morsornas land - Sverige

Så här på Morsdag kan det trevligt att nämna den rapport som finns på Rädda Barnens hemsida om ”State of the World's Mothers Report 2006”
Där 125 länder rankats. Det visar sig i den rapporten att Sverige är världens bästa land för mammor, om man mäter förlossningsvård, näringsintag, utbildningsnivå, barnadödlighet m.m.
http://www.savethechildren.net/alliance/what_we_do/newsdesk/2006-05-08b.html
Det är bra men helst skulle jag vilja att alla mammor runt hela världen skulle ha den professionella hjälpen och ha stöd från såväl papporna och samhället i sitt föräldraskap.
Trots att Sverige även är världens mest jämställda land har vi mycket kvar att göra.
Jämställdhet handlar både om attityder, värderingar och om konkret politik.
Jämställdhet kräver en välfärdspolitik med väl utbyggda socialförsäkringar, en föräldraförsäkring i världsklass och en väl utvecklad barn- och äldreomsorg.
Men fortfarande diskrimineras kvinnor. I arbetslivet, i hemmet och i skolan. Kvinnor har lägre lön, tar större ansvar för hemarbetet och är underrepresenterade i stora delar av näringslivet.
Därför vill vi fortsätta utveckla vårt välfärdssamhälle. När vi löser saker tillsammans minskar klyftorna i samhället. Då ökar rättvisan, friheten och jämställdheten.

Därför vill jag ha mer gemensamma lösningar inte mindre, mer trygghet inte mindre fler mammor inte färre.

Monica.nu

Rekordverken i Öttum söker arbetskraft, det är de inte ensamma om

.
Vi har gått från 60-69 inställda, helt plötsligt går det uppåt det könns skönt säger Maj-Lis Sten som är metallklubbens ordförande på Rekord.
Jag besökte dem nyligen och även verkstadschefen Tore Holm ser ljust på framtiden – Vi har fått en stor order i USA och det underlättar betydligt säger han. Rekordverken är inte ensamma om att söka arbetskraft. Det har vänt, men det var ovanligt trögt denna konjunkturuppgång. Företagen väntade längre än väntat med att anställa. Ljusa tider för arbetsmarknaden. Enligt statistik från SCB (Statistiska centralbyrån), ökade antalet anställda med 1,6 procent (eller 62 600 personer) under det första kvartalet 2006. Det är den största ökningen på fem år. Det är framför allt den privata sektorn som expanderar. Antalet lediga jobb ökade med 32 procent. Den svenska utvecklingen är bland den bästa av jämförbara länder. Det finns orosmoln. Ungdomsarbetslösheten måste få en extra skjuts nedåt. Och visst varslas det också, en del jobb försvinner en del flyttar utomlands. Men nya jobb kommer till. Den svenska modellen är en konkurrensfördel, jämfört med andra länder.

Vår styrka är vår förmåga att satsa på kompetens och omställning – att gå från gammalt till nytt. Att vi har trygghet i en föränderlig tid är oerhört viktigt.
 

 

Monica.nu


Vm -Guld, VM-Guld, VM-GULD…

Jippi

Vm -Guld, VM-Guld, VM-GULD…

Vilka hjältar, vilken dunder succé, vilken hockey kväll att minnas.

Det var både roligt och kul att få se Ishockey matchen när Sverige tar GULD samma år som vi vunnit OS.

Ett superstarkt kollektiv vinner VM-guld! Härligt!

Enda smolken i glädjebägaren är val alla dessa reklamavbrott. Å vad tröttsamt att få se en massa bilar, öl och telefoner, när man hellre vill se målrepriser.

