSamtidigt som de fyra storbankerna rapporterar sina miljardvinster försöker de dölja att servicen blir allt sämre.
Nyheterna idag domineras av att allt fler kontor läggs ner runt omkring i landet.

Både TT och Sveriges Radio rapporterar om att storbankerna lägger ner kontor på många håll. Särskilt i glesbygden försvinner de i rask takt, men även i mellanstora städer märks trenden. 
Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB  har minskat. När de flesta banker samtidigt tagit bort sin kassa och manuella kontanthantering så får kunderna allt svårare att klara sina ärenden.

En annan försämring är hur de hanterar föreningar. Eftersom Sverige är ett föreningstätt land, blir de allra flesta drabbade av det totala ointresset från bankerna. 
Jag har stött på problemet flera gånger när små föreningar ska byta kassör, det är hart när omöjligt att få stöd och det spelar ingen som helst roll hur många papper som fylls i på begäran, ändå är det alltid något som banken vill veta ytterligare.
Att det dessutom är olika handläggare vid varje tillfälle som det går att komma fram i telefonkön gör det inte lättare precis.

Det är fruktansvärt tråkigt att behöva bli arg på banker varje gång en insamling skett till en humanitär katastrof eller varje gång ett lotteri ska redovisas. 

Tänk om bankerna kunde ta lite av sina enorma vinster och visa lite goodwill för föreningsSverige, då skulle jag bli både glad och imponerad.   
Skickat från min iPad

He for She lansering

Idag har UN-women Sverige deltagit i statsminister Stefan Löfvens nationella lansering av Heforshe-kampanjen. Det blev ett oerhört bra arrangemang. 
Vi måste stoppa trakasserier mot unga kvinnor i skolorna, det i våldet vi ser i nära relationer, i våldtäkter och mord är samma övergrepp som sker på nätet, sade Löfven när han inledningstalade på den svenska lanseringen av UN-womens jämställdhetsprogram He For She.

Fler män måste engagera sig och inse att jämställdhet inte är en fråga för enbart kvinnor. 
UN-womens generaldirektör Phumzile Mlambo-Ngcuka, talade om makt. Hon uppskattade den svenska regeringens satsning på jämställdhet. Hon hyllade också den feministiska regeringen, som inte finns någon annanstans ännu. 

Senare bjöds en panel av män upp på scenen för att svara på frågor om vad de har för ansvar för att jämställdheten ska bli bättre.

Alla män fick möjlighet att registrera sig på UN-Womens Heforshe 

Välkommen Phumzile Vi från UN women Sverige är glada att  Phumzile Mlambo-Ngcuka  besöker Sverige i två dagar.  

Hon ska träffa ministrar, företrädare för organisationer och näringsliv. Hon ska tillsammans med statsminister Stefan Löfven göra en nationell lansering av FN-projektet HeForShe.

HeForShe är en rörelse som startat på initiativ av UN Women. Syftet är att få män världen över att engagera sig för att uppnå ökad jämställdhet. Hittills har fler än 300 000 män engagerat sig i rörelsen. Männen måste inse att de måst göra mer för jämställdheten inte bara för att de själva mår bra av ett samhälle där män och kvinnor behandlas lika. 

Jämställdhet har en svagare ställning än andra politikområden på flera sätt. Så trots att FNs generaldirektör för jämställdhetsorgan UN women Phumzile Mlambo-Ngcuka får möta den feministiska regeringen så är det långt, mycket långt kvar till det att vi har jämställdhet mellan män och kvinnor i Sverige.

Ibland glömmer vi att könsmaktsordningen gör att kvinnor är beroende av någon annan, sin man, sin arbetsgivare, en närstående. 
Kvinnor måste ha egen makt att besluta, de måste ha eget jobb som leder till egna pengar och där med självbestämmande.

UN Women arbetar med att stoppa våld mot flickor och kvinnor. 

