Fred, jämställdhet och frihet från våld

(null)

 Det är tillsammans vi för skillnad, det visar inte minst den nyligen avslutade Musikhjälpen, som i år lyckats att samla in 50 miljoner kronor på temat Sex är inte ett vapen.  Det är fantastiskt vad mycket värme, kärlek och engagemang det finns i hela landet.

UN Women jobbar på flera sätt på många håll i världen för att bl.a. avskaffa sexuellt våld i konflikt.

Allt för många har utsatts för sexuellt våld världen och det måste precis som i många andra frågor ske betydligt mycket mer arbete för att förebygga sexuellt våld. Dessutom får vi inte blunda för grundorsaken dvs bristen på jämställdhet.

Sexuellt våld används i krig och konflikter som en strategi för att splittra familjer och samhällen. Det tar sig uttryck genom våldtäkter, flickor som används som sexslavar, tortyr, trafficking- våldtäkt i krig är ett krigsbrott.

Alla väldens länder, ledare och FN måste intensifiera arbetet för att gå slut på sexuellt våld i konflikt, de utsatta måste få upprättelse. Kvinnor och flickor måste  tillgång till sexuella och reproduktiva rättigheter. Sist men inte minst är det fred världen behöver. 


Musikhjälpen

(null)


Det är fantastiskt bra att musikhjälpen sätter fingret på och upplyser om att sex har använts som vapen i krig och konflikt. 


Krigens offer är i första hand kvinnor och flickor, som förutom krigets direkta effekter utsätts för våldtäkt, sexuellt slaveri, framtvingad prostitution, stympning, graviditet och påtvingad sterilitet. Att använda sexuellt våld är en krigsstrategi. En strategi som kunnat fortgå ostraffat och syftar till att bryta sönder samhällen. 

UN Women arbetar världen över på olika sätt för att motverka det sexuella våldet i konflikter och krig bl a genom stöd till nationella handlingsplaner mot det sexuella våldet som nu finns i över 80 länder. Dessutom stödjer UN Women forskning och teknisk support, arbetar med resolutioner i FNs säkerhetsråd och med skickliga experter på området. Insamling bedrivs för direkt omgående stöd och humanitär hjälp, i länder som Kongo, Jemen, Syrien samt Cox´s Bazar i Bangladesh och Jordanien. 

Läs gärna mer på https://www.unwomen.se/un-womens-arbete/humanitara-insatser/

 Och på https://www.unwomen.org/en/what-we-do/humanitarian-action/facts-and-figures


En av tre kvinnor i världen utsätts under sin livstid för psyksikt, fysiskt eller sexuellt våld. Oavsett om det är hemma, i offentliga miljöer eller under krig är våld mot kvinnor. en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Det kan vi aldrig acceptera. 

(null)


Bilderna är från UN Women 


RSS 2.0