 

Monica.nu


folkpartister sprider rykten på nätet -trist sätt at bedriva valrörelse på

En av de bloggare som skrivit om en påstådd kärleksaffär för Danielsson är Johanna Nylander, vice distriktsordförande i Liberala Ungdomsförbundet Väst. Hon kan inte svara på om uppgifterna är korrekta. uppger TT. Det kändes relevant, säger hon…..
Hon vill be om ursäkt till det departementsråd hon namngivit som Danielssons älskarinna, skriver TT, jag hoppas hon gör det.
Under 2005 bedrev Johanna Nylanders organisation, Liberala ungdomsförbundet (Luf) Väst, en kampanj mot mig, de påstod att jag ljög bara för att jag inte tyckte som dem.
Jag kände mig kränkt och nedvärderad.
De fick det till att bara man inte röstar på folkpartiets förslag så ljuger man.
Detta visar sig nu vara systematiskt inom folkpartiet. Det är ett medvetet drev som de kör ute på nätet.

Uppenbarligen visar dessa händelser tydlig en kultur, ett klimat inom folkpartiet att frihet för dem betyder frihet att trampa på andra, frihet att förtala, frihet att förminska och förtrycka.
Jag betackar mig för den typen av politiska kampanjer. Frihet för mig är att respektera andra människor och visa hänsyn både till människors integritet och empati.

Monica.nu


Höjt tak i sjuk och föräldraförsäkring

Idag har Riksdagen diskuterat höjt tak i sjuk- och föräldraförsäkringen.
I morgon fattar riksdagen beslut om att höja taket till tio basbelopp.
Höjningen innebär att alla med månadsinkomster upp till ungefär 33 000 kr får ersättning motsvarande 80 procent av sin inkomst när de är föräldralediga eller sjuka. Tidigare stannade denna ersättning redan vid en månadsinkomst på knappt 25 000kr.
Med onsdagen beslut kan fler pappor stanna hemma med sina barn utan allt för stora ekonomiska förluster och många sjuka med inkomster över taket kan få ersättning enligt inkomstbortfallsprincipen.
Med anledning av debatten firande TCO med fika, ballonger och bullar på Mynttorget. Omkring hälften av TCO-förbundens 1,3 miljoner medlemmar har idag inkomster över det gamla taket i sjuk- och föräldraförsäkringen och berörs därmed av höjningen.
Jag deltog en stund i TCOs firande som också passade på att säga
Ett varmt grattis till alla blivande föräldrar! Och framförallt till alla de barn, vars pappor kommer att ta ut mer föräldraledighet än tidigare.

Monica.nu

Det har aldrig startats så många företag som nu

Småföretagare solar i företagsklimatet

En stor undersökning visar att nära tre av fyra småföretagsledare är nöjda med företagsklimatet i sina hemlän. Särskilt kvinnor och företagsledare i södra, västra och östra Sverige gillar  företagsklimatet.

Det hänger mycket ihop med högkonjunkturen. Många har god lönsamhet.

ca 75 procent av företagarna anser att Skaraborg var bra att driva företag i.
Dessutom har Sverige  flest snabbväxande företag i hela Europa, enligt en undersökning i 30 länder.
Ekonomin går bra. Men vi ska inte vara nöjda med det. Det kan bli ännu bättre och fler jobb behövs i dessa företag. Det är mycket gynsamt att anställa just nu.
Men vi behöver framtidsatsningar med hållbara lösningar som håller både ekonomiskt när konjunkturen går ned och miljömässigt. Kort sagt det behövs trygghet och framtidsoptimism.

mvh
Monica
barn har rätt

barn har rätt
läs mer om hur du kan engagrea dig för barns rättigheter på
http://www.socialdemokraterna.se
http://www.ungaornar.se/
http://www.bris.se/barnensparti/
http://www.Monica.nu
Demokrati, debatt och dialog är nödvändigt för framtidens Europa

Runt om i Sverige och EU pågår just nu festligheter och över tusen svenska skolor hissar EU-flaggan. Den 9 maj 1950 var det datum då Europeiska unionen föddes, vid en tidpunkt då hotet om ett tredje världskrig oroade hela Europa.
En Kommuniké framfördes av Frankrikes utrikesminister Robert Schuman, om fred mellan Europas länder och om världsfred. Förslaget som kallas för "Schumandeklarationen" anses ha lagt grunden till det vi nu kallar Europeiska unionen.