Vi driver att FNs Kvinnokonvention ska bli lag och att en särskild jämställdhet inrättas. Nu ska vi intensifiera arbetet med feminism, jämställdhet och bryta ner den rådande könsmaktsordningen. 

Vi ser fram emot Pumziles besök och säger varmt välkommen till Sverige 

Äntligen- tar Sverige en ny väg!
Idag röstar vi i en historisk omröstning  i riksdagen. 

Den gamla regeringen lämnade efter sig allt för hög arbetslöshet, fallande skolresultat och revor i välfärden. Ofinansierade skattesänkningar har skapat stora underskott i de offentliga finanserna.

I den nya budgeten gör vi stora investeringar i järnvägsunderhåll, så att det går att ta sig till jobbet. Investeringar i bostadsbyggande så att det går att flytta dit jobben och utbildning finns.

För att vända skolresultaten måste varje elev få mer stöd, klasserna bli mindre och lärarnas villkor förbättras. Jämställdheten mellan kvinnor och män måste öka. Stärkt A-kassa, sjuk- och aktivitetsersättning och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar stärker alla, inte minst kvinnor. Detsamma gäller höjt bostadstillägg för de med låg pension. Vi utökar också resurserna i förlossningsvården och äldreomsorgen.

Trots att över 400 000 människor är arbetslösa idag är det många företag som inte lyckas rekrytera rätt personal. Därför vill vi öka antalet utbildningsplatser som ger den kompetens arbetsgivarna efterfrågar. Ingen ung ska behöva gå långtidsarbetslös och därför inför vi ett utbildningskontrakt, investerar i traineejobb och utökar platserna på universitet, högskolor och folkhögskolor.

Att möta dessa framtidsutmaningar handlar om att ta ansvar. Men ansvar handlar inte bara om att genomföra den politik som Sverige behöver utan också om att ta ansvar för att Sverige ska kunna styras. I december förra året försökte ett extremt högerparti med rötter i nazismen tvinga igenom sin politik med ultimatumet: “Gör som vi säger annars skapar vi kaos!”

Att riksdagen idag antar samarbetsregeringens budget är ett viktigt steg i rätt riktning. Fler jobb är grunden för att trygga välfärden och därför är en näringspolitisk offensiv för fler och växande företag, stöd till företag som vill börja exportera och satsningar på turism och innovation avgörande för att Sverige ska hålla ihop.Skickat från min iPad

Full fart - NOT?Den här veckan är det som vanligt högt tempo, många vill ha möten och klara av saker innan midsommar. Idag debatteras budgeten och ska beslutas i kväll kl.18 
Underhållsstödet för ensamstående föräldrar höjs, fler utbildningsplatser, höjd a-kassa och investeringar för jobb är några punkter vi ska rösta igenom. Decemberöverenskommelsen sätts på prov för första gången i dagens omröstning.

Dessutom ska jag möta Konsum Värmland för att diskutera solenergi, äta lunch med NTFs generalsekreterare, möta fackliga representanter från försäkringskassan, ha möte med mina länsbänksbänkskamrater, gå på Riksdagsgrupp och lyssna på bl.a. Ingvar Carlsson, votera, träffa UN-women mm

I morgon startar UN- women med ett mycket spännande frukostmöte tillsammans med Phumzile Mlambo-Ngcuka med efterföljande styrelsemöte. Talmannen ska hålla sommartal i Riksdagen och Skaraborgs partidistrikt ska ha planeringsdagar. Onsdagkväll avslutar jag med middag hos statsrådet Åsa Regner.

På torsdag fortsätter den Skaraborgska planeringsöverläggningen och Stefan Löfven ska ha en Nationell lansering av Heforshe-kampanjen.

Allt detta och lite till har jag förmånen att få delta i och jag brukar gilla full fart, det är kul när det händer mycket. 

