solidariteten ökade 2005

För ett år sedan stod jag med Röda Korsets bössa på Commerce i Skövde. Givmildheten var enorm.
Vi kan lägga händelserika 2005 år bakom oss. Året började tragiskt med efterdyningarna av Tsunami i Sydostasien. Mer än 225 000 människor omkom, varav 543 svenskar. Det enda positiva med den naturkatastrofen där människor fick sina liv slagan i spillror var att solidariteten ökade. Viljan att hjälpa har varit mycket stark. Företag, organisationer och, inte minst, svenska folket har ställt upp. Svenska folket skänkte en miljard till de drabbade länderna och folken.  
Jag hoppas att denna solidaritet håller i sig även nästa år och att fler kan tänka sig ställa upp även om inte Svenkar är inblandade. Empatin har förhoppningsvis också ökat i takt med globaliseringen och att vi känner människor runt hela jorden.

Ett Gott slut önskar jag alla bloggläsare
Monica.nu


Hyggliga skidentusiaster på Billingen

Vilka hyggliga människor det finns överallt. Jag blev mycket imponerad idag på förmiddagen när jag åkte skidor på Billingen. Jag fick både vallningstips och idéer hur min skidåkning skulle bli bättre. Mattias Svahn, känd skidåkare som bland annat blivit fyra på Wasaloppet lånade ut sin valla till mig. Lasse Svensson som ser till att spåren blir bättre och bättre på Billingen hjälpte mig med skidorna. Stig Lätt som tydligen hållit på med skidåkning i 60 år gav mig massor av idéer, stod vid sidan av spåret och gav uppmuntrande tillrop för att förbättra min åkning.

Dessa grabbar är värda var sin ros. Nu ska min träning inför Tjejvasan gå in i ett nytt skede

 

Monica.nu


Jul är solidaritet!

 

Jul kan förståss också vara en kommersialistisk hetshelg och vi borde stötta de som hamnar i krav, negativstress och överkonsumtion. Ordet julefrid är inte så trist som det låter inte heller det lilla vackra ordet solidaritet. Att se till så att fler får en dräglig tillvaro, att bry sig och att ställa upp för varann är nog för de flesta naturliga ingredienser inför en högtid.

Därför känns det extra bra att vi höjer biståndet ytterligare till världens fattiga. Dessutom höjdes barnbidraget och flerbarnstillägget med 100 kronor per barn och månad i oktober. Satsningen betyder 300 kronor mer i månaden för en tvåbarnsfamilj och 500 kronor mer i månaden för en trebarnsfamilj. Stödet till barn i ekonomiskt utsatta familjer kommer dessutom att öka nästa år.

Välkomna julklappar till många barnfamiljer!

GOD JUL


http://www.monica.nu


EUs budget och Riksdagsavslutning

Informationen om EUs budget fick vi inte ta del av på lördagens Riksdags sammanträde. Men med tanke på att Göran Persson nattförhandlade till kl.3  i Bryssel så är det förståligt. Jag måste ändå erkänna att det kändes lite snopet.
Men å andra sidan kan vi glädjas åt att sedan förhandlingarna på EU-toppmötet i juni har Sverige kammat hem 12 miljarder. Det är inget dåligt beting.
Sverige får höjt Landsbygdsutvecklingsstöd en extra rabatt tillkommit på medlemsavgiften. Dessutom har EU:s totala utgiftsnivå sjunkit jämfört med junitoppmötet, vilket gynnar Sverige.
Vi är fortfarande stora nettobidragsgivare, några ska ju faktiskt bidra med sitt välstånd till fattigare nya medlemsländer och vi har det hyfsat i Sverige. Det ska bli spännande och se vad vi kan göra med lansbygdsutvecklingstödet. Om det kan ge orter i Norra Skaraborg och Dalsland till exempel chans att få ett uppsving trots att industier flyttar där ifrån. Att hela Sverige ska leva och att vi ska ha regionalutveckling har varit ledstjärna länge och kan kanske ges en extra skjuts nu.

Monica.nu

Misstagen i Tsunaminkatastrofen blir inte ogjorda!


Det begicks många misstag under de turbulenta dagarna efter katastrofen i Sydostasien. Det finns inget försvar för det. Att det också visar sig att vi har en oerhört hierarkisk organisation inom bland annat UD blir jag både förvånad och besviken. Det måste vara gamla hieratiska, patriarkala strukturer med stuprörs organisationer som levt kvar sen urminnes tider. Detta borde vara sista spiken i kistan på denna organisation. Detta borde också regeringen redan ha ändrat på men nu måste skadan repareras.
Trots alla tidigare diskussioner om den svenska krisberedskapen fungerade det inte på annandag jul förra året när 543 svenskar omkom och 1500 skadades då flodvågen svepte in över Thailand, konstaterar Katastrofkommissionen. Därför var naturligtvis rätt att Göran Persson tar på sig ansvaret för misslyckandena. Därför måste förändringar tillstånd och därför måste katastrofberedskapen bli betydligt, betydligt bättre. Det hjälper naturligtvis inte de omkomna, de överlevande och anhöriga men det kan hjälpa att det inte ska hända igen om vi blir utsatta för liknande händelser. En tröst i bedrövelsen är att Göran Persson så tydligt bad de drabbade om ursäkt igen. Han har gjort det tidigare och han har varit i Thailand och tackat både personligen och i TVn för all hjälp som Thailändare ställt upp med.  
Ta tillfället att förändra gamla hieratiska, patriarkala strukturer med stuprörs organisationer, gör det NU.  
Monica

RSS 2.0