Numera betraktas den 9 maj (Europadagen) som en symbol för Europeiska unionen som politisk enhet. Europadagen firas med aktiviteter och festligheter som för Europa närmare sina medborgare och unionens folk närmare varandra.

För mig är det nödvändigt med delaktighet för fler om det ska vara möjligt att förena Europa. Förenas i kampen mot miljöförstöring, prostitution, sexslaveri, i kampen mot arbetslöshet i kampen mot terrorism, ekonomisk brottslighet och narkotikasmuggling. Det krävs öppenhet och närhet i demokratin för att fler ska känna sig delaktiga. Vi behöver sätta människan i centrum för besluten. Det behövs mer samarbete inte mindre för att klara framtidens utmaningar som hållbartillväxt, jämställdhet och konsumentmakt.

Men att ganska få europeiska medborgare vet att vi firar Europadagen blev jag tydligt påmind om när jag besökte äldreboendet i Skultorp. Jag fick förmånen att träffa de äldre när de satt ute och fikade i solskenet. Jag berättade att det var Europadagen och att jag senare skulle delta i en debatt om framtidens Europa. Då tog en man till och sa – Ja, det är så mycket olika "dagar" nu förtiden som ska firas, när ska det bli mustaschens dag?

 

Monica.nu


Fyra årstider på Svalbard

Hemkommen från Svalbard ser jag att sommaren kommit till Sverige och att all grönska fullkomligt exploderat. Men jag har upplevt snöstorm, hagel, minusgrader, slask, sol, snö och inte att förglömma midnattssolen. I stort sett kan man säga att jag mött alla typer av väder, fyra årstider, på en och samma helg.

Det kändes ganska pirrigt när vi körde snöskoter i på ett okänt fjäll i snöstorm och dimma. Man ska inte vistas utanför bebyggt område på Svalbard utan gevär i fall man skulle möta isbjörn. Men ledaren som hade geväret var tvungen att vända för att leta reda på en snöskoter som fått motorstopp. Det var ingen höjdare men allt gick ändå väl tillslut och en upplevelse att minnas när vi välbehållna kom tillbaks till vandrarhemmet.
Betydligt trevligare var det att köra hundspann i sol, gnistrande snö och porlande fjällbäckar. Det var en fantastik upplevelse som jag gärna rekommenderar.
Men jag har mött Norska och Finska Riksdagsledamöter också de var mycket givande. Vi talade informellt om samarbete över gränserna, om eventuellt försvarssamarbete om miljöfrågor och ozonskikt, om idrott som förenar, om Nordiska välfärdsmodellen och mycket mer. Dessutom körde vi en skidtävling Nordiska Parlamentariska skidmästerskapen. Det var jätte kul.

Monica


Svalbard nästa!


Jag som nyligen var på Blåkulla ska ge mig iväg igen till en avlägsen plats.

Denna gång flyger jag i ett flygplan. Jag ska till Svalbard och åka skidor i helgen.

Förhoppningsvis får jag se isbjörnar.

 

Monica.nu


majtåget i Hjo

majtåget i Hjo


1maj i Hjo


Hjoborna riktiga hjältar

Tänk att frivilligt ut och gå i ösregn och snålblåst. Dessutom bära på fanor och plakat, så att händerna stelnar. Det kallar jag riktiga hjältar. Så var det för mig i Hjo på 1 maj.

Jag hade med paraply så mig gick det ingen nöd på. Jag kunde gå där och njuta av musikskolans orkester som spelade marschmusik och vinka till de som satt inne i värmen och tittade på oss. Vi vinkade till dem som satt på caféer (Hjo är en mysig stad att fika i), till de som bor i äldreboendet och till dem som satt i sina hus och lägenheter när vi gick förbi.

Men det var jätte trevlig stämning denna kalla våta, vårdag. Det fanns kämparglöd och en beslutsamhet av att Hjo förtjänar en bättre ledning.

Monica.nu
RSS 2.0