Det som hindrar mig just nu är att jag går så långsamt, att jag haltar pågrund av min cykelvurpa. 
Jag hoppas att det ska gå vägen ändå 

Skickat från min iPad

Två män anhållna för mordNär som sommaren ska vara som bäst, precis i början på allt det härliga, då stannar allt av, stelnar till som is. 
Vi är många som känner sorg och förtvivlan över Lisa Holms fruktansvärda öde. Många frågor bubblar inom oss. 
Vad kan vi göra för att stoppa våld, övergrepp, mord? 

De allra flesta är snälla och vill andra människor väl. Vi får inte tro att våldet tar över, för så är det inte. Tyvärr finns också en könsaspekt på våldet även om de allra flesta män inte använder våld.
Alla män utövar inte våld men majoriteten av våldet världen över utövas av män. 

Mäns våld tvingar tusentals kvinnor och barn att söka skydd på landets kvinnojourer varje år. Varje dag begår män 100 våldtäkter. Och var sjunde man har någon gång i sitt vuxna liv blivit utsatt för grovt fysiskt våld, oftast av en annan man.

Från UN-womens sida gjorde vi en BH-utställning i samband med 8 mars. Vi utgick från Aftonbladets undersökning om mäns våld mot kvinnor. Den visar att 240 kvinnor blivit mördade i Sverige av någon de känner. 240 kvinnor "bara" i Sverige de senaste 10 åren.
Våld i nära relationer är tyvärr allt för vanligt och ger oftast inte lika stora rubriker. 

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik är 98 procent av de som är misstänkta för våldtäkt är män. 84 procent av alla misstänkta för misshandel är män. 88 procent avalla som anmälts misstänkta för olaga hot är män.

Jag läser på UNIZONs hemsida om forskning från bland annat Världsbanken har visat på en tydlig koppling mellan mäns attityder kring jämställdhet och deras våldsutövande. Den som har stereotypa uppfattningar om maskulinitet och femininitet utövar mer våld.

Män som misshandlar sin partner förekommer i alla samhällsgrupper. En gemensam nämnare är kontrollbehov och svartsjuka. De kan vara charmiga och trevliga utåt och är ofta mycket måna om att dölja våldet mot kvinnan.

Det är alltså helt nödvändigt att ha ett genusperspektiv och ifrågasätta rådande föreställningar om kön och sexualitet för att kunna förebygga mäns våldsutövande.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något
Tillsammans är vi starkare 


Skickat från min iPad

Från ord till handling om den orättvisa pensionärsskatten

 

 

Under deras åtta år ökade borgerliga regeringen skillnaden mellan pensionärer och de som jobbar, genom högre skatt för pensionärer, med förklaringen att det skulle få fler att jobba.

 

Sveriges äldre fann sig då i en situation där inte bara pensionerna utvecklade sig sämre än tidigare – man fick också betala högre skatt än de som hade en arbetsinkomst.

 

Visst är det bra med att fler jobbar längre upp i åldrarna. Men det nås genom fler personal och bättre arbetsmiljö så att de som kan orkar jobba längre. Det är en bättre väg att gå än att låta dem som gått i pension betala mer skatt på ett orättvist sätt.

 

Redan i den första statsbudgeten presenterades vårt förslag. Men budgeten stoppades av de borgerliga partierna och Sverige­demokraterna, och skatten för pensionärer sänktes därför inte.

 

Samarbetsregeringen ska i höstens budget påbörjas slopandet av pensionärsskatten.  Skatten sänks så att pensionärer inte betalar högre skatt än löntagare yngre än 65 år vid inkomster upp till cirka 120 000 kronor per år. Den sänks även för de med pension upp till 240 000 kronor per år.  Denna skattesänkning är ett första steg i rättvis riktning. Sveriges pensionärer har genom arbete och slit byggt vårt land, de förtjänar trygghet och inte orättvisa skatter.

 

I realiteten innebär detta att en pensionär med en årsinkomst på 120 000 kronor per år får en skattesänkning på över 3 000 kronor per år, eller över 250 kronor per månad. Det är en märkbar förstärkning av privatekonomin för pensionärerna.

 

Bra med en regering som inte låter sig nedslås av att de borgerliga och SD vill sätta käppar i hjulet för fortsatta reformer.

Bra att gå från ord till handling


Cykla säkert

 

 

Cykla är ett utmärkt sätt att förflytta sig, det är en skön motionsform, det är bra för miljön, cyklar bullrar inte, det är billigare än att köra bil och åka kollektivt, cyklister är både friska och starka osv.

Men cyklister kläms ofta mellan bilister och gående. Som NTFs ordförande får jag också oroande uppgifter från statistiken om de oskyddade trafikanterna.

 

Efter min cykelvurpa i samband med Halvvättern i söndags har jag fått frågan om cykellopp bör göras säkrare.

Jag för min del skulle hellre se att vardagscyklismen skulle göras säkrare. De ”få” cykelolyckorna som sker under lopp är i förhållande till andra trafikolyckor.

Men det är klart att jag vill att Vätternrundan skulle vara bilfri och jag har jobbat en hel del med det de senaste åren. Nu tas steg i rätt riktning med bilglesa sträckor. Det är bra.

 

Vi som kör cykellopp använder hjälm och det har räddat mitt liv. Jag hoppas att fler tar på sig hjälmen när de hör talas om hur bra det är att hjälmen spricker i stället för att skallen gör det.  Trots att de idag är farligare att cykla än att köra bil använder enbart var tredje vuxen cykelhjälm.  En grundförutsättning för ökad säker cykling är cyklistens egen vilja att skydda sig och använda cykelhjälm..

 

NTF har genomför mätningar av cykel- och mopedhjälmsanvändningen i landets alla kommuner. Vi kan konstatera att det är långt kvar till målet 2020 då 70 procent av cyklisterna ska använda hjälm. Det finns stora skillnader både geografiskt och om man tittar på ålder. I gruppen barn till och med 12 år är hjälmanvändningen 82 procent medan användningen i gruppen 13 – 15 år bara 29 procent.


Varje år skadas mer än 2 500 cyklister så svårt att de måste tillbringa minst ett dygn på sjukhus och det går till och med så illa att det kan leda till döden i vissa fall

Det krävs att alla som vistas i trafiken medverkar, ser varandra, visar hänsyn och för cyklisterna handlar det främst om att ta på cykelhjälmen.


Dagens partiledardebatt från TVn
Idag följde jag partiledardebatten från TV, lite ovant eftersom jag brukar sitta på första parkett. Men också lärorikt eftersom de allra flesta ser debatterna på det viset. 
Först ut var Stefan Löfven som presenterade en jobbagenda till skillnad mot de borgerligas nedskärningsagenda. 

Han talade om vikten av att investera i ungdomars utbildning och investeringar i infrastruktur och omskolning. Han beklagade de borgerligas ofinansierade skattesänkarlinje.
Valet står mellan antingen ett starkare och mer konkurrenskraftigt Sverige eller ett Sverige som räddhågset backar in i framtiden.

Sveriges nya jobbagenda som innehåller stora framtidsinvesteringar i infrastruktur och bostäder, en aktiv näringspolitik för fler och växande företag, och satsningar på utbildning och matchning så att människor är rustade att ta de nya jobb som växer fram.

De borgerliga partiledarna säger nej till utbildningssatsningar, nej till klimatinvesteringar, nej till rustad infrastruktur. I stället föreslår de nedskärning efter nedskärning - redan i år motsvarande fem miljarder. De skär ned i sjukvården, skär ned för pensionärerna och för barnfamiljerna.

Sverige tål inte mer nedskärningar – i skola, välfärd och det slår mot jobben. 
Stefan Löfvens jobbagenda ger jobb, den stärker svensk konkurrenskraft. 
Ingen ska lämnas utanför. Håll i hop Sverige i stället för att dra i sär och öka skillnaderna mellan fattig och rik. Ett land med små klyftor är ett tryggare land än det vi ses just nu.

Det är bråttom att få igenom den nya politiken, den borgerliga politiken som fortfarande råder ska stoppas. 
Bra där Löfven!   

Nya blåmärken och nya muskeldelar upptäckta

 Det blir bättre och bättre efter vurpan i söndags. Visserligen har jag svårt att sova eftersom det är svårt att hitta ett läge där det inte gör mer ont. Men eftersom jag är sjukskriven behöver jag inte gå upp i svinottan för att springa till ett tåg, därför kan jag dra mig lite längre, än vanligt.

 

Värken släpper något i höften och jag kan faktiskt gå eller åtminstone linka, det känns bra. Snart kan jag börja med rehabgymnasik. Men nu hittar jag nya blåmärken längs ryggen, kanske inte så konstigt eftersom jag blev överkörd av två andra cyklister. Även nacken eller sidan av halsen gör ont, antagligen blev det en smäll när huvudet for i asfalten.

 

Jag är oerhört tacksam över att det var hjälmen som sprack och inte min skalle. Det hade kunnat gå mycket mycket värre, så jag är glad över att ha klarat mig så bra som jag gjorde.

 

Om någon vecka ska jag nog våga mig på att börja cykla igen, för det är en skön motionsform.

 

 Jag önskar alla cyklister lycka till med Vätternrundan på fredag-lördag och ta det försiktigt, håll avstånd


Tack Vätternrundan

  

Det blev ingen medalj för mig den här gången. Men en djupstudie i hur organisationen fungerar vid olyckor och missöden. Jag vill passa på att tacka Eva-Lena Frick för ett mycket bra arrangemang.

 

 

Efter två tjejvättern, två halvvättern, fem Vätternrundor var det dags för mig att köra mitt tredje Halvvätternlopp. Trodde jag i alla fall men det blev tvärstopp redan efter en mil.

 

Men det började bra med Tjejfesten kvällen före, som anordnades i samband med att tjejvättern firar 25 årsjubileum. I en fullsatt Team Sportia hall i Motala njöt vi av fin middag och härlig underhållning med Måns Zelmerlöw.

 

På söndagsmorgonen laddade jag med gröt innan jag cyklade till starten, där träffade jag bl.a Ylva Johansson, Johan Andersson, Camilla Egberth, Roger Bezell i ett stort gäng taggade socialdemokrater.    

 

Strax efter klockan 8 på söndags morgonen gav vi oss i väg och stämningen var på topp trots den kraftiga vinden. Jag såg fram emot att det skulle bli medvind på slutet av loppet.

 

Klungkörning har sina fördelar eftersom vi kan dra varandra och det går att ligga i lä, trots motvind. Men det är inte bra att ligga för nära och om det då och då kommer kastvindar gäller det att hålla fast i cykeln.

 

Jag körde ihop med en cyklist, störtade i asfalten med en sådan fart att hjälmen sprack på tre ställen, sedan blev jag överkörd av två cyklister som körde bakom mig.

 

Allt gick vansinnigt fort och i tumulten hade jag som mål att komma snabbt upp på cykeln igen för att fortsätta köra men det gick inte. Jag kunde inte röra mig.

 

Väldigt snabbt kom två trafikpoliser (jag tror att de var poliser) på motorcykel, de tog hand om oss. De undersökte mig, lugnade klungan och ringde efter ambulans. Det var ett mycket effektivt och bra omhändertagande.

Även ambulanspersonalen var proffsiga, de undersökte mig, lyfte upp mig på bår samtidigt som de lugnade alla omkring oss om att läget var under kontroll.

 

På Motala lasarett fanns effektiv och duktig sjukvårdspersonal, dessutom en person från Vätternrundan som antecknade allt. Jag var mycket trött, hade ont och var rejält mörbultad men kände tacksamhet över hur bra jag blev omhändertagen.

 Efter röntgen, undersökning och en första rehabilitering kunde jag skrivas ut och min kära syster Lotta Fridell tog hand om mig. Hon hämtade även cykeln vid Motala Folkets hus dit den transporterats av arrangörerna.

 

Summa summarum: Vätternrundan är en oerhört proffsig organisation som tävling/motions-anordnare med en imponerande bra krisberedskap

 

Tack

 

läs också hyllningen jag skrev förra året


Här stannar Sverige

Så var det dags för demonstration/kortege igen. På 15 platser i Sverige och 27 platser i Norden    protesterar yrkesförare mot lönedumparna och de skrupelfria arbetsgivare som utnyttjar scafförer i slavliknande villkor. 
Jag fick åka Emil och Louise Salhberg som i december. Vi hade mycket att prata om. Vilka beslut som tagits och vad vi ska göra i nästa steg. Vi pratade också om vad som görs på EU-nivå 
Årets nationaldag kommer att bli en riktig höjdare.

 Det blir bara mer och mer att göra på Nationaldagen och det är väldigt roligt.

Först ska jag vara med lastbilschaufförerna i sin protestkortege för bättre villkor. Jag har under en lång tid försökt få till schystare villkor och konkurrens på lika villkor inom transport branschen. Vi har kommit en lite bit på väg med högre sanktionsavgifter/böter för de som utnyttjar chaufförer till slavliknande villkor eller på annat sätt dumpar branschens villkor.

Vi har också fattat beslut om möjlighet för klampning av bilar och krav på frakt handlingar i bilen.  

Dessa åtgärder är chaufförerna nöjda med men naturligtvis räcker det inte.

 Protestaktionen handlar om att det brinner i knutarna och att det behövs fler initiativ och snabbare åtgärder.

 Sedan ska jag till stadshuset för att gratta nya Svenskar som fått Svensk medborgarskap. Efter at de fått sina utmärkelser ska vi ta en riktig Svensk fika tillsammans.

 

Efter det ska jag få äran att dela ut årets Anna Lindh-pris i Helens Parken till en speciell person. Mer om det senare men det handlar om fattigdomsbekämpning och att ingen kan göra allt men alla kan göra något.

 

På kvällen ska jag till Motala för att delta i 25-års jubileum av tjejvettättern. Det blir middag och fina uppträdanden med bland annat Måns Zelmerlöw. Jag ska passa på att äta ordentligt eftersom jag laddar jag för Halvvättern, dvs cykla 15 mil, vilket jag ska göra på söndag.


SLA utövar härstakrtknik

 


Sedan flera år tillbaka är min blogg länkad till Skaraborgs Allehanda, SLA. Det var ju trevlig att få den frågan eftersom SLA är en uttalad borgerlig tidning. Jag såg det som en fin gest att när SLA skulle ge en moderat från Skövde chansen att få sin blogg länkad, även frågade mig för balansens skull.
Men det är inte lika roligt när de sedan behandlar mig med härskartekniker och osynliggör mig genom att inte uppdatera min blogg. Det kan ju faktiskt uppfattas som om jag inte bloggar trots att jag skrivet och uppdaterar flera gånger i veckan.

När jag kontaktar chefredaktören Niclas Lindstrand  säger han att det ska åtgärdas snarast. Det är bara det att det är över en månad sedan han skrev det

Nu är inte min blogg uppdaterad på SLAs sida sedan i april och jag uppfattar det som att de vill tysta mig. Att bli behandlad på detta sätt är inte värdigt eftersom jag är beroende av tidningens goda vilja. De kan förstås säga att de bara vill ha borgerliga bloggar som länkas till tidningen.
Men inte ens det gör de.

Tröttsamt är bara förnamnet


RSS 